Ateromatoza
Leziune a inimii (stratul intern al aortei) şi al arterelor: ridicături care au înăuntrul lor o masă moale, gălbuie şi sfărâmicioasă, formată din resturi de ţesut degenerat şi distrus, substanţe lipide, între care şi colesterol.
Ele se calcifică ulterior devenind dure, scleroase, de aici denumirea de ateroscleroză. Se pot exulcera dând un aspect multiform al intervalului vaselor arteriale.
Tratamentul:
Anghinare (Cynara scolymus)- 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se înghite. Nu este indicat să se folosească de artritici şi de cei care sufere de gută. Este un excelent drenor al ficatului şi al căilor biliare.
Ulei de floarea soarelui (Heliantus annus) se va lua în fiecare zi câte 2 linguri de supă pline cu ulei la sculare dimineaţa imediat ce v-aţi trezit. Se poate folosi şi în diferite preparate culinare (salate, etc).
Nucă (Juglans regia) Ulei de nucă. Se îmbibă o felie de pâine prăjită unsă în prealabil cu puţin usturoi apoi se pune pe ea ulei de nucă. Se poate consuma zilnic câte 2-3 felii de pâine astfel preparată, în orice moment al zilei.
Păpădie (Taraxacum officinalis)- 2 linguriţe de rădăcină de păpădie se vor pune la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară.
Se poate folosi de asemenea şi planta proaspătă crudă folosită la salate sau chiar infuzii. 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.
Planta este un bun drenor al ficatului şi al bilei. Se poate folosi perioade foarte lungi de timp ajutând la dizolvarea ateroamelor.
Soia (Soja hipoida)- se poate consuma ulei de soia câte 1 lingură de 2-3 ori pe zi. Se poate lua şi perioade foarte lungi de timp fără să producă nici un efect advers notabil.
Alimente interzise: grăsimea animală, untul, frişca, slănina, smântâna, gălbenuşul de ou, ouăle (omletă, jumări, etc) carnea de porc, organe (momiţe, rinichi, creier, măduva, etc), raţe, gâşte, iepuri de casă graşi, etc. Mâncărurile din carne cu sosuri grase şi rântaş, legumele uscate (linte, mazăre, fasole), condimente picante, iuţi, sarea în exces. Deserturile pe bază de creme de tort cu unt, cacao, ciocolată, plăcinte cu foi, clătite cu smântână, dulceţuri, aluaturi dospite şi cu untul în exces, cozonac, prăjituri cu frişcă, supe de carne grase, ciorbe bătute cu smântână şi gălbenuş de ou, supe de oase şi măduvă grasă, preparate cu unt, alcoolul tare, cafea şi mai ales ţigări.
Alimente permise: verdeţuri proaspete, fructe (cu excepţia celor cu conţinut ridicat de zaharuri), legume (salate de crudităţi preparate cu ulei vegetal), prăjituri preparate cu lapte degresat, condimente aromate (în mâncăruri dietetice) ca scorţişoara, cimbrul, chimenul, vanilia, dafinul, albuşul de ou, supe simple de legume, bulion degresat, borşuri de zarzavat, carne slabă (fiartă sau la grătar), lapte degresat, sucuri de fructe şi legume, ceai chinezesc, ceai verde, brânză de vaci, zer, telemea de primăvară, peşte de orice fel.
0 comentários:
Post a Comment