Google translate

    readers online

Afectiuni ale glandelor salivare


Afecţiunile celor 3 perechi de glande salivare sunt rare. Uneori constau numai din tulburări funcţionale cum sunt în unele cazuri hipersecreţia salivară (sialoree) sau hiposecreţie (asialie). Creşterea cantităţii de salivă în cavitatea bucală (sialoree) însoţeşte unele stomatite, diferite alte afecţiuni digestive, nervoase, ca şi intoxicaţiile cu unele medicamente (strofantină, digitalină, etc). Scăderea secreţiei salivare (asialia) se întâlneşte în diabet, în diferite boli însoţite de deshidratarea organismului ca şi în intoxicaţiile cu nicotină, opiu, atropină, etc.

Tratamentul după indicaţiile medicului se face cu atropină în sialoree sau cu pilocarpină în asialie.
Inflamaţiile glandelor salivare (sialoadenita) sau ale canalelor salivare (sialodochita) se întâlnesc de asemenea destul de rar şi însoţesc de obicei diferite alte boli grave. Mai frecventă mai ales la copii, este paratidita epidemică (oreionul) determinat de un virus. Se prezintă cu tumefierea celor două glande parotide şi febră. Deşi tumefacţia poate să cedeze de la sine după 5-6 zile, boala atrage atenţia prin inflamaţia testiculului (orhită) sau pancreatită cu care se poate complica în timp.
Litiaza salivară este şi mai rar întâlnită. Pe canalul excretor, mai ales al glandei submaxilare, se pot uneori fixa calculi (din carbonaţi sau fosfaţi de calciu) care vor produce dureri şi o stază ce va determina tumefierea glandei respective.
De regulă tratamentul acesteia este chirurgical.

1 comment:

Luminosity said...

Trimiteţi un comentariu

Popular Posts

Followers

Subscribe Now