-->

Acrocianoza

ACROCIANOZA.

Este o tulburare funcţională caracterizată prin cianoză simetrică (colorarea în albastru) a mâinilor şi mai rar a picioarelor, însoţită de temperatura locală scăzută şi variabil de hipersudaţie, agravată în toate cazurile de frig. Uneori este prezentă şi la urechi, nas, coate şi fese. Intensitatea maximă este la degete, la nivelul unghiilor şi
pulpei degetelor.
În sindromul Raynoud, cianoza este intermitentă şi urmează unei perioade de obligatorie paloare locală, pe când în acrocianoză modificările de culoare sunt permanente. Mai sunt întâlnite aceste colorări ale tegumentelor şi la arteriopatiile obstructive în special la ambele membre superioare, dar sunt însoţite de durere periferică şi de dispariţia pulsului la membrele afectate.

Tratament: este mai mult un tratament preventiv. Este suficient să se ferească de frig. Medicamentele vasodilatatoare au efecte foarte slabe.
Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: alun, arnică, castan, ciuboţica cucului, coacăz negru, dud, păpădie, soc, sunătoare, talpa gâştei, vâsc.
-Arnică flori. Se face o tinctură din 100 g flori măcinate cu 500 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine la temperatura camerei timp de 15 zile agitând des, pentru a se omogeniza compoziţia.
Se strecoară apoi şi se pune în sticluţe de capacitate mai mică ermetic închise şi se păstrează la rece (frigider.) Se va lua câte 20-30 picături din această tinctură diluată cu puţină apă. Este bine să se ia înainte de mesele principale, de 3 ori pe zi.
-Sunătoare- se va face tinctură din flori de Sunătoare şi se va administra tot ca şi Arnica.
Este bine de asemenea să se facă o cură de polen de albine din care se va lua câte 20g zilnic o perioadă de cel puţin 20 zile.
În toate cazurile este foarte bine de asemenea să se facă o cură cu grâu încolţit de minimum câte 20 zile, timp în care se va lua câte 100 g de grâu încolţit zilnic.
Este util de asemenea să se facă băi alternative: calde şi apoi foarte scurte scurte duşuri reci.
Sucurile de legume şi fructe sunt foarte utile să se consume zilnic.
-Tinctură de vâsc în amestec cu păducel în părţi egale câte 10 picături de 3 ori pe zi.
-Alun- decoct din frunze- 2 linguri de frunze mărunţite se fierb timp de 30 minute în 250 ml apă. Se pot consuma 3 căni pe zi.
-Cura de tije de păpădie în sezon (10 tije crude se mănâncă zilnic la trezire.).
-Coajă de ramuri de soc sau de rădăcini (tot coajă) sau de dud. 2 linguri mărunţite se fierb 30 minute la 250 ml apă. Se strecoară şi se consumă 3 căni pe zi.
Se va alege unul din tratamentele de mai sus. Suplimentar se vor face băi alternative. Se va începe cu o baie caldă de 15-20 minute, urmat imediat de un duş scurt rece (cât mai rece) de câteva secunde. Egale ca timp cu timpul în minute. Dacă în apa caldă se stă 10 minute, în apa rece se va sta 10 secunde. Se fac zilnic.
Tratamentul este de durată dar aduce semnificative îmbunătăţiri.
Se mai pot face frecţii cu creme de castan sau chiar tincturi cu castan. Se fac de jos în sus, respectiv de la degete spre centrul corpului.
Se mai pot de asemenea face băi sărate sau carbo-gazoase.
Se va face totul pentru ca pe tot parcursul tratamentului şi nu numai să nu existe constipaţie ci scaunul să poată fi evacuat foarte uşor, preferabil cât mai moale. Eforturile la defecaţie agravează afecţiunea. Acest lucru se poate face cu ajutorul alimentaţiei.
-Se indică de asemenea consumul oţetului de mere şi miere câte 2 linguriţe de oţet se pun la 250 ml apă şi se mai adaugă 1-2 linguriţe de miere(după gust). Se consumă zilnic 2-3 căni, în cure de 20-30 zile. Este bine să fie folosit în loc de băutură răcoritoare
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment