-->

Alergia nazo-faringiana

ALERGIA NAZO-FARINGIANĂ.

Fiind vorba de o afecţiune generală în cadrul căreia manifestările nazale şi sinuzale constituie numai un epifenomen, se va pune accent pe terapia de ordin general.
Îndepărtarea alergenului cauzal, dacă poate fi depistat în primul rând este foarte fi importantă.

Tratarea diferitelor afecţiuni care mai sunt prezente în organism ( tuberculoză, afecţiunile ficatului, a vezicii biliare, constipaţie, disfuncţii neuro-vegetative, hipovitaminoze, etc).
Măsuri de ordin igieno-dietetice: combaterea sedentarismului, regim alimentar cu suprimarea condimentelor, alcoolului, alimentelor excitante, conservelor. Schimbarea climatului, cură de altitudine, talasoterapie.
Se vor administra de asemenea preparate cu calciu şi magneziu, vitamine multe şi ceai de trei fraţi pătaţi.
Tratamentul sedativ al sistemului neuro-vegetativ este foarte important şi poate foarte bine făcut cu ajutorul preparatelor din: păducel, roiniţă, sunătoare, talpa gâştei, valeriană.
Tratamentul local variază în raport cu forma clinică a bolii. În rinita spasmodică se vor indica instilaţii nazale cu efedrină (cârcel, etc). De asemenea se pot face instilaţii nazale cu propolis tinctură sau sare în amestec cu suc de lămâie în diferite proporţii.
Dacă ventilaţia nazală nu se restabileşte, se mai poate încerca spălături cu apă cu sare apoi lămâie suc. Dacă nu se reuşeşte se va aştepta rezultate de la tratamentul general cu vitamine, minerale, etc. Dacă nici atunci nu se rezolvă trebuie rezolvată chirurgical. Se corectează chirurgical ventilaţia nazală deviaţie de sept, hipertrofie de cozi de cornete, vegetaţii adenoide. După operaţie se va continua tratamentul antialergic.
În formele cronice ale alergiei nazo-sinuzale se va urmării în primul rând ameliorarea respiraţiei nazale şi instituirea tratamentului antialergic. În cazul în care este prezentă şi o sinuzită cronică se va trata apoi şi aceasta.


Se mai pot face ceaiuri pentru un tratament de mai lungă durată din: brustur (rădăcină-decoct), ciuboţica cucului (rădăcină- decoct, plantă –infuzie), coada-calului (plantă-decoct), coada şoricelului (flori- infuzie), măceş (fructe (decoct, dulceaţă, etc), osul iepurelui (plantă- infuzie), ovăz (seminţe-decoct), pelin (plantă- infuzie), pepene galben (pulpă crudă), pir (rădăcină- decoct- prima apă se aruncă şi se pune alta şi înainte de a se consuma se pune bicarbonat de sodiu alimentar), ridiche neagră (în special cu miere), splinuţă (plantă-infuzie), trandafir (petale-infuzie), trei fraţi pătaţi (plantă- infuzie), turiţă mare (plantă- infuzie), urzică (plantă- infuzie). Din acestea se vor consuma zilnic 2-3 ceaiuri pe zi. Este foarte bine să se facă cu mai multe plante alternând pentru a nu se obişnui organismul cu ele.
Se va combate de asemenea fenomenul nervos cu: angelică (rădăcină- decoct, plantă-infuzie), bujor (rădăcină- decoct), busuioc(plantă- infuzie), ciuboţica cucului (rădăcină- decoct, plantă-infuzie), hamei (conuri-infuzie), levănţică (flori-infuzie), păducel (flori şi frunze-infuzie, fructe-decoct), roiniţă (plantă- infuzie), rozmarin (plantă- infuzie), salvie (plantă- infuzie), sunătoare (infuzie), talpa gâştei (infuzie), tei (infuzie), valeriană (rădăcină- decoct). Din acestea se vor consuma 2- 3 ceaiuri pe zi.
În cazul în care se doreşte se pot consuma tincturi din plantele de mai sus 10 picături-1 linguriţă 1-3 ori pe zi.

Sirop: se pun la fiert la un litru de apă 10 nuci sparte, şi foile de la 5 cepe roşii de mărime potrivită. Se pune la foc mic până când lichidul scade la jumătate. Se va lăsa acoperit până se răceşte complet. Eventual chiar până a doua zi. Se strecoară apoi. Se toarnă apoi totul într-o sticlă de 1 litru şi se complectează cu miere polifloră. Se ţine la rece în sticlă bine închisă. Se va lua după fiecare masă câte 1 lingură din acest produs după ce a fost foarte bine agitat. Se interzice celor care din anumite motive nu pot consuma miere (diabet).

Ceai complex: se ia 50 g de trei fraţi pătaţi (un pachet) care se va amesteca cu 2 linguri de coada şoricelului flori, 1 lingură flori de levănţică, 4 linguri de talpa gâştei, 4 linguri de frunze de urzică, 3 linguri de rădăcină de brusture. Se ia din acest amestec 1 lingură şi se pune în apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni de asemenea ceai timp de 30 de zile cu efecte deosebit de bune pentru organism. În cazul urticariei se mai poate adăuga şi 4 linguri de iarbă mare la acest ceai.
Orice tratamente se vor începe cu o cură de dezintoxicare care va ţine timp de 7 zile minimum timp în care se vor consuma ceaiuri depurative şi laxative şi se va prefera hrană numai vegetală. Se consumă în acest timp până la 3 litri de lichid pe zi, în majoritate sub formă de ceai.
Complexul vitaminic B este un tonic al organismului şi echilibrează sistemul endocrin şi nervos. Luaţi pentru aceasta drojdie de bere uscată. Se pune într-un pahar de apă să se dizolve şi se bea. Se iau de 2 ori pe zi câte 1 linguriţă.
Quercina poate menţine sub control eliberarea de histamine şi alte substanţe care declanşează reacţia alergică. Se găsesc în vinul roşu. Deci beţi 1 pahar de vin roşu de 50 ml la masă. Seminţele de struguri conţin cea mai mare cantitate de quercitină.
Ardeiul iute, hrean, ceapa, usturoiul sunt utile pentru că subţiază secreţiile şi ajută la curăţirea căilor respiratorii.

Alergia solară.
Pielea se înroşeşte, de parcă ar fi opărită şi se acopere cu bubiţe roşii care produc mâncărime.
Se amestecă o linguriţă de hrean proaspăt ras cu 250 ml lapte. Lăsaţi apoi 30 minute, după care puteţi să-l folosiţi. Se pune pe o vată soluţie din acesta şi se tamponează zonele afectate. Nu se spală decât după 12 ore. Se repetă câteva zile până la dispariţie.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment