-->

Astmul intricat


Este un astm bronhic care este declanşat şi întreţinut de o altă afecţiune de obicei pulmonară (bronşită cronică, emfizem).
Tratament.
Se va depista cauza care provoacă acesta (bronşite, emfizem) şi se tratează.

La această afecţiune se pot folosi următoarele plante medicinale: aglică, aloe, alun, amăreală, angelică, arnică, bănuţi, busuioc, cârcel, ceapă, cimbrişor, cimbru, ciumăfaie, coacăz negru, coada şoricelului, fenicul, ghimber, ipeca, isop, lămâi, lăsnicior, levănţică, limba mielului,
lumânărică, măselariţă, morcov, muşeţel, narcisă albă, negrilică, nemţişori de câmp, orz, ovăz, pătlagină, pin, plop negru, pochivnic, podbal, ridiche neagră, rodul pământului, rostopască, rotunjoară, rozmarin, salată, salvie, scânteiuţă, şovârf, stânjenei, sulfină, sunătoare, talpa gâştei, tătăneasă, trandafir, 3 fraţi pătaţi, trifoi roşu, trifoişte de baltă, turiţă mare, unguraş, urzică mică, usturoiţă, valeriană, vâsc, ventrilică, vindecea, vineriţă.

Modul de folosire al plantelor medicinale.


Aglică (Filipendula hexapetala) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Aloe (Aloe vera) se foloseşte în amestec cu miere suc de plantă obţinut proaspăt. Se pune în părţi egale şi se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se mai pot folosi şi produsele care se găsesc în comerţ din această plantă, caz în care se va respecta indicaţia producătorului.
Alun(Corylus avelana) 1-2 linguriţe de muguri se pun zdrobiţi la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Amăreală (Polygala vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Angelică (Angelica archangelica)- se pot folosi rădăcinile sau seminţele. Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopera apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii. Indicată ca sedativ.
Arnică (Arnica montana) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 1 cană pe zi. Este foarte indicat însă să se folosească extracte sau tincturi care sunt la toate magazinele naturiste şi care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are un efect antibiotic.
Cârcel (Ephedra distachia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se pot lua şi în funcţie de severitatea afecţiunii. În farmacii există foarte multe produse care folosesc această plantă pentru efectul care-l are în privinţa respiraţiei ajutând să se respire mai uşor.
Ceapă (Allium cepa)- se consumă 100-200 ml suc de ceapă proaspătă pe zi sau se prepară un decoct fierbând 2 linguriţe de ceapă mărunţită în 200 ml apă timp de 10 minute. Se poate consuma zilnic fiind un bun antibiotic care se poate folosi în astmă alergic sau faringite.
Cimbrişor ( Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este indicat şi contra tusei.
Cimbru (Satureja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are şi efect antibiotic.
Ciumăfaie (Datura stramonium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă doar o cană pe zi.
Coacăz negru (Ribes nigrum)- mugurii de coacăz negru au o acţiune clar antialergică putând fi administraţi sub diverse forme în tratarea rinosinuzitelor alergice, astmului alergic, edemului Quicke şi urticariilor. 1 linguriţă de muguri mărunţiţi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară, apoi se pot consuma 2 căni pe zi.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţe măcinate) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Ghimber (Zinghiber officinalis)- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este una dintre cele mai eficiente plante. Se poate folosi şi tinctura cu efecte deosebite câte 20 picături de 3 ori pe zi.
Ipeca (Uragoga ipecacuana) se indică folosirea produselor farmaceutice din această plantă, pentru că are şi efecte toxice puternice. Se respectă indicaţiile producătorului.
Isop (Hissopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Este foarte indicată deoarece conţine diosmină şi hiosopină care au acţiune expectorantă şi totodată antiseptică. Se indică în toate formele de astmă în care se elimină cu greutate sputa şi există fenomene de sufocare. Nu se va da bolnavilor cu epilepsie şi la copiii cu convulsii
Lămâi (Citrus lemon) se consumă cât mai mult suc care poate ajuta foarte mult.
Lăsnicior (Solanum dulcamara) se poate folosi pentru efectul diaforetic, şi depurativ. Se ia intern câte 2 căni pe zi. Se pun 2 linguriţe de vârfuri de ramuri la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se beau călduţe. O cantitate mai mare poate produce ameţeli, greţuri, vărsături.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.Se foloseşte pentru efectul calmant.
Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Lumânărică (Verbascum phlomoides) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se filtrează bine deoarece planta are perişori care pot irita esofagul. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.
Măselariţă (Hiosciamus niger) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Este foarte eficientă la calmarea durerilor. Există şi ţigări antiasmatice la farmacii.
Morcov (Daucus carota) se indică mai ales folosirea sucului de morcovi. Se începe prin a consuma câte 100 ml de 3 ori pe zi, diluat cu apă şi apoi după ce organismul s-a obişnuit cu acesta se va trece să se consume câte 200 ml de suc de 3 ori pe zi, în cure de lungă durată.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este indicat mai ales atunci când există şi o afecţiune bacteriană. Muşeţelul fiind un bun antibiotic.
Narcisă albă (Narcissus poeticus) se indică folosirea plantei sau a rădăcinii. linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se indică în cazurile în care este şi o afecţiune nervoasă.
Negrilică (Nigela sativa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Nemţişori de câmp (Consolida regalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Orz (Hordeum vulgare) cereale sub orice formă: germinate apoi măcinate şi amestecate cu miere (se iau câte 50 g pe zi), suc din mlădiţe tinere (20 ml de 3 ori pe zi) sau sub diferite forme care există în comerţ în special la magazinele naturiste şi atunci se va respecta indicaţia producătorului. Pe lângă multele vitamine, minerale, etc acestea ajută la regenerarea întregului organism. Se pot folosi şi în cure de lungă durată. Este bine să fie luate înainte de mesele principale cu cel puţin 15 minute înainte.
Ovăz (Avena sativa) cereale sub orice formă: germinate apoi măcinate şi amestecate cu miere (se iau câte 50 g pe zi), suc din mlădiţe tinere (20 ml de 3 ori pe zi) sau sub diferite forme care există în comerţ în special la magazinele naturiste şi atunci se va respecta indicaţia producătorului. Pe lângă multele vitamine, minerale, etc acestea ajută la regenerarea întregului organism. Se pot folosi şi în cure de lungă durată.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are o puternică acţiune de regenerare şi cicatrizare şi este indicată mai ales atunci când sunt leziuni interne.
Pin (Pinus montana) 1 linguriţă de ace de pin mărunţite sau muguri la 250 ml apă se fierbe 5 minute, apoi se acopere pentru 10 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat în toate formele de astmă în care există frecvente acutizări bronhice. Acţiunea acestei plante este datorat uleiului volatil care-l conţine.
Se poate folosi şi la băi folosindu-se preparate care există sub formă de ulei esenţial. Se foloseşte în acest caz conform indicaţiilor producătorului.
Plop negru (Populus nigra) 1 linguriţă de muguri mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, fiind un foarte bun antibiotic pentru foarte mulţi germeni patogeni.
Pochivnic (Asarum europaeum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Podbal (Tusilago farfara) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se indică mai ales pentru efectul expectorant şi pentru diferitele afecţiuni care există în sfera aparatului respirator.
Ridichi negre (Raphanus sativus niger)- se rade ridichea şi se pune pe o bucată de pânză. Se aplică pe piept o dată pe zi. Ajută la o mai uşoară respiraţie şi calmează durerile.
Se poate rade ridiche şi apoi se amestecă cu miere în proporţie de 1/1. se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi, cu scopul diminuării sufocărilor ajutând la o respiraţie mai uşoară.
Rodul pământului (Arum maculatum)- trebuie folosit cu mare atenţie pentru că poate provoca purgaţie violentă, salivaţie sau vomă. Consumată în cantităţi mari poate provoca paralizie sau moartea. Sucul plantei de asemenea irită mucoasele gastro-intestinale. Se va face o infuzie din 1 linguriţă de frunze uscate sau tuberculi zdrobiţi peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute. Se bea doar câte 1 linguriţă de ceai amestecat cu lapte dulce sau cu miere de albine. Este utilă în acest caz şi la hemoroizi.
Rostopască (Chelidonia majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 1 cană pe zi.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Salată verde (Lactuca sativa)- 60-80 g frunze se opăresc cu un litru de apă şi se consumă întreaga cantitate în cursul zilei. Mai este utilă la: afecţiuni gastro-intestinale, litiază urică, artrită, gută, menstruaţii dureroase şi neregulate, diabet şi chiar hepatită.
Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Ajută la diminuarea secreţiilor şi la reglarea glandelor din organism.
Scânteiuţă (Anagallis arvensis)-1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Şovârf (Origanum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Stânjenei (Iris germanica) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Se poate folosi şi rădăcina fiind mult mai eficientă) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.
Sulfină (Mellilotus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Ajută la curăţirea arterelor şi vaselor de sânge din organism.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este şi o plantă cu acţiune antimicrobiană şi ajută şi la refacerea celulei hepatice.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Tătăneasă (Sympytum officinalis) se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.
Trandafir (Rosa canina) 1 linguriţă de plantă mărunţită (petale) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte indicat celor cu fenomene alergice sau urticarii. Efectul favorabil este dat de saponozidele conţinute de această plantă. Ajută şi la mărirea transpiraţiei corporale.
Trifoi roşu (Trifolium pratense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Trifoişte de baltă (Mwenyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Turiţă mare- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Ajută la rărirea crizelor de astmă. Este interzisă când este constipaţie. Se poate consuma câte 1 cană la nevoie.
Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este o plantă ajută la restabilirea ritmului cardiac şi care se poate folosi chiar şi la tahicardii.
Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este utilă pentru că este o plantă cu acţiuni multiple. Ajută la dezintoxicarea organismului, are multe minerale şi principii active care o fac utilă la tratarea acestei afecţiuni. Se poate folosi şi tinctura.
Usturoi (Allium sativum)- se taie după curăţire o căpăţână de usturoi şi se pune într-un litru de ţuică de prune pentru 15 zile. Se strecoară apoi. În caz de criză de astmă se moaie o bucată de zahăr în alcool şi se suge.
Usturoiţă (Alliaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Ajută la curăţirea arterelor şi venelor de depuneri şi se poate folosi perioade lungi de timp.
Valeriană (Valeriana officinalis) întrucât este o plantă cu un miros foarte neplăcut este mai indicată să se folosească sub formă de tinctură care există la toate magazinele naturiste. Se pot lua între 5 picături- 1 linguriţă diluată în 100 ml apă. Se iau seara fiind un foarte puternic sedativ.
Vâsc (Vascum album) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă la temperatura camerei. Se ţin timp de 8 ore la macerat. Se iau şi se încălzesc la temperatura corpului, apoi se strecoară. Se poate pune acest lichid în termos şi să se consuma în cursul zilei. Este foarte indicat pentru acţiunea de refacere al inimii şi chiar de curăţire de depuneri. Acţionează şi ca antitumoral.
Ventrilică (Veronica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Vindecea (Betonica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Vineriţă (Galium odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Amestecuri. Este foarte bine însă să se folosească amestecuri din diferite plante care sunt mai eficiente decât o plantă singură, pentru că se cumulează efectele şi în plus se poate asigura o varietate mai mare de combinaţii în fiecare caz în parte.
-Se face un amestec din 10 g şovârf, 20 g frunze de podbal, şi 20 g flori de nalbă. Din acest amestec se pun 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment