-->

Afectiunile vezicii biliare

Afecţiunile vezicii biliare.

Spectrul afectiunilor biliare variaza de la calculi (litiaza biliara, popular „pietre la fiere”) asimptomatici la colica biliara, colecistita acalculoasa, colecistita, coledocolitiaza si colangita.
Toate aceste afectiuni au moduri diferite de manifestare.


Ca raspuns la consumul de alimente, vezica biliara se contracta, eliminand bila in duoden, prin canalul biliar comun. O contractie peristaltica ineficace a stratului muscular din peretele veziculei biliare produce durere in partea dreapta a abdomenului superior, in zona numita hipocondrul drept, dupa mese, durere numita si colecistatonie.

Cand fluxul bilei nu se desfasoara normal, in directia corecta, apare dischinezia biliara. Cand dischinezia este localizata la jonctiunea tractului biliar cu duodenul, refluxul bilei poate cauza vatamare pancreatica, cu durere abdominala localizata usor spre stanga, in partea superioara a abdomenului.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe, anghinare, armurariu, brustur, calomfir, ce-renţel, cicoare, fumăriţa, ghinţură, ienupăr, isop, lămâi, lichen de Islanda, linariţă, măceş, mărul lupului, măslin, mesteacăn, morcov, orz, păpădie, porumb, prune, pufuliţă cu flori mici, revent, ridiche neagră, rostopască, rotunjoară, rozmarin, scânteiuţă, schinel, sfeclă roşie, siminoc, sparanghel, splinuţă, sporiş, sunătoare, şofran, tei, trei fraţi pătaţi, trifoi de baltă, ţelină, vişin.

Modul de folosire al plantelor medicinale.
Aloe (Aloe vera) se ia plantă veche de minimum 5 ani, care nu se va uda timp de 7 zile şi se ţine la întuneric. Apoi se taie, se mărunţeşte şi se amestecă cu cantitate egală de miere polifloră. Se ia din acest preparat câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mese cu 15 minute, fiind utile în toate afecţiunile biliare. Există în comerţ la magazinele naturiste o serie de preparate care se vor lua conform indicaţiilor producătorului, întrucât sunt foarte diferite.
Anghinarea (Cynara scolymus) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. În frunzele sale se găseşte o substanţă activă, cinarina cu proprietăţi deosebite în protejarea şi regenerarea celulelor hepatice. Au efect în toate tulburările hepato-biliare ca şi în constipaţia care de obicei este asociată acestor boli. În plus are efectul de scădere al colesterolului.
Armurariu (Sylibum marianum) regenerează ficatul, datorită seminţelor care conţin un complex de substanţe numite silimarine. Ajută la refacerea celulelor hepatice şi este un excelent tonic pentru ficat. 2 linguriţe seminţe la 250 ml apă se fierb timp de 10 minute. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte 1 cană înaintea meselor principale. Se poate bea din oră în oră câte 2-3 linguri, fiind mai eficiente aşa.
Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni fiind utile pentru curăţirea vezicii şi pentru efectul emolient pe care-l are acest ceai. Extern se poate aplica compresă caldă cu acest ceai pe ficat.
Calomfir ((Melittis melissophyllum) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte 1 cană înaintea meselor principale. Are proprietăţi depurative, aperitive, digestive, şi diuretice.
Cerenţel (Geum urbanum) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte 1 cană înaintea meselor principale. Este un ceai astringent care ajută la diminuarea secreţiilor.
Cicoare (Cycorium intybus)- se pun 2 linguriţe de flori sau rădăcină la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte 1 cană înaintea meselor principale. Are proprietăţi depurative, aperitive, digestive, şi diuretice.
Fumăriţa (Fumaria officinalis)- are proprietăţi remarcabile ca stimulent al producţiei de bilă şi ajută totodată şi la evacuarea acesteia. se pune 1 lingură de plantă mărunţită la 250 ml apă rece. Se încălzeşte până la punctul de fierbere. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este emolientă şi combate afecţiunile vezicii biliare. Se pot consuma perioade lungi de timp.


Ghinţură (Gentiana lutea) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni fiind utile pentru curăţirea vezicii şi pentru stimularea secreţiilor pe care-l are această plantă.
Ienupăr (Juniperus comunis) se pun 1 linguriţă de bace mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot folosi şi câte 4 bace în prima zi care se vor mesteca în gură apoi se înghit. A doua zi se vor lua 5 şi se va creşte numărul acestora cu câte 1 bucată în fiecare zi, până se ajunge la 15, după care se scade cu 1 pe zi. Este o cură care asigură curăţirea vezicii, renală, etc. Se mai poate lua câte 10 picături de tinctură diluate în 100 ml apă de 3 ori pe zi, înaintea meselor. Este o plantă care este foarte diuretică şi ajută la curăţirea organismului de depuneri sau chiar la diminuarea calculilor. Nu se va folosi de către cei cu insuficienţă gravă renală sau răni renale.
Isop (Hissopus officinalis)- se pune 1 lingură de plantă mărunţită la 250 ml apă rece. Se încălzeşte până la punctul de fierbere. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este emolientă şi combate afecţiunile vezicii biliare. Se pot consuma perioade lungi de timp.
Lămâi (Citrus lemon)- se va tăia o lămâie, după ce se spală bine în două jumătăţi şi apoi se stoarce sucul într-un pahar. Separat se va tăia apoi pulpa şi coaja în feliuţe subţiri care se pun cu 250 ml apă. Se fierb până se moaie coaja apoi se lasă acoperit să se răcească. Se strecoară apoi peste sucul obţinut anterior. Se va consuma în fiecare dimineaţă timp de 30 zile câte un astfel de ceai.
Lichen de Islanda (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Are efect antibiotic.


Linariţă (Linaria vulgaris) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea câte 1 cană înaintea meselor principale. Este un ceai astringent care ajută la diminuarea secreţiilor.
Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de fructe mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte în cazurile în care există calculi, deoarece ajută la diminuarea calculilor. Conţine şi multă vitamina C care este un antioxidant.
Mărul lupului (Aristolochia clematis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu înghiţituri mici în cursul întregii zile. Este o plantă toxică utilă în distrugerea microbilor, dar dacă, apare voma sau alte simptome ale intoxicaţiei se va lua 3-6 linguriţe de cărbune vegetal şi se prezintă la primul spital.
Măsline (Olea europea) se consumă 1-2 linguriţe de ulei presat la rece dimineaţa la trezire, apoi se stă culcat pe partea dreaptă timp de 20 minute. Este foarte bine ca dacă există cumva staze sau chiar nămol în vezica biliară să se consume în fiecare seară o lingură de ulei de măsline presat la rece timp de o lună. În cazul în care acest lucru nu se poate se va consuma ulei de soia sau de germeni de porumb sau chiar de floarea soarelui dacă alt ulei vegetal nu aveţi la îndemână. Se va putea lua cu suc de lămâie pentru a face să dispară greaţa pe care au uneori cei care consumă ulei gol. Se face acest lucru timp de 30 zile. Este cea mai eficientă metodă mai ales dacă se combină cu consumul ceaiului de anghinare şi lămâie ca mai sus.
Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma. Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma.

Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiunile vezicii biliare.
Morcov (Daucus carota)- este foarte util pentru dezintoxicarea organismului dar şi în tratarea hepatitei sau tuturor afecţiunilor biliare. Reglează tranzitul intestinal fiind util atât în diaree, cât şi în constipaţie. Se poate consuma atât crud cât şi gătit. Un pahar de suc de morcovi băut în fiecare dimineaţă remediază mul-te afecţiuni biliare şi în plus dă o culoare foarte sănătoasă tenului.
Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea cerealelor germinate câte 100 g pe zi, pentru multele vitamine şi substanţe care le conţin. De asemenea se poate obţine suc din mlădiţe până la 20 cm cu ajutorul storcătorului de fructe. Se ia câte 20 ml de 3 ori pe zi, diluat cu alt suc sau chiar cu apă. Există în comerţ la magazinele naturiste o serie de preparate caz în care se va respecta indicaţia producătorului.
Păpădia (Taraxacum officinale)- este planta cea mai des folosită pentru efectul depurativ şi un excelent stimulator al funcţiei hepatice provocând contracţia veziculei biliare şi prin aceasta evacuarea căilor biliare. 2 căni pe zi de ceai dublează evacuarea bilei. 2 linguriţe de rădăcină se fierb timp de 10 minute în 250 ml apă. Se strecoară, se consumă 2-3 căni pe zi. Ajută deci la decongestionarea veziculei biliare. Este de asemenea un bun regenerator al sângelui datorită bogăţiei în vitaminele (B1,B2,B3,B6,C şi E dar şi faptului că are sodiu, potasiu, magneziu, calciu şi fier. Se pot folosi şi frunze de salată crude în diferite salate fiind mai utile aşa.
Porumb (Zea majs) se indică folosirea uleiului de porumb obţinut din germeni. În acest caz se va lua câte 1 lingură de ulei zilnic în cure de 20-30 zile. În cazurile în care apare greaţa se va lua cu suc de lămâie. Este foarte util pentru curăţirea vezicii şi pentru scăderea colesterolului.
Prune (Prunus domestica) se indică folosirea fructelor zilnic cel puţin câte 500 g în perioada în care sunt aceste fructe, dar minimum 30 zile, pentru curăţirea vezicii biliare. Este şi laxativ.
Pufuliţă cu flori mici (Epilobium paviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni.
Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Este un ceai care poate ajuta la eliminarea pietrelor.
Ridichea (Raphanus sativus niger) -este unul din cele mai bune leacuri pentru vindecarea bolilor veziculei biliare, cu îngroşarea fierei sau pietre la vezica biliară. Se strivesc ridichile şi se stoarce sucul. Bolnavul trebuie să consume 2-3 căni suc de ridiche pe zi, sau cel puţin o ceaşcă dimineaţa. În acelaşi timp se ţine un regim alimentar în care sunt interzise: carnea, ouăle, brânza, băuturile alcoolice, condimentele. Se va lua concomitent şi ulei de măsline (1-2 linguriţe pe stomacul gol, apoi se culcă pe partea dreaptă timp de 20 minute.

Reţetă: se ia zilnic dimineaţa la trezire câte 200 ml de suc de ridiche. În acelaşi timp trebuie ţinut regim(fără carne, fără ouă, brânză, alcool, condimente). Se va lua totodată şi ulei vegetal (floarea soarelui, măsline, germeni de porumb, soia) cel puţin 1 lingură în fiecare seară.
Rostopască (Chelidonia majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se poate consuma numai o cană în tot cursul zilei cu înghiţituri mici. Are şi efect de calmarea durerilor, dar şi de refacere al ţesutului hepatic..
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută la eliminarea pietrelor.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis)- are o contribuţie preţioasă prin uleiul esenţial care are un rol mare în reglarea sistemului digestiv. Este un bun stimulator al activităţii biliare şi se dovedeşte foarte util în cazul ficatului „leneş” şi inflamaţiei cronice a vezicii biliare, fiind totodată un bun diuretic. Se poate folosi pudră câte un vârf de cuţit luat de 3 ori pe zi, apoi se înghite cu puţină apă sau infuzie din 1 linguriţă de plantă pusă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se consumă după mesele principale.
Scânteiuţă (Anagallis erecta) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută şi la diminuarea calculilor.
Schinel (Cnicus benedictus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută la eliminarea pietrelor.
Sfeclă roşie (Bata vulgaris rubra) se consumă fiartă sau crudă sub formă de salată sau chiar suc. se poate în cazul în care se consumă suc să se consume câte 100 ml de 3 ori pe zi în combinaţie cu alte sucuri (morcovi, varză, cartofi, etc) în funcţie de ce se doreşte să se obţină. Contribuie la curăţirea vezicii.
Siminoc ((Helichrismus arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni.
Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Se poate folosi şi în diferite preparate culinare.
Splinuţă (Solidago virgaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută la drenarea vezicii.
Sporiş (Verbena officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Are şi efect antibiotic.
Sunătoare (Hypericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută atât la curăţirea vezicii cât şi la liniştire nervoasă. Se poate consuma şi ulei de sunătoare câte 1 linguriţă pe zi, dimineaţa la trezire.
Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Se pot folosi şi seminţele în diferite preparate culinare.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau zilnic 3 căni pe zi. Se indică primul să se bea pe stomacul gol. Ajută la drenarea vezicii biliare.
Trifoi de baltă (Menianthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută la stimularea secreţiilor biliare şi prin aceasta la eliminarea din vezică a deşeurilor.
Ţelină (Apium graveolens) sucul din această plantă stimulează secreţiile biliare şi este util la eliminarea pietrelor. Se poate lua câte 20ml de 3 ori pe zi, diluat sau în amestec cu alte sucuri. Asigură de asemenea organismului o serie de minerale şi vitamine.
Turiţă mare(Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Ajută la stimularea secreţiilor biliare şi prin aceasta la eliminarea din vezică a deşeurilor. Nu se supradozează pentru că poate să elimine prea multe pietre şi să blocheze canalele.
Vişin (Cerasus vulgaris) se folosesc ca şi cozile de cireşe. Se mărunţesc 2 linguriţe de cozi, care se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Este foarte util la eliminarea pietrelor fiind unul dintre puternicele diuretice.


Cură de dezintoxicare: dimineaţa la trezire se ia în gură 1 lingură de ulei de floarea soarelui cu care se clăteşte gura timp de 15 minute, fără să se înghită absolut nici o picătură (devine foarte toxic). Se aruncă la Wc şi se clăteşte foarte bine gura cu mai multe ape. Se spală bine pe dinţi. După ce se clăteşte gura cu uleiul, acesta trebuie să fie alb la culoare, în caz contrar înseamnă că nu s-a clătit cu suficientă forţă. Se face timp de 15 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi în cazurile mai grave se poate repeta. Nu se va întrerupe tratamentul chiar dacă apar anumite tulburări, pentru că în acest caz înseamnă că tratamentul a fost eficient. Se dovedeşte util în toate afecţiunile ficatului, în boli cronice respiratorii, oboseală cronică, afecţiuni renale, ginecologice, intestinale, bolile pielii, afecţiuni articulare, flebite, tromboflebite, migrene, varice, etc.
Se poate aplica acest tratament indiferent ce alte medicamente se folosesc concomitent.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment