-->

Antidepresivele si toxicitatea cardiaca


Fenotiazinele şi derivaţii imipraminici sunt droguri larg folosite în practica psihiatrică. Datorită structurii lor chimice asemănătoare ele sunt denumite „antidepresive triciclice”.
În cazurile de supradozaj, sau în cursul unor administrări prelungite, s-au descris accidente cardiace. Moartea subită la pacienţii cu boli psihice este pusă adesea în legătură cu terapia antidepresivă.


Fenotiazinele.
Pot produce, în caz de dozaj excesiv accidente sincopale, tulburări de ritm şi de conducere, hipertensiune arterială şi depresiune respiratorie. S-au citat cazuri izolate de fibrilaţie ventriculară sau tahicardie ventriculară. Dintre preparatele fenotiazinice utilizate în practica psihiatrică, tioridazina pare să fie responsabilă în mod special de tulburări de ritm şi de conducere.

Derivaţii imipraminici. Sau aşa numitele substanţe timoleptice, imipramina (Tofranil, Antideprin) şi amitriptilina (Laroxil, Tryptizol) pot provoca hipotensiune ortostatică, alteori hipotensiune severă sau chiar colaps. Există şi în cazul folosirii acestor droguri posibilitatea unor tulburări de ritm şi de conducere chiar la doze uzuale sau relativ moderat crescute: aritmii supraventriculare (tahicardie sinusală, supraventriculară paroxistică, flutter atrial) sau ventriculare (extrasistole, tahicardie ventriculară). S-au observat şi tulburări de conducere intraventriculare sau atrio-ventriculare. În sfârşit s-a descris posibilitatea apariţiei unei insuficienţe cardiace datorată acţiunii cardio-depresive, prin folosirea îndelungată a acestei categorii de medicamente.
Tratamentul intoxicaţiilor acute.
Este foarte dificil şi se va face numai în spitalele de specialitate.


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment