Afectiuni cardiace
Afecţiuni cardiace.
Afecţiunile cardiovasculare se tratează sub stricta supraveghere a medicului, cu preparate farmaceutice. Terapia poate fi completată fericit cu unele băuturi din plante medicinale şi legume. Ca adjuvante în caz de insuficienţă circulatorie periferică, cardiopatie ischemică, insuficienţa activităţii cardiace, puteţi folosi sucul proaspăt de tomate sau de castraveţi cruzi. Pentru a scădea valorile prea ridicate ale tensiunii arteriale, nu ezitaţi să folosiţi sucul de usturoi sau băutura de sfeclă roşie.
În caz de edeme, se recomandă vegetale diuretice, precum dovleacul sau sparanghelul. Arterioscleroza poate fi prevenită printr-o cură cu suc de ridiche neagră, suc de varză albă, suc de ceapă, etc.
În toate afecţiunile inimii se va interzice fumatul şi consumul băuturilor alcoolice. De asemenea este indicată reducerea sării din alimentaţie şi înlocuirea zahărului cu miere.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, aloe, alun, anghinare, castan comestibil, castan sălbatec, castraveţi, cătină, ceapă, chimen, coacăz roşu, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, fenicul, hrean, lăcrămioare, lămâie, leuştean, luminiţa nopţii, mazăre, măceş, măturice, mere, mesteacăn, nuc, orz, osul iepurelui, ovăz, paltin, păducel, păpădie, pătlagină, pătlăgea vânătă, pătrunjel, pin, porumb, prun, roşii, ruşcuţa de primăvară, salată verde, salbă moale, scorţişoară, secară, sfeclă roşie, soia, spanac, talpa gâştei, tarhon, traista ciobanului, troscot, ţelină, urzică, usturoi, valeriană, vâsc, viţa de vie, zmeur.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Afin (Vaccinum myrtylis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic. În afecţiunile cardiace are efect datorită mirtilinei.
Aloe (Aloe vera) 100 g suc de aloe, 300 g miere şi 500 g nuci pisate, sucul de la 2 lămâi. Se amestecă totul şi se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi cu 30 minute, înaintea mesei.
Alun (Corylus avelana) se foloseşte coaja de pe ramuri. 2 linguriţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, pentru efectul deosebit care-l are în curăţirea arterelor de depuneri.
Anghinare (Cynara scolymus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi Castan comestibil (Castanea sativa) se consumă aceste fructe în diferite preparate culinare ajutând la refacerea circulaţiei sângelui.
Castan sălbatec ((Aesculus hippocastanum) 1 linguriţă de frunze sau coajă de pe ramuri tinere se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă cu linguriţa pe parcursul întregii zile, pentru efectul puternic pe care-l are de curăţire al venelor de sânge. Există în comerţ şi foarte multe preparate cu castan care se folosesc conform indicaţiilor date de producător.
Castraveţi (Cucumis sativus) -Băutură din castraveţi şi salată verde. Amestecaţi o treime de pahar de suc de castraveţi cruzi cu tot atâta suc de salată verde. Adăugaţi puţin mărar verde, tocat mărunt în prealabil şi câteva picături de suc de lămâie. Beţi de 2 ori pe zi câte o jumătate de pahar de asemenea suc.
Cătină ((Hippophae rhamnoides) se folosesc fructele câte 1 linguriţă de fructe mărunţite puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute, apoi strecurate. Se pot consuma 2-3 căni. Se mai poate folosi şi uleiul de cătină care există la magazinele naturiste şi care se foloseşte conform indicaţiilor producătorului. Este socotit ca o polivitamină naturală fiind indicată pentru acest lucru.
Ceapă (Allium ceppa) se indică consumul acesteia sub orice formă fiind utilă la toate afecţiunile cardiace fiind un bun diuretic şi având şi proprietăţi antibiotice.
Chimen (Carum carvi) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi
Coacăz roşu (Ribes rubrum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. De asemenea se indică şi folosirea fructelor.
Coacăz negru- se pot folosi fructele proaspete care se vor consuma zilnic de 3 ori câte 50-100 g. Fructe uscate se pot măcina şi lua sub limbă câte 1 linguriţă apoi se înghit cu puţină apă. Se face tot de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale.
Frunzele se pun 1 linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Această plantă pe lângă faptul că ajută la scăderea tensiunii este diuretică şi ajută organismul să scape de acidul uric din sânge şi ajută în ateroscleroză şi multe alte afecţiuni. Se poate lua perioade lungi de timp.
Coada calului (Equisetum adverse)- 1 lingură de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se va consuma în cursul unei zile ajutând la îmbunătăţirea activităţii inimii, datorită multor minerale care le are şi datorită faptului că ajută organismul să se cureţe de toxine.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se indică în special pentru efectul antibiotic.
Fenicul (Foeniculum vulgare) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la îndepărtarea toxinelor din organism.
Hrean (Armoracia rusticona) se rade hrean şi se amestecă 1 linguriţă de hrean ras mărunt cu 1 linguriţă de miere. Se amestecă până devine o pastă omogenă. Se ia 1 linguriţă din acest preparat în fiecare dimineaţă timp de maximum 30 zile. Este util în afecţiunile inimii, bătăile inimii dezordonat (tahicardie) sau alte afecţiuni întă-rind şi muşchiul inimii.
Lăcrămioare (Convalaria mojalis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi în cursul zilei, fără să se depăşească doza.
Lămâie (Citrus lemon) se indică folosirea sucului pentru efectul de diminuare al colesterolului din sânge şi chiar pentru multa vitamină C care o are. 1pahar de suc de lămâie amestecat cu o lingură de miere se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, înaintea meselor.
Leuştean (Levisticum officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Este util pentru faptul că ajută să se cureţe organismul de toxine.
Luminiţa nopţii (Oenothera biennis) se indică folosirea extractului (sau uleiului) care există la magazinele naturiste respectându-se prescripţiile producătorului.
Mazăre (Pisum sativum) se indică folosirea în diferite preparate culinare, pentru rolul de curăţire al arterelor pe care-l are datorită compoziţiei.
Măceş (Rosa canina) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (seminţe) se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la curăţirea arterelor. 1 lingură de măceşe curăţite de seminţe se pun la 500 ml apă clocotită, apoi se mai fierb timp de 15 minute. Se lasă să se răcească se strecoară şi se poate pune 1 lingură de miere apoi se consumă în cursul zilei pentru cei care au inima slăbită. Se consumă cu 15 minute înaintea meselor.
Măturice (Sarothamus scoparius) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi.
Menta (Mentha piperita) în cazul inimii slăbite se poate consuma un ceai de mentă. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma în cursul zilei 3 căni pe zi.
Mere (Mallus pumilla) se indică folosirea merelor crude zilnic pentru efectul care-l are în reducerea colesterolului din sânge.
Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma. Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.
Nuc (Juglans regia) infuzie din frunze uscate- infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale, herpes, stomatite. Este indicat datorită acţiunii antibiotice şi astringente.
Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere de plantă cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma până la 100 ml pe zi, perioade lungi de timp, pentru refacerea întregului organism. Există în comerţ şi gata preparat, caz în care se consumă conform indicaţiilor producătorului.
Osul iepurelui (Ononis spinosa) decoct din plantă proaspătă (rădăcină) 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Este foarte util pentru că este un bun diuretic.
Ovăz (Avena sativa) se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere de plantă cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma până la 100 ml pe zi, perioade lungi de timp, pentru refacerea întregului organism. Există în comerţ şi gata preparat, caz în care se consumă conform indicaţiilor producătorului.
Paltin (Acer planoides) 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Este foarte util pentru că este un bun diuretic.
Păducel (Crataegus monogyna) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori- în cazurile în care se folosesc fructele se pune cantitate dublă) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura 15 picături puse la 100 ml apă de 3 ori pe zi. Există la toate magazinele naturiste.
Păpădia (Taraxacum officinalis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi de la această plantă şi florile cu care se poate face un sirop foarte bun şi util. Tijele florale se pot consuma câte 10 tije pe zi, înainte de apariţia florii timp de 15 zile, pentru curăţirea organismului de toxine. Rădăcina 1 linguriţă se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Această plantă are op acţiune de curăţire a arterelor şi este totodată un tonic circulator fiind foarte indicată în ateroscleroză şi alte afecţiuni.
Pătlagina (Plantago lanceolata)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Rădăcina sau chiar seminţele sunt şi ele utile- 1 linguriţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are un efect de scăderea tensiunii scăderea nivelului colesterolului şi totodată ajută să se cureţe arterele şi vasele de sânge fiind utilă în foarte multe afecţiuni ale inimii sau vaselor de sânge.
Pătlăgea vânătă (Solanum melongena) se indică folosirea în alimentaţie datorită faptului că se poate folosi cu ulei şi în felul acesta elimină foarte multe toxine din organism.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Este unul dintre puternicele diuretice.
Pin (Pinus silvestris) se pun ramuri tinere, muguri sau ace mărunţite la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pentru efectul antibiotic, util mai ales în astmă cardiac.
Porumb (Zea mays) se foloseşte mătasea de porumb 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clo-cotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are un remarcabil efect diuretic. Uleiul, câte 1 lingură seara mai ales cel din germeni ajută la scăderea colesterolului.
Prun (Prunus domestica) se folosesc fructele care ajută la curăţirea organismului de toxine. Cele uscate sunt foarte indicate contra constipaţiei. Se pun 8-10 prune uscate în 250 ml apă seara şi dimineaţa se consumă prunele şi se bea apa.
Roşii (Licopersicon esculentum) Suc de tomate câte 200 ml de suc proaspăt pe zi. Este foarte util pentru întărirea sistemului cardiovascular, fiind şi un tonic desăvârşit.
Ruşcuţa de primăvară (Adonis vernalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Indicată la toţi cei care au perturbată tensiunea arterială.
Salată verde (Lactuca sativa) -Băutură din castraveţi şi salată verde. Amestecaţi o treime de pahar de suc de castraveţi cruzi cu tot atâta suc de salată verde. Adăugaţi puţin mărar verde, tocat mărunt în prealabil şi câteva picături de suc de lămâie. Beţi de 2 ori pe zi câte o jumătate de pahar de asemenea suc.
Salbă moale (Evonimus europea) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la reglarea muşchiului inimii.
Scorţişoară (Cinammomum ceylonicum) 1 linguriţă de praf de coajă obţinut cu râşniţa de cafea se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 1 cană după fiecare masă, pentru efectul de alcalinizare al conţinutului stomacal.
Secară (Secale cereale) se indică folosirea cerealelor de orice fel germinate fiind foarte eficiente în toate afecţiunile inimii consumate câte 100 g pe zi.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) -Băutură din sfeclă roşie- amestecaţi 200 ml suc de sfeclă roşie cu o treime de pahar de miere şi cu un pahar de apă fiartă şi răcită. Agitaţi bine recipientul. Beţi zilnic câte o jumătate de pahar de băutură după masa de dimineaţa şi cea de seara. Cura durează cel puţin 1 lună şi este indicată hipertensivilor.
Soia (Soja hipoida) se indică să se consume zilnic 100 g boabe fierte cu 1 litru de apă timp de 30 minute, apoi strecurate şi consumat acest lapte. Ajută la scăderea colesterolului. De asemenea se poate consuma 1 lingură de ulei de soia zilnic.
Spanac (Spinacea oleraceae) se indică folosirea sucului proaspăt împreună cu sucuri de morcovi şi pătrunjel, ţelină, etc zilnic, pentru curăţirea organismului de toxine.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se indică la cei care au afecţiuni cu componentă nervoasă. Este un bun calmant.
Tarhon (Artemisia dracunulus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Este un stimulent al activităţii inimii. Se poate pune în orice mâncare ca şi condiment.
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Această plantă este o plantă care poate ajuta la hemoragii şi totodată este foarte utilă în reglarea tensiunii arteriale.
Troscot (Poligonum aviculare) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Conţine acid acetilosalicilic şi este un bun antiinflamator mai eficient ca aspirina, pentru că nu produce efecte nedorite. Se poate lua perioade lungi de timp.
Ţelină (Apium graveolens) se indică folosirea ei în orice mâncare, atât frunzele cât şi rădăcina ajutând întregului organism. De asemenea se poate folosi ca suc câte 50 ml la 150 ml de suc de morcovi zilnic de 3 ori, cu efecte deosebite pentru întregul organism.
Urzica (Urtica dioica) 200 g de urzică se pune mărunţită în 500g de alcool de 50-60 grade. Se agită bine sticla timp de 15 zile ţinută la temperatura camerei. Se strecoară şi apoi se păstrează în sticle de culoare închisă la re-ce bine astupată. Se poate lua câte 1 lingură diluată în 100 ml apă cu 30 minute înainte de fiecare masă. Acest preparat îmbunătăţeşte activitatea inimii. Se va îmbunătăţii de asemenea şi compoziţia sângelui.
Usturoi (Allium sativum) -Macerat de usturoi cu lămâie. Se pune într-un vas o căpăţână de usturoi curăţat de coajă şi pisat în prealabil, coajă rasă şi zeama stoarsă de la o lămâie şi 1 litru de apă clocotită. Acoperiţi vasul şi lăsaţi-l două zile. Luaţi câte 1 lingură de 3 ori pe zi în tratarea arteriosclerozei
Valeriană (Valeriana officinalis) se indică folosirea tincturii câte 5-15 picături seara pentru efectul sedativ şi în cazurile insomniilor rebele la alte tratamente.
Vâscul (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă pentru 8-12 ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Niciodată nu se va fierbe. Se pot consuma 3 căni pe zi, având o remarcabilă acţiune în reglarea tensiunii în special pentru scăderea ei. De asemenea se poate folosi în arterioscleroză deoarece curăţă arterele de depuneri. Se poate pentru acest efect folosi în toate tulburările circulatorii din întreg organismul.
Viţa- de-vie (Vitis vinifera) se indică o cură de must de struguri cu câte 500 ml de suc pe zi, perioade cât mai lungi de timp. De asemenea 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se folosesc pentru curăţirea arterelor de depuneri.
Zmeur (Rubus idaeus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (ramuri tinere sau muguri) se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Există în comerţ şi tinctură care se ia conform indicaţiilor producătorului. Se pot folosi şi fructele în orice cantitate conţinând foarte multe vitamine şi având şi caracter laxativ.
Cură de dezintoxicare: dimineaţa la trezire se ia în gură 1 lingură de ulei de floarea soarelui cu care se clăteşte gura timp de 15 minute, fără să se înghită absolut nici o picătură (devine foarte toxic). Se aruncă la Wc şi se clăteşte foarte bine gura cu mai multe ape. Se spală bine pe dinţi. După ce se clăteşte gura cu uleiul, acesta tre-buie să fie alb la culoare, în caz contrar înseamnă că nu s-a clătit cu suficientă forţă. Se face timp de 15 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi în cazurile mai grave se poate repeta. Nu se va întrerupe tratamentul chiar dacă apar anumite tulburări, pentru că în acest caz înseamnă că tratamentul a fost eficient. Se dovedeşte util în toate afec-ţiunile ficatului, în boli cronice respiratorii, oboseală cronică, afecţiuni renale, ginecologice, intestinale, bolile pielii, afecţiuni articulare, flebite, tromboflebite, migrene, varice, etc.
Argila- se vor pune comprese cu apă argiloasă la 18-20 grade, mai întâi la o jumătate de oră, iar după câteva zile de la o oră la 2 ore. În cazul în care compresele sunt bine suportate după 8-10 zile le înlocuiţi cu cataplasme subţiri (1-2 cm) uşor încropite ţinându-le 1-2 ore. După câteva zile dacă este bine tolerată se va ţine cataplasma 6-8 ore.
În toate cazurile pentru a feri organismul de diferite infecţii şi pentru rolul cicatrizant se vor lua tinctură de propolis câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Se pune aceasta pe o felie de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghite. Se face de 3 ori pe zi cel puţin 10 zile pe lună.
Pentru afecţiuni cardiace cu substrat nervos se indică să se consume sparanghel proaspăt sub formă de salate sau sub diferite forme de preparate culinare dietetice. Se poate prepara din sparanghel şi un sirop. Sucul obţinut prin presare se fierbe pe baia de apă cu 2 părţi de zahăr, până se face ca un sirop din care se va consuma 2-3 linguri pe zi.
Miere de albine- (de tei, salcâm) 3 linguriţe pe zi. Mierea oferă un ajutor muşchiului cardiac slăbit, diminuând oboseala şi durerile din regiunea inimii. Este foarte eficientă şi în edeme de natură cardiacă, în nevroza cardiacă, diminuând extrasistolele. O linguriţă de miere diluată în ceai de păducel sau talpa gâştei cu 2 ore înainte de mese. Mierea se diluează numai în ceai călduţ. Căpăceală ( un amestec de miere, ceară şi propolis) care trebuie mestecat ca o gumă de mestecat, după care dacă se termină mierea din ea se poate arunca. Are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sânge, ajutând în acelaşi timp la optimizarea funcţionării inimii.
Lăptişor de matcă- în amestec cu miere care are funcţii vasodilatatoare- 1 linguriţă pe zi.
Un pahar de lapte cald consumat înainte de a se culca ajută foarte mult inima.
S-a stabilit că fibrele vegetale obţinute din cereale integrale consumate frecvent ajută în diferite maladii cardio-vasculare.
S-a observat că valorile crescute ale proteinei C-reactive (CRP), un indicator al inflamaţiei ţesuturilor, pot fi un semn de ateromatoză. Acest proces constă în îngustarea calibrului arterelor, ca urmare a depunerilor îndelunga-te de colesterol. Prin consumul regulat al alimentelor care conţin o mare cantitate de fibre vegetale, atât solubile cât şi insolubile, nivelul CRP se reduce de o manieră semnificativă, semn că riscul unui atac de cord scade de asemenea într-o anumită proporţie.
O doză de 32 g pe zi reduce pericolul cu 50% faţă de persoanele care consumă relativ puţine fibre (sub 5 g pe zi).
Se consideră că este suficient pentru femei 25 g iar pentru bărbaţi 32 g pe zi.
Alimente cu cea mai mare cantitate de fibră:
-Cereale integrale- o cană 10g
-Fasole, linte, legume uscate- o jumătate de cană 8g.
-Paste integrale- o jumătate de cană 6g.
-Anghinare- o jumătate de cană-5g.
-Tărâţe- o jumătate de cană 4g.
-Spanac fiert o jumătate de cană 4g
-Zmeură o jumătate de cană 4g.
-Legume amestec o jumătate de cană 4g.
-Prune uscate o jumătate de cană 4g.
-Fasole verde şi mazăre o jumătate de cană 4g.
Afecţiunile cardiovasculare se tratează sub stricta supraveghere a medicului, cu preparate farmaceutice. Terapia poate fi completată fericit cu unele băuturi din plante medicinale şi legume. Ca adjuvante în caz de insuficienţă circulatorie periferică, cardiopatie ischemică, insuficienţa activităţii cardiace, puteţi folosi sucul proaspăt de tomate sau de castraveţi cruzi. Pentru a scădea valorile prea ridicate ale tensiunii arteriale, nu ezitaţi să folosiţi sucul de usturoi sau băutura de sfeclă roşie.
În caz de edeme, se recomandă vegetale diuretice, precum dovleacul sau sparanghelul. Arterioscleroza poate fi prevenită printr-o cură cu suc de ridiche neagră, suc de varză albă, suc de ceapă, etc.
În toate afecţiunile inimii se va interzice fumatul şi consumul băuturilor alcoolice. De asemenea este indicată reducerea sării din alimentaţie şi înlocuirea zahărului cu miere.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, aloe, alun, anghinare, castan comestibil, castan sălbatec, castraveţi, cătină, ceapă, chimen, coacăz roşu, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, fenicul, hrean, lăcrămioare, lămâie, leuştean, luminiţa nopţii, mazăre, măceş, măturice, mere, mesteacăn, nuc, orz, osul iepurelui, ovăz, paltin, păducel, păpădie, pătlagină, pătlăgea vânătă, pătrunjel, pin, porumb, prun, roşii, ruşcuţa de primăvară, salată verde, salbă moale, scorţişoară, secară, sfeclă roşie, soia, spanac, talpa gâştei, tarhon, traista ciobanului, troscot, ţelină, urzică, usturoi, valeriană, vâsc, viţa de vie, zmeur.
Modul de folosire al plantelor medicinale:
Afin (Vaccinum myrtylis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic. În afecţiunile cardiace are efect datorită mirtilinei.
Aloe (Aloe vera) 100 g suc de aloe, 300 g miere şi 500 g nuci pisate, sucul de la 2 lămâi. Se amestecă totul şi se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi cu 30 minute, înaintea mesei.
Alun (Corylus avelana) se foloseşte coaja de pe ramuri. 2 linguriţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, pentru efectul deosebit care-l are în curăţirea arterelor de depuneri.
Anghinare (Cynara scolymus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi Castan comestibil (Castanea sativa) se consumă aceste fructe în diferite preparate culinare ajutând la refacerea circulaţiei sângelui.
Castan sălbatec ((Aesculus hippocastanum) 1 linguriţă de frunze sau coajă de pe ramuri tinere se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă cu linguriţa pe parcursul întregii zile, pentru efectul puternic pe care-l are de curăţire al venelor de sânge. Există în comerţ şi foarte multe preparate cu castan care se folosesc conform indicaţiilor date de producător.
Castraveţi (Cucumis sativus) -Băutură din castraveţi şi salată verde. Amestecaţi o treime de pahar de suc de castraveţi cruzi cu tot atâta suc de salată verde. Adăugaţi puţin mărar verde, tocat mărunt în prealabil şi câteva picături de suc de lămâie. Beţi de 2 ori pe zi câte o jumătate de pahar de asemenea suc.
Cătină ((Hippophae rhamnoides) se folosesc fructele câte 1 linguriţă de fructe mărunţite puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute, apoi strecurate. Se pot consuma 2-3 căni. Se mai poate folosi şi uleiul de cătină care există la magazinele naturiste şi care se foloseşte conform indicaţiilor producătorului. Este socotit ca o polivitamină naturală fiind indicată pentru acest lucru.
Ceapă (Allium ceppa) se indică consumul acesteia sub orice formă fiind utilă la toate afecţiunile cardiace fiind un bun diuretic şi având şi proprietăţi antibiotice.
Chimen (Carum carvi) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi
Coacăz roşu (Ribes rubrum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. De asemenea se indică şi folosirea fructelor.
Coacăz negru- se pot folosi fructele proaspete care se vor consuma zilnic de 3 ori câte 50-100 g. Fructe uscate se pot măcina şi lua sub limbă câte 1 linguriţă apoi se înghit cu puţină apă. Se face tot de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale.
Frunzele se pun 1 linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Această plantă pe lângă faptul că ajută la scăderea tensiunii este diuretică şi ajută organismul să scape de acidul uric din sânge şi ajută în ateroscleroză şi multe alte afecţiuni. Se poate lua perioade lungi de timp.
Coada calului (Equisetum adverse)- 1 lingură de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se va consuma în cursul unei zile ajutând la îmbunătăţirea activităţii inimii, datorită multor minerale care le are şi datorită faptului că ajută organismul să se cureţe de toxine.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se indică în special pentru efectul antibiotic.
Fenicul (Foeniculum vulgare) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la îndepărtarea toxinelor din organism.
Hrean (Armoracia rusticona) se rade hrean şi se amestecă 1 linguriţă de hrean ras mărunt cu 1 linguriţă de miere. Se amestecă până devine o pastă omogenă. Se ia 1 linguriţă din acest preparat în fiecare dimineaţă timp de maximum 30 zile. Este util în afecţiunile inimii, bătăile inimii dezordonat (tahicardie) sau alte afecţiuni întă-rind şi muşchiul inimii.
Lăcrămioare (Convalaria mojalis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi în cursul zilei, fără să se depăşească doza.
Lămâie (Citrus lemon) se indică folosirea sucului pentru efectul de diminuare al colesterolului din sânge şi chiar pentru multa vitamină C care o are. 1pahar de suc de lămâie amestecat cu o lingură de miere se ia câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, înaintea meselor.
Leuştean (Levisticum officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Este util pentru faptul că ajută să se cureţe organismul de toxine.
Luminiţa nopţii (Oenothera biennis) se indică folosirea extractului (sau uleiului) care există la magazinele naturiste respectându-se prescripţiile producătorului.
Mazăre (Pisum sativum) se indică folosirea în diferite preparate culinare, pentru rolul de curăţire al arterelor pe care-l are datorită compoziţiei.
Măceş (Rosa canina) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (seminţe) se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la curăţirea arterelor. 1 lingură de măceşe curăţite de seminţe se pun la 500 ml apă clocotită, apoi se mai fierb timp de 15 minute. Se lasă să se răcească se strecoară şi se poate pune 1 lingură de miere apoi se consumă în cursul zilei pentru cei care au inima slăbită. Se consumă cu 15 minute înaintea meselor.
Măturice (Sarothamus scoparius) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi.
Menta (Mentha piperita) în cazul inimii slăbite se poate consuma un ceai de mentă. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma în cursul zilei 3 căni pe zi.
Mere (Mallus pumilla) se indică folosirea merelor crude zilnic pentru efectul care-l are în reducerea colesterolului din sânge.
Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma. Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine. Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.
Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.
Nuc (Juglans regia) infuzie din frunze uscate- infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale, herpes, stomatite. Este indicat datorită acţiunii antibiotice şi astringente.
Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere de plantă cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma până la 100 ml pe zi, perioade lungi de timp, pentru refacerea întregului organism. Există în comerţ şi gata preparat, caz în care se consumă conform indicaţiilor producătorului.
Osul iepurelui (Ononis spinosa) decoct din plantă proaspătă (rădăcină) 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Este foarte util pentru că este un bun diuretic.
Ovăz (Avena sativa) se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere de plantă cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma până la 100 ml pe zi, perioade lungi de timp, pentru refacerea întregului organism. Există în comerţ şi gata preparat, caz în care se consumă conform indicaţiilor producătorului.
Paltin (Acer planoides) 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Este foarte util pentru că este un bun diuretic.
Păducel (Crataegus monogyna) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori- în cazurile în care se folosesc fructele se pune cantitate dublă) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura 15 picături puse la 100 ml apă de 3 ori pe zi. Există la toate magazinele naturiste.
Păpădia (Taraxacum officinalis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi de la această plantă şi florile cu care se poate face un sirop foarte bun şi util. Tijele florale se pot consuma câte 10 tije pe zi, înainte de apariţia florii timp de 15 zile, pentru curăţirea organismului de toxine. Rădăcina 1 linguriţă se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Această plantă are op acţiune de curăţire a arterelor şi este totodată un tonic circulator fiind foarte indicată în ateroscleroză şi alte afecţiuni.
Pătlagina (Plantago lanceolata)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Rădăcina sau chiar seminţele sunt şi ele utile- 1 linguriţă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are un efect de scăderea tensiunii scăderea nivelului colesterolului şi totodată ajută să se cureţe arterele şi vasele de sânge fiind utilă în foarte multe afecţiuni ale inimii sau vaselor de sânge.
Pătlăgea vânătă (Solanum melongena) se indică folosirea în alimentaţie datorită faptului că se poate folosi cu ulei şi în felul acesta elimină foarte multe toxine din organism.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Este unul dintre puternicele diuretice.
Pin (Pinus silvestris) se pun ramuri tinere, muguri sau ace mărunţite la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pentru efectul antibiotic, util mai ales în astmă cardiac.
Porumb (Zea mays) se foloseşte mătasea de porumb 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clo-cotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are un remarcabil efect diuretic. Uleiul, câte 1 lingură seara mai ales cel din germeni ajută la scăderea colesterolului.
Prun (Prunus domestica) se folosesc fructele care ajută la curăţirea organismului de toxine. Cele uscate sunt foarte indicate contra constipaţiei. Se pun 8-10 prune uscate în 250 ml apă seara şi dimineaţa se consumă prunele şi se bea apa.
Roşii (Licopersicon esculentum) Suc de tomate câte 200 ml de suc proaspăt pe zi. Este foarte util pentru întărirea sistemului cardiovascular, fiind şi un tonic desăvârşit.
Ruşcuţa de primăvară (Adonis vernalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Indicată la toţi cei care au perturbată tensiunea arterială.
Salată verde (Lactuca sativa) -Băutură din castraveţi şi salată verde. Amestecaţi o treime de pahar de suc de castraveţi cruzi cu tot atâta suc de salată verde. Adăugaţi puţin mărar verde, tocat mărunt în prealabil şi câteva picături de suc de lămâie. Beţi de 2 ori pe zi câte o jumătate de pahar de asemenea suc.
Salbă moale (Evonimus europea) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la reglarea muşchiului inimii.
Scorţişoară (Cinammomum ceylonicum) 1 linguriţă de praf de coajă obţinut cu râşniţa de cafea se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 1 cană după fiecare masă, pentru efectul de alcalinizare al conţinutului stomacal.
Secară (Secale cereale) se indică folosirea cerealelor de orice fel germinate fiind foarte eficiente în toate afecţiunile inimii consumate câte 100 g pe zi.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) -Băutură din sfeclă roşie- amestecaţi 200 ml suc de sfeclă roşie cu o treime de pahar de miere şi cu un pahar de apă fiartă şi răcită. Agitaţi bine recipientul. Beţi zilnic câte o jumătate de pahar de băutură după masa de dimineaţa şi cea de seara. Cura durează cel puţin 1 lună şi este indicată hipertensivilor.
Soia (Soja hipoida) se indică să se consume zilnic 100 g boabe fierte cu 1 litru de apă timp de 30 minute, apoi strecurate şi consumat acest lapte. Ajută la scăderea colesterolului. De asemenea se poate consuma 1 lingură de ulei de soia zilnic.
Spanac (Spinacea oleraceae) se indică folosirea sucului proaspăt împreună cu sucuri de morcovi şi pătrunjel, ţelină, etc zilnic, pentru curăţirea organismului de toxine.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Se indică la cei care au afecţiuni cu componentă nervoasă. Este un bun calmant.
Tarhon (Artemisia dracunulus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Este un stimulent al activităţii inimii. Se poate pune în orice mâncare ca şi condiment.
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Această plantă este o plantă care poate ajuta la hemoragii şi totodată este foarte utilă în reglarea tensiunii arteriale.
Troscot (Poligonum aviculare) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Conţine acid acetilosalicilic şi este un bun antiinflamator mai eficient ca aspirina, pentru că nu produce efecte nedorite. Se poate lua perioade lungi de timp.
Ţelină (Apium graveolens) se indică folosirea ei în orice mâncare, atât frunzele cât şi rădăcina ajutând întregului organism. De asemenea se poate folosi ca suc câte 50 ml la 150 ml de suc de morcovi zilnic de 3 ori, cu efecte deosebite pentru întregul organism.
Urzica (Urtica dioica) 200 g de urzică se pune mărunţită în 500g de alcool de 50-60 grade. Se agită bine sticla timp de 15 zile ţinută la temperatura camerei. Se strecoară şi apoi se păstrează în sticle de culoare închisă la re-ce bine astupată. Se poate lua câte 1 lingură diluată în 100 ml apă cu 30 minute înainte de fiecare masă. Acest preparat îmbunătăţeşte activitatea inimii. Se va îmbunătăţii de asemenea şi compoziţia sângelui.
Usturoi (Allium sativum) -Macerat de usturoi cu lămâie. Se pune într-un vas o căpăţână de usturoi curăţat de coajă şi pisat în prealabil, coajă rasă şi zeama stoarsă de la o lămâie şi 1 litru de apă clocotită. Acoperiţi vasul şi lăsaţi-l două zile. Luaţi câte 1 lingură de 3 ori pe zi în tratarea arteriosclerozei
Valeriană (Valeriana officinalis) se indică folosirea tincturii câte 5-15 picături seara pentru efectul sedativ şi în cazurile insomniilor rebele la alte tratamente.
Vâscul (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă pentru 8-12 ore la temperatura camerei, după care se strecoară. Niciodată nu se va fierbe. Se pot consuma 3 căni pe zi, având o remarcabilă acţiune în reglarea tensiunii în special pentru scăderea ei. De asemenea se poate folosi în arterioscleroză deoarece curăţă arterele de depuneri. Se poate pentru acest efect folosi în toate tulburările circulatorii din întreg organismul.
Viţa- de-vie (Vitis vinifera) se indică o cură de must de struguri cu câte 500 ml de suc pe zi, perioade cât mai lungi de timp. De asemenea 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se folosesc pentru curăţirea arterelor de depuneri.
Zmeur (Rubus idaeus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (ramuri tinere sau muguri) se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Există în comerţ şi tinctură care se ia conform indicaţiilor producătorului. Se pot folosi şi fructele în orice cantitate conţinând foarte multe vitamine şi având şi caracter laxativ.
Cură de dezintoxicare: dimineaţa la trezire se ia în gură 1 lingură de ulei de floarea soarelui cu care se clăteşte gura timp de 15 minute, fără să se înghită absolut nici o picătură (devine foarte toxic). Se aruncă la Wc şi se clăteşte foarte bine gura cu mai multe ape. Se spală bine pe dinţi. După ce se clăteşte gura cu uleiul, acesta tre-buie să fie alb la culoare, în caz contrar înseamnă că nu s-a clătit cu suficientă forţă. Se face timp de 15 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi în cazurile mai grave se poate repeta. Nu se va întrerupe tratamentul chiar dacă apar anumite tulburări, pentru că în acest caz înseamnă că tratamentul a fost eficient. Se dovedeşte util în toate afec-ţiunile ficatului, în boli cronice respiratorii, oboseală cronică, afecţiuni renale, ginecologice, intestinale, bolile pielii, afecţiuni articulare, flebite, tromboflebite, migrene, varice, etc.
Argila- se vor pune comprese cu apă argiloasă la 18-20 grade, mai întâi la o jumătate de oră, iar după câteva zile de la o oră la 2 ore. În cazul în care compresele sunt bine suportate după 8-10 zile le înlocuiţi cu cataplasme subţiri (1-2 cm) uşor încropite ţinându-le 1-2 ore. După câteva zile dacă este bine tolerată se va ţine cataplasma 6-8 ore.
În toate cazurile pentru a feri organismul de diferite infecţii şi pentru rolul cicatrizant se vor lua tinctură de propolis câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Se pune aceasta pe o felie de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghite. Se face de 3 ori pe zi cel puţin 10 zile pe lună.
Pentru afecţiuni cardiace cu substrat nervos se indică să se consume sparanghel proaspăt sub formă de salate sau sub diferite forme de preparate culinare dietetice. Se poate prepara din sparanghel şi un sirop. Sucul obţinut prin presare se fierbe pe baia de apă cu 2 părţi de zahăr, până se face ca un sirop din care se va consuma 2-3 linguri pe zi.
Miere de albine- (de tei, salcâm) 3 linguriţe pe zi. Mierea oferă un ajutor muşchiului cardiac slăbit, diminuând oboseala şi durerile din regiunea inimii. Este foarte eficientă şi în edeme de natură cardiacă, în nevroza cardiacă, diminuând extrasistolele. O linguriţă de miere diluată în ceai de păducel sau talpa gâştei cu 2 ore înainte de mese. Mierea se diluează numai în ceai călduţ. Căpăceală ( un amestec de miere, ceară şi propolis) care trebuie mestecat ca o gumă de mestecat, după care dacă se termină mierea din ea se poate arunca. Are un puternic rol de lubrifiant al vaselor de sânge, ajutând în acelaşi timp la optimizarea funcţionării inimii.
Lăptişor de matcă- în amestec cu miere care are funcţii vasodilatatoare- 1 linguriţă pe zi.
Un pahar de lapte cald consumat înainte de a se culca ajută foarte mult inima.
S-a stabilit că fibrele vegetale obţinute din cereale integrale consumate frecvent ajută în diferite maladii cardio-vasculare.
S-a observat că valorile crescute ale proteinei C-reactive (CRP), un indicator al inflamaţiei ţesuturilor, pot fi un semn de ateromatoză. Acest proces constă în îngustarea calibrului arterelor, ca urmare a depunerilor îndelunga-te de colesterol. Prin consumul regulat al alimentelor care conţin o mare cantitate de fibre vegetale, atât solubile cât şi insolubile, nivelul CRP se reduce de o manieră semnificativă, semn că riscul unui atac de cord scade de asemenea într-o anumită proporţie.
O doză de 32 g pe zi reduce pericolul cu 50% faţă de persoanele care consumă relativ puţine fibre (sub 5 g pe zi).
Se consideră că este suficient pentru femei 25 g iar pentru bărbaţi 32 g pe zi.
Alimente cu cea mai mare cantitate de fibră:
-Cereale integrale- o cană 10g
-Fasole, linte, legume uscate- o jumătate de cană 8g.
-Paste integrale- o jumătate de cană 6g.
-Anghinare- o jumătate de cană-5g.
-Tărâţe- o jumătate de cană 4g.
-Spanac fiert o jumătate de cană 4g
-Zmeură o jumătate de cană 4g.
-Legume amestec o jumătate de cană 4g.
-Prune uscate o jumătate de cană 4g.
-Fasole verde şi mazăre o jumătate de cană 4g.
multumim am 1.75 m si o greutate de 110 kg am urmat mai multe diete dar fara rezultat vas ruga o reteta sau o dieta mai sigura sunt hipertensiv am un muschi al inimii ingrosat ce mati sfatui 0723625668 sau
ReplyDeleteINTERESANT, M-A AJUTAT MULT.
ReplyDeleteTana Ploiesti