-->

Abcesul extern


Abcesul extern.

Abcesul este de mai multe tipuri în funcţie de localizare. Aici tratăm doar abcesul tegumentar.
Se poate trata cu una dintre următoarele plante medicinale: afin, aloe, bănuţi, brad, brusture, busuioc, cartof, ceapă, cerenţel,
cimbrişor, crin, fenicul, gălbenele, grâu, iederă, in, limba mielului, lumânărică, măcriş, măcriş iepuresc, mărul lupului, măslin, morcov, muşeţel, nalbă, nap, nuc, pătlagină, pătrunjel, pătlăgea vânătă, pecetea lui Solomon, pelin, podbal, porumb, săpunariţă, sfeclă, smochin, soc, splinuţă, sulfină, turiţă mare, tutun, urzică moartă albă, usturoiţă, viţa de vie.
Abcesul are două faze :
-faza I, în care se localizează abcesul, pielea locală devine mai roşie la culoare, iar temperatura ei este mai mare decât temperatura pielii din jur sau din alte locuri.
-Faza II-a, durerea devine pulsatilă, apoi se potoleşte. Puroiul se colectează. Este faza de formare propriu zisă a abcesului.
Tratamentul: are şi el două faze de tratament. La început pentru grăbirea maturării şi apoi pentru evacuarea lui şi vindecarea rănii restante.
Faza I-a tratament.
Cea mai sigură metodă este prevenirea abceselor, care se face printr-o igienă perfectă. În cazul leziunilor, dezinfecţia locală cu diferite substanţe dezinfectante este suficientă. Dacă se intervine rapid, în cazul primelor semne (mâncărimea locală), adică o iritaţie locală (de multe ori în jurul unui fir de păr), se vor evita abcesele. Pentru aceasta este suficient să se pună local comprese reci, chiar cu gheaţă şi intern se vor lua câte 2 picături de tinctură de propolis 30% la fiecare 5 kg corp (se pun pe miez de pâine, se mestecă bine în gură şi se înghit) de 3 ori pe zi, se va evita apariţia acestei afecţiuni foarte dureroase.
Uneori este suficient să se tamponeze local cu alcool sanitar sau cu tincturi din diferite plante pentru evitarea acestei afecţiuni.
Dacă evoluţia continuă şi durerea devine pulsatilă şi se observă colectarea puroiului se vor pune comprese calde care ajută la colectarea puroiului şi formarea abcesului mai rapid. Se pot folosi pentru aceasta plantele medicinale de mai sus. Eventual chiar se pot pune cataplasme cu una sau mai multe din plantele de mai sus după ce au fost fierte.
Se poate folosi în acest caz tinctura de propolis aşa cum am arătat mai sus luată intern.
Aluat de pâine cu lapte de mamă şi untdelemn se face o cocă care se întinde pe abces. Se poate aplica mai ales în faza de colectare dar şi după spargere.
Ardeiul broaştelor- se afumă crenguţe cu frunze la foc apoi se aplică calde. Sunt indicate în toate fazele.
Busuioc- plantă proaspătă sau ceaiuri cu care se pot pune cataplasme sau comprese.
Calomfir- frunze se aplică local sub pansament. Ajută atât la colectarea puroiului cât şi după ce se sparge şi se elimină puroiul.
Cartofi (tuberculi) se fierb în apă până se moaie şi se pun apoi calzi pe abces. Se pot pune simplu tăiaţi doar sau pasaţi transformaţi în pastă. Se pot amesteca şi cu făină albă de grâu.
Castraveţi- proaspeţi se taie felii şi se aplică pentru colectarea şi spargerea abcesului.
Caş- se aplică o felie de caş proaspăt pentru a ajuta la colectarea puroiului.
Ceapă- Tot pentru acest lucru se poate coace o ceapă în cuptor, apoi se transformă şi ea în pastă cu ajutorul unei furculiţe, apoi se poate pune pe un pansament şi se aplică pe locul afectat având grijă să nu strângem acest pansament. Se poate pasta aceasta să se amestece cu seu, untură nesărată sau unt şi să se aplice pentru colectare sau chiar şi după spargere.
Ceară de albine- se poate amesteca cu untdelemn, untură, seu, sau cu răşină, sacâz, tămâie şi se aplică în toate fazele.
Făina de grâu- se face cocă şi se aplică caldă pentru colectarea puroiului. Se poate aplica de mai multe ori pe zi. În cazurile în care puroiul s-a colectat pentru a se sparge mei uşor se va umezi coca cu ceai de nalbă şi se aplică local.
Gălbenele- frunze se aplică proaspete pentru colectare se poate aplica şi calde cu untdelemn. Se încălzesc frunzele cu puţin untdelemn într-o tigaie apoi se aplică calde (să nu ardă) pe locul afectat. Se face acest lucru de mai multe ori pe zi. Ajută la colectarea puroiului şi apoi se poate tot cu gălbenele face un ceai cu 2 linguri de flori la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se aplică comprese cu rolul de a ajuta la eliminarea puroiului.
După ce s-a spart se va putea pune tinctură de gălbenele în diferite diluţii cu apă, de mai multe ori pe zi, pentru cicatrizare.
Hrean- frunze se încălzesc cu ulei şi se aplică pentru colectare şi spargere.
In- se fierb seminţele în lapte apoi se aplică local sub formă de cataplasmă de 2-3 ori pe zi, pentru colectare şi spargere.
Miere de albine se aplică local diluată sau nu pentru colectare şi spargere.
Muşcată- frunze cu untdelemn sau seu se aplică local pentru colectare.
Orez fiert în lapte se aplică cald pentru colectarea puroiului.
Ou- gălbenuş cu terebentină se aplică pentru a se sparge. La fel se poate folosi răşina sau tămâia.
Pentru a se sparge mai repede se poate pune făină, miere şi untdelemn în cantităţi egale şi apoi se pune un sfert de cantitatea de tămâie. Se încălzeşte şi se aplică caldă.
După spargere se poate pune praf de sacâz care ajută la curăţirea puroiului mai ales dacă se amestecă cu tămâie în părţi egale. Se poate însă face o cremă cu acestea cu ajutorul unturii nesărate. Să fie suficient de moale să se întindă pe piele. Se pansează apoi.


Faza II de tratament:
După apariţia unui vârf galben şi a dispariţiei durerii mari, va trebui să se elimine puroiul. Cel mai indicat va fi ca evacuarea puroiului să se facă de către un medic, evitându-se în acest fel întinderea puroiului în organism, sau rămânerea în locul respectiv a puroiului şi deci o nouă recidivă. În cazul în care nu există condiţii de a vă prezenta la medic, se va sparge abcesul cu un ac înroşit în foc (pentru distrugerea microbilor de pe ac) apoi spălarea lui cu spirt, cu care se va şterge şi abcesul înainte. Se pune pe o bucată de vată spirt şi se tamponează local, înainte de a se sparge. Se sparge apoi abcesul căutând să facem o gaură suficient de mare pentru a putea să iasă puroiul afară. Se va căuta apoi să se strângă cu grijă, pentru golirea de puroi a abcesului şi totodată se va căuta să nu se întindă în interior. Se va căuta să se scoată absolut tot puroiul. Dacă nu se reuşeşte scoaterea în totalitate se va reface din nou abcesul.
După ce s-a scos puroiul se va trata ca orice rană.
La tratarea abcesului se mai poate folosi şi păstura sau propolisul aplicate extern.
Răşina de brad sau seul de oaie cu făină de grâu amestecat şi să formeze o pastă se poate aplica pe abces pentru maturarea mai rapidă.
De asemenea se mai poate face tot pentru acest lucru o mămăliguţă mai tare care se pune pe o pânză şi se aplică pe locul respectiv caldă. Se acopere cu ceva de lână, pentru a menţine mai mult timp căldura locală. Ajută la maturare.
Pentru grăbirea colectării se pisează sâmburi de nuci şi se amestecă cu făină şi smântână formând o pastă care se aplică local.
În toate fazele se poate pune pe abces slănină râncedă tăiată în feliuţe subţiri sub pansament.
-Tutun- frunze muiate în spirt, pentru a se dezinfecta se aplică pe locul abcesului. Se toarnă deasupra alcool camforat, care ajută să ţină cataplasma lipită de piele. Peste 24 –48 ore, după ce tensiunea locală a scăzut aproape complet, se ridică pansamentul de tutun şi prin orificiul produs în piele, se scurge toată infecţie, fără ca apoi să se refacă. Acest tratament este deosebit de folositor pentru infecţii la tendoane sau răni ce s-au închis fără a fi curăţate şi s-au infectat.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

1 comentários:

  1. am un apces cam de 4 centimetri asa se vede ce sa fac ca ma doare

    ReplyDelete