-->

Boala lui Addison


Boala lui Addison.

Boală cronică, datorită funcţionării în exces a glandei tiroide. Apare cu predominanţă la femei, cu mai mare frecvenţă între 15-30 ani şi mai ales în pubertate, sarcină, menopauză. Printre cauzele ei amintim ca factor predispozant terenul: persoane cu debilitate tiroidiană familială (guşă), constituţie neuroendocrină instabilă.
Printre factorii declanşatori figurează situaţiile de conflict social sau familial, stările de tensiune nervoasă, efortul fizic sau mai ales intelectual, de durată, neadecvat capacităţii persoanei respective. Mai rar intervin şi infecţii, care lezează glanda tiroidă: gripa, reumatismul, parotidita epidemică, sau diferite focare de infecţie. Se instalează de obicei lent, brusc mai rar, în urma unor emoţii puternice, cu simptome de tahicardie (puls ridicat), exoftalmie (bulbucarea ochilor), guşă, tremurături fine, senzaţie de căldură, slăbire în greutate (apetit păstrat), oboseală la efort, nervozitate, insomnii.
Diagnosticul este uşor de făcut în baza semnelor principale. În caz de dubiu se recurge la metabolismul bazal sau radioiodocaptare.
Este o afecţiune a glandelor suprarenale caracterizată prin astenie, slăbire în greutate şi forţă fizică, tulburări digestive, lipsă de poftă de mâncare, constipaţii, vărsături cu durere în epigastru şi flancuri, coloraţia brună a pielii şi mucoaselor (boala bronzată). La baza ei stau leziuni tuberculoase, tumorale sau de altă natură. Se caracterizează prin astenie, slăbire în greutate şi a forţei fizice, tulburări digestive, lipsa poftei de mâncare, constipaţii, vărsături, cu dureri în epigastru şi flancuri şi colorarea brună a pielii şi mucoaselor.

Tratament:
Se va insista pe tratarea afecţiunii care a produs această boală şi suplimentar se va putea face unul din tratamentele de mai jos care ajută strict la această afecţiune fără a rezolva boala de bază.
Se va căuta rezolvarea problemelor conflictuale, schimbarea mediului, repaus, sedative, cure de altitudine.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, arnică, brad, brusture, fasole, ginko-biloba, grâu, in, hrean, mei păsăresc, obligeană, orz, ovăz, păpădie, rozmarin, salvie, secară, soia, sunătoare, tătăneasă.

Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtillus) frunze şi fructe. Din frunze mărunţite se va face un ceai- 2 linguriţe de frunze se vor pune la 500 ml de apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se va strecura. Se va consuma întreaga cantitate în cursul unei zile. Fructe se pot consuma proaspete dacă este sezon sau se vor consuma sub formă de ceai fructe uscate. Se va lua 1 linguriţă de fructe mărunţite care se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este foarte indicat la cei care au şi diabet sau afecţiuni ale pancreasului. Atenţie însă, pentru că este un ceai care constipă, indiferent că se folosesc frunzele sau fructele.
Arnică (Arnica montana), este indicat să se folosească tinctura care se comercializează în comerţ la magazinele de profil, deoarece această tinctură preparată în casă vă poate otrăvi sau în cel mai bun caz să vă producă o gravă intoxicaţie. Se va respecta de această dată prospectul care însoţeşte acest produs.
Brad (Abies alba)- răşină cu miere, se va consuma câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de mesele principale cu 15 minute. Pentru aceasta se va topi răşina separat cu puţin alcool, cât să umezească doar. După ce s-a topit se va lăsa să se răcească apoi se va amesteca cu miere, preferabil polifloră. Se va face în părţi egale (câtă miere, atâta răşină). Se mai poate face un sirop cu vârfuri din ramuri tinere. Se vor mărunţii 1-2 mâni de ramuri şi se vor pune la 2 litri de apă. Se vor lăsa apoi să fiarbă până va scădea apa la mai puţin de un litru. Se strecoară şi după ce s-a răcit se va putea pune miere 500 g. În cazul în care doriţi să puneţi zahăr se va pune 700 g la un litru de lichid obţinut prin fierberea ramurilor şi se va fierbe până capătă consistenţa unui sirop. Se va pune apoi în sticle mai mici la rece. Se va lua câte o lingură de 3-4 ori pe zi diluată cu apă rece folosit ca orice alt sirop. Este bun pentru mai multe afecţiuni.
Brusture (Arctium lappa), se vor folosi rădăcinile mărunţite. Se va pune o linguriţă de rădăcini mărunţite la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară apoi şi se vor consuma 2 ceaiuri pe zi. Ajută la dezintoxicarea organismului.
Fasole (Phasoleum vulgaris) teci, se vor fierbe 2 linguriţe de teci mărunţite la 250 ml apă, timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte indicat la cei care au în plus şi umflături, edeme, retenţie de urină.
Ginko-Biloba (frunze). Acestea se vor mărunţi şi se vor lua câte un vârf de cuţit de trei ori pe zi. Se va ţine în gură timp de 10 minute după care se înghit cu puţină apă.
Se mai poate face o infuzie din 2 linguriţe de plantă care se vor pune în 250 ml apă. Se vor acoperi timp de 10 minute după, care se va strecura. Se vor putea consuma 2 căni sau chiar trei pe zi.
In cazurile când afectarea neurologică este mai marcantă şi apare demenţa, sau agitaţia psihomotorie se va opta pentru tinctură din care se va lua câte o linguriţă în diluţie cu puţină apă.
Grâu (Triticum aestivum) încolţit. Se vor pune seminţe de grâu după o temeinică spălare la încolţit cu puţină apă. Se va spăla zilnic de cel puţin două ori cu multă apă şi cu mare atenţie să nu se rupă colţul care va răsări. În cazul în care nu se spală temeinic zilnic de 2 ori atunci va avea un gust nu tocmai plăcut. În momentul în care colţul crescut este de 1 cm (timpul în care vor fi suficient de încolţite depinde de temperatură, calitatea boabelor, etc) se vor spăla din nou bine, după care se vor măcina cu maşina de carne de 2 ori. Se vor pune apoi cu puţină miere în cazul în care omul nu are şi diabet, la rece în frigider într-un borcan închis ermetic. Se vor consuma zilnic de 3 ori câte o lingură minimum înainte de mesele principale.
In (Linum usisitum) seminţe, se vor măcina şi se va lua de 3 ori pe zi câte o linguriţă de praf cu puţină apă. Util pentru cei care sufera de constipaţie.
Hrean (Armoracia rusticona) cu miere. Se va rade hrean şi se amestecă cu miere în cantitate egală cu cantitatea de hrean. Se va lua de 3 ori pe zi câte o linguriţă. Este foarte util pentru că activează toate secreţiile din organism (stomac, bilă, pancreas) şi în plus este un bun expectorant.
Mei păsăresc (Lithospermum purpurea-coeruleum), se va folosi câte o linguriţă de seminţe măcinate care se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute după care se vor strecura. Se poate folosi 3 căni din acest ceai pe zi.
Obligeană (Acorus calamus-rădăcină), 

A) se va măcina rădăcina şi se va lua de trei ori pe zi câte un vârf de cuţit, preferabil pus sub limbă, ţinut pentru 10 minute după care se va înghiţi cu puţină apă.
B)Se mai poate ţine în gură şi înghiţi după ce s-a mestecat mai mult timp în gură o bucată de rădăcină. 
C) Se mai poate de asemenea folosi 1 linguriţă de rădăcină mărunţită care se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 3 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.
Orz (Hordeum vulgare) se poate consuma măcinat şi amestecat în diferite preparate culinare. Se mai poate de asemenea mărunţi după care se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se consumă 3-4 căni pe zi.
Ovăz (Avena sativa)- în special mlădiţe tinere. Se vor tăia mlădiţe tinere când ajung la dimensiunea de 10-15 cm. Acestea se vor trece prin storcătorul de fructe o dată, după ce au fost mărunţite bine cu mixerul. Se va adăuga tot atâta apă cât să fie formată o pastă cât mai moale. De obicei se pune o cantitate de apă egală cu cantitatea de pastă care există. Această apă ajută să se ia din ovăz toate principiile active (sau cât mai multe). Pentru că această pastă nu se poate face zilnic şi este foarte dificil să se păstreze fără să se altereze, va trebui ca după ce se obţine să se pună peste ea puţin alcool alimentar şi în cazul în care nu sufere şi de diabet se poate pune şi puţină miere de albine. Se păstrează la rece. Se va lua apoi 1 linguriţă de 3 ori pe zi înainte de mesele principale cu 15 minute. Este una dintre cele mai eficiente tratamente care se poate aplica sub formă de cură de minimum 25-30 de zile. Se poate aplica la foarte multe afecţiuni.
Păpădia (Taraxacum officinalis) rădăcină se poate consuma sub formă de decoct din 2 linguriţe de rădăcină mărunţită, care se vor pune la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este foarte utilă la cei care au afecţiuni şi ale glandelor.
Rozmarin (Rosmarinus officinalis) –plantă. Se vor pune 2 linguriţe de rămurele de rozmarin cu frunzuliţe tăiate mărunt, în 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se consumă 2-3 ceaiuri pe zi. Este indicat şi la cei mai nervoşi.
Salvie (Salvia officinalis) plantă mărunţit. Se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se vor consuma 2-3 ceaiuri pe zi din această plantă. Este utilă chiar şi pentru dereglările hormonale sau endocrine.
Secară (Secale cereale)mai ales încolţită, încolţită se va folosi ca şi grâul. Neîncolţită se face făină şi se poate face pâine de secară de exemplu care este foarte gustoasă, sau se foloseşte la alte produse alimentare. Se poate de asemenea folosi sub formă de ceai din 2 linguriţe de seminţe mărunţite puse la 250 ml apă şi fiert pentru 15 minute. Se strecoară şi se vor consuma câte 2-3 căni pe zi.
Soia (Soja hipoida)- se vor consuma seminţe de soia sub orice formă. Se poate de asemenea să se facă lapte de soia. Pentru prepararea laptelui se va pune 1 kg de boabe la 5 litri de apă. Se va ţine apoi timp de 24 ore la macerat, după care se va pune la fiert. Se va obţine în acest fel un lichid de culoare albă, ca laptele care este chiar laptele de soia. Se va strecura apoi şi se poate consuma. Bine înţeles că nu sunteţi nevoiţi să faceţi 5 litri de lapte o dată ci se poate face lapte din 100 de grame de soia care se va pune la 500 ml apă. Se poate consuma în funcţie de dorinţa fiecăruia, dar minimum 500 ml pe zi.
Sunătoarea (Hipericum perforatum)

A)infuzie din flori, caz în care se vor putea consuma 2 căni pe zi făcute din 2 linguriţe de flori mărunţite puse la 250 ml apă clocotită. Se vor acoperi apoi pentru 10 minute după care se strecoară. 
B)Tinctură care se va cumpăra de la magazinele specializate caz în care se va lua câte 10 picături-1 linguriţă diluată de trei ori pe zi, sau se va prepara din 50 g de plantă pusă la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se va ţine apoi timp de 15 zile, agitând de 2-3 ori pe zi. După acest interval se va strecura şi se va administra ca şi cea de la magazinele de specialitate.
Tătăneasă (Symphytum officinale)- rădăcina- se indică pentru faptul că este una dintre plantele care contribuie atât la cicatrizare şi este de asemenea o plantă anti- tumorală, este de asemenea emolientă. Se fa folosi 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă. Se va lăsa apoi să fiarbă timp de 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Tinctura de propolis se poate administra zilnic de trei ori câte 2 picături la fiecare 5 kg \corp puse pe o bucată de pâine. Se va lua înainte de mese dimineaţa şi la amiaza şi seara se va lua chiar înainte de culcare.
Păstura se poate consuma şi ea zilnic câte o bucată de trei ori pe zi în cure de lungă durată.
Lăptişorul de matcă este şi el foarte renumit pentru ajutorul pe care-l dă în această afecţiune. Se vor lua 1-2 g pe zi în cure de 20-30 de zile.
Se pot administra zilnic 1-3 linguriţe de răşină de brad în amestec cu miere.
Miere pusă cu hrean ras în părţi egale şi consumat zilnic 2-3 linguriţe.
Se va insista însă să se consume sucuri din legume şi fructe în special din: afin, agriş, gulie, măcriş, morcov, pepene galben, ridiche, sfeclă, ţelină, usturoi. Se pot face diferite combinaţii în funcţie de legumele sau fructele care le aveţi la îndemână şi din care se poate să obţineţi sucuri şi se vor pune şi din cele de mai sus în sucuri. Este foarte bine ca să se consume minimum 600 ml de suc de legume sau fructe în cursul unei zile, dar cantitatea aceasta poate fi depăşită dacă omul respectiv suportă o cantitate mai mare. Cu cât se va folosi o cantitate de sucuri mai mare cu atât mai repede se obţine o evidentă îmbunătăţire a stări de sănătate.
Menţionăm de asemenea o altă plantă care se va putea folosi la această afecţiune- Ginseng- este una dintre plantele care este indicat să se folosească sub orice formă pentru că aceasta reface foarte bine celulele organismului. În funcţie de felul în care o găsiţi se va face tratamentul. Ideal ar fi să se consuma 0,50g de 3 ori pe zi (dacă este în capsule), sau 1 linguriţă de 3 ori pe zi înainte de mesele principale cu 15 minute.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment