-->

Inapetenta (Anorexia)


say_no_to_anorexia
Inapetenta poate sa apara in diferite situatii fiziologice, cum ar fi consumul acelorasi alimente pe o perioada mai lunga de timp, adica o alimentatie monotona. Anorexia se poate intalni de asemenea atunci cand exista anumite iritante gastrice cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool.
Fumatorii care abandoneaza acest obicei sufera o tendinta la crestere ponderala datorita revenirii la un apetit normal. Consumata in cantitati mici alcoolul stimuleaza apetitul, dar in cantitati mari duce la instalarea unei gastrite cronice care determina inapetenta. Febra actioneaza la nivelul centrilor hipotalamici si determina inapetenta. Unele boli severe se caracterizeaza prin inapetenta si scadere ponderala: cancerul, tuberculoza, insuficienta cardiaca. De asemenea inapetenta poate sa apara in cazul unor boli digestive care determina iritatie gastrointestinala cum ar fi ulcerul, sindroamele de malabsorbtie, gastritele. Insuficienta renala cronica determina inapetenta prin actiunea produsilor de metabolism toxici sau prin gastrita care insoteste aceasta afectiune. Anumite afectiuni neuropsihice se insotesc de inapetenta si pot determina deficit important ponderal. De regula anorexia apare dupa stressuri psihice importante.



Tratament:
Se pot folosi una sau mai multe din plantele de mai jos: afin, albăstrele, aloe, anason, angelică, anghinare, busuioc, busuioc sălbatec, ceapă, cicoare, cimbru, coacăz negru, coada şoricelului, coriandru, creson, creţişoară, fenicul, gutui, ghinţură, hrean, isop, lămâie, lemnul Domnului, lemn dulce, leuştean, lichen de Islanda, măghiran, mărar, mesteacăn, negrilică, nuc, obligeană, orz, paltin, păpădie, pătlagină, pătrunjel, pătrunjelul câmpului, pelin, pepene galben, podbal, revent, ridiche neagră, roiniţă, rotunjoară, rozmarin, salcie, salvie, sănişoară, scaiul dracului, schinduf, schinel, scumpie, şofran, sparanghel, şofran, tarhon, ţintaură, trifoişte de baltă, troscot, turiţă mare, ţelină, unguraş, valeriană.
Modul de folosire al plantelor:

Afin (Vacinum myrtylis) consumul fructelor câte 100 g cu 30 minute, înainte de fiecare masă reglează digestia şi face poftă de mâncare.
Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Aloe (Aloe vera) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte e mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Anason (pimpinella anisum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Angelică (Angelica arhangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Se poate consuma şi sub formă de praf, obţinut cu râşniţa de cafea. Se pune 1 linguriţă de praf sub limbă, apoi se înghite cu apă. Contribuie la obţinerea poftei de mâncare, în special pentru copii. Vin- 10 linguri de rădăcină de angelică mărunţite se pun la 1 litru de vin. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se pune în sticle la rece. Se va lua câte 50 ml înainte de mese pentru mărirea poftei de mâncare.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Conţine principii amare care refac pofta de mâncare.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Conţine şi principii antibiotice.
Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Conţine şi principii antibiotice.
Ceapă (Allium cepa) Se poate consuma în orice cantitate ajutând la stimularea secreţiilor şi prin aceasta la refacerea poftei de mâncare. Are şi principii antibiotice.
Cicoare (Cichorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Conţine principii amare care ajută la stimularea secreţiilor şi la refacerea poftei de mâncare.
Cimbru (Satureja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Stimulează secreţiile şi este antibiotic, aromatizant.
Coacăz negru (Ribes nigrum) consumul fructelor câte 100 g cu 30 minute, înainte de fiecare masă reglează digestia şi face poftă de mâncare. Au şi multe vitamine şi minerale. Sunt indicate în special la cei slabi care au lipsă pofta de mâncare.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Are principii amare în special planta.
Coriandru (Coriandrum sativum) se consumă boabele măcinate cu râşniţa de cafea câte 1 linguriţă înainte de fiecare masă pentru stimularea poftei de mâncare. De asemenea se poate folosi ca aromatizant în diferite preparate culinare, în special în cele cu carne.



Creson- se foloseşte la salate crud fiind foarte eficient sau se găteşte în diferite preparate culinare.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma câte 1 cană înainte de fiecare masă, pentru stimularea poftei de mâncare şi după masă pentru evitarea balonărilor.
Ghinţură (Gentiana lutea)- rădăcină- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Este unul dintre remediile care stimulează producerea sucurilor gastrice şi care prin aceasta ajută la redresarea organismului. Se poate lua şi de către copii. Vin tonic: 3 linguri de rădăcină de Ghinţură măcinată cu râşniţa de cafea se va macera cu 60 ml alcool de 60° pentru 24 ore, apoi se adăuga 1 litru de vin. Se lasă timp de 10 zile, agitând des sticla care este ermetic închisă. Se strecoară apoi şi se poate pune miere după gust. Se va lua 1 linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu 100 ml apă. Se va lua înainte de mesele principale.
Gutui (Cydonia oblongata) consumul fructelor câte 100 g cu 30 minute, înainte de fiecare masă reglează digestia şi face poftă de mâncare.
Hrean (Armoracia rusticona) 1 linguriţă de hrean ras (rădăcină ) se ia înainte de mese sau se pune în diferite preparate pentru stimularea secreţiilor şi pentru refacerea poftei de mâncare.
Isop (Hisopus officinalis)- 1linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la dilatarea arterelor şi stimulează digestia.
Lămâie (Citrus limoniu) se consumă sucul de lămâie, în special pentru că este cu un conţinut foarte mare de vitamina C şi din această cauză poate să ofere antioxidanţi organismului şi totodată să refacă pofta de mâncare. Este indicat să se folosească înaintea meselor cu 15 minute, eventual sub formă de suc îndulcit cu miere.
Lemnul Domnului (Artemisia abrodatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Lemn dulce (Glycyrrhiza echinata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Reglează şi glandele din organism.
Leuştean (Levisticum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Rădăcina se foloseşte şi ca laxativ.
Lichen de piatră (Centraria islandica)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Este unul dintre remediile care stimulează producerea sucurilor gastrice, hepatice şi pancreatice şi care prin aceasta ajută la redresarea organismului. Se poate lua şi de către copii şi de adulţi..
Măghiran (Majorana hortensis)- 1linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicată în cazurile când afecţiunea este însoţită de dificultăţi în digerarea alimentelor.
Mărar (Anthum gruveoles) 1 linguriţă de plantă mărunţită sau seminţe, se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Mesteacăn (Betula verrucosa) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar şi apoi se consumă. Este util pentru refacerea poftei de mâncare şi este şi un antibiotic.
Negrilică (Nigela sativa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Vin cu seminţe de negrilică- se pun 2 linguriţe de seminţe la 1 litru de vin. Se fierb timp de 10-15 minute. Se strecoară şi se va bea câte 50 g cu 15 minute, înainte de mese pentru stimularea poftei de mâncare.



Nuc (Juglans regia)pastă din muguri de nuc cu miere- compoziţie: 100 g muguri de nuc, 200 ml apă, 150 g miere. Preparare: Mugurii se spală şi se fierb la foc domol până lichidul scade la jumătate. Se zdrobesc bine mugurii, se lasă să se răcească şi se adaugă mierea. Compoziţia se amestecă bine până la omogenizare, se pune într-un borcan, închis ermetic la rece. Se poate păstra doar 2-3 zile la temperatura camerei sau 14 zile la rece după care devine toxic. Administrare: copiii între 3-6 ani 1 linguriţă dimineaţa, între 6-12 ani 3 linguriţe pe zi, toate dozele se dau înaintea meselor. Se dă timp de 1 lună. Adulţii 3 linguri pe zi. Stimulează pofta de mâncare, accelerează metabolismul şi ajută la îngrăşare. Prin iodul ce-l conţin şi vitaminele B ajută la funcţionarea glandei tiroide, remediul fiind foarte folositor atât pentru prevenire cât şi pentru tratarea guşei endemice, de asemenea sporeşte rezistenţa la infecţii. Se dă şi la oboseală, slăbiciune, boli nervoase de tip astenic, insuficienţă glandulare şi sexuale. Contraindicaţii: nu se dă diabeticilor.
Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la măcinat (cu râşniţa de cafea) apoi se ia şi se pune sub limbă pentru 5 minute. Se înghite cu apă după acest timp. Ajută la reglarea tranzitului intestinal şi la refacerea poftei de mâncare dar este şi un laxativ totodată. Vin de obligeană: 50 g de rădăcină de obligeană se mărunţeşte cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune apoi într-un litru de vin preferabil roşu. Se ţine timp de 10 zile. Se astupă şi se ţine la temperatura camerei. Se agită zilnic. Se strecoară şi se poate adăuga 100 g de miere dacă nu aveţi contraindicaţii. Se va lua câte 1 lingură de 3 ori pe zi. Este indicat în anorexie, afecţiuni gastro-intestinale, lipsa poftei de mâncare. Are de asemenea certe proprietăţi tonice. Este util pentru copiii mofturoşi care pot bea 50 ml înainte de mese.
Orz (Hordeum vulgare) se consumă încolţite câte 100 g pe zi, pentru refacerea întregului organism. De asemenea este foarte bun sucul obţinut din mlădiţe verzi de plantă, care se obţine cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma câte 20 ml de 3 ori pe zi. Există în magazinele naturiste şi gata preparat.
Paltin (Acer platanoides) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă câte 1 cană înainte de fiecare masă cu 15 minute, pentru refacerea poftei de mâncare.
Păpădie (Taraxacum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Se poate consuma frunzele şi ca salată fiind utile datorită faptului că au principii amare.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga)1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Pelin (Artemisia absinthum)- 20 g plantă mărunţită se pune la 1 litru de vin de struguri de bună calitate. Se ţine apoi timp de 10 zile agitând des. Se strecoară după această perioadă. Se va lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi înainte de mese de către copii şi 1 lingură de 3 ori pe zi, de către adulţi.
Pepene galben (Cucumis melo) consumul fructelor câte 100 g cu 30 minute, înainte de fiecare masă reglează digestia şi face poftă de mâncare.
Podbal (Tusilago farfara) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Este şi laxativ.
Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se poate consuma cu orice aliment pentru că ajută la refacerea poftei de mâncare.
Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Se indică în special celor nervoşi.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Există în magazinele naturiste şi tincturi din care se poate lua câte 10 picături în 100 ml apă cu 15 minute înaintea meselor.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă uscată se macină cu râşniţa de cafea şi se pune sub limbă pentru 15 minute. Se va înghiţii apoi cu apă. Este utilă fiind amară şi produce suplimentarea secreţiilor şi este totodată un calmant al durerilor.
Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Sănişoară (Sanicula europeae) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Scaiul dracului (Erygium campestre) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Schinduf (Trigonelea foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se macină cu râşniţa de cafea apoi se pun sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghit cu apă. Se poate de asemenea pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sunt foarte indicate aceste seminţe deoarece ajută la reglarea secreţiilor pancreasului şi prin aceasta la refacerea poftei de mâncare, în toate cazurile.
Schinel (Cnicus benedictus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Scumpie (Cotinus coggygria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de seminţe se macină cu râşniţa de cafea apoi se pun sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghit cu apă. Se poate de asemenea pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Tarhon (Artemisia dracunulus)-1linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Acest ceai calmează durerile abdominale şi în acelaşi timp expulzează gazele din intestin având rol carminativ. De asemenea stimulează secreţiile gastrice de la nivelul mucoasei gastrice.
Ţelină (Apium graveolens) se pot folosi frunzele sau întreaga plantă inclusiv rădăcina. Cel mai eficient este sucul câte 20 ml de suc de ţelină obţinut din întreaga plantă, în amestec cu 150 ml suc de morcovi. Se poate de asemenea folosi la aromatizarea tuturor mâncărurilor pentru efectul stimulator asupra glandelor stomacale şi prin aceasta refac pofta de mâncare..



Ţintaură (Centaurium umbellatum)- este bine să se facă un vin cu această plantă. Se pune la 1 litru de vin de struguri de bună calitate 20 g de plantă mărunţită. Se ţine apoi timp de 10 zile agitând des sticla în care se găseşte. După 10 zile se strecoară. Se va pune apoi într-o sticlă la rece. Se ia din acest vin câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mese de către copii şi o lingură de 3 ori pe zi în cazul adulţilor. Este unul dintre remediile foarte eficiente în această afecţiune. Vin de ţintaură. Se pun 2 linguri de plantă mărunţită la 1 litru de vin roşu sau negru. Se lasă timp de 10 zile agitând des. Se strecoară. Se ia câte 1 păhărel înainte de mese, iar copiii vor lua câte 1 linguriţă. Acesta ajută la refacerea poftei de mâncare. Se ia până ce pofta de mâncare revine.
Trifoişte de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare.
Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Este şi laxativ şi calmant al durerilor.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Se indică mai ales la cei cu greutate mare.
Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Ajută şi la reglarea bătăilor inimii, fortificând muşchiul cardiac.
Valeriană (Valeriana officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană cu 15 minute înainte de mese ne îndulcit pentru a face poftă de mâncare. Se foloseşte mai mult de cei care au dureri şi din această cauză au diminuată pofta de mâncare. Se poate folosi şi tinctura 5-10 picături cu 15 minute înainte de mese.
Simptomul acesta se produce în foarte multe afecţiuni. Se va trata afecţiunea de bază în primul rând apoi se va fixa ore regulate de masă, regim variat, prezentat estetic.
Se îndepărtează grijile şi emoţiile, de asemenea orice preocupare psihică.
Viaţa cât mai puţin sedentară, exerciţii în aer liber, excursii, duşuri reci, sport fără exces, înot, plimbări.
Insuficienţa hepatică, anorexia, greaţa, vor trebui combătute cu ajutorul unui tratament energic. Regimul alimentar aici are un rol major.
Constipaţia cronică care este de foarte multe ori prezentă presupune un regim adecvat pentru fiecare caz în parte. În aceste cazuri de cele mai multe ori este suficient să se introducă în alimentaţie tărâţe de grâu. Pentru aceasta se vor lua tărâţele cu apă, lapte, ceai, după ce au fost măcinate fin cu râşniţa de cafea. Acestea vor ajuta şi la alimentarea organismului cu multe vitamine şi oligoelemente.
Copiilor care refuză să mănânce li se va putea reda pofta de mâncare prin respectarea câtorva reguli simple. Nu îi obligaţi să mănânce, dacă nu le este foame, pregătiţi feluri de mâncare apetisante şi serviţi masa într-un cadru familial plăcut şi relaxat. Cu puţină imaginaţie, mămicile pot pregăti mâncăruri colorate, ornate într-un mod plăcut. Este nevoie de multă răbdare şi să îi arătaţi copilului că luarea mesei este o plăcere şi nicidecum o obligaţie.
În cazurile mai grave se vor introduce ceaiuri laxative sau chiar ceai de coajă de Cruşin. Aici remarcăm faptul că ceaiul de rădăcină de lemn dulce ajută foarte mult nu numai la rezolvarea problemei digestive ci ajută chiar la vindecare.
În caz de pierdere ponderală mare se va cerceta cauza şi se va institui un regim alimentar cu pondere de sucuri şi alimente mai concentrate.
În toate cazurile se va scoate zahărul din alimentaţie şi se va înlocui cu miere de albine.
Încă o dată mai trebuie să amintim că pe lângă aceste tratamente este nevoie neapărat de tratarea afecţiunii care a produs acest simptom. Se vor respecta orele fixe de masă, regim variat, prezentat estetic.
Se vor îndepărta grijile, emoţiile, preocupările psihice.
Viaţa cât mai puţin sedentară, exerciţii în aer liber, excursii, duşuri reci, sport fără exces, înot, plimbări.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

8 comentários:

  1. Intradevar Ţelină este foarte buna ca remediu!

    ReplyDelete
  2. interesant..multumesc pt informatii

    ReplyDelete
  3. sfaturi excelente, telina si sfecla m-a vindecat de o anemie severa!

    ReplyDelete
  4. Thank you so much for this great webite! It is very informative.

    ReplyDelete
  5. Daca ai putea sa-mi spui cate ceva despre Cardiopatia ischemica, ti-as fi recunoscatoare.
    Multumiri de la Vrancea!

    ReplyDelete
  6. Draga Elena,datorita unui accident de masina nu am mai reusit sa scriu nimic pe blogul meu si pentru asta imi cer mii de scuze.Voi publica insa un articol despre cardiopatia ischemica si tratamentul naturist folosit in aceasta boala.
    @@
    Multumesc tuturor pentru comentariile lasate pe blog.
    @@
    Dumnezeu sa ne dea sanatate.

    ReplyDelete
  7. Regrat ce ti s-a intamplat si sunt alaturi de tine cu tot sufletul.Ma rog lui Dumnezeu sa te refaci cat mai repede.Gandurile mele incarcate cu urari de bine, pace si bucurie, pentru tine!

    ReplyDelete