-->

Dischinezie biliara

“ Bila leneșă ” – este ceea ce se numește în termini științifici, dischinezie biliara.
Vezica biliara (colecistul sau fierea) este un “săculeț” în forma de para, fixat de ficat. Aceasta secreta lichidul biliar secretat de ficat si il eliberează în intestine după fiecare masa. Stresul, diversele boli, precum si oboseala, împiedică buna funcționare a acesteia.
Astfel apar durerile de cap, grețurile, vărsăturile si amețelile. Asa apare asa-numita “criza de fiere”. Aceasta apare în special după mese copioase, atunci când ingeram mâncăruri grele: sosuri, prăjeli, tocături, mâncăruri grase, etc.


În toate cazurile se va respecta dieta alimentară prescrisă.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe, anghinare, brustur, calomfir, cerenţel, isop, lămâie, lichen de Islanda, linariţă, măceş, măslin, orz, păducel, porumb, pufuliţă cu flori mici, revent, ridiche, roibă, roiniţă, rostopască, rotunjoară, rozmarin, scânteiuţă, schinel, sfeclă roşie, siminoc, sparanghel, splinuţă, sporiş, sunătoare, şofran, talpa gâştei, tei, trifoi de baltă, ţelină, turiţă mare, unguraş, valeriană, vişin.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Aloe (Aloe vera) se ia câte 1 cm de plantă care se înghite de 3 ori pe zi, cu 15 minute, înainte de mesele principale. Se poate face zilnic. Are şi un efect laxativ. Se poate folosi şi gelul care există la toate magazinele naturiste şi care se va folosi conform indicaţiilor producătorului.
Anghinare (Cynara scolymus)- din acest ceai se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă (1 cană) apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit. Se strecoară şi se va bea tot îndulcit cu miere. Şi după acest ceai este bine să se stea culcat pe partea dreaptă15 minute şi să se bea cald. Se pot bea 2 ceaiuri pe zi. Se poate consuma perioade lungi de timp.
Brustur (Arctium lapa) se pun 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se consumă în cursul zilei ajutând la drenarea veziculei biliare şi fiind şi laxativ.
Calomfir (Melittis melissophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă.
Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă. Este indicată la cei care sufere şi de diaree.
Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Lămâie (Citrus lemon) se spală o lămâie cu multă apă, apoi se taie în două şi se stoarce sucul. Pulpa şi coaja se taie mărunt şi se pune cu 250 ml apă la fiert. Se lasă să fiarbă până se moaie coaja. Se stinge focul şi se lasă acoperit să se răcească. După răcire se strecoară peste sucul obţinut anterior. Se îndulceşte cu miere (dacă nu există contra indicaţii) şi se consumă zilnic câte un astfel de ceai ajutând la dizolvarea depunerilor din bilă şi la eliminarea mâlului.
Lichen de Islanda (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Linariţă (Linaria vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă. Ajută şi la dizolvarea calculilor.
Măslin(Olea europeae) se indică folosirea a câte unei linguri de ulei preferabil extra virgin sau presat la rece în fiecare dimineaţă la trezire, apoi se stă 15 minute, culcat pe partea dreaptă.
Orz (Hordeum vulgare) se macină seminţele şi se consumă sub diferite forme zilnic. De asemenea este indicată folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere câte 20 ml de 3 ori pe zi, perioade mai lungi de timp. În comerţ există preparate cu acesta şi în acest caz se va respecta indicaţia producătorului.
Păducel (Crataegus monogyra) se indică să se folosească dacă există asociată şi o afecţiune a inimii, se va pune câte 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori) la 250 ml de apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot bea 2-3 căni pe zi. În cazurile în care se folosesc fructele se ia cantitate dublă de plante.
Porumb (Zea majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită (mătase de porumb) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (preferabil rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă. Are şi efect laxativ şi diuretic.
Ridiche (Raphanus sativum niger) se indică folosirea sucului de ridiche câte 2 linguriţe de 3 ori pe zi, pentru drenarea fierei. Se poate şi să mărunţească calculii.
Roibă (Rubia tinctoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Dizolvă pietrele şi ajută chiar şi la cancer. Se poate folosi perioade lungi de timp.
Roiniţă (Melissa officinalis)- se va pune câte 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Rostopască (Chelidonia majus) se pune o crenguţă (preferabil proaspătă) de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte în cursul întregii zile fără a se depăşi, fiind toxică în cantitate mai mare. Asigură şi calmarea durerilor.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Rozmarin (Rozmarinus officinalis)se va pune 1 linguriţă din plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Scânteiuţă (Anagallis erecte) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Schinel (Cnicus benedictus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se indică consumul rădăcinii crude în salate, eventual cu suc de lămâie şi hrean (care şi el ajută la drenarea bilei), de asemenea se poate consuma sub formă de suc fiind foarte util la curăţirea ficatului.
Siminoc (Helichrisum arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Sporiş (Verbena officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă 

Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) se foloseşte pentru efectele de calmare în cazul nervozităţii,1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă Dacă este prezentă şi insomnia, adică omul nu poate dormi atunci se va face şi un ceai din; talpa gâştei cu sunătoare- se vor pune câte 1 linguriţă din fiecare din aceste plante la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma la ore 18- 1 cană de ceai îndulcit cu miere. Se consumă cald.
Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă
Ţelină (Apium graveolens) 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate consuma şi rădăcina crudă ca salată fiind foarte utilă sau suc 20 ml de 3 ori pe zi, împreună cu alte sucuri de legume.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria)1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică în special atunci când există pietre care trebuie eliminate. Nu se depăşeşte doza putând produce eliminarea prea multor depuneri şi atunci se înfundă canalele.
Unguraş (Marrubium vulgare) se va pune apoi 1 linguriţă din acest ceai la o cană de apă clocotită. Se lasă apoi acoperit pentru 15 minute. Se strecoară şi se bea acest ceai eventual îndulcit cu miere. După ce se bea imediat se va culca pe partea dreaptă timp de 15 minute. Este unul din ceaiurile cele mai utile la această afecţiune şi reglează şi afecţiunile inimii, întărind inima.
Valeriană (Valeriana officinalis) Dacă aceste ceaiuri nu ajută se va lua însă 10 picături de Tinctură de valeriană tot seara înainte de culcare cu 1-2 ore. Aceasta se pune în 100 ml apă şi se bea.
Vişin (Cerasus vulgaris) 1 linguriţă de cozi de cireşe sau vişine se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic şi de curăţire a organismului de depuneri.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment