-->

Oboseala

Stare trecătoare de epuizare musculară sau nervoasă, apărută după o activitate intensă şi îndelungată (fără antrenament) sau după o boală acută (febră) sau cronică (anemie) indivizii obosiţi au o predispoziţie cunoscută faţă de bolile infecţioase, deoarece mijloacele de apărare ale organismului lor (reglate de centri nervoşi) sunt micşorate. În general aceasta are una din următoarele cauze:

-Acumulării produselor de catabolism în muşchii şi celulele nervoase (acid lactic, CO2) din cauza lipsei de oxigen sau din cauza produşilor catabolici într-un ritm mai accentuat decât pot fi ei oxidaţi.
Tratament.
În aceste cazuri cel mai eficient este mişcarea în aer liber şi respiraţia cât mai profundă.
-Lipsei materialului energetic (glucoză) necesar proceselor musculare sau nervoase. În acest caz se va consuma miere polifloră câte 3-4 linguriţe de miere pe zi. Se mai poate folosi sirop de cătină, sirop de coacăze negre, polen de albine cu miere.
-Urmare unor intoxicaţii cu produse catabolice (uree) care împiedică funcţionarea celulelor nervoase şi musculare. La început apare prima dată oboseala nervoasă care este urmată de cea musculară. Se indică ceaiuri care curăţă rinichii (vezi tratamentele bolilor renale).
-Stresul este cel care afectează cel mai des pe cei care sufere de oboseală cronică. Stresul cronic poate dăuna organismului, care nu mai poate face faţă solicitărilor, ducând la apariţia tulburărilor nervoase, circulatorii, cardiace, etc. Corpul se epuizează încercând să facă faţă situaţiilor stresante. Sistemul imunitar slăbeşte, expunând la boli infecţioase. Pe plan psihologic stresul dă naştere unor evenimente nedorite: anxietate (nelinişte), tulburări ale somnului, oboseală, epuizare nervoasă. Combaterea stresului presupune organizarea vieţii astfel încât factorii care duc la apariţia acestuia să fie pe cât posibil evitaţi. Uneori acest lucru presupune chiar schimbarea locului de muncă, cu unul mai puţin solicitant, dar cuprinde şi măsuri de igienă a vieţii, cum ar fi alimentaţia echilibrată, relaxarea sau sportul.
-Surmenajul este consecinţa unor oboseli repetate sau epuizări repetate (apar tulburări funcţionale ca insomnii, dureri de cap, deoarece se produc modificări şi alterări ale structurilor din creier), nelinişte, hipertensiune. Se indică linişte şi odihnă. La fel şi în cazul fortajului care apare în urma solicitărilor repetate musculare.
-Regimurile de slăbire- există foarte mulţi oameni care datorită zestrei genetice sau anumitor cauze hormonale sunt predispuşi la îngrăşare care vine o dată cu înaintarea în vârstă. Aceştia trebuie să facă eforturi disperate ca să se menţină la o greutate cât de cât apropiată de greutatea normală. Datorită faptului acesta aceşti oameni se simt dezavantajaţi de ceilalţi, pentru că ei oricât de puţin ar mânca tot se depune. La aceştia se impune schimbarea felului de viaţă în aşa fel încât să poată să aibă o viaţă normală. Bine înţeles că medicamentele hormonale nu fac în aceste cazuri decât să agraveze dezordinea din organism ajutând pe termen scurt la slăbire, dar din păcate după această perioadă de slăbire urmează inevitabil o mai mare îngrăşare. Este indicat mai ales în aceste cazuri să se renunţe la aceste regimuri de slăbire şi să se adopte un regim echilibrat cu multe vegetale şi mişcare mai multă. Se poate ca orice om să slăbească fără să se chinuiască cu diferite regimuri de slăbire iraţionale.



-Fumatul- pe termen lung fumatul printre alte necazuri ajută la instalarea oboselii cronice. Momoxidul de carbon din ţigări afectează activitatea globulelor roşii care transportă oxigenul, privând organismul de acest element esenţial. Cei care ajung dependenţi de nicotină încep să-şi piardă suflul la eforturi din ce în ce mai mici, ajungând în final să nu mai poată face nimic, nici măcar să mai urce pe o scară. Este absolut necesar să se lase de fumat.
-Alcoolul- acesta atacă absolut toate organele corpului şi în special ale sistemului digestiv. Mucoasa stomacului ficatul sistemul nervos, toate acestea sunt afectate serios. Se pierde apoi o serie de reflexe, vederea se diminuează, apar tulburări ale somnului şi multe alte modificări nedorite. Singura soluţie şi în acest caz este să se scape de acest obicei.
Se poate face tratament cu una sau mai multe din următoarele plante medicinale: alge marine, alune, astragalus, busuioc, cais, cătină, cicoare, cimbrişor, cimbru de grădină, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, creţişoară, creţuşcă, echinaceea, fenicul, ghinţură, ginko-biloba, ginseng, ginseng siberian, hamei, hrean, hydrastis, iarbă mare, ienupăr, in, levănţică, limba mielului, măceş, mesteacăn, morcov, nuc, obligeană, ovăz, pepene galben, pin, roiniţă, rotunjoară, rozmarin, spanac, ţelină, unguraş, urzică, varză, zmeură.
Modul de folosire al plantelor medicinale.

Algele marine- sunt indicate pentru că acestea conţin foarte multe oligoelemente care în mod normal lipsesc din alimentaţie. Se poate lua pus în ciorbe sau în alte moduri câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se macină sub formă de praf şi se pot pune în orice mâncare. Au un gust mai aparte, dar după ce se învaţă omul cu ele se pot consuma ajutând foarte mult organismul.
Alune (Corylus avelana) se indică consumul fructelor în orice cantitate dar minimum 20 bucăţi de 3 ori pe zi, perioade lungi de timp. Este bine să fie consumate înainte de mese cu 30 minute.
Astragalus (Astragalus membranaceus) are efecte tonice şi întăreşte sistemul imunitar. Se ia câte o jumătate de linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă pe zi sau eventual 2 capsule.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Cais (Armeniaca vulgaris) se consumă fructe uscate de către cei care au greutate mai mare. Se pun 8-10 fructe în 250 ml apă de seara şi dimineaţa se va consuma atât apa în care au stat cât şi fructele. Cei slabi vor consuma 10-15 fructe proaspete de 3 ori pe zi. În ambele cazuri este bine să se consume sâmbure de caisă, după ce se sparge şi se curăţă. Se consumă 5-7 bucăţi pe zi. Conţine vitamina B17. Nu se indică o mai mare cantitate pentru că aceştia conţin şi o otravă (cianură).
Cătină (Tamarix ramosissima) se indică folosirea fructelor câte 2-3 linguri zdrobite (proaspete) apoi consumate de 3 ori pe zi. Uscate 1 linguriţă de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, preferabil înainte de mesele principale. Se mai găseşte în magazinele naturiste ulei de cătină care se va lua conform indicaţiilor producătorului.
Cicoare (Cichorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută şi la o mai rapidă evacuare a intestinelor mărind peristaltismul. Se indică în special la cei care sufere şi de constipaţie.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Cimbru de grădină (Saturneja hortensis) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se indică folosirea fructelor câte 2-3 linguri zdrobite (proaspete) apoi consumate de 3 ori pe zi. Uscate 1 linguriţă de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, preferabil înainte de mesele principale. Se poate lua şi sirop care se găseşte la toate magazinele de profil caz în care se va respecta indicaţia producătorului.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este o plantă cu acţiune diuretică, dar care oferă organismului foarte multe minerale.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă mărunţită (preferabil flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică în special celor care au şi anumite afecţiuni renale sau sexuale.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică şi pentru faptul că diminuează secreţiile. De fapt în multe cazuri reglează glandele endocrine.
Creţuşcă (Filipendula ulmaria) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Echinacea (Echinacea purpurea) are efecte tonice asupra sistemului imunitar şi ajută la lupta organismului cu infecţiile. Se va putea lua o jumătate de linguriţă de tinctură la 100 ml apă de 2-3 ori pe zi, sau 2-3 capsule de 500 mg pe zi. Se fac 4 zile tratament şi apoi 4 zile pauză.



Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă mărunţită (seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Reglează digestia.
Ghinţură (Gentiana lutea) 1 linguriţă mărunţită (rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Ajută şi la refacerea poftei de mâncare.
Ginseng (Panax ginseng) ajută la creşterea energiei întregului organism. Se ia o jumătate de linguriţă de tinctură în 100 ml apă sau ceai sau 2 capsule pe zi. Se poate de asemenea folosi rădăcina din care se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Uneori efectul poate fi foarte puternic. Dacă vedeţi că efectul este prea puternic luaţi ginseng siberian care are o acţiune mai redusă. Efectele cu acest ginseng se constată imediat. Dacă luaţi sub alte forme respectaţi cu cea mai mare stricteţe indicaţiile producătorului care vă va indica doza pe care este indicat să o folosiţi. Nu se vor lua seara pentru că probabil nu veţi putea dormi şi nu se iau de femeile însărcinate.
Ginseng siberian (Eleutherococcus senticosus) acesta ajută stimulând glandele suprarenale şi întăreşte rezistenţa organismului în special la stres. Se ia o jumătate de linguriţă de tinctură la 100 ml apă de 2-3 ori. Stimulează funcţia glandelor suprarenale, acestea produc hormoni care vă vor ajuta să aveţi mai multă energie. Efectele tratamentului se constată abia după 7 zile de tratament. Este bine dacă luaţi sub alte forme să respectaţi indicaţiile fabricantului. Nu se iau de femeile însărcinate.
Hamei (Humulus lupulus) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică şi pentru faptul că această plantă conţine fitohormoni şi asigură o liniştire nervoasă.
Hrean (Armoracia rusticona) 3 linguri de hrean ras se pun la 250 ml apă. Se fierb apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se bea după fiecare masă câte 1 cană.
Hydrastis (Hydrastis canadensis)- această plantă stimulează funcţia globulelor albe contribuind foarte mult la lupta organismului cu diferitele infecţii. Se va putea lua câte o jumătate de linguriţă de 2-3 ori pe zi diluat în 100 ml apă sau 2-3 capsule de 250 mg pe zi.
Iarbă mare (Inula helenium) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Ienupăr (Juniperus communis) Se va face o cură de bace de ienupăr. Pentru aceasta se va lua în prima zi 4 bace care se vor zdrobi în gură, după care se înghit cu puţină apă. În a doua zi se vor lua 5 boabe şi în fiecare zi se va creşte cantitatea de aceste bace cu câte o boabă, până se ajunge la cantitatea de 15 boabe. Se scade apoi zilnic câte o boabă până se va ajunge la o boabă. Această metodă nu este utilă la cei care au afecţiuni grave ale rinichilor.
In (Linum utitassimum) uleiul de in conţine acizi graşi esenţiali care vă pot ajuta în lupta cu oboseala. Luaţi zilnic 400 mg. Dacă doriţi să faceţi eforturi deosebite combinaţi-l cu magneziu.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Asigură o liniştire nervoasă. Există în comerţ şi extrase cu care se pot face băi relaxante.
Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă mărunţită (seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Mesteacăn (Betula verrucosa) Cei care sufere de afecţiuni ale rinichilor. Aceştia vor face o cură de ceai de mesteacăn în combinaţie cu coada calului. Se pun 1 linguriţă de frunze de mesteacăn mărunţite şi 1 linguriţă de coada calului mică mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se pune apoi 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu şi se lasă pentru 2-3 ore acoperit. Se strecoară şi se consumă zilnic 2 căni pe zi 30 zile consecutiv.
Morcov (Daucus carota) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate consuma şi suc de morcovi, câte 200 ml sau chiar mai mult de 3 ori pe zi. Se consumă înaintea meselor principale.
Nuc (Juglans regia) se consumă fructe în orice cantitate. Conţin lecitină, vitamine (E, etc) şi foarte multe minerale utile creierului.
Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se vor consuma puţin îndulcite în două reprize, una dimineaţa şi cealaltă seara. Acest preparat alungă oboseala şi slăbiciunea din organism.
Ovăz (Avena sativa) are proprietatea de a combate stările de epuizare. Se poate lua sub foarte multe forme. De la sucul obţinut din mlădiţe tinere care se va lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, seminţe germinate care se pot lua câte 100 g pe zi, sau există în comerţ tinctură din care se va putea lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, diluată cu 100 ml apă. Pepene galben
Pin (Pinus silvestris) se fierbe 1 mână bună de ace de pin la 2 litri de apă timp de 30 minute. Se strecoară în cadă, unde se va sta pentru 20 minute. Se poate consuma şi intern câte 3 căni din muguri sau vârfuri de ramuri. Se pun 1-2 linguriţe mărunţite la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se acopere apoi pentru 30 minute şi se strecoară. Se pot îndulci cu miere.
Roiniţă (Melisa officinalis) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 20 g de plantă mărunţită se vor pune la 1 litru de vin de bună calitate. Se ţine timp de 10 zile. Se agită des. Se strecoară şi se poate lua câte 1 lingură, până la 50 ml o dată de câte ori simţiţi nevoia de un întăritor. Se poate adăuga 50-100 g de miere (cine doreşte).



Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o plantă folosită încă din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului şi o serie de afecţiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 linguriţă de seminţe măcinate la 250 ml apă şi se lasă pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert şi când dau în clocot se iau de pe foc, se acopere şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi dacă se doreşte se consumă îndulcit cu miere. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Spanac (Spinacea oleracea) se consumă în diferite preparate culinare, conţine mult fier şi clorofilă care este foarte indicată.
Ţelină (Apim graveolens) 1 linguriţă frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate consuma şi rădăcina în diferite preparate culinare sau câte 1-2 linguriţe puse la 250 ml apă şi fiartă timp de 10 minute, apoi strecurată. Se pot consuma 3 căni pe zi, după mese. Se mai poate consuma suc din frunze sau rădăcină câte 20 ml de 3 ori pe zi.
Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Ajută şi la reglarea inimii.
Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Sau 1 linguriţă de rădăcină mărunţită sau chiar seminţe pusă la 250 ml apă şi fiartă timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 3 căni pe zi. Se mai poate consuma suc obţinut din planta proaspătă cu ajutorul storcătorului de fructe se poate lua câte 20 ml de 3 ori pe zi, ajutând la refacerea organismului pentru că această plantă conţine fier şi multe vitamine şi minerale care contribuie la refacerea organismului.
Varză (Brasica oleracea) se consumă moare de varză câte 200 ml de 3 ori pe zi, sau suc obţinut din varză proaspătă câte 200 ml de 3 ori pe zi. Se poate lua în combinaţie cu suc de morcovi şi cartofi cel mai bine. Se pot face cure de 30 zile.
Zmeură (Rubus idaea) 1 linguriţă muguri sau vârfuri de plantă mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Există în comerţ preparat de Plantextract Cluj un preparat foarte util care se va lua conform indicaţiilor producătorului.
Reţeta 1: Vin tonic cu ţelină: se rade o rădăcină de ţelină care se pune într-un litru de vin alb împreună cu 50 g de miere. Se lasă la macerat timp de 8 zile agitând zilnic. Se strecoară şi se va bea câte 1 lingură de 3 ori pe zi, până la terminare.
Reţeta 2: se pune la 250 ml lapte dulce 2 morcovi raşi, 6 caise pasate cu furculiţa şi 2 linguri de nuci măcinate sau alune. Se bea dimineaţa mai mute zile la rând un asemenea preparat.
Reţeta 3: se plică pe pleoape şi tâmple coji de pepene galben pentru 15 minute.
În toate cazurile este foarte bine să evitaţi dulciurile care fac ca glicemia să fie mult diferită de normal şi care la rândul ei poate ajuta la instalarea oboselii. Dacă trebuie să folosiţi ceva dulce optaţi pentru miere care vă ajută şi renunţaţi la toate celelalte dulciuri.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment