Dismenoree
1:08 PM
naturiste
,
plante
,
Plante medicinale
,
sfaturi_multe
,
Tratamente naturiste
,
tratamente_naturiste
,
Vitamine si Minerale
,
Zece secrete ale longevitatii
Sindrom dureros pelvian care este prezent înainte sau în timpul menstruaţiei Durerea pelviană sau lombo-abdominală uneori poate să dispară, la apariţia menstruaţiei. Pot fi în unele cazuri simple dureri dar se poate foarte bine să fie însoţite de greţuri, vomă, dureri violente, de obicei situate în partea de jos a abdomenului şi pot fi sub formă de crampă, urinări frecvente, etc.
Se împarte în dismenoreea primară care este caracteristică pubertăţii şi secundară când aceasta apare mai târziu. În timp ce dismenoreea primară poate apărea o dată cu maturizarea deplină, începerea vieţii sexuale sau cu prima sarcină, dismenoreea secundară poate acea o multitudine de cauze. Frecvente sunt endometrioza (migrarea ţesutului care căptuşeşte uterul în afara acestuia, de exemplu în ovare sau în trompele uterine), chisturi ovariene, fibromul uterin, infecţiile genitale, etc, care necesită tratamente specializate.
În cazurile mai grave poate fi vorba despre o leziune a uterului, anexelor, fibroame uterine sau tulburări hormonale. De fiecare dată este bine să se facă un consult medical şi să se stabilească care sunt cauzele care provoacă această afecţiune.
TRATAMENT:
-Se indică aplicarea călduri pe abdomen, care se va putea face cu ajutorul cataplasmelor sau chiar a compreselor cu apă simplă caldă. Căldura locală va dilata canalele şi va calma durerea. Tratamentele încep cu 8 zile înaintea menstruaţiei şi se continuă pe toată perioada ei.
Intern:
Se pot folosi una sau mai multe din următoarele plante medicinale: angelică, brânca ursului, călin, ceapă, cerenţel, cimbru de grădină, coada calului, coada racului, curcubeţică, dediţei, frasin, gălbenele, ginseng, ghimber, grâu, iarbă mare, lemnul Domnului, lemn dulce, leuştean, limba mielului, mărar seminţe, morcov, mur, muşeţel, nuc (frunze), obligeană, orz, pătrunjel, pelin, roiniţă, rozmarin, salată, salcie, salvie, secară, soia, şofran, traista ciobanului, trifoi roşu, ţintaură, urzică moartă albă, valeriană, zmeur (muguri).
Mod de folosire al plantelor medicinale.
· Angelică- se pot folosi rădăcinile sau seminţele. Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii.
· Brânca ursului care de asemenea este o plantă utilă la această afecţiune. Se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute după care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi din acestea călduţe. Se ai poate folosi tinctură- Se vor lua între 10 picături până la o linguriţă de 3 ori pe zi.
· Cerenţel (Geum urbanum) se va pune o linguriţă de rizomi mărunţiţi la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute după care se pot consuma îndulcite cu miere 3 căni pe zi, călduţe. Are şi o puternică acţiune astringentă, datorită taninului pe care-l are în cantitate mare. Prima ceaşcă se va consuma dimineaţa la trezire pe stomacul gol.
· Frasin- 2 linguriţe de flori sau frunze de frasin mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se bea întreaga cantitate fracţionat pe parcursul zilei, după mesele principale. Este indicat acest ceai şi în cazul în care este prezentă constipaţia.
· Gălbenele- tinctură se folosesc 30 picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi. Sunt utile mai ales când este vorba despre o infecţie. Prepararea tincturii: 50 g de plantă mărunţită se pune în 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile agitând des. Se strecoară apoi şi se pun în sticle mici la rece bine închise.
· Obligeană- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se iau câte 3-4 linguri pe zi. Se poate lua şi praf din rădăcină, câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Acesta se pune sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite.
De asemenea în unele cazuri este produsă mai mult de o dereglare glandulară care se poate trata în acest caz cu:
· Coada racului - se va face un ceai din 2 linguriţe de plantă care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 15 minute, se strecoară după care se va putea să se consume 2 ceaiuri din acestea pe zi. Si aceste ceaiuri se pot îndulci cu miere de asemenea doar dacă nu este şi diabet.
· Călin-se vor putea face de asemenea 2 ceaiuri pe zi şi din această plantă. De asemenea din această plantă se pot face ceaiuri cu care se pot pune comprese pe abdomen sau chiar se vor face băi de şezut sau chiar băi complecte.
· Coada calului-ceaiul din această plantă este indicat în băi de şezut, sau chiar interne pentru faptul că are foarte multe substanţe minerale. Se poate lua şi intern caz în care se va pune 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, fiind socotit ca unul dintre cele mai utile diuretice şi totodată un bun remineralizant. Este util atât pentru eliminarea surplusului de apă care se acumulează uneori în perioada menstruală în special la picioare cât şi în cazuri de anemie deoarece remineralizează organismul. Este util şi pentru ameliorarea menstruaţiei prea abundente.
· Ghimbir, se găseşte la orice magazin alimentar. Se va pune rădăcină mărunţită 2 linguriţe la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute după care se strecoară.
b) Se macină cu râşniţa de cafea, se cerne cu sita foarte fină şi se va pune un vârf de cuţit sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă.
c) Se va folosi la orice preparate culinare.
d) Tinctură 20 picături de 3 ori pe zi puse în 100 ml apă.
· Lemn dulce, se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
· Leuştean- 2 linguriţe de seminţe măcinate se vor pune la 500 ml de apă. Se vor fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Sunt foarte utile pentru că acestea pot să regleze şi ciclul menstrual dereglat.
· Seminţe de mărar, şi acestea sunt foarte uşor de folosit. Se poate folosi atât seminţele de la mărarul normal care se vinde în pieţe cât şi cel de la mărar tare care se foloseşte de obicei la murături. Se poate folosi în următoarele modalităţi:
a) Măcinate fin se va pune o cantitate de un vârf de cuţit sub limbă unde se va ţine pentru 10 minute. Se înghite apoi cu puţină apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi.
b) Se vor pune 2 linguriţe mărunţite în 250 ml de apă. Se vor fierbe timp de 5 minute după care se vor strecura. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi.
c) Tinctură care se poate prepara în gospodărie sau se va cumpăra de la magazinele plafar. Se poate face din 50 g de seminţe măcinate la 250 ml alcool de 70 de grade. Se vor ţine timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se va lua câte 20-30 picături de 3 ori pe zi. Se poate însă lua şi o linguriţă de 3 ori pe zi bine înţeles dizolvată în 100 ml apă pentru că conţine alcool.
· Morcov, sunt utile doar inflorescenţele care se vor putea prepara şi administra în felul următor:
a) 3 linguriţe de inflorescenţe se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri din acestea pe zi.
B) Se vor pune 50 g de inflorescenţe mărunţite la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţin apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând de mai multe ori pe zi. Se păstrează doar în recipiente închise ermetic. Se strecoară după 15 zile şi se vor pune în sticle da capacitate mai mică. Când se prepară se va putea pune şi sucul de la o lămâie în această tinctură. Se va putea lua câte 20-30 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă, deoarece conţin alcool.
· Nuc: se pun 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite la 1 litru de vin roşu sau alb de bună calitate. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se poate lua câte 50 ml pe zi. Se agită înainte de administrare. Se începe acest tratament în timpul meselor în perioada care precede menstruaţia. Este util mai ales în cazul durerilor de abdomen sau ciclu neregulat.
· Obligeană: se pune o jumătate de linguriţă de praf de rădăcină la 100 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, se strecoară. Se consumă câte 1 lingură după fiecare masă nu mai mult.
· Păstârnac: se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă şi se fierbe 5 minute. Se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma şi rădăcinile în diferite preparate culinare şi sub formă de suc câte 20 ml la 200 ml suc de morcovi sau roşii.
· Salată- este bogată în fitohormoni (estrogeni vegetali) de aceia este bine să nu lipsească din alimentaţia femeilor, mai ales la cele care sufere de dismenoree. Se va consuma ca aliment preferabil crud şi în cantitate cât mai mare. Mai ales în zilele ce preced menstruaţia. Se reduce atunci carnea din alimentaţie, la fel laptele şi se reduce cafeaua şi dulciurile complet.
· Salcia (coajă) se va folosi pentru consum intern fiind utilă în cazul tuturor durerilor care apar în acest sindrom.
· Salvie- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
Tot intern se va putea face şi tinctură din plantele de mai sus care se va lua câte 10 picături până la o linguriţă o dată. Acestea se pot lua diluate cu puţină apă.
· Soia. Se poate folosi la orice preparat alimentar indiferent de cantitate. Sau se poate prepara lapte de soia care se va lua zilnic.
De asemenea vitaminele din grupa B-urilor, ne referim la B1, B6 sunt foarte utile. Tot dintre vitamine mai este şi vitamina E care este renumită pentru efectul deosebit pe care îl are la această afecţiune.
· Seminţe de secară încolţite se vor lua câte 100 g pe zi o perioadă de 20-30 zile.
· Trifoi roşu- 1 linguriţă de flori de trifoi roşu se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi atât în perioada de dinaintea menstruaţiei cât şi în această perioadă. Este un bun revitalizant, parcă special pentru femei.
· Valeriană- indiferent că se consumă ca ceai sau tinctură, este cea mai puternică în acţiunea de calmare a durerii, dar induce şi o stare de somnolenţă.
· Muguri de zmeur, se vor culege primăvara devreme şi se pun la uscat. Se pot folosi în următoarele feluri :
a) se macină fin cu râşniţa de cafea, după care se cern cu o sită fină. Se pot ţine în acest fel în borcane care se închid ermetic. Se va lua din acest praf un vârf de cuţit până la o linguriţă de 3 ori pe zi. Se va pune sub limbă unde se va ţine pentru 10 minute, apoi se va înghiţi cu puţină apă.
b) se pun 2 linguriţe de muguri zdrobiţi la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi din acest ceai.
c) Se va face o tinctură din 50 g de muguri mărunţiţi care se vor pune în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se vor ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des pentru a se putea extrage principiile active din aceştia. Se strecoară apoi şi se pun în sticluţe mici. Ar fi bine ca să se lase totuşi să se decanteze la rece pentru 24 ore, deoarece oricât se va filtra tot vor mai fi depuneri. Se poate ca o dată cu alcoolul să se mai pună şi sucul de la o lămâie. Se vor lua 20 picături- o linguriţă de trei ori pe zi puse în 100 ml apă. Menţionez faptul că există la magazinele de profil gata preparat de către Plantextract Cluj acest preparat şi este de o foarte bună calitate.
-Extern:
Se poate face cu ceai făcut din următoarele plante medicinale cu care se fac spălături: agriş, angelică, călin, cerenţel, coada racului, creţişoară, cruciuliţă, dediţei, fumăriţa, gălbenele, iarbă mare, lemn dulce, leurdă, leuştean, muşeţel, porumb, roiniţă, salcie, salvie, traista ciobanului, urzică, viţa de vie.
· Agriş (Ribes uva-crispa) se va folosi în cazul inflamaţiilor care generează durerea. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară.
· Angelica (Angelica arhangelica) cea mai eficientă este rădăcina însă se pot folosi şi alte părţi ale plantei. Se va pune 2 linguriţe mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute după care se va strecura.
· Călin (Viburnum opulus) se vor folosi 3 linguriţe de plantă mărunţită la 500 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Cerenţel (Geum urbanum) se folosesc 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă. Se fierb timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Coada racului (Potentilla anserina) se vor pune 2 linguri la 500 ml apă clocotită. Se acopere timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· - Coada şoricelului care are azulenă şi se mai spune că soia sub orice formă contribuie foarte mult la această afecţiune.
· Creţişoară (Alchemilla vulgaris) se vor folosi 2 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.
· Cruciuliţă (Senecio vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.
· Dediţei (Pulsatilla montana) se vor folosi rădăcinile. Se mărunţesc şi se vor pune 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături pe zi.
· Fumăriţa (Fumaria officinalis) 3 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi. Se poate folosi şi intern câte 2 căni pe zi.
· Gălbenele ( Calendula officinalis) se vor pune 2 linguri de flori mărunţite la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Iarbă mare (Inula helenium ) se vor pune 3 linguri la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor face 2 spălături pe zi. Se poate lua şi intern 2-3 ceaiuri.
· Leurdă (Allium ursinum), se vor pune 3 linguri de plantă la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Este foarte util şi intern câte 2 ceaiuri pe zi.
· Leuştean (Levisticum officinale), se poate folosi atât planta cât şi rădăcina, în următoarele feluri:
A) 4 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
b) 2 linguri de rădăcină se vor pune în 500 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.
· Muşeţel (Matricaria chamomilla), 3 linguri de flori mărunţite se vor pune în 500 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Roiniţă (Melisa officinalis), se vor pune 3 linguri de plantă mărunţită la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.
· Salcia (Salix alba), se va pune 3 linguri de coajă mărunţită la 500 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.
· Salvie (Salvia officinalis), 2 linguri de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 băi pe zi. Se poate bea şi intern câte 2-3 ceaiuri concomitent cu spălăturile în cursul unei zile.
· Traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), de asemenea o plantă pe care o cunoaşte foarte multă lume şi se găseşte din belşug în primăvară când se poate recolta. Se vor pune 4 linguriţe la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 ceaiuri pe zi.
· Urzică (Urtica dioica), se va folosi 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Viţă de vie (Vitis vinifera) se va folosi frunza. Se ia 2 mâni de frunze care se vor pune în 500 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Dismenoreea are simptome mai grave dacă este însoţită de stres sau dacă femeia respectivă are parte de certuri sau probleme familiare. De asemenea consumul cafelei, fumatul, viaţa dezordonată, fără un program fix pot să producă o agravare a bolii.
· Cel mai indicat mineral la această afecţiune este magneziul din care se va lua zilnic. Multe cazuri au fost rezolvate cu acest mineral.
· Sucurile de fructe şi legume ajută foarte mult dacă sunt consumate zilnic la această afecţiune.
Reţeta 1: 2 linguriţe de traista ciobanului, 4 linguriţe de coada racului, 2 linguriţe de flori de gălbenele şi 3 linguriţe de lemn dulce. Amestecul obţinut se împarte în 4 părţi egale. Se prepară sub formă de decoct din câte 1 parte care se va pune la 500 ml apă. Se fierbe la foc scăzut timp de 5 minute. Se utilizează în 3 reprize după mesele principale. Tratamentul se începe cu câteva zile înaintea menstruaţiei.
Ţelina- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Se împarte în dismenoreea primară care este caracteristică pubertăţii şi secundară când aceasta apare mai târziu. În timp ce dismenoreea primară poate apărea o dată cu maturizarea deplină, începerea vieţii sexuale sau cu prima sarcină, dismenoreea secundară poate acea o multitudine de cauze. Frecvente sunt endometrioza (migrarea ţesutului care căptuşeşte uterul în afara acestuia, de exemplu în ovare sau în trompele uterine), chisturi ovariene, fibromul uterin, infecţiile genitale, etc, care necesită tratamente specializate.
În cazurile mai grave poate fi vorba despre o leziune a uterului, anexelor, fibroame uterine sau tulburări hormonale. De fiecare dată este bine să se facă un consult medical şi să se stabilească care sunt cauzele care provoacă această afecţiune.
TRATAMENT:
-Se indică aplicarea călduri pe abdomen, care se va putea face cu ajutorul cataplasmelor sau chiar a compreselor cu apă simplă caldă. Căldura locală va dilata canalele şi va calma durerea. Tratamentele încep cu 8 zile înaintea menstruaţiei şi se continuă pe toată perioada ei.
Intern:
Se pot folosi una sau mai multe din următoarele plante medicinale: angelică, brânca ursului, călin, ceapă, cerenţel, cimbru de grădină, coada calului, coada racului, curcubeţică, dediţei, frasin, gălbenele, ginseng, ghimber, grâu, iarbă mare, lemnul Domnului, lemn dulce, leuştean, limba mielului, mărar seminţe, morcov, mur, muşeţel, nuc (frunze), obligeană, orz, pătrunjel, pelin, roiniţă, rozmarin, salată, salcie, salvie, secară, soia, şofran, traista ciobanului, trifoi roşu, ţintaură, urzică moartă albă, valeriană, zmeur (muguri).
Mod de folosire al plantelor medicinale.
· Angelică- se pot folosi rădăcinile sau seminţele. Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii.
· Brânca ursului care de asemenea este o plantă utilă la această afecţiune. Se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute după care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi din acestea călduţe. Se ai poate folosi tinctură- Se vor lua între 10 picături până la o linguriţă de 3 ori pe zi.
· Cerenţel (Geum urbanum) se va pune o linguriţă de rizomi mărunţiţi la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute după care se pot consuma îndulcite cu miere 3 căni pe zi, călduţe. Are şi o puternică acţiune astringentă, datorită taninului pe care-l are în cantitate mare. Prima ceaşcă se va consuma dimineaţa la trezire pe stomacul gol.
· Frasin- 2 linguriţe de flori sau frunze de frasin mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se bea întreaga cantitate fracţionat pe parcursul zilei, după mesele principale. Este indicat acest ceai şi în cazul în care este prezentă constipaţia.
· Gălbenele- tinctură se folosesc 30 picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi. Sunt utile mai ales când este vorba despre o infecţie. Prepararea tincturii: 50 g de plantă mărunţită se pune în 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile agitând des. Se strecoară apoi şi se pun în sticle mici la rece bine închise.
· Obligeană- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se iau câte 3-4 linguri pe zi. Se poate lua şi praf din rădăcină, câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Acesta se pune sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite.
De asemenea în unele cazuri este produsă mai mult de o dereglare glandulară care se poate trata în acest caz cu:
· Coada racului - se va face un ceai din 2 linguriţe de plantă care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 15 minute, se strecoară după care se va putea să se consume 2 ceaiuri din acestea pe zi. Si aceste ceaiuri se pot îndulci cu miere de asemenea doar dacă nu este şi diabet.
· Călin-se vor putea face de asemenea 2 ceaiuri pe zi şi din această plantă. De asemenea din această plantă se pot face ceaiuri cu care se pot pune comprese pe abdomen sau chiar se vor face băi de şezut sau chiar băi complecte.
· Coada calului-ceaiul din această plantă este indicat în băi de şezut, sau chiar interne pentru faptul că are foarte multe substanţe minerale. Se poate lua şi intern caz în care se va pune 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, fiind socotit ca unul dintre cele mai utile diuretice şi totodată un bun remineralizant. Este util atât pentru eliminarea surplusului de apă care se acumulează uneori în perioada menstruală în special la picioare cât şi în cazuri de anemie deoarece remineralizează organismul. Este util şi pentru ameliorarea menstruaţiei prea abundente.
· Ghimbir, se găseşte la orice magazin alimentar. Se va pune rădăcină mărunţită 2 linguriţe la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute după care se strecoară.
b) Se macină cu râşniţa de cafea, se cerne cu sita foarte fină şi se va pune un vârf de cuţit sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă.
c) Se va folosi la orice preparate culinare.
d) Tinctură 20 picături de 3 ori pe zi puse în 100 ml apă.
· Lemn dulce, se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
· Leuştean- 2 linguriţe de seminţe măcinate se vor pune la 500 ml de apă. Se vor fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Sunt foarte utile pentru că acestea pot să regleze şi ciclul menstrual dereglat.
· Seminţe de mărar, şi acestea sunt foarte uşor de folosit. Se poate folosi atât seminţele de la mărarul normal care se vinde în pieţe cât şi cel de la mărar tare care se foloseşte de obicei la murături. Se poate folosi în următoarele modalităţi:
a) Măcinate fin se va pune o cantitate de un vârf de cuţit sub limbă unde se va ţine pentru 10 minute. Se înghite apoi cu puţină apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi.
b) Se vor pune 2 linguriţe mărunţite în 250 ml de apă. Se vor fierbe timp de 5 minute după care se vor strecura. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi.
c) Tinctură care se poate prepara în gospodărie sau se va cumpăra de la magazinele plafar. Se poate face din 50 g de seminţe măcinate la 250 ml alcool de 70 de grade. Se vor ţine timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se va lua câte 20-30 picături de 3 ori pe zi. Se poate însă lua şi o linguriţă de 3 ori pe zi bine înţeles dizolvată în 100 ml apă pentru că conţine alcool.
· Morcov, sunt utile doar inflorescenţele care se vor putea prepara şi administra în felul următor:
a) 3 linguriţe de inflorescenţe se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri din acestea pe zi.
B) Se vor pune 50 g de inflorescenţe mărunţite la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţin apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând de mai multe ori pe zi. Se păstrează doar în recipiente închise ermetic. Se strecoară după 15 zile şi se vor pune în sticle da capacitate mai mică. Când se prepară se va putea pune şi sucul de la o lămâie în această tinctură. Se va putea lua câte 20-30 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă, deoarece conţin alcool.
· Nuc: se pun 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite la 1 litru de vin roşu sau alb de bună calitate. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se poate lua câte 50 ml pe zi. Se agită înainte de administrare. Se începe acest tratament în timpul meselor în perioada care precede menstruaţia. Este util mai ales în cazul durerilor de abdomen sau ciclu neregulat.
· Obligeană: se pune o jumătate de linguriţă de praf de rădăcină la 100 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, se strecoară. Se consumă câte 1 lingură după fiecare masă nu mai mult.
· Păstârnac: se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă şi se fierbe 5 minute. Se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma şi rădăcinile în diferite preparate culinare şi sub formă de suc câte 20 ml la 200 ml suc de morcovi sau roşii.
· Salată- este bogată în fitohormoni (estrogeni vegetali) de aceia este bine să nu lipsească din alimentaţia femeilor, mai ales la cele care sufere de dismenoree. Se va consuma ca aliment preferabil crud şi în cantitate cât mai mare. Mai ales în zilele ce preced menstruaţia. Se reduce atunci carnea din alimentaţie, la fel laptele şi se reduce cafeaua şi dulciurile complet.
· Salcia (coajă) se va folosi pentru consum intern fiind utilă în cazul tuturor durerilor care apar în acest sindrom.
· Salvie- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
Tot intern se va putea face şi tinctură din plantele de mai sus care se va lua câte 10 picături până la o linguriţă o dată. Acestea se pot lua diluate cu puţină apă.
· Soia. Se poate folosi la orice preparat alimentar indiferent de cantitate. Sau se poate prepara lapte de soia care se va lua zilnic.
De asemenea vitaminele din grupa B-urilor, ne referim la B1, B6 sunt foarte utile. Tot dintre vitamine mai este şi vitamina E care este renumită pentru efectul deosebit pe care îl are la această afecţiune.
· Seminţe de secară încolţite se vor lua câte 100 g pe zi o perioadă de 20-30 zile.
· Trifoi roşu- 1 linguriţă de flori de trifoi roşu se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi atât în perioada de dinaintea menstruaţiei cât şi în această perioadă. Este un bun revitalizant, parcă special pentru femei.
· Valeriană- indiferent că se consumă ca ceai sau tinctură, este cea mai puternică în acţiunea de calmare a durerii, dar induce şi o stare de somnolenţă.
· Muguri de zmeur, se vor culege primăvara devreme şi se pun la uscat. Se pot folosi în următoarele feluri :
a) se macină fin cu râşniţa de cafea, după care se cern cu o sită fină. Se pot ţine în acest fel în borcane care se închid ermetic. Se va lua din acest praf un vârf de cuţit până la o linguriţă de 3 ori pe zi. Se va pune sub limbă unde se va ţine pentru 10 minute, apoi se va înghiţi cu puţină apă.
b) se pun 2 linguriţe de muguri zdrobiţi la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi din acest ceai.
c) Se va face o tinctură din 50 g de muguri mărunţiţi care se vor pune în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se vor ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des pentru a se putea extrage principiile active din aceştia. Se strecoară apoi şi se pun în sticluţe mici. Ar fi bine ca să se lase totuşi să se decanteze la rece pentru 24 ore, deoarece oricât se va filtra tot vor mai fi depuneri. Se poate ca o dată cu alcoolul să se mai pună şi sucul de la o lămâie. Se vor lua 20 picături- o linguriţă de trei ori pe zi puse în 100 ml apă. Menţionez faptul că există la magazinele de profil gata preparat de către Plantextract Cluj acest preparat şi este de o foarte bună calitate.
-Extern:
Se poate face cu ceai făcut din următoarele plante medicinale cu care se fac spălături: agriş, angelică, călin, cerenţel, coada racului, creţişoară, cruciuliţă, dediţei, fumăriţa, gălbenele, iarbă mare, lemn dulce, leurdă, leuştean, muşeţel, porumb, roiniţă, salcie, salvie, traista ciobanului, urzică, viţa de vie.
· Agriş (Ribes uva-crispa) se va folosi în cazul inflamaţiilor care generează durerea. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară.
· Angelica (Angelica arhangelica) cea mai eficientă este rădăcina însă se pot folosi şi alte părţi ale plantei. Se va pune 2 linguriţe mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute după care se va strecura.
· Călin (Viburnum opulus) se vor folosi 3 linguriţe de plantă mărunţită la 500 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Cerenţel (Geum urbanum) se folosesc 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă. Se fierb timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Coada racului (Potentilla anserina) se vor pune 2 linguri la 500 ml apă clocotită. Se acopere timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· - Coada şoricelului care are azulenă şi se mai spune că soia sub orice formă contribuie foarte mult la această afecţiune.
· Creţişoară (Alchemilla vulgaris) se vor folosi 2 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.
· Cruciuliţă (Senecio vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.
· Dediţei (Pulsatilla montana) se vor folosi rădăcinile. Se mărunţesc şi se vor pune 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături pe zi.
· Fumăriţa (Fumaria officinalis) 3 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi. Se poate folosi şi intern câte 2 căni pe zi.
· Gălbenele ( Calendula officinalis) se vor pune 2 linguri de flori mărunţite la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Iarbă mare (Inula helenium ) se vor pune 3 linguri la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor face 2 spălături pe zi. Se poate lua şi intern 2-3 ceaiuri.
· Leurdă (Allium ursinum), se vor pune 3 linguri de plantă la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Este foarte util şi intern câte 2 ceaiuri pe zi.
· Leuştean (Levisticum officinale), se poate folosi atât planta cât şi rădăcina, în următoarele feluri:
A) 4 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
b) 2 linguri de rădăcină se vor pune în 500 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.
· Muşeţel (Matricaria chamomilla), 3 linguri de flori mărunţite se vor pune în 500 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Roiniţă (Melisa officinalis), se vor pune 3 linguri de plantă mărunţită la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.
· Salcia (Salix alba), se va pune 3 linguri de coajă mărunţită la 500 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.
· Salvie (Salvia officinalis), 2 linguri de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 băi pe zi. Se poate bea şi intern câte 2-3 ceaiuri concomitent cu spălăturile în cursul unei zile.
· Traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), de asemenea o plantă pe care o cunoaşte foarte multă lume şi se găseşte din belşug în primăvară când se poate recolta. Se vor pune 4 linguriţe la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 ceaiuri pe zi.
· Urzică (Urtica dioica), se va folosi 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
· Viţă de vie (Vitis vinifera) se va folosi frunza. Se ia 2 mâni de frunze care se vor pune în 500 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Dismenoreea are simptome mai grave dacă este însoţită de stres sau dacă femeia respectivă are parte de certuri sau probleme familiare. De asemenea consumul cafelei, fumatul, viaţa dezordonată, fără un program fix pot să producă o agravare a bolii.
· Cel mai indicat mineral la această afecţiune este magneziul din care se va lua zilnic. Multe cazuri au fost rezolvate cu acest mineral.
· Sucurile de fructe şi legume ajută foarte mult dacă sunt consumate zilnic la această afecţiune.
Reţeta 1: 2 linguriţe de traista ciobanului, 4 linguriţe de coada racului, 2 linguriţe de flori de gălbenele şi 3 linguriţe de lemn dulce. Amestecul obţinut se împarte în 4 părţi egale. Se prepară sub formă de decoct din câte 1 parte care se va pune la 500 ml apă. Se fierbe la foc scăzut timp de 5 minute. Se utilizează în 3 reprize după mesele principale. Tratamentul se începe cu câteva zile înaintea menstruaţiei.
Ţelina- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
0 comentários:
Post a Comment