Antidiureza (Anurie)
Maladie foarte gravă, la care trebuie să luăm măsuri radicale şi rapide deoarece un stop renal în scurt timp poate provoca moartea, prin suprimarea debitului urinar, care se numeşte anurie.
Datorită insuficienţei funcţionale a rinichilor, debitul urinar se poate reduce la 100-120 ml în 24 ore, ceea ce numim antidiureză. Tratamentul se va face numai cu acordul medicului curant, fără aprobarea dânsului în această afecţiune nu este voie să se aducă nici o modificare tratamentului.
În cazurile mai uşoare se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, albăstrele, anghinare, brusture, cireşe, ciuboţica cucului, coada calului, fasole, frasin, dud, ienupăr, măceşe, merişor, mesteacăn, osul iepurelui, pin, pir, plop, porumb, porumbar, soc, tarhon, troscot.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis), 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Albăstrele (Centaurea cyanus), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Anghinare ( Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Brusture ( Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se poate pune compresă caldă pentru calmarea durerilor.
Cireşe( Cerasus vulgaris) 1 linguriţă de cozi de cireşe sau vişine se pune mărunţit la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. Este un bun diuretic.
Ciuboţica cucului (Primulla officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită sau flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. De asemenea se poate folosi rădăcina. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 10 minute.
Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.
Extern se poate pune compresă caldă pentru calmarea durerilor.
Coada calului (Equisetum adverse) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este un ceai diuretic. Extern se poate pune compresă cu ceai sau cataplasmă cu planta caldă.
Fasole (Phaseolum vulgaris) 1 linguriţă de teci de fasole mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi, fiind un bun diuretic. De asemenea din boabe de fasole făcute făină amestecate cu apă caldă se face o pastă care se pune pe o pânză şi se aplică, pe abdomen caldă pentru calmarea durerilor.
Frasin ( Fraxinus excelsior) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Dud (Morus alba), 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Coajă din copac de pe ramuri tinere sau chiar de pe rădăcină 2 linguriţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni în cursul unei zile. Este un foarte puternic diuretic.
Ienupăr (Juniperus communis) se pun 3-4 bace în gură, se mestecă şi apoi se înghit. Se face acest lucru de 2-3 ori pe zi. Este o bună metodă de pornirea diurezei. Se poate face un ceai din 2 linguriţe de bace mărunţite care se pun la fiert pentru 10 minute. Se strecoară şi atât ceaiul cât şi plantele se pot aplica pe abdomen pentru decongestionare. Intern se indică să nu se folosească de cei cu leziuni ale rinichilor sau cu boli grave.
Măceşe ( Rosa canina) 1-2 linguriţe de fructe mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică folosirea acestor fructe când este vorba despre o piatră la rinichi sau pe ureter. Se pot consuma 3-4 căni.
Merişor (Vaccinum vitis idaeae) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Ajută şi la mărunţirea calculilor.
Mesteacăn (Betula verrucosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. În acest ceai este indicat să se pună la o cană 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu şi să se lase pentru minimum 30 minute, înainte de a se consuma. Poate să ajute atât la diminuarea calculilor cât şi ca antimicrobian.
Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită(rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Pin ( Pinus silcestris) se poate folosi şi bradul. 1-2 linguriţe de muguri se pun mărunţite la 500 ml apă şi se fierbe până scade la 250 ml apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un bun dezinfectant.
Pir ( Agropyron repens), 1 linguriţă de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită, apoi se strecoară şi se pune altă apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Plop (Populus nigra) 1 linguriţă de muguri zdrobiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, după care se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este un bun antibiotic.
Porumb (Zea majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită (mătase) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este un bun diuretic.
Porumbar ( Prunus spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (fructe sau flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Soc ( Sambucus nigra), 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Coajă din copac de pe ramuri tinere sau chiar de pe rădăcină 2 linguriţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni în cursul unei zile. Este un foarte puternic diuretic.
Tarhon (Artemisia dracunulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Are efect diuretic.
Troscot( Polygonum aviculare) plantă), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Are efect antiinflamator datorită acidului salicilic.
0 comentários:
Post a Comment