-->

Sanatate din farmacia Domnului - 1



Gripa si raceala

Otetul de vin dar mai ales din mere un puternic remediu impotriva gripei.
Aţi mâncat fructe şi legume din belşug, aţi făcut sport acasă sau v-aţi mişcat mai mult în aer liber şi, cu toate aces­tea, organismul dvs. a fost afectat şi răul s-a produs deja. Răceala caracte­ristică sezonului rece vă sâcâie, cu tot cortegiul său de semne şi simptome. Pentru acest tip de răceală, nu foarte grav, remediile simple, cunoscute de mult timp, se dovedesc cel mai ade­sea utile.


O minune numită ulei de cătină
Cu rol preventiv este administrarea de cătină. Aceasta se poate folosi sub formă de ulei de cătină, sirop de cătină, ceai-infuzie. Se poate prepara în casă următorul amestec: la 100 g miere se ada­ugă 30 g de fructe de cătină (se păstrează proporţia pentru can­tităţi mai mari), se lasă la macerat 3-7 zile, după care se adminis­trează copiilor câte 2 linguriţe pe zi din amestec, iar adulţilor, 2 lin­guri pe zi, până în ora 14, de­oarece este puternic energizant, iar administrat seara poate dă­una.

Mierea este un produs natural care poate fi folosit cu rol preventiv, fie simplă, administrată zilnic, fie în amestec cu polen, măceşe, cătină, miez de nucă.
Tot cu rol preventiv pot fi folosite uleiurile volative (esenţiale), sub formă de inhalaţii (aromaterapie). Cele cu rol bactericid sunt ienupărul, eucaliptul, busuioc, cim­bru. Se pot pune picături (4-5 picături în lampa de aromate­rapie) sau se pot face băi calde, în care se pun 15-20 picături.

Băi calde cu coada calului
Se mai pot folosi aplicaţii externe, sub formă de băi calde, în care se adaugă frunze şi flori de coada calului, de soc, de tran­dafir, de busuioc şi de gălbenele, în părţi egale.
Alimentaţia natu­rală, odihna, aerul liber sunt fac­tori foarte importanţi în pre­venirea instalării afecţiunilor res­piratorii. Se recomandă să se consume usturoi, hrean, salată verde, ceapă, sâmburi de migdale, mor­cov, păstârnac, pătrunjel, ţelină. Cei care au predispoziţie către afecţiuni respiratorii să se fe­rească de alune, arahide, fructe de mare şi de pâinea preparată cu prea multă drojdie.

· Răceli:
Seara, câte trei căţei de usturoi (mestecaţi în gură) cu ceai pectoral; sucul de la o lămâie, diluat cu ceai călduţ, băut zilnic; ceai de pătlagină, pentru calmarea tusei şi expectoraţiei; băi de aburi; supă de pasăre şi zarzavat; repaos la pat într-o încăpere încălzită.

Cura cu miere, lămâie şi hrean
Mierea este bine cunoscută pentru proprietăţile sale fortifiante asupra or­ganismului, în vreme ce lămâile se recomandă pentru conţinutul crescut de vi­tamina C. Aşa că vă prezentăm o reţetă plină de vitamine şi de efecte benefice asupra organismului, atât la copii, cât şi la adulţi.
Compoziţie:
-1 kg miere de albine;
-2 lămâi;
-3 rădăcini de hrean.
Mod de preparare:
Se dau pe razatoare lămâile cu coajă cu tot, la fel şi hreanul spălat şi curăţat bine, se amestecă bine cu mierea de albine şi se lasă câteva zile. în fiecare dimineaţa, pe nemâncate, se dă micuţu­lui câte o linguriţă.
Măr ras, ceai de tei şi miere
Dacă ştrengarului îi curge deja nasul, atunci încercaţi să opriţi evoluţia răcelii cu siropul de măr, miere şi un calmant ceai de tei. Se dă pe răzătoare un măr curăţat de coajă, se adaugă peste el ceai de tei concentrat (făcut din 2 plicu­leţe la 100 ml apă) şi se pune la fiert. Se adaugă miere de albine (după gust, cam o linguriţă), sucul de la o portocală şi o linguriţă de zeamă de lămâie. Din acest amestec îi puteţi da copilului să bea toată ziua, până îl termină. Atenţie! Tratamentul nu durează mai mult de 3 zile şi se administrează numai în cazul în care febra este mai mică de 38 grade Celsius. În caz contrar, doctorul e cel care trebuie să intervină, în plus, pentru acest tratament, copilul trebuie să aibă peste 6 luni şi să fi început diversificarea alimentaţiei.



· Strănutul
în stadiul acut trebuie să ţineţi sub control inflamaţiile produse de diverşi agenţi patogeni.
Pentru această situa­ţie sunt recomandate spălaturile naza­le cu diverse ceaiuri şi soluţii eterice, în acest mod sunt îndepărtaţi agenţii pato­geni de la nivelul mucoasei nazale, în plus, aceasta va fi mai bine umezită şi mecanismul de secretare va fi „ajutat". Spălaturile nazale au un efect benefic asupra întregii cavităţi nazale, nu nu­mai la nivelul foselor.
Ceaiul de ghimbir are efect calmant: daţi pe râzătoare o rădăcină mică de ghimbir, apoi lăsaţi-o să fiarbă timp de 20 minute. Beţi acest ceai în mai multe porţii, de-a lungul zilei, pentru a benefi­cia de efectele sale deosebite.
Atunci cand raceala se afla in stadiu incipient, vă poate ajuta sucul obţinut prin presarea rujilor roşii (Echinacea purpurea). Substanţa activă conţinută de acestea, echinacin, ajută la forti­ficarea sistemului imunitar. Consumaţi, pentru început, o cantitate de 2,5 ml, o dată pe zi, apoi, la fiecare 1-2 ore, câte 1,25 ml, iar în final luaţi de 3 ori/pe zi, câte 2,5 ml.

· Tuse
- extract de iederă sau pastile cu eucalipt
Compresele cu substanţe eterice sunt un remediu eficace în caz de in­flamare a mucoasei căilor respiratorii. De exemplu, compresa cu lămâie, lată reţeta: amestecaţi sucul de la 1/2 lă­mâie într-o jumătate de litru apă. înmu­iaţi un prosop de bumbac în acest ames­tec, stoarceţi-l bine, aşezaţi-l pe piept, apoi acoperiţi-vă cu o pătură groasă de lână. Lăsaţi-l pe piept şi pe gât timp de 30-60 minute.
In caz de tuse puternică trebuie să faceţi regulat inhalaţii prin metoda clasică: puneţi 5 picături ulei de cimbru, eucalipt sau mentă într-o cantitate mai mare de apă fierbinte şi aplecaţi-vă cu faţa spre vasul respectiv, acoperindu-vă capul cu un prosop. Acest tratament are rolul de a reduce inflamarea mu­coasei căilor respiratorii, în cazul copii­lor şi al femeilor însărcinate cereţi sfa­tul medicului.
Pentru a potoli tusea, este bine să folosim expectorante.
Dintre acestea, menţionăm: ciuboţica-cucului - flori şi frunze (acestea din urmă conţin o cantitate foarte mare de vitamina C şi A); în can­tităţi mari, însă, această plantă poate provoca vărsături. De aceea, se bea numai pe perioade scurte de timp, în timpul afecţiu­nilor virale sau bacteriene.
Se prepară o infuzie de flori şi frunze din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă, se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
De asemenea, se poate prepara următoarea reţetă: decoct de rădăcină de ciuboţica-cucului - 6 g plantă, la 180 ml apă; decoct de rădăcină de lemn dulce - 5 g la 120 ml de apă; infuzie de fenicul - 5 g la 100 ml apă, la care se adaugă 200 g de miere. Siropul obţinut se poate păstra la frigider şi se admi­nistrează astfel: pentru copiii până la 6 ani - de 3 ori pe zi câte o linguriţă; peste 6 ani - de 3 ori/zi câte o lingură; la adulţi - câte o lingură din oră în oră.

· Dureri de gat
Faceţi gargară cu ceai de salvie sau cu apă cu oţet
Faceţi gargară cu ceai de muşeţel sau de salvie, îndulcit cu miere (1-2 lin­guriţe flori uscate la o cană, pe care le lăsaţi 5 minute să se infuzeze). Plantele medicinale şi mierea au un excelent efect antiinflamator.
Eficientă poate fi şi o compresă cu brânză de vaci: aplicaţi-o de 2 ori/zi, până nu mai aveţi senzaţii de durere în gât. Se pune brânză de vaci la tem­peratura camerei într-un prosop (într-un strat de brânză gros de 5 mm), se împătureşte spre interior, pentru a nu da conţinutul pe jos şi se aplică pe gât. Infăşuraţi apoi gâtul într-un fular de lână. Indepărtaţi compresa după ce ob­servaţi că se usucă brânza.
Gargară cu ulei: luaţi l lingură de ulei în gură, pe care să îl „mestecaţi" timp de 10 minute apoi scuipati si clatiti bine gura.
Pentru durerea de gât este bună o infuzie de fenicul îndulcită cu miere. Ajută la tratarea bronşitei, astmului bronşic, tusei convulsive şi spastice. Faceţi infuzia din: 5-6 fructe zdrobite la o cană de apă clocotită de 200 ml pentru sugari, din 10-15 fructe zdrobite pentru copiii mai mari şi din 1/2 de linguriţă fructe zdrobite pentru adulţi.

· Dureri de urechi
lată o compresă pentru urechi, care cal­mează durerea: tocaţi mărunt l ceapă mică şi încălziţi-o uşor în tigaie, fără adaos de grăsime. Puneţi-o într-un prosopel şi culcaţi urechea dureroasă pe acesta.

· Dureri articulare
Primele măsuri: frecţii cu tinctură de izmuşoară. Uleiul eteric şi cantitatea mare de alcool ajută la mărirea circu­laţiei sângelui din zona dureroasă. Se produce astfel o senzaţie de căldură, cu efect de calmare a durerii.
Eficace în caz de dureri articulare este aplicarea unei comprese calde cu flori de fân (ţinută minim 15 minute, la 37-39°C).

· Pierderea vocii
Gargara cu suc de lămâie neîndulcit ajută la calmarea mucoaselor respi­ratorii şi a corzilor vocale inflamate.
Bomboanele mentolate cu extract de rădăcină de ciuboţica-cucului sau de muşchi islandez au rolul de a menţine umiditatea mucoasei căilor respiratorii.
Tratamentul se va con­tinua cu un consum de ceaiuri şi de lapte cald, ce calmează inflamatia laringelui.
Întrun pahar cu lapte călduţ se adaugă un gălbenuş de ou crud şi o lingură cu miere, se amestecă şi se bea dimineaţa timp de şase zile.
Ceaiul de cimbru este şi el recunoscut pentru eficienţa cu care tratează răguşeala.
Trucul folosit de cântăreţi pentru recupe­rarea vocii este gargara cu o soluţie obţinută din apă cu sare, suc de lămâie şi o linguriţă cu oţet. De asemenea, pentru eliminarea senzaţiei de uscăciune a gâ­tului este recomandat consumul ceaiului de tei.
Pentru ca tratamentul să aibă efectul scontat; se vor evita fumatul şi consumul băuturilor alcoolice.

· Dureri de cap
Masaţi-vă fruntea şi tâmplele cu ulei de mentă
Dacă aveţi o durere de cap ce revine mereu, puneţi pe degete câteva pică­turi de frecţie preparată din drojdie de vin sau de ulei de mentă apoi masaţi-vă uşor tâmplele, fruntea şi ceafa.

· Nas infundat
faceţi o baie de abur cu cimbru sau inhalaţii cu apă cu sare.

· De efect.
Beţi cât mai multe ceaiuri diuretice, cum ar fi cele de urzică şi mesteacăn, care elimină viruşii şi agenţii infecţioşi din organism.
Luaţi-o mai uşor! în cazul în care aveţi febră, staţi „cuminţi" măcar 1-2 zile în pat.
Această perioadă vă va ajuta să vă odihniţi, să vă refaceţi forţele şi să nu aveţi parte de recidive neplăcute!
Băile fierbinţi la picioare se recoman­dă în caz de răceală incipientă sau pre­ventiv, dacă aţi stat mult în frig şi ume­zeală.
Iată cum se fac acestea: se intro­duc picioarele într-6 cantitate mare de apă cu sare (un pumn de sare/10 l apă călduţă), apoi se adaugă treptat apă fi­erbinte. Nu staţi cu picioarele în apă mai mult de 20 minute. Dacă pielea în­cepe să se înroşească, scoateţi picioa­rele, ştergeţi-le cu un prosop şi puneţi-vă apoi nişte şosete de bumbac.



· Cum se raspandesc virusii
Prea puţine lichide. Uscarea excesi­vă a mucoaselor are drept consecinţă o slăbire a rezistenţei acestora la agenţi infecţioşi.
Pentru a nu avea surpri­ze, este necesar să beţi zilnic 1,5-2 li­tri lichide/zi, cel mai bine sub formă de apă, suc natural de fructe şi ceai. Fructele şi legumele crude conţin şi ele multă apă şi menţin organismul hidratat.
Obiecte folosite în comun. Nu folosiţi obiecte personale ale altor persoane: tacâmuri, veselă, prosoape etc. Evitaţi zonele aglomerate, unde posibilităţile de contaminare sunt mult mai mari!
Alimentaţie săracă în vitamine. Ciocolata şi prăjiturile sunt foarte apre­ciate, mai ales în sezonul rece. Dar pentru a avea un sistem imunitar forti­ficat, este necesar să consumaţi fructe, legume, produse lactate şi produse de panificaţie din făină integrală.
Somn insuficient. Sistemul imuni­tar are nevoie de cel puţin 5 ore pen­tru a-şi „reveni" după o zi de muncă. Organismul persoanelor care nu dorm suficient are o rezistenţă scăzută la infecţii.
Stres. Expunerea prelungită la sur­se de stres duce la slăbirea sistemu­lui imunitar.
Aparate de aer condiţionat. Temperatura constantă din case nu este benefică pentru sănătate. Ieşiţi mai des la aer, în frig!


Reţineţi însă că acestea sunt doar câteva soluţii pentru combaterea simptomelor care însoţesc boala. Un tratament complet vă oferă doar medicul.

Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment