Aclorhidrie
Aclorhidrie. (Anaciditate).
Lipsa acidului clorhidric din sucul gastric.
În consecinţă, activitatea digestivă a pepsinei este, la rândul său, micşorată şi deci procesul de sfărâmare a moleculelor de proteină în stomac este incomplect.
Microbii intraţi cu alimentele nu se distrug şi atunci apare şi o „greutate” în stomac, iar trecerea microbilor în intestin produce infecţii de enterocolite. În aclorhidrie unele săruri de fier nu pot trece sub formă de cloruri.
Se întâlneşte în cursul unor gastrite cronice, anemii, ulcer gastric, cancer gastric, stomac operat. Aceasta survine în procesele inflamatorii ce distrug celulele parietale, în gastrita cronică atrofică sau prin mecanism imun.
Simptomatologia este cea a bolii cauzatoare (vezi Gastrita, cancerul gastric, etc). Mult timp fără modificări ale materiilor fecale (aclorhidria compensată), ca după un timp datorită maldigestiei, lipsei de baraj antimicrobian gastric, adăugării componentei de sensibilitate-alergizare etc, să apară şi un sindrom diareic: enterocolopatia paraaclorhidrică (aclorhidria decompensată).
Deci aclorhidria este un simptom care survine în numeroase boli şi de aceia tratamentul este în primul rând al bolii cauzale şi apoi al aclorhidriei, tulburare secundară a funcţiei secretoare gastrice.
Tratament:
În general se tratează boala cauzală şi se introduc sucuri de legume şi fructe în cantitate mai mare. De fapt tratamentul are scopul de a preveni instalarea acestei stări (vezi gastrita) de a creşte secreţia gastrică sau de a lupta cu efectele aclorhidriei: malnutriţia, popularea microbiană intestinală.
Creşterea secreţiei gastrice se poate face prin mai multe mijloace:
1. Regim alimentar care va consta din supe de legume, de ovăz, de carne, borşuri de tărâţe, acrite cu suc de lămâie, fructe fierte, jeleuri de fructe, siropuri, ouă moi, carne sub orice formă de grătar sau fiartă, şuncă proaspătă, etc. Alimentele fiind normal sărate. Se vor elimina alimentele cu resturi grosiere de celuloză (varză, gulii, etc) şi condimentele (oţet, piper, etc)
2. Medicamentos. Coada calului praf pentru alcalinizare unde este cazul. În rest tinctură de Genţiana, substanţe amare. Tincturile se ia câte 20 picături la fiecare 100 ml apă înaintea meselor principale.
3. La indicaţia medicului se suplimentează acidul clorhidric.
Se vor da multe vitamine (polen de albine cu miere zilnic şi sucuri de legume şi fructe proaspete pentru suplimentarea cu vitamine.
În cazul diareei se va lua afine fructe sub formă de praf obţinut din fructe uscate şi apoi măcinate cu râşniţa de cafea. Se ia câte 1-3 linguriţe pe zi, în funcţie de efectul care-l are.
0 comentários:
Post a Comment