-->

Arteriopatiile obliterante


Este obstruarea lumenului vascular.
Se poate produce brusc şi pe o întindere variabilă, generând fenomene de ischemie de gravitate variabile.
Poate surveni atât la tineri cât şi la persoane în vârstă, la bărbaţi sau, mai rar la femei.

Se indică evitarea fumatului, care are rol în apariţia bolii, a frigului, umezelii, căldurii excesive, evitarea traumatismelor, infecţiilor, emoţiilor.

Tratament:
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afine, agriş, anason, angelică, anghinare, ardei iute, bujor, cais, cartof, castan sălbatec, cătină, ceapă, cicoare, coacăz negru, coacăz roşu, coada calului, coada racului, corn, creţuşcă, Ginkgo Biloba, Ginseng, lăcrimioară, lemnul Domnului, lemn dulce, lesnicior, limba mielului, măr, mesteacăn, muştar negru, omag, orz, păpădie, pătlăgea roşie, pătlăgea vânătă, pedicuţă, plop negru, porumb, porumbar, ridiche neagră, rozmarin, salată, scai vânăt, schinduf, scoruş, sfeclă roşie, spânz, sulfină, sunătoare, tătăneasă, ţelină, trei fraţi pătaţi, urzică, usturoiţă, usturoi, varză, vâsc, vişin.

Modul de folosire al plantelor medicinale.


Afine (Vaccinum myrtylis) fructe- se vor consuma zilnic câte 1 linguriţă înainte de fiecare din cele 3 mese. Se poate face un ceai din fructe uscate. 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la refacerea elasticităţii venoase.
Frunze- 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la refacerea elasticităţii venoase.
Agriş (Ribes grosularia) se indică folosirea zilnic a câte 100 g de fructe în sezon.
Anason (Pimpinella annisum) 1 linguriţă de seminţe se macină cu râşniţa de cafea şi se împart în trei porţii. Se ia câte o porţie înainte de mesele principale (de 3 ori pe zi). Se pun sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghit cu apă. Ajută foarte mult la curăţirea arterelor.
Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese. 1 linguriţă de rădăcină se poate pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă zilnic 3 căni. Deci se poate alege între plantă şi rădăcină.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Ardei iute (Capsium annum) se taie bucăţele şi se pun 50 g la 250 ml alcool sanitar. Se ţin timp de 10 zile la temperatura camerei agitând des, pentru omogenizare. După aceia se strecoară. Se pun câteva picături pe o bucată de vată şi se aplică pe locul afecţiunii pentru stimularea circulaţiei sângelui.
Bujor (Poeonia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită (se preferă florile sau rădăcina)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Cais (Armeniaca vulgaris) se consumă fructele acestea pentru marea bogăţie în vitamine.
Cartof (Solanum tuberosum) se rade cartof crud şi se pune pe el puţin oţet şi se pune pe o bucată de pânză, apoi se aplică pe locul afectat. Se ţine în funcţie de toleranţa individuală până la 2-6 ore. Se face zilnic de 2 ori, o dată dimineaţa şi o dată seara.
Castane sălbatice (Aesculus hippocastanum)- se folosesc ramurile tinere din care se face o tinctură. 50 g de coajă de ramuri tinere se pun la 250 ml alcool de 40 grade. Se ţin timp de 15 zile şi apoi se strecoară. Intern se poate lua câte 5 picături diluate în 100 ml apă 1-3 ori în funcţie de gravitatea afecţiunii. Extern se unge sau se face frecţie de jos în sus de 2 ori pe zi.
Seminţe se curăţă de coajă şi apoi se mărunţesc. Se pun la fiert cu puţină apă până se moaie. Se scurge apoi apa care se poate folosi la diferite comprese locale. Seminţele se transformă în pastă cât mai fină şi apoi se amestecă cu untură de porc (lanolină, valvolină, unt, etc) în aceiaşi cantitate. Se freacă apoi bine pentru omogenizare şi se pun în cutiuţe mici la rece. Se unge de 2 ori pe zi.
Cătină (Tamarix ramosissima)1 lingură de fructe zdrobite se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
Ceapă (Allium cepa) Tinctură făcută din suc de ceapă o parte şi o parte alcool de 80grade. Se ia câte o linguriţă de 3 ori pe zi.
-Consumul a cât mai multă ceapă şi usturoi zilnic.
-Se va pune 250 ml lapte cu 2 cepe tăiate mărunt. Se fierb apoi se strecoară. Cu acest lapte pus pe mai multe bucăţi de pânză se va face cataplasmă. Se aplică cald. Ceapa este foarte indicată pentru că fluidifică sângele, şi din această cauză există foarte multe reţete care o conţin. Extern este indicată pentru că reface circulaţia sângelui activând-o.
Cicoare (Cichorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese. Ajută să se debaraseze organismul de toxine. Este şi un laxativ.
Coacăz negru (Ribes nigrum) zilnic 250 ml suc de coacăz. În lipsă se poate face un ceai din 1 lingură de fructe zdrobite (uscate) care se vor pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.
Coacăz roşu (Ribes rubrum) se foloseşte ca şi cel negru.
Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Coada racului (Potentilla anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Corn (Cornus mas) se indică să se folosească fructele sub orice formă, preferabil crude.
Creţuşcă (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Ginkgo Biloba este renumită în refacerea circulaţiei sângelui şi de aceia se indică să se folosească perioade cât mai lungi. Se găseşte la toate magazinele naturiste şi se preferă să se respecte indicaţiile producătorului, pentru că există în foarte multe variante.
Ginseng este renumit pentru refacerea întregului organism. Se găseşte la toate magazinele naturiste şi se preferă să se respecte indicaţiile producătorului, pentru că există în foarte multe variante.
Lăcrimioară (Convalaria majalis) 1 linguriţă de plantă se pune mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se va consuma în cursul întregii zile fără să se supra dozeze.
Lăsnicior (Solanum dulcamara) se macină cu râşniţa de cafea şi se pune sub limbă pentru 5 minute o jumătate de linguriţă de praf cu 15 minute înainte de fiecare masă. Se înghite apoi cu puţină apă.
Lemnul Domnului (Artemisia abrotanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Lemn dulce (Glycyrrhiza echinata)- se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu puţină apă. Este foarte indicată mai ales femeilor peste 40 de ani.
Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Măceş (Rosa canina) 1 lingură de fructe se vor pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Reface elasticitatea şi permeabilitatea capilarelor.
Mere (Mallus pumilla)- se pot consuma zilnic cât mai multe mere crude, pentru că ajută la curăţirea arterelor.
Oţet de mere se va pune 2 linguri la 250 ml apă şi se va pune miere polifloră după gust. Se pot consuma zilnic mai multe căni din acestea.
Mesteacăn (Betula verrucosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pune în ceai 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Muştar negru (Sinapis noigra) se face o pastă cu făină de muştar şi apă caldă. Se aplică local şi se ţine în funcţie de toleranţă, până la 20 minute, pentru refacerea circulaţiei sângelui.
Omag (Aconitus napellus) se rade rădăcina şi se pune 1 parte de rădăcină rasă şi 5 părţi alcool de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile apoi se strecoară. Se va complecta cu apă fiartă după răcire cu aceiaşi cantitate cât s-a obţinut. Se păstrează în sticle etichetate pe care să scrie că este otravă, pentru că este de fapt una dintre cele mai puternice otrăvuri din plante. Se foloseşte numai extern pe pielea intactă fără răni. Este o plantă care poate produce anestezia locală.
Orz (Hordeum vulgare) se consumă suc din mlădiţe tinere (până la 20 cm. Obţinut cu storcătorul de fructe. Se ia o dată o linguriţă. Se face de 3 ori pe zi. Se găseşte în comerţ şi în acest caz se indică să se respecte indicaţiile producătorului. Contribuie la curăţirea vaselor de sânge.
Păpădie (Taraxacum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese. 1 linguriţă de rădăcină se poate pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă zilnic 3 căni.
Pătlăgea roşie (Lycopersicon esculentum) se indică folosirea acestor legume zilnic şi în cantitate cât mai mare. Mai util ar fi dacă se consumă suc din legume proaspete din roşii şi morcovi în părţi egale câte 100 ml din fiecare fel de 3 ori pe zi.
Pătlăgea vânătă (Solanum melongena) se taie rondele rotunde şi se aplică crude pe locul afectat. De asemenea se poate consuma gătită în special cu ulei de măsline şi ceapă, ajutând în acest caz la curăţirea arterelor de depuneri..
Pedicuţă (Lycopodium clavatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Plop negru (Populus nigra) se pun 2 linguriţe de muguri zdrobiţi la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară, cât sunt calzi. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sunt utile în cazul în care în organism există infecţii sau se mai poate folosi alifia care există în comerţ, pentru ungeri externe.
Porumb (Zea majs) se pun 2 linguriţe de mătase de porumb mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic.
Porumbar (Prunus spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se rade şi se aplică extern rasă, pentru stimularea circulaţiei sângelui. De asemenea se aplică suc de ridiche în amestec în părţi egale cu spirt medicinal, extern pentru calmarea durerilor. Intern se consumă în orice cantitate pentru faptul că stimulează secreţiile.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis)- intern se poate lua câte 2-3 căni pe zi. Se face din 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Are un efect de activare a circuitului sângelui. Extern se poate face cu o mână de plantă care se pune într-un săculeţ de pânză şi se lasă să curgă apa fierbinte pe el. se stă în cadă pentru 30 minute la temperatura corpului.
Salată (Lactuca sativa) se poate consuma crudă salată sau sub formă de suc obţinut cu storcătorul de fructe. Se poate consuma 100 ml suc de 3 ori pe zi. Se poate lua şi în amestec cu alte sucuri. Este un suc care ajută la calmarea durerii, luat intern. Are şi un efect laxativ. Extern se pot pune foi încălzite în puţin ulei şi aplicate calde pentru trecerea durerii.
Salvie (Salvia officinalis) 1 lingură de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi.
Scai vânăt (Eryngium planum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese. Se pot lua şi sub formă de praf câte o jumătate de linguriţă care se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se face de 3 ori pe zi.
Scoruş (Sorbus acuparia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese. Se pot consuma şi fructele crude sau sub diferite forme.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) 1 linguriţă de rădăcină se poate pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă zilnic 3 căni. Se poate de asemenea consuma crudă sub formă de suc mai ales în amestec cu alte legume şi fructe. Se poate consuma câte 100 ml de 3 ori pe zi. De asemenea se poate folosi în diferite preparate culinare.
Spânz (Helleborus purpurascens)- 50 g de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml alcool de de 80 grade. Se ţine timp de 15 zile agitând des. Se strecoară. Se diluează cu tot atâta apă fiartă şi răcită şi se toarnă totul într-o sticlă. Se va avea grijă să nu se aplice pe pielea lezată pentru poate să fie otrăvitoare în acest caz. Se va folosi doar extern. Este unul dintre cele mai bune calmante.
Sulfină (Melilotus albus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese. Ajută la refacerea circulaţiei sângelui.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Tătăneasă (Sysymbium officinalis)- extern- 50 g de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml alcool de 40 grade sau ţuică de fructe. Se ţine timp de 15 zile agitând des. Se strecoară după trecerea timpului şi se pune în sticluţe de mai mică capacitate la rece. Se umezeşte local şi se face frecţie de la extremitatea membrului spre centru. Se face de 2 ori pe zi, o dată dimineaţa şi o dată seara. Se poate de asemenea să se aplice faşă elastică după acest tratament dimineaţa şi să se ţină peste zi. Este unul dintre cele mai eficiente tratamente indicat la tromboflebite, varice şi mai ales la această afecţiune.
Ţelină (Apium graveolens) se indică folosirea în alimentaţie cât mai multă şi de asemenea se poate consuma sub formă de suc câte 50 ml de 3 ori pe zi. Se preferă în acest caz să se consuma 150 ml suc de morcovi 20 ml suc de ceapă şi 50 ml suc de ţelină de 3 ori pe zi, perioade mai lungi de timp.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Urzică Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese. Ajută la curăţirea sângelui de toxine. Se pot face şi băi externe cu urzică, eventual şi în alte combinaţii (coada calului, flori de fân, etc).
Usturoiţă (Alliaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi. Se poate consuma şi după mese, dar mai bine este înainte. Doar cei care nu au poftă de mâncare pot să ia după mese.
Usturoi (Allium sativum)- consum crud zilnic. De asemenea se poate face o tinctură din 50 de g de usturoi curăţit şi mărunţit la 250 ml alcool de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile apoi se strecoară. Se poate lua câte 3 picături diluate cu 100 ml apă în fiecare zi la trezire. În cazurile mai grave se poate lua de 3 ori pe zi.
Varza (Brasica oleracea) se striveşte foaie de varză cu o sticlă pe un dog de lemn şi se aplică la locul dureros. Se poate lăsa peste noapte.
Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă la temperatura camerei. Se lasă pentru 8 ore după care se încălzeşte la 40 grade şi se strecoară. Se pot consuma în acest caz 3 căni pe zi. Ajută la refacerea circulaţiei sângelui şi în plus ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Vişin (Cerasus vulgaris) 1-2 linguriţe de cozi de vişine sau cireşe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se strecoară şi apoi se consumă 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic.
-Mersul pe jos zilnic cât mai mult în funcţie de posibilităţi.
-Masajul membrelor zilnic 10-15 minute, preferabil cu unguente şi nu prea brutal. Se începe masajul de la extremităţi spre centru.
Tinctură complexă- se vor pune mărunţite bine: 10 g flori de salcâm, 10 g şofran, 10 g foi de dafin, 10 g troscot, 10 g genţiană, 10 g frunze de frasin, 5 g fenicul, 5 g rădăcină de scaiete, 10 g angelică (rădăcină), 10 g bace de ienupăr, 10 g vâsc, 10 g volbură, 10 g răşină de brad. Se pun toate acestea într-o sticlă şi peste acestea se va turna 1 litru de alcool alimentar de 70 grade. Se agită zilnic timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se va pune apoi în sticlă de culoare închisă la rece. Se ia câte 1 linguriţă înainte de fiecare masă principală (3 ori) cu 15 minute. Se indică de asemenea să nu se fumeze şi să nu se consume băuturi alcoolice şi în general să se respecte un pic de regim vegetarian cel puţin 15 zile, după care se va putea trece la un regim în care se mai adaugă şi produsele lactate.
Drojdie de bere- se va lua în fiecare zi câte 10-20 g de drojdie pentru efectul deosebit care-l are având în vedere faptul că are foarte multe vitamine din grupul B.
„Capricon”- preparat din răşină de conifere.- Se găseşte la toate magazinele naturiste. Se spală local apoi se unge cu alifie şi se poate lăsa peste noapte. Dimineaţa se spală din nou şi se unge. Se face acest lucru de 2 ori pe zi, până la ameliorarea afecţiunii.
„Stimuven”- preparat naturist pe bază de Spânz se găseşte la toate farmaciile şi magazinele naturiste. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.
Băi de picioare şi băi cu diferite plante medicinale sunt foarte indicate.
Cataplasme cu mămăliguţă. Un mijloc simplu şi la îndemână pentru fiecare este aplicarea cataplasmelor cu mămăliguţă. Pentru aceasta se va face o mămăliguţă mai tare se întinde pe o bucată de pânză de mărimea necesară (să acopere locul afectat). Se întinde apoi mămăliguţa pe această pânză în strat de 3 cm apoi deasupra se va presăra tămâie în strat foarte subţire. Se aplică cât mai fierbinte. Se acopere cu ceva de lână pentru a menţine cât mai mult timp căldura locală. Se poate face de 2 ori pe zi, atât pentru calmarea durerilor cât şi pentru revenirea organismului.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment