-->

Astm bronsic


Boală inflamatorie cronică cu dificultăţi mari la respiraţie, tuse persistentă sau respiraţie şuierătoare.
Tratamentul urmăreşte de fapt două lucruri distincte:
1. Ajutorul şi tratamentul în cazul crizei.
2. Tratamentul afecţiunii de bază.

La această afecţiune se pot folosi următoarele plante medicinale: aglică (plantă-infuzie), aloe (gel din frunze), alun (muguri-infuzie), amăreală (plantă-infuzie), angelică (plană-infuzie, rădăcină şi seminţe-decoct sau tinctură din toate părţile plantei), arnică (preferabil tinctura de la Plafar deoarece este o plantă toxică intern), bănuţi(plantă-infuzie), busuioc (plantă-infuzie), călţunaşi(plantă-infuzie), cârcel (plantă-infuzie), ceapă (în alimentaţie sau suc proaspăt sau decoct din bulb), cimbrişor (infuzie din plantă), cimbru( infuzie din plantă), ciumăfaie (plantă-infuzie), coada şoricelului (flori-infuzie), fenicul (seminţe-infuzie), ipeca (rădăcină-decoct), isop (plantă-infuzie), lămâi (suc cât mai mult proaspăt), lăsnicior (plantă-infuzie), levănţică (flori-infuzie), limba mielului (plantă-infuzie), lumânărică (plantă-infuzie), măselariţă (frunze decoct sau în ţigări antiastmatice), morcov (în alimentaţie crud sau suc şi frunzele infuzie), muşeţel (flori-decoct), narcisă albă (rădăcina - 1 linguriţă la 500 ml apă băut în cursul întregii zile), negrilică (plantă- infuzie), nemţişori de câmp (plantă-infuzie), orz (seminţe decoct sau mlădiţe tinere suc sau seminţe germinate), ovăz (seminţe decoct, seminţe germinate, mlădiţe tinere suc), pătlagină (frunze infuzie sau sirop, rădăcină decoct), pin (muguri, ramuri tinere-decoct sau sirop), plop negru (muguri- decoct sau tinctură), pochivnic (plantă-infuzie), podbal (plantă sau floare-infuzie sau sirop), ridiche neagră (rasă cu zahăr sau miere), rodul pământului (planta-infuzie), rostopască (plantă-infuzie), rotunjoară (plantă- infuzie), rozmarin (plantă- infuzie sau tinctură), salată (sub orice formă- crudă în salată, fiartă, cel mai eficient este sucul crud), salvie (plantă-infuzie), scânteiuţă (plantă-infuzie), şovârf (plantă- infuzie), stânjenei (rădăcină- decoct), sulfină (infuzie din plantă sau tinctură), sunătoare (praf din flori sub limbă, plantă infuzie, tinctură), talpa gâştei (plantă- infuzie), tătăneasă (rădăcină-decoct sau tinctură), trandafir (infuzie din petale), 3 fraţi pătaţi (plantă infuzie), trifoi roşu (flori-infuzie), trifoişte de baltă (plantă-infuzie), turiţă mare (plantă-infuzie), unguraş (plantă- infuzie), urzică mică (plantă- infuzie sau tinctură), usturoiţă (plantă-infuzie), valeriană (rădăcină decoct sau tinctură), vâsc (macerat sau tinctură), ventrilică (plantă- infuzie), vindecea (plantă- infuzie), vineriţă (plantă-infuzie).
Exemplu: infuzie de cârcel- crizele se răresc. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară. Se beau 2-3căni pe zi în funcţie de severitatea bolii.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

-Angelică- se pot folosi rădăcinile sau seminţele. Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopera apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii. Indicată ca sedativ.
-Alun (Corylus avelana) 1-2 linguriţe de muguri se pun zdrobiţi la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
-Se face un amestec din 10 g şovârf, 20 g frunze de podbal, şi 20 g flori de nalbă. Din acest amestec se pun 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
-Ceapă- se consumă 100-200 ml suc de ceapă proaspătă pe zi sau se prepară un decoct fierbând 2 linguriţe de ceapă mărunţită în 200 ml apă timp de 10 minute. Se poate consuma zilnic fiind un bun antibiotic care se poate folosi în astmă alergic sau faringite.
-Lăsnicior (Solanum dulcamara) se poate folosi pentru efectul diaforetic, şi depurativ. Se ia intern câte 2 căni pe zi. Se pun 2 linguriţe de vârfuri de ramuri la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se beau călduţe. O cantitate mai mare poate produce ameţeli, greţuri, vărsături.
-Salată verde- 60-80 g frunze se opăresc cu un litru de apă şi se consumă întreaga cantitate în cursul zilei. Mai este utilă la: afecţiuni gastro-intestinale, litiază urică, artrită, gută, menstruaţii dureroase şi neregulate, diabet şi chiar hepatită.
-Scânteiuţă (Anagallis arvensis)-1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
-Coacăz negru- mugurii de coacăz negru au o acţiune clar antialergică putând fi administraţi sub diverse forme în tratarea rinosinuzitelor alergice, astmului alergic, edemului Quicke şi urticariilor.

1 linguriţă de muguri mărunţiţi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară, apoi se pot consuma 2 căni pe zi.

CRIZA.
Accesul uşor- poate trece cu fumigaţii cu ţigări antiasmatice sau pulbere de datura. De asemenea se calmează sistemul nervos cu ajutorul plantelor medicinale; ciuboţica-cucului (se preferă decoctul din rădăcină sau tinctura- în lipsă se poate folosi şi infuzia din plantă), ciumăfaie (infuzie din plantă), fenicul (infuzie-seminţe), levănţică (infuzia din flori sau ulei esenţial preparat de Plafar), mătrăgună infuzie din plantă sau tinctură, se foloseşte cu mare atenţie fiind otrăvitoare), mutulică (infuzie din plantă), narcise albe (se foloseşte rădăcina decoct sau tinctura cu atenţie fiind toxică), narcise galbene (la fel se foloseşte rădăcina decoct sau tinctură cu atenţie datorită toxicităţii), păducel se pot folosi frunzele şi florile- infuzie sau tinctură, fructele- decoct, tinctură, sirop, etc), roiniţă (planta infuzie sau tinctură), roua cerului (planta –infuzie), sunătoare (floarea- infuzie, praf de plantă sub limbă sau tinctură), talpa gâştei (planta- infuzie), valeriană (decoct din rădăcină sau tinctură).
Accesul obişnuit: se vor lua medicamentele obişnuite care au fost prescrise de medic.
Se vor adăuga măsuri igienice speciale: izolarea bolnavului într-o cameră bine aerisită. Se vor da şi tratamente pentru fortificarea inimii în cazul în care este necesar.
Tratamentul bolii de fond între crize: este indicat să se ferească de modificări de temperatură. Pe cât posibil se va evita alergenul (schimbare de domiciliu sau profesie), (păr, fulgi, praf, polen, etc). Se va întreţine diureza cu ceaiuri diuretice de: albăstrele (plantă- infuzie), angelică (rădăcină- decoct, praf sub limbă, tinctură; planta- infuzie, praf sub limbă, tinctură: seminţe- decoct sau tinctură), anghinare (infuzie din plantă sau tinctură), bătrâniş (infuzie din plantă), brad (decoct din muguri sau rămurele tinere- sirop, tinctură: de asemenea se poate folosi răşina- tinctură sau suptă ca o gumă de mestecat), cimbru (plantă- infuzie sau tinctură), dentiţă (plantă –infuzie), fenicul (seminţe decoct sau măcinate sub limbă), iarbă mare (infuzie din plantă), ipcărige (se vor prefera produsele de la farmacie), nalbă (plantă- infuzie, rădăcină-decoct), osul iepurelui (plantă- infuzie), păpădie (plantă crudă în salată- sau infuzie, rădăcina decoct), pir (rădăcina- decoct- prima apă se aruncă şi se va pune la servire şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu), plămânărică (plantă- infuzie), strugurii ursului (plantă- infuzie), sulfină (plantă sau flori- infuzie sau tinctură), trei fraţi pătaţi (plantă- infuzie), urzică (suc din plantă proaspătă câte 20 ml o dată sau infuzie din plantă- rădăcina şi seminţele decoct).
Dacă nu se reuşeşte cu acestea se vor face ceaiuri de coada calului (plantă- decoct- se pot face şi băi), dud (rădăcină- se fierbe îndelung), ienupăr (bace sub formă de cură sau decoct, sirop, tinctură: rămurele tinere- decoct), mesteacăn (frunze- decoct la care se adaugă şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu), soc (rădăcină- fiert îndelung), care măresc foarte mult diureza.
Muncă la adăpost de gaze, praf. Se vor evita eforturile fizice şi psihice. Zile de regim cu fructe şi sucuri. Regim cu scăderea sării din alimentaţie cât mai mult.
Tratamentul factorului respirator: se va face diferenţa de către medic între astmul alergic şi astmul bronhic fiecare din acestea beneficiind de alte tratamente.
Se vor folosi următoarele plante: alun (decoct din frunze), amăreală (infuzie din plantă), captalan (decoct din rădăcină), cârcel (plantă-infuzie), ceapă (se fierbe şi se dă decoct sau suc de ceapă cu miere), cimbru (plantă- infuzie), ciuboţica cucului (rădăcina- decoct, planta- infuzie), coacăz negru (fructe- decoct sau tinctură), coada şoricelului (flori- infuzie), fenicul (decoct din seminţe), lichen de piatră (decoct din lichen), lingurea (infuzie din plantă), lumânărică (infuzie- plantă), mătrăgună (infuzie din plantă sau tinctură preparată farmaceutic putând produce otrăvirea.), morcov (se consumă crud, sub formă de suc, decoct din rădăcină sau infuzie din frunze, de asemenea se mai pot folosi seminţele decoct), muşeţel (decoct din flori), nalbă (rădăcina- decoct; planta infuzie), narcise (rădăcinile decoct cu mare atenţie să nu se depăşească doza), ovăz (suc din mlădiţe tinere, seminţe germinate sau decoct din seminţe), pătrunjel (rădăcină- decoct), plop negru (muguri- decoct), podbal (flori- infuzie la fel din plantă), ridiche (rasă cu miere), roiniţă (infuzie din plantă), salată (suc crud sau salată verde la masă, ceaiurile sunt mult mai slabe), salcâm (flori- infuzie), şovârf (plantă- infuzie), talpa gâştei (infuzie- plantă), trei fraţi pătaţi (infuzie- plantă_, trifoişte de baltă (infuzie- plantă), unguraş (infuzie din plantă), urzică (suc din plantă, infuzie din plantă), usturoi (consumat crud sau decoct), valeriană (decoct din rădăcină), varză (consumată crudă, ciorbe, aplicată extern).
Tratamentul decompensării cardiace: se vor aplica ceaiuri sau preparate sub alte forme din: castan (flori- infuzie, coajă decoct, tinctură din fiecare) coacăz negru (fruct- decoct sau sirop şi tinctură), lăcrimioară (ceai din plantă cu mare atenţie să nu se depăşească doza), lămâi (se consumă suc sau se face decoct din coajă), osul iepurelui (infuzie- plantă), paltin (frunze- infuzie), păducel (frunze şi ramuri infuzie sau decoct şi tinctură din fructe), pătlăgele vinete (consumate în alimente sau decoct din fruct), porumbar (flori- infuzie), praz (consum în alimentaţie sau fiert), talpa gâştei (infuzie- plantă), unguraş (infuzie- plantă), valeriană (rădăcina- decoct sau tinctură), vetrice (infuzie din plantă), zmeur (muguri decoct sau fruct suc sau sirop).
Tratamentul focarelor de infecţie este obligatoriu: dinţi, amigdale, apendicită, fibrom uterin, anexită, sinuzită, etc. Fără de acestea nu se poate rezolva afecţiunea.
Tratamentul factorului nervos: repaus fizic şi psihic. Se vor putea da ceaiuri şi preparate din: cătină (coajă- decoct, fructe- suc, sirop, tinctură, ulei), ciuboţica cucului (rădăcină- decoct, plantă- infuzie), hamei (conuri- infuzie), levănţică (flori- infuzie, tinctură sau extract), măghiran (plantă- infuzie), măselariţă (frunze- decoct), păducel (flori şi frunze- infuzie sau fructe- decoct), pin (rămurele tinere decoct sau sirop), talpa gâştei (infuzie din plantă), tei (infuzie din flori), valeriană (decoct din rădăcină sau tinctură).
Crenoterapie: cura de altitudine- în astmul spasmodic recent- peste 1000 m, climă rece şi aer uscat.
În astmul bătrânilor cu expectoraţie abundentă şi la copii 500-1000 m, climă caldă, mai umedă.
Pentru cei cu scleroză pulmonară, tuberculoză-sub 500 m.
Pentru copii cu adenopatii, limfatici, cu alergia fânului, climat marin.
Cură de ape: Slănic-Moldova, Câmpulung-Muscel, Govora, Călimăneşti, cure de inhalaţii aerosoli, aer comprimat.
În astmul senil: Buziaş, Vatra-Dornei.
Tratamentul profilactic al crizei: schimbarea locului de muncă dacă este cu praf, blană, păr, gaze, la astmatici. Schimbarea locuinţei, mobilierului, pernelor, etc. Regim alimentar lipsit de proteine nocive.
Alimentaţia: se exclud din alimentaţie: ouăle, carnea, brânzeturile, laptele, ciocolata, care pot alergiza organismul. Se recomandă o alimentaţie bogată în legume şi fructe în special din sucuri care nu trebuie să lipsească. Atenţie că şi între acestea sunt unele care pot fi alergene pentru unii (trebuie testat) căpşuni, fragi, etc. De asemenea se reduce sarea cât mai mult cu putinţă.
Gimnastică, aer curat, o cură de calciu. De asemenea trebuie tratată şi componenta nervoasă a astmului fără de care tratamentul este sortit eşecului.
Sunt indicate suplimentarea vitaminelor: B2, B5, B6, C, E, şi de asemenea magneziul.
B2- se află în drojdie de bere, ficat, carne de porc, peşte, legume verzi, ou, lactate, etc.
B5- drojdia de bere, cerealele integrale, gălbenuş de ou, legume verzi, lăptişor de matcă, polen.
B6- drojdia de bere, cereale integrale, ouă, lapte, nuci, seminţe bostan, legume proaspete.
C- legume şi fructe proaspete în special citricele şi fructele de pădure, dar şi în roşii, ardei, etc.
E- în toate seminţele oleaginoase, germeni de cereale, spanac, roşii, legume verzi.
Magneziu- fructe oleaginoase, leguminoase, spanac, etc.
Este suficient să se suplimenteze hrana cu sucuri de legume şi fructe şi veţi primi toate acestea.
Se mai poate de asemenea la această afecţiune să se dea un suc care se va face din 250 ml apă în care se va pune 2 linguriţe de oţet de mere cu miere şi se va adăuga miere după gust. Se consumă ca orice suc răcoritor, însă acesta poate şi să vindece, nu numai să vă răcorească. Se pot consuma 2-3 căni sau chiar mai multe pe zi. După 10-15 zile veţi observa că nu mai aveţi alergie.
Reţeta 1: Sirop antiasmatic: se poate folosi şi la tuse, bronşite şi afecţiuni pulmonare sau chiar litiaze biliare. Se iau 3 ridichi negre şi 400 g de miere polifloră. Ridichile de mărime medie, se spală bine şi se mărunţesc cu tot cu coajă. Se pune peste ele mierea. Se pun apoi într-un borcan cu capac şi se vor lăsa de seara până dimineaţa. Se strecoară apoi sucul care se formează. Se pune în sticle preferabil de culoare închisă la rece. Se pot lua până la 6 linguriţe pe zi din acest preparat.
Reţeta 2: Fenicul- se folosesc seminţele- 5-6 fructe zdrobite se pun la 250 ml apă clocotită pentru 15 minute. Se acopere timp de 15 minute, se strecoară şi se vor da la sugari cu linguriţa. La copiii mai mari se folosesc 10-15 seminţe, iar adulţii o jumătate de linguriţă. Se bea întreaga cantitate în cursul zilei în trei reprize înainte de mesele principale.
Cărbunele de lemn.
Tratamentul cu cărbune de lemn datează de mii de ani, fiind încă şi astăzi folosit în multe sate. Acţiunea sa terapeutică se bazează pe proprietăţile sale antitoxice, absorbante, calmante, cicatrizante, antispastice şi antiinfecţioase. Este indicat în intoxicaţiile cu ciuperci sau alte plante otrăvitoare, cu pesticide, etc., în afecţiunile digestive precum diareea, dizenteria, arterită, astmă bronhic, alergie, hipercolesterolemie. În uz extern se foloseşte pentru tratarea eczemelor, rănilor, gangrenei, urticariei. Este contraindicată administrarea cărbunelui celor care sufere de constipaţie.
În cazurile de intoxicaţie se dă bolnavului 1 lingură de praf de cărbune într-un pahar cu apă, de 2-3 ori la rând. În toate celelalte cazuri se ia după fiecare masă 1 linguriţă de pulbere în 200 ml apă sau ceai de sunătoare.
-1 linguriţă de flori de nalbă de pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai. Este recomandat cu precădere bătrânilor şi copiilor. Util în afecţiunile bronho pulmonare, colite, hemoroizi, atonii intestinale şi afecţiunile căilor urinare sau astmului bronhic şi tusei persistente când se poate lua din oră în oră câte 1 linguriţă, şi de asemenea laringitei.
-1 linguriţă pulbere de rizom de stânjenel, 1 linguriţă de lemn dulce şi o jumătate de linguriţă de anason se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se îndulceşte cu miere şi se ia câte 1 linguriţă din oră în oră sau eventual la 2 ore.
-5 cepe se mărunţesc şi se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară: Se îndulceşte după gust cu miere şi se beau în cursul zilei.
-Se fierbe 1 kg ceapă mărunţită într-un kg de apă, până rămâne numai 250 ml apă. Se strecoară şi se adaugă 250 g zahăr. Se mai fierbe apoi 20 minute. Se pune apoi în sticlă mică şi se ia 4-6 linguri de sirop în cursul unei zile.
În toate cazurile:
-Suc de ceapă- 200 ml suc de ceapă proaspăt ajută în toate situaţiile. Se bea în cure de lungă durată.
-Suc de ridiche neagră- 20-50 ml pe zi ajută de asemenea şi acesta. Se poate lua zilnic.
-Infuzie de usturoi. -3 căpăţâni de usturoi, se curăţă şi se mărunţesc apoi se pun la250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 20 minute. Se strecoară şi se va bea câte 1 linguriţă din când în când în aşa fel ca să îl consumaţi în cursul zilei. Se face mai multe zile la rând.
Reţetă. 2 linguri de flori de ciuboţica cucului, 1 lingură de rădăcină de ciuboţica cucului, 2 linguri de podbal şi 1 lingură de seminţe de in. Se ia 1-2 linguriţe din amestec după ce se macină cu râşniţa de cafea. Şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se bea 1-2 căni pe zi.
Tot 2 linguri măcinate din amestec se pot pune la 250 ml apă rece şi să se lase timp de 10 ore. De seara până dimineaţa. Se strecoară fără să-l mai fierbeţi. Se bea în cursul zilei. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment