-->

Acneea rozacee

Acneea rozacee.(cuperoza)

Este o afecţiune localizată pe pomeţi, nas, frunte şi bărbie, constituită din două elemente morbide: unul congestiv trecător sau uneori de durată cu talangiectazii şi unul de leziuni papuloase acneiforme.

Boala este mai frecventă la femei în vârstă de 40-50 de ani şi în special la menopauză. S-a constatat că rozaceea apare la indivizi care au suferit de seboreea feţei la pubertate, în peste 80% din cazuri.
Tulburările digestive, abuzurile alimentare ca şi o igienă alimentară defectuoasă joacă un rol important în apariţia acestei afecţiuni şi mai ales în greutatea vindecării ei.

În evoluţie boala are 2 forme clinice: eritroza facială la baza căreia se găseşte un proces vascular, a doua este acneea rozacee (propriu zisă) care prezintă în plus pustulizare.
Din eritroza facială ne tratată corespunzător se complică cu timpul telangiectazii având aspectul unor fine arboraţii vasculare, din eritroza facială poate evolua acneea rozacee propriu zisă, prin adăugarea unor pustule mai mult sau mai puţin numeroase. Acestea însă pot să apară însă şi de la începutul bolii, stadiul de eritroză ne fiind obligatoriu.
Evoluţia bolii este variabilă, de obicei se face în puseuri, poate să dispară spontan sau să rămână staţionară timp îndelungat. Alteori fenomenele se accentuează, pustulizarea devine profundă, pielea se îngroaşă, rezultând acneea hipertrofică şi rinofima.
Se presupune că rozaceea este o dermatoză reacţională, la distanţă, după anumite tulburări digestive: gastrită anacidă, colită, constipaţie sau abuzuri alimentare (alcool, condimente, etc).


Tulburări endocrine: dismenoree, menopauză, tulburări nervoase, afecţiuni pulmonare. Toate acestea joacă un rol prin faptul că pot provoca congestia şi staza facială prin reflexe viscero- viscerale.

Tratament: acesta va fi atât general vizând întreg organismul cât şi local.

Tratamentul general vizează corectarea deficienţelor prin tratarea afecţiunilor existente în organism şi care produc agravarea bolii (le-am enumerat mai sus) şi se va institui un regim alimentar adecvat: se vor exclude alimentele greu digerabile, excitantele sau toxicele, sosurile picante, vânatul, conservele, carnea afumată, condimente ca piper, muştar, etc, alcoolul, aditivi alimentari, conservanţii, coloranţii, pâinea va fi restrânsă cantitativ. Se va recomanda o masticaţie liniştită, corectarea danturii şi alimentaţie la ore fixe urmate de o scurtă odihnă. Se vor evita factorii care favorizează congestia feţei (expunerea la căldură, vânt, frig, soare, etc).

Vitaminele naturale prin polenul de albine administrat în cure de 30 zile zilnic câte 20 g apoi o pauză de 7 zile după care se va face încă o cură, este foarte eficient. Tinctură de cătină sau chiar ulei de cătină câte 3-5 picături de mai multe ori pe zi sunt de asemenea indicate. Sucurile de legume, în special morcovi, în orice cantităţi. De asemenea se poate să se administreze plante care conţin hormoni naturali: muguri de zmeur, soia, susan, ţelină, seminţe de mărar, etc pot să ajute foarte mult. Aceste preparate sunt gata preparate făcute de Plantextract Cluj-Napoca, sunt foarte eficiente şi ajută în acest caz.


Local: în funcţie de forma bolii.
Se vor aplica în formele uşoare comprese calde cu ceaiuri din diverse plante medicinale ca: muşeţel, pătrunjel (frunze), ţelină, castan, nalbă, brusture, etc.
În cazurile mai grave se vor pune şi tincturi din plante medicinale 10% tinctură cu apă fiartă şi răcită cu care se vor pune comprese.
Se pot folosi tincturile de : arnică, muşeţel, sulfină, tătăneasă, etc.
Forma talagiectazică- se vor aplica liniment, apoi se va unge cu apă în care a fost dizolvat suc de lămâie. 1 lingură la o cană de apă.
Forma pustuloasă- se vor pune comprese cu diferite plante medicinale la care se adaugă puţin praf de sulf sau propolis brut făcut praf şi întins pe o bucată de pânză la cald. Se pune cu aceasta cataplasmă pe locurile afectate. Se vor putea face de asemenea măşti cosmetice ce conţin caolin şi în care vor fi incluse şi tincturi din plante 10% care se vor ţine pe faţă timp de 30 minute, după care se va spăla cu apă caldă şi în final se vor clăti local cu apă rece. După aceasta se poate pune suc de lămâie diluat cu apă în funcţie de toleranţă.

Tratamente pentru toate formele:
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, asmăţui, brustur, castan sălbatec, cânepa codrului, hamei, ienupăr, levănţică, nalbă, rozmarin.
-Afin- fructe se vor consuma intern câte 100 g pe zi, o perioadă de 10 zile.
Extern se fierb timp de 5 minute 2 linguriţe de fructe în 250 ml da apă. Se strecoară şi se tamponează local de mai multe ori pe zi.
Frunze- se pun 2 linguriţe de frunze în 250 ml apă. Se fierb apoi timp de 5 minute şi se strecoară. Se pun comprese pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
-Asmăţui- se pun 2 linguriţe de frunze în 250 ml apă. Se fierb apoi timp de 5 minute şi se strecoară. Se pun comprese pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
-Brustur- 2 linguriţe de rădăcină se pun în 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară şi se pun comprese pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
-Castan sălbatec- se foloseşte coaja mărunţită de la ramuri tinere sub 5 ani. Se pun 2 linguri mărunţite la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi se pun comprese de mai multe ori pe zi. Intern se poate face o tinctură. 2 linguri de coajă mărunţită se pune la 100 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine apoi timp de 15 zile. Se agită foarte bine de mai multe ori pe zi. Se strecoară. Se pune în sticluţe mici şi se foloseşte câte 5 picături luate în 100 ml de apă de 3 ori pe zi, timp de 30 de zile.
Cânepa codrului- se pun 2 linguriţe de frunze în 250 ml apă. Se fierb apoi timp de 5 minute şi se strecoară. Se pun comprese pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
-Hamei- conuri- 1 linguriţă de conuri se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 2 căni pe zi.
-Ienupăr- 1 linguriţă de bace mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern în cursul unei zile.
-Levănţică- 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern în cursul unei zile. Extern se pot pune comprese cu acest ceai fiind de ajutor pentru calmarea atât a durerilor cât şi a mâncărimii.
-Nalbă- 2 linguriţe de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2 căni. Din rădăcină- 2 linguriţe de rădăcină se pun în 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară şi se pun comprese pe locurile afectate de mai multe ori pe zi.
-Rozmarin-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2 căni.


Reţetă.
Se pune într-un bol sucul de la o lămâie cu 2 linguriţe de propolis, 2 linguriţe de tinctură de urzică, 50 g polen de albine. Se lasă pentru 10 minute să se umezească bine polenul. Se ia apoi o lingură şi se sfărâmă bine toate granulele de polen. Se pune apoi 3 linguri de miere. Se amestecă foarte bine toate acestea. Se pune totul într-un borcan cu capac la rece. Se va unge apoi cu o bucată de vată muiată în acest preparat de 2 ori pe zi, în cazurile mai grave sau 1 dată pe zi, în celelalte cazuri. Se lasă pentru 20 minute, apoi se şterge cu un şerveţel. Atenţie aceasta poate păta hainele.
Tratamentele pentru această afecţiune mai ales dacă este vorba despre o afecţiune cronică, veche de ani de zile sunt de foarte durată şi se va face tratamentul zilnic de 2 ori. Se pot face inclusiv tratamente cosmetice în funcţie de fiecare caz în parte indicate de către cosmeticiană, tratamente care de asemenea trebuie făcute perioade foarte lungi de timp. Măştile cosmetice calmante sunt foarte indicate în acest caz să se aplice zilnic şi de asemenea este nevoie să se ferească de expunerea la soare.

Reţetă:
se pune 1 lingură de frunze de salvie la 100 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se pune apoi în acest lichid argilă verde (se găseşte la magazinele naturiste) în aşa fel ca să formeze o pastă moale care se va întinde pe ten. Se lasă să se usuce cel puţin 30 minute. Se clăteşte apoi cu multă apă caldă. După aceasta este bine să vă clătiţi cu o apă în care aţi pus suc de lămâie care are vitamina C şi ajută şi la închiderea porilor şi ca dezinfectant şi la refacerea pielii.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment