Afectiuni bucale
Afecţiuni bucale.
Acestea pot fi: afte, stomatite, afecţiunile limbii, ulceraţii, etc.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, busuioc, cimbrişor, cimbru, coada calului, coada şoricelului, creţişoară, ienupăr, lămâi, lemn cănesc, lemn dulce, levănţică, lichen, lingureaua, mă-crişul iepurelui, morcov, mur, nalbă, năprasnic, nuc, osul iepurelui, ovăz, pătlagină, pătrunjelul câmpului, pelin, răculeţ, răscoage, salcie, salvie, sclipeţi, splinuţă, sporiş, şopârlaiţă, sulfină, tătăneasă, tei, trandafir, turiţă mare, ţelină, untul pământului, urzică, usturoi, zmeură.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic.
Busuioc (Ocinum basilicum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Cimbru (Satureja hortensis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Coada calului (Equisetum arvense) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită mineralelor care le conţine.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice conţinând azulene.
Creţişoară ((Alchemilla vulgaris) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Are acţiune astringentă şi cicatrizantă.
Ienupăr (Juniperus comunis) se indică folosirea tincturii câte 15 picături la 100 ml apă cu care se face gargară în gură de mai multe ori pe zi. Indicată pentru efetul antibiotic.
Lămâi (Citrus lemoniu) Se consumă suc de lămâie cu apă şi miere cu care se face gargară de mai multe ori pe zi. Ajută la cicatrizare şi vindecare datorită faptului că conţine multă vitamina C.
Lemn căinesc (Ligustrum vulgare) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se foloseşte mai ales în cazurile în care a crescut o bucată de ţesut şi trebuie înlăturat. Are şi efect antibiotic.
Lemn dulce(Glycyrriza echinata) se macină lemnul cu râşniţa de cafea şi se pune în gură pentru 5-10 minute cu scopul de a grăbi vindecarea leziunilor.
Levănţică (Leonorus cardiaca) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este un bun calmant local şi general.
Lichen (Centraria islandica) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Lingureaua (Cochelaria pyrenaica) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Tinctură din 200g de plantă proaspătă în 1 litru de alcool de 70grade. Se ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând zilnic de mai multe ori, apoi se strecoară. Se pune 1-2 linguri la 100 ml apă şi se fac spălături de mai multe ori pe zi.
Măcrişul iepurelui (Oxalis acetosella) decoct din plantă proaspătă 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se fac spălături sau gargară de mai multe ori pe zi. Se pot pune şi cataplasme externe cu planta caldă în cazul umflăturilor. Se poate folosi ca apă de gură, în afecţiuni bucale pentru gargarisme şi chiar în leziuni ulcerate bucale sau scrofuloză unde se pun şi comprese externe.
Morcov (Daucus carota) se foloseşte mai ales sucul de morcovi obţinut di rădăcină. Se ia câte 150-200 ml de 3 ori pe zi, pentru efectul cicatrizant care-l are datorită provitaminei A.
Mur (Rubus fruticosus) decoct din frunze mărunţite 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se fac spălături sau gargară de mai multe ori pe zi. Se pot pune şi cataplasme externe cu planta caldă în cazul umflăturilor. Se foloseşte în stomatite, aftoză bucală, comprese pe ulceraţii, boli cutanate zemuinde, eczeme.
Nalbă (Malva crispa) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă florile) se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se pot pune şi comprese externe calde la umflături. Aftoză bucală, stomatite.
Decoct din flori şi frunze-2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se fac spălături sau gargară de mai multe ori pe zi. Se pot pune şi cataplasme externe cu planta caldă în cazul umflăturilor. Se foloseşte în afecţiuni bucale cronice.
Năprasnic (Geranium robertiarum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Nuc (Juglans regia) infuzie din frunze uscate- infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale, herpes, stomatite. Este indicat datorită acţiunii antibiotice şi astringente.
Osul iepurelui (Ononis spinosa) decoct din plantă proaspătă (rădăcină) 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se fac spălături sau gargară de mai multe ori pe zi. Se pot pune şi cataplasme externe cu planta caldă în cazul umflăturilor. Se foloseşte în gargarisme în ulcerele scorbutice bucale, stomatite, gargarisme în boli bucale şi comprese în eczeme, răni, leziuni pruriginoase.
Pătlagină (Plantago lanceolata) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se pot face loţionări cu rol dezinfectant, în acnee, spălături bucale în infecţii bucale, afte stomatite, etc.
Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Pelin (Artemisia absintum)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot folosi la spălături bucale în infecţiile bucale. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Răculeţ (Poligonum bistorta) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Răscoage (Chamaenerion angustifolium) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă se macină fin cu râşniţa de cafea şi apoi se ia în gură fiind un calmant foarte bun şi totodată astringent. Se poate folosi şi un ceai 1-2 linguriţe mărunţite puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute apoi strecurat. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, cu acelaşi efect.
Salvie (Salvia officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Sclipeţi (Potentilla erecta) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Splinuţă (Solidago vrigaureia) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Sporiş (Verbena officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Şopârlaiţă (Succisa pratensis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Sulfină (Melilotus albus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Tătăneasă (Sympytum officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este una dintre plantele cu acţiune cicatrizantă.
Tei (Tylia tomentosa) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este o plantă care asigură calmarea durerii.
Trandafir (Rosa centifolia) infuzie din 1-2 linguriţe de petale mărunţite se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se foloseşte în special în bolile cu ulceraţii zemuinde.
Ţelină (Apium graveolens) se foloseşte sucul de rădăcină câte 50 ml la 150 ml suc de morcovi.
Untul pământului (Tamus communis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este o plantă care asigură şi trecerea durerii.
Urzică (Urtica dioica) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Usturoi (Alium sativum) fiert în lapte este foarte bun pentru a face spălături sau chiar să se dea la copii să-l consume. Ca să fie şi mai bun se poate pune şi miere. Se evită consumul zahărului, acesta fiind înlocuit cu miere în toate cazurile când nu există contra indicaţii (diabet, etc).
Zmeură (Rubus idaeus) se folosesc fructele mai mult pentru multele vitamina cu rol cicatrizant.
Tinctura de propolis.
Se va lua tinctură de propolis făcută de Apicola. Este vorba despre tinctura de propolis 30%, care se găseşte de vânzare la toate magazinele Apicole din ţară. Aceasta este recoltată de pe suprafeţe mai mari de teren şi este mult mai eficientă ca cea recoltată de pe suprafeţe mai mici de teren.
Se va lua câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp. Dacă aveţi 50 kg atunci va trebui să luaţi 20 de picături de 3 ori pe zi. Cel mai eficient este să se pună pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Este bine să se ia o perioadă de minimum 15 zile, se poate însă lua şi ani de zile fără să producă efecte negative în organism. Este utilă fiind un antibiotic natural cu spectru mare de acţiune, care se poate lua fără antibiogramă. Trebuie doar să se testeze dacă nu există alergie la acest produs. Pentru aceasta se va pune 3-5 picături de tinctură pe o bucată de pâine şi se mestecă bine în gură, după care se înghite. Se face acest lucru seara. Dacă până dimineaţă nu apar fenomene alergice înseamnă că puteţi s-o luaţi fără teamă. Este bine ca tratamentul acesta să se facă zilnic cel puţin 15 zile, fără întrerupere.
Se va pune accent pe igiena riguroasă a cavităţii bucale, după fiecare masă sau chiar de mai multe ori pe zi. Se evită consumul alcoolului, a fumatului, condimentele.
-Miere de albine- în toate bolile cavităţii bucale se pot da de mai multe ori pe zi, 1-2 linguriţe de miere care se sug încet. Tot miere se unge în strat mai gros cu miere buzele în cazul în care acestea au crăpături. Se lasă apoi o perioadă să acţioneze.
Acestea pot fi: afte, stomatite, afecţiunile limbii, ulceraţii, etc.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, busuioc, cimbrişor, cimbru, coada calului, coada şoricelului, creţişoară, ienupăr, lămâi, lemn cănesc, lemn dulce, levănţică, lichen, lingureaua, mă-crişul iepurelui, morcov, mur, nalbă, năprasnic, nuc, osul iepurelui, ovăz, pătlagină, pătrunjelul câmpului, pelin, răculeţ, răscoage, salcie, salvie, sclipeţi, splinuţă, sporiş, şopârlaiţă, sulfină, tătăneasă, tei, trandafir, turiţă mare, ţelină, untul pământului, urzică, usturoi, zmeură.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic.
Busuioc (Ocinum basilicum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Cimbru (Satureja hortensis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Coada calului (Equisetum arvense) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită mineralelor care le conţine.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice conţinând azulene.
Creţişoară ((Alchemilla vulgaris) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Are acţiune astringentă şi cicatrizantă.
Ienupăr (Juniperus comunis) se indică folosirea tincturii câte 15 picături la 100 ml apă cu care se face gargară în gură de mai multe ori pe zi. Indicată pentru efetul antibiotic.
Lămâi (Citrus lemoniu) Se consumă suc de lămâie cu apă şi miere cu care se face gargară de mai multe ori pe zi. Ajută la cicatrizare şi vindecare datorită faptului că conţine multă vitamina C.
Lemn căinesc (Ligustrum vulgare) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se foloseşte mai ales în cazurile în care a crescut o bucată de ţesut şi trebuie înlăturat. Are şi efect antibiotic.
Lemn dulce(Glycyrriza echinata) se macină lemnul cu râşniţa de cafea şi se pune în gură pentru 5-10 minute cu scopul de a grăbi vindecarea leziunilor.
Levănţică (Leonorus cardiaca) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este un bun calmant local şi general.
Lichen (Centraria islandica) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Lingureaua (Cochelaria pyrenaica) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Tinctură din 200g de plantă proaspătă în 1 litru de alcool de 70grade. Se ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând zilnic de mai multe ori, apoi se strecoară. Se pune 1-2 linguri la 100 ml apă şi se fac spălături de mai multe ori pe zi.
Măcrişul iepurelui (Oxalis acetosella) decoct din plantă proaspătă 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se fac spălături sau gargară de mai multe ori pe zi. Se pot pune şi cataplasme externe cu planta caldă în cazul umflăturilor. Se poate folosi ca apă de gură, în afecţiuni bucale pentru gargarisme şi chiar în leziuni ulcerate bucale sau scrofuloză unde se pun şi comprese externe.
Morcov (Daucus carota) se foloseşte mai ales sucul de morcovi obţinut di rădăcină. Se ia câte 150-200 ml de 3 ori pe zi, pentru efectul cicatrizant care-l are datorită provitaminei A.
Mur (Rubus fruticosus) decoct din frunze mărunţite 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se fac spălături sau gargară de mai multe ori pe zi. Se pot pune şi cataplasme externe cu planta caldă în cazul umflăturilor. Se foloseşte în stomatite, aftoză bucală, comprese pe ulceraţii, boli cutanate zemuinde, eczeme.
Nalbă (Malva crispa) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă florile) se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se pot pune şi comprese externe calde la umflături. Aftoză bucală, stomatite.
Decoct din flori şi frunze-2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se fac spălături sau gargară de mai multe ori pe zi. Se pot pune şi cataplasme externe cu planta caldă în cazul umflăturilor. Se foloseşte în afecţiuni bucale cronice.
Năprasnic (Geranium robertiarum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Nuc (Juglans regia) infuzie din frunze uscate- infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale, herpes, stomatite. Este indicat datorită acţiunii antibiotice şi astringente.
Osul iepurelui (Ononis spinosa) decoct din plantă proaspătă (rădăcină) 2-4 linguriţe de plantă mărunţită se fierbe la 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se fac spălături sau gargară de mai multe ori pe zi. Se pot pune şi cataplasme externe cu planta caldă în cazul umflăturilor. Se foloseşte în gargarisme în ulcerele scorbutice bucale, stomatite, gargarisme în boli bucale şi comprese în eczeme, răni, leziuni pruriginoase.
Pătlagină (Plantago lanceolata) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se pot face loţionări cu rol dezinfectant, în acnee, spălături bucale în infecţii bucale, afte stomatite, etc.
Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Pelin (Artemisia absintum)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot folosi la spălături bucale în infecţiile bucale. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Răculeţ (Poligonum bistorta) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Răscoage (Chamaenerion angustifolium) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă se macină fin cu râşniţa de cafea şi apoi se ia în gură fiind un calmant foarte bun şi totodată astringent. Se poate folosi şi un ceai 1-2 linguriţe mărunţite puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute apoi strecurat. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi, cu acelaşi efect.
Salvie (Salvia officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Sclipeţi (Potentilla erecta) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Splinuţă (Solidago vrigaureia) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Sporiş (Verbena officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Şopârlaiţă (Succisa pratensis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Sulfină (Melilotus albus) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice.
Tătăneasă (Sympytum officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este una dintre plantele cu acţiune cicatrizantă.
Tei (Tylia tomentosa) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este o plantă care asigură calmarea durerii.
Trandafir (Rosa centifolia) infuzie din 1-2 linguriţe de petale mărunţite se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se foloseşte în special în bolile cu ulceraţii zemuinde.
Ţelină (Apium graveolens) se foloseşte sucul de rădăcină câte 50 ml la 150 ml suc de morcovi.
Untul pământului (Tamus communis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este o plantă care asigură şi trecerea durerii.
Urzică (Urtica dioica) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii.
Usturoi (Alium sativum) fiert în lapte este foarte bun pentru a face spălături sau chiar să se dea la copii să-l consume. Ca să fie şi mai bun se poate pune şi miere. Se evită consumul zahărului, acesta fiind înlocuit cu miere în toate cazurile când nu există contra indicaţii (diabet, etc).
Zmeură (Rubus idaeus) se folosesc fructele mai mult pentru multele vitamina cu rol cicatrizant.
Tinctura de propolis.
Se va lua tinctură de propolis făcută de Apicola. Este vorba despre tinctura de propolis 30%, care se găseşte de vânzare la toate magazinele Apicole din ţară. Aceasta este recoltată de pe suprafeţe mai mari de teren şi este mult mai eficientă ca cea recoltată de pe suprafeţe mai mici de teren.
Se va lua câte 2 picături de tinctură la fiecare 5 kg corp. Dacă aveţi 50 kg atunci va trebui să luaţi 20 de picături de 3 ori pe zi. Cel mai eficient este să se pună pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.
Este bine să se ia o perioadă de minimum 15 zile, se poate însă lua şi ani de zile fără să producă efecte negative în organism. Este utilă fiind un antibiotic natural cu spectru mare de acţiune, care se poate lua fără antibiogramă. Trebuie doar să se testeze dacă nu există alergie la acest produs. Pentru aceasta se va pune 3-5 picături de tinctură pe o bucată de pâine şi se mestecă bine în gură, după care se înghite. Se face acest lucru seara. Dacă până dimineaţă nu apar fenomene alergice înseamnă că puteţi s-o luaţi fără teamă. Este bine ca tratamentul acesta să se facă zilnic cel puţin 15 zile, fără întrerupere.
Se va pune accent pe igiena riguroasă a cavităţii bucale, după fiecare masă sau chiar de mai multe ori pe zi. Se evită consumul alcoolului, a fumatului, condimentele.
-Miere de albine- în toate bolile cavităţii bucale se pot da de mai multe ori pe zi, 1-2 linguriţe de miere care se sug încet. Tot miere se unge în strat mai gros cu miere buzele în cazul în care acestea au crăpături. Se lasă apoi o perioadă să acţioneze.
0 comentários:
Post a Comment