Afectiuni ale glandelor salivare

Glandele salivare produc in fiecare zi aproximativ un litru de saliva.

Saliva este extrem de importanta pentru sanatatea orala, intrucat lubrifiaza cavitatea bucala, stimuleaza procesul de inghitire, protejeaza dintii de bacterii si stimuleaza procesul de digestie.


Exista 3 perechi de glande salivare, dupa cum urmeaza:

  • glande parotide, situate in zonele laterale ale fetei;
  • glandele submandibulare;
  • glandele sublinguale.
Afecţiunile celor trei perechi de glande salivare sunt rare.

Uneori constau numai din tulburări funcţionale cum sunt în unele cazuri hipersecreţia salivară (sialoree) sau hiposecreţie (asialie). Creşterea cantităţii de salivă în cavitatea bucală (sialoree) însoţeşte unele stomatite, diferite alte afecţiuni digestive, nervoase, ca şi intoxicaţiile cu unele medicamente (strofantină, digitalină, etc). Scăderea secreţiei salivare (asialia) se întâlneşte în diabet, în diferite boli însoţite de deshidratarea organismului ca şi în intoxicaţiile cu nicotină, opiu, atropină, etc.

Tratamentul după indicaţiile medicului se face cu atropină în sialoree sau cu pilocarpină în asialie.
Inflamaţiile glandelor salivare (sialoadenita) sau ale canalelor salivare (sialodochita) se întâlnesc de asemenea destul de rar şi însoţesc de obicei diferite alte boli grave. Mai frecventă mai ales la copii, este paratidita epidemică (oreionul) determinat de un virus. Se prezintă cu tumefierea celor două glande parotide şi febră. Deşi tumefacţia poate să cedeze de la sine după 5-6 zile, boala atrage atenţia prin inflamaţia testiculului (orhită) sau pancreatită cu care se poate complica în timp.
Litiaza salivară este şi mai rar întâlnită. Pe canalul excretor, mai ales al glandei submaxilare, se pot uneori fixa calculi (din carbonaţi sau fosfaţi de calciu) care vor produce dureri şi o stază ce va determina tumefierea glandei respective.
De regulă tratamentul acesteia este chirurgical.
ViralNews
ViralNews

Sa râzi mult si des; sa câstigi respectul oamenilor inteligenti si afectiunea copiilor; sa obtii aprecierea criticilor corecti si sa înduri tradarea prietenilor ipocriti; sa apreciezi ceea ce este frumos si sa descoperi ce este mai bun în fiecare; sa lasi în urma ta o lume un pic mai buna, fie printr-un copil sanatos, fie printr-o bucata de gradina, sau printr-o conditie sociala îmbunatatita; sa stii ca macar un suflet a respirat mai usor pentru ca ai trait tu. Asta înseamna ca ai reusit. — Ralph Waldo Emerson

1 comment: