-->

Bolile vezicii biliare

Bolile vezicii biliare.

Există foarte multe afecțiuni ale vezicii biliare şi sunt foarte diverse. Am să încerc să dau aici doar câteva repere ce anume este de făcut atunci când accidental se ivește o anumită afecțiune a vezicii biliare şi încă nu s-a pus diagnosticul. După ce se va pune diagnosticul corect se vor putea face tratamente pentru afecțiunea depistată.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe vera, anghinare, brustur, calomfir, cătină, cerenţel, chimen, cicoare, coada calului, coada racului, fenicul, ienupăr, isop, ghinţură, hrean, lichen de Islanda, linariţă, măceş, mărul lupului, măslin, mentă, mesteacăn, orz, păpădie, pelin, porumb, prune, pufuliţă cu flori mici, revent, ridiche, ridiche neagră, roibă, rostopască, rotunjoară, rozmarin, scânteiuţă, schinduf, schinel, sfeclă roşie, siminoc, sparanghel, sunătoare, tei, trifoi de baltă, ţelină, turiţă mare, turtă, valeriană, vişin.

Modul de folosire al plantelor medicinale.
Aloe (Aloe vera) se poate consuma câte un centimetru de plantă mărunţită de mai multe ori pe zi, pentru efectul laxativ. De asemenea există la magazinele naturiste foarte multe produse cu această plantă care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la dezintoxicarea ficatului.
Brustur (Arctium lappa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru ajutorul care-l dă la dezintoxicarea ficatului şi pentru efectul emolient. În cazul durerilor se poate aplica extern o compresă caldă cu acest ceai.
Calomfir (Melittis melissopophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru refacerea ficatului.
Cătină (Tamariy ramossisima) se indică să se folosească aceste fructe fiind unul dintre cele mai complexe polivitamine, lucru de mare ajutor în toate afecţiunile respiratorii. De asemenea la magazinele naturiste există şi ulei de cătină din care se va lua conform indicaţiilor producătorului. Poate să fie emolient sau cicatrizant.
Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică chimen,
Cicoare (Cichorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Se foloseşte mai mult pentru efectul laxativ.
Coada calului (Equisetum arvense) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml de apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 3 căni pentru efectul de curăţire al organismului de toxine şi de suplimentare cu minerale.
Coada racului (Potentila anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Este utilă atunci când există hemoragii sau când este nevoie de diminuarea secreţiilor. Coada racului 2 linguriţe se vor fierbe la 250 ml apă pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi în cazul în care nu există şi constipaţie. Se foloseşte mai ales în cazurile în care se crede că este vorba despre o infecţie sau doar o inflamaţie.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe.
Ghinţură (Gentiana lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu 15 minute înainte de mese, pentru efectul de stimularea poftei de mâncare.
Hrean (Armoracvia rusticona) se va rade rădăcină de hrean care se amestecă cu miere şi se ia câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi, în cazul gripelor, răcelilor sau diferitelor afecţiuni ale aparatului respirator, fiind un bun antibiotic şi totodată ajută la stimularea secreţiilor. Desfundă foarte rapid nasul, etc. Se poate face şi un ceai din 1 linguriţă de rădăcină rasă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant şi antibiotic.
Ienupăr (Juniperus communis) se iau 4 bace în gură şi se mestecă sfărâmându-se. Se înghit dimineaţa. A doua zi se vor lua 5 bucăţi şi în fiecare zi se mai adaugă câte una până se ajunge la 15 bucăţi, după care se va scădea câte una zilnic până la 4 bucăţi. Este o cură care ajută la curăţirea organismului de toxine.
Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic şi de curăţire a fica-tului. Se poate lua şi în combinaţii cu alte plante.
Lichen de islanda (Centraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic.
Linariţă (Linaria vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte pentru efectul antibiotic.
Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe se pun zdrobite la 250 ml apă şi se fierbe apoi 5 minute. Se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic. Ajută şi la diminuarea calculilor şi la curăţirea canalelor din ficat de depuneri. Scade şi colesterolul. Conţine şi vitamina C care este un antioxidant puternic.
Mărul lupului (Aristolochia clematitis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici pentru efectul puternic de distrugere al microbilor. Nu se ia doză mai mare fiind toxică. Este utilă şi la diferite forme de hepatite.
Măslin (Olea europea) se ia câte 1 lingură de ulei de măsline dimineaţa la trezire pentru efectul de curăţire al ficatului şi scăderea colesterolului. Cel mai bun este cel presat la rece.
Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului urogenital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma. Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.
Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea germenilor de cereale câte 100 g pe zi. Se poate de asemenea folosi sucul obţinut din mlădiţe tinere câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, pentru efectul mineralizant şi vitaminizant. Există de asemenea în comerţ o serie de preparate care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Păpădie(Taraxacum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică câte 3 căni pe zi, mai ales în hepatite de diferite forme. 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru ajutorul care-l dă la dezintoxicarea ficatului şi pentru efectul emolient. În cazul durerilor se poate aplica extern o compresă caldă cu acest ceai.
Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică câte 3 căni pe zi, mai ales în hepatite de diferite forme. Stimulează secreţiile.
Porumb (Zea majs) se pune 1 linguriţă de mătase de porumb mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic. De asemenea se poate să se consume zilnic câte 1 lingură de ulei din germeni de porumb, pentru curăţirea canalelor ficatului şi pentru scăderea colesterolului. Se poate lua în combinaţie cu suc de lămâie fiind util şi la eliminarea calculilor în acest caz.
Se face o mămăliguţă mai tare care se va întinde pe o bucată de pânză de mărimea necesară (să acopere toată regiunea ficatului) în strat de 3-4 centimetri. Se aplică cât mai caldă (să nu ardă). Se ţine până se răceşte. Este bine să fie acoperită cu ceva de lână pentru a menţine mai mult timp căldura locală. Este cea mai simplă metodă de a furniza căldură locală şi este foarte utilă în cazul în care se doreşte să se dilate canalele biliare. Se poate face zilnic. În cazul în care se crede că există şi un calcul atunci se poate presăra pe aceasta (pe partea care se aplică pe piele) puţină tămâie pisată şi apoi presărată foarte fin pe suprafaţa ei. Ajută la dizolvarea calculului.
Prune (Prunus domestica) se indică folosirea fructelor fiind un bun laxativ. Uscate sunt puse 6-8 prune la 250 ml apă şi se lasă peste noapte la temperatura camerei, pentru ca dimineaţă să se consume fructele şi să se bea apa.
Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică câte 3 căni pe zi, mai ales în hepatite de diferite forme.
Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică pentru puternicul efect laxativ. Curăţă foarte bine ficatul de o serie de depuneri.
Ridiche roşie (Raphanus sativus) Suc de ridiche- se amestecă 30 ml suc de ridiche cu 70 ml de suc de morcovi şi se consumă de 3 ori pe zi. Este indicat mai ales la afecţiunile în care este vorba despre o litiază sau despre o stagnare a activităţii vezicii biliare. Se poate consuma perioade lungi de timp.
Ridiche neagră ((Raphanus sativus niger) Sirop pentru refacerea funcţiei ficatului: se rad 5-6 ridichi roşii sau negre în funcţie de anotimp. Se pun apoi într-un borcan cu capac, iar peste acestea se va pune miere polifloră cât să le acoperite. Se lasă pentru 12 ore (de seara până dimineaţa cu capacul pus la temperatura camerei. Dimineaţa se va strecura sucul astfel obţinut şi se toarnă în sticle preferabil de culoare închise cu dop. Se păstrează la rece. Se va lua din acest lichid după fiecare masă câte 1 linguriţă timp îndelungat.
Roibă (Rubinia tinctorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Dizolvă pietrele şi ajută chiar şi în formele cu cancer.
Rostopască (Chelidonium majus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul unei zile, fără să se depăşească această doză. Este un bun calmant al durerii şi ajută la toate afecţiunile ficatului. - Sirop de rostopască- reface celula hepatică. Se pune să fiarbă un litru de apă, după cde dă în clocot se adaugă 1 lingură de plantă mărunţită. Se lasă apoi acoperit timp de 12 ore şi se strecoară. Se amestecă cu 200 g de miere de albine. Se agită bine până la complecta dizolvare a mierii. Se pune în sticle de culoare închisă la rece. Din oră în oră se ia câte o lingură de lemn timp de 10 zile. Se mai poate repeta după 6 luni.
Rostopască o jumătate de linguriţă şi 1 linguriţă de mentă se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se va consuma în cursul zilei cu înghiţituri mici. Nu se depăşeşte această doză. Este foarte util pentru calmarea durerilor.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică pentru că stimulează secreţiile ficatului.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Este un bun calmant la dureri de ficat.
Scânteiuţă (Anagallis arvensis)-1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Schinel (Cnicus benedictum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Este un bun dezinfectant al ficatului.
Schinduf (Trigonella foenum hgraecum) se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul de reglare al secreţiilor ficatului şi pancreasului.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se consumă suc de sfeclă câte minimum 100 ml de 3 ori pe zi, eventual şi cu alte sucuri pentru efectul deosebit ce-l are asupra ficatului pe care-l curăţă de toxine şi-l reface. Este indicat în special la cei care fac chimioterapie. Ajută şi la refacerea sângelui.
Siminoc (Helichrysum arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Tradiţia ţărănească de la noi îl foloseşte în toate hepatitele chiar cu icter. Se consumă 3 căni pe zi.
Sparanghel (Asparagus officinalis) se indică folosirea în toate mâncărurile.
Sunătoare (Hypericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul liniştitor şi antimicrobian pe care-l are această plantă.
Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Are un efect calmant şi emolient.
Trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Are efect diuretic şi de curăţire a ficatului.
Ţelina- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Turtă (Carlina acaulis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, valeriană, ajută la eliminarea calculilor.
Turiţă mare(Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, valeriană, ajută la eliminarea calculilor. Nu se supra dozează.
Vişin (Cerasus vulgaris) 1 linguriţă de cozi de cireşe sau vişine se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic. Este util mai ales în cazurile cu edeme.
Rădăcină de cicoare cu coada calului şi sunătoare, în părţi egale se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi călduţe. Este bună şi pentru drenarea bilei şi pentru calmarea durerilor tot odată.
Rădăcină de cicoare cu fructe de ienupăr şi rădăcină de păpădie. 2 linguriţe din amestec măcinate se vor pune la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este utilă pentru calmarea durerii şi drenarea bilei.
Chimen seminţe, cerenţel, pelin, mentă- 2 linguriţe de amestec se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la dispariţia disconfortului din regiunea biliară. Se dă acest ceai şi la inflamaţii sau infecţii.
La dureri mai mari pe lângă băi calde sau cataplasme cu mămăliguţă se poate aplica extern omag, spânz, pelin, etc sub formă de cataplasme locale. Intern se poate lua tinctură de valeriană. Se poate începe cu 5 picături diluate la 100 ml apă.
În cazul infecţiilor de orice natură se va prefera tinctura de propolis 30% din care se vor pune 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp, pe un miez de pâine. Se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face acest lucru de 3 ori pe zi.
Reţeta 1: Compoziţie: g flori de sunătoare, 100 g miere, 100 g ulei de măsline. Preparare: se amestecă bine toate şi se pun într-un borcan bine închis la frigider. Administrare: se consumă 1-3 linguriţe pe zi(copiii) sau 1-3 linguri pe zi adulţii, între mese. Acţiunea terapeutică: ajută la evacuarea bilei, stimulează secreţia biliară este hepato-protector, bactericid şi calmant pentru mucoasa tubului digestiv. Este un leac străvechi folosit în bolile bilei, ficatului, şi gastro-duaodenale. Nu se ţine decât 3 zile la temperatura camerei sau 15 zile la rece. Nu se dă diabeticilor.
Reţeta 2: compoziţie: 500 g ridichi negre şi 100 g miere. Se spală ridichea, se trece prin maşina de stors sucuri. Sucul obţinut se pune într-un vas de sticlă se adaugă mierea şi se amestecă pentru omogenizare: se poate păstra maximum 15 zile la rece. Administrare: 3-6 linguri pe zi, numai de adulţi, între mese. Are acţiune colagogă, coleretică şi afrodiziacă. Vindecă dischineziile biliare, în special la femei. Se mai foloseşte împotriva frigidităţii şi impotenţei.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment