-->

FUMATUL


FUMATUL

Efecte asupra sănătăţii
1) Fumatul nu conferă libertate, aşa cum o sugerează unele reclame, ci este cea mai înrobitoare dependenţă, de care se scapă foarte greu sau deloc. Fumul de ţigară acţionează asupra organismului prin cele 3 substanţe de bază ale sale (nicotina, monoxidul de carbon şi 3,4-benzpirenul), dar să nu uităm că s-au descoperit până-n prezent peste 4000 de substanţe, momentan cunoscute şi certificate, toate cu efect nociv asupra sănătăţii .

Nicotina blochează sinteza moleculelor plăcerii la nivelul creierului, substituindu-se acestora, şi funcţionând astfel ca un veritabil fals mediator chimic. Aşa se explică dependenţa.
Dacă am vreo problemă, sau există un factor care mă enervează, voi aprinde repede o ţigară pentru a mă „calma”, deoarece creierul meu nu mai produce moleculele plăcerii. Astfel, cu cât voi fi mai tensionat, cu atât voi fuma mai mult. Însă biciuirea repetată prin intermediul acestui viciu nu se va putea face la nesfârşit, iar fumătorul în timp va ajunge să tragă şi ponoasele.
Dacă pe de-o parte nicotina se erijează în fals mediator, ea este în acelaşi timp şi un important declanşator al secreţiei moleculelor de stres (Adrenalină, Noradrenalină, Cortizol), care vor asigura intrarea într-un cerc vicios al fumătorului ; acesta fumează ca să se calmeze, prin alt mecanism se descarcă molecule de stres, ca apoi să ajungă să fumeze suplimentar. Este interesant acest mecanism de „caracatiţă”, nu ? Iată cum dependenţa este ca şi asigurată ;
2)Provoacă îngustarea canalelor aeriene din plămâni (bronho-spasm) şi paralizia ciliară consecutivă, pentru un răstimp de măcar 2 ore după o ţigară. Altfel spus, cea mai mare parte din funinginea inspirată va fi reţinută în plămâni, iar mecanismul fiziologic al cililor vibratili, care tentează „măturarea” şi eliminarea tuturor impurităţilor pătrunse accidental în plămâni să fie abolit. De-asemenea şi alte impurităţi ale aerului respirat (praf, pulberi, polen, microbi etc.) nu vor mai fi antrenate spre eliminare, ci vor stagna în plămâni. Din acest motiv, infecţiile bronho-pulmonare sunt frecvente la fumători, mai severe şi cedează mai greu şi după un timp mai îndelungat. Este binecunoscut nu numai de către cercurile medicale aşa numitul sindrom intitulat „părinţi fumători – copii tuşitori”. Daunele produse de fumat nu se răsfrâng doar asupra fumătorului, ci şi asupra anturajului, care prin simplul fapt că inhalează fumul „altora” (fumătorii pasivi), ei nefiind fumători, pot dezvolta aceleaşi boli pe care le riscă fumătorii „activi”.
Se ştie astăzi că 90% dintre persoanele care au cancer sunt actuali sau foşti fumători !!! ;
3)Produce îngustarea calibrului în toate teritoriile vasculare (spasm reflex), prin efect nicotinic şi prin moleculele de stres. Aşadar, fenomen se întâlneşte la începând cu vasele cerebrale şi continuând cu cele cardiace, renale….şi terminând cu cele ale extremităţilor. Rezultanta este reprezentată de diminuarea considerabilă şi persistentă a irigaţiei / perfuziei tuturor celulelor şi ţesuturilor. Temperatura extremităţilor scade după fumarea unei ţigări cu 1-30C. Frecvenţa arteritei obliterante este crescută la fumători, iar frecvenţa amputaţiilor la cei care au contactat deja boala este înaltă ;
În afara spasmului, nicotina determină şi formarea unei „pâcle” aderente şi lipicioase la nivelul pereţilor vasculari, crează răni ale pereţilor prin radicalii liberi, iar prin creşterea nivelului sangvin al colesterolului total se produce aderarea acestuia de pereţi cu declanşarea, grăbirea sau / şi accentuarea procesului de ateroscleroză (ATS). Dacă la acest factor (colesterolul) adăugăm şi creşterea periculoasă a homocisteinei, vom avea un tablou complet al daunelor cardio-vasculare produse de fumat. Acest proces este mai precoce întâlnit (ca vârstă), mai sever şi avansează mai repede la fumători comparativ cu populaţia generală ;
4)Frecvenţa cardiacă creşte atât la cel / cea care fumează, cât şi la un eventual produs de concepţie (intrauterin al femeii gravide) cu aproximativ 5-40 de bătăi / minut pe o perioadă de cel puţin 2 ore după o singură ţigară. Creşterea frecvenţei cardiace, accentuarea procesului de ATS şi spasmul vascular sunt răspunzătoare de apariţia cardiopatiei ischemice. Datorită dezechilibrului dintre solicitarea cardiacă care este crescută inutil şi nejustificat, irigaţia diminuată şi înlocuirea oxigenului atât de necesar inimii prin CO, se crează premizele instalării tulburărilor de ritm cardiac (extrasistole sau chiar fibrilaţie), care pot pune în pericol viaţa fumătorului. Transportorul de oxigen de la plămâni la celule – hemoglobina – este blocat de către CO, care are o afinitate de circa 210-300 ori mai mare pentru acesta decât oxigenul. Suplimentar, fierul hemoglobinei, sub acţiunea radicalilor liberi şi al agenţilor oxidanţi, trece din starea de oxidare +2 în +3, făcând transportatorul incapabil de a-şi îndeplini funcţia ;
5) Reducerea vascularizaţiei de la nivelul stomacului, este o cauză de scăderea a secreţiei de mucus protector, iar acidul clorhidric şi pepsina vor acţiona în voie pe o mucoasă gastrică neprotejată. De aici şi până la apariţia ulcerului gastric sau duodenal distanţa este scurtă. Nicotina inhibă şi secreţia pancreatică alcalină, fapt răspunzător de persistenţa şi de nevindecarea ulcerului la fumători. Tot fumatul este răspunzător şi de scăderea accentuată a tonusului sfincterului esofagian inferior şi de creşterea incidenţei bolii de reflux gastro-esofagian ;
6) Moleculele de stres au ca efect şi creşterea glicemiei, iar unicul hormon de contrareglare (insulina) va fi produs în exces, tocmai pentru a restabili echilibrul glicemic alterat. Dar cantitatea mare de insulină are în plus efect aterogen şi-n timp există riscul epuizării capacităţii secretorii a pancreasului cu diabet consecutiv. În acest sens, merită amintit şi faptul că întotdeauna fumătorul are încă vreo câţiva factori de risc (cafea, alcool, grăsimi saturate, uneori supraponderalitate şi sedentarism, colesterolemii peste limita normală etc.), care contribuie semnificativ la apariţia unui diabet prin suprasolicitare pancreatică. Nu am văzut şi nici nu am auzit despre existenţa vreunui fumător care să fie vegetarian pur, să facă cel puţin 30’ de exerciţii fizice pe zi, deci să aibă doar acest viciu drept factor de risc. Niciodată ţigara de dimineaţă nu „merge” fără cafeluţă, însă şi reciproca este aproape întotdeauna valabilă, în sensul că nici cafeluţa nu „curge” la vale fără ţigara care s-o însoţească. Are efecte devastatoare la o persoană deja diabetică ;
7) Apare un miros dezagreabil al hainelor (şi ce bine ar fi dacă ar fi numai acest aspect !), gurii şi al expiraţiei, extrem de persistent în timp. Amplifică mult frecvenţa cariilor, a plăcii dentare, a paradontozei şi a durerilor de cap rebele la tratament (datorită în primul rând monoxidului de carbon) ;
8) Se reduce sensibilitatea tactilă, dureroasă, termică, gustativă şi olfactivă, datorită scăderii irigaţiei receptorilor specifici fiecărui tip de sensibilitate, cât şi iritaţiei continue pentru mucoasa bucală şi olfactivă. Afectează corneea oculară printr-o iritaţie directă şi continuă, reducând într-o măsură importantă şi efectul protector al vitaminei C de la nivelul cristalinului. Din acest motiv, fumătorii dezvoltă cataracta mai frecvent şi mai precoce ;
9) Dă sterilitate atât masculină cât şi feminină după formula : nr. de ţigări fumate pe zi = şansă % de risc în legătură cu sterilitatea sau impotenţa. Potenţează periculos efectele secundare ale anticoncepţionalelor orale, iar fumătoarele intră în menopauză mai devreme în medie cu 2 ani ;
10) Întârzie vindecarea plăgilor prin reducerea irigaţiei locale şi prin scăderea concentraţiei vitaminei C din sânge ;


11) Reduce efectele unor medicamente (coronarodilatatoare, antibiotice, hipotensoarelor, hipocolesterolemiantelor, analgezicelor, antiulceroaselor etc.), sau chiar le anulează (bronhodilatatoarelor antiastmatice, vasodilatatoarelor antiischemice periferice şi centrale), scade absorbţia sau consumă pentru inactivare unele vitamine şi minerale (vitaminele A, C, D, E, o parte a complexului B şi Ca, Zn, Se, Mg, Fe etc.) ; scade concentraţia sangvină a vitaminelor A, C, E, care sunt principalele vitamine anticanceroase. Benzpirenul are efect cancerigen cert ! Reţineţi că 1 kg de carne la grătar conţine tot atâta benzpiren cât 600 de ţigări ! ;
12) Femeilor le anulează efectul protector vascular dat de hormonii sexuali specifici împotriva ATS din perioada de premenopauză, cât şi cel al acizilor graşi omega 3, pe care-i oxidează ;
13) Reprezintă cel mai puternic generator de radicali liberi. Consecinţe ? Îmbătrânire prematură şi / sau cancer ;
14) Usucă tenul, îl ridează şi-l îmbătrâneşte ;
15) Scade temperatura corpului în medie cu 1oC ;
16) Creşte resorbţia şi diminuă rezistenţa osoasă prin accentuarea mobilizării şi a eliminării Calciului, direct şi prin intermediul Cortizolului. Reprezintă una dintre cauzele osteoporozei şi ale întârzierii sau chiar a stopării creşterii la copiii şi adolescenţii fumători. Micşorează calibrul vaselor şi irigaţia de la nivelul cartilajului articular (prin vasoconstricţie directă cât şi mediată prin Adrenalină), care şi aşa este prevăzut cu vase subţiri. Reduce sau anulează acţiunea marcat antiinflamatoare a acizilor graşi omega 3 la acest nivel şi anulează absorbţia Seleniului (antireumatic de calibru). Prin aceste efecte, fumatul sporeşte frecvenţa durerilor articulare reumatice şi meteorosensibilitatea, care vor apărea timpuriu, iar frecvenţa artrozelor va fi crescută ;
17) Alterează serios profilul lipidic, ridicând valorile sangvine ale colesterolului total, trigliceridelor şi a LDL-clesterolului, şi reducând concentraţia „buretelui absorbant” al colesterolului de pe (şi din) vase, care este HDL-colesterolul ;
18) Dacă într-o cameră în care se găseşte un sugar sau un copil mic se fumează, acestuia îi va fi inhibată senzaţia de foame, iar apetitul îi va fi extrem de capricios. Nicotina apare în urina copilului la câteva minute de stat în acea cameră ;
19) Fumatul accelerează evoluţia unei leucemii mieloide cronice spre o criză blastică, adesea incontrolabilă, fiind extrem de periculos şi pentru o persoană care posedă anumite leziuni displazice, cu diverse localizări (pulmonare, uterine, gastrice, ale sânului, medulare etc.) ; riscul inducţiei cancerului în asemenea situaţii este major !!! ;
20) Antigenul carcino-embrionar (CEA), marker important şi aproape universal al carcinogenezei, creşte la majoritatea fumătorilor până la valori de 5 mcg / l, faţă de normalul de cel mult 2,5 mcg / l, semnalizând o stare de atenţie cu potenţial cancerigen.

Tocmai datorită reducerii sensibilităţii olfactive produsă de către fumatul cronic, în perioada imediat următoare renunţării la fumat, ex-fumătorul începe să perceapă tot mai bine mirosul apetisant al unor alimente, fapt asociat dezinhibării centrului foamei (nicotina inhibă parţial şi centrul foamei din creier) şi ca urmare să crească şi aportul alimentar. Şi din acest motiv, foştii fumători pot lua în greutate după ce-au renunţat la fumat, în medie între 2-3 kg.
În cadrul acestei enumerări, care oricând ar putea continua, aţi întâlnit vreun efect benefic al fumatului ? Chiar nici unul ?

Având în faţă aceste date cu privire la fumat, este necesar să se caute soluţii pentru renunţarea la acest viciu. Învingerea şi eliberarea de el, este după părerea multor cercetători, la fel de dificilă ca şi eliberarea de drogul numit cocaină. Fenomenul este datorat în special dependenţei psihice de care am pomenit anterior, însă voinţa şi dorinţa persoanei au un rol de primă mână. Dar nici în această privinţă fumatul nu a stat cu mâinile în sân, fiind uşor să spui „renunţă la fumat !”, dar dificil de pus în practică ; şi asta tocmai datorită faptului că el distruge lent, dar sigur şi persistent cu predilecţie lobul frontal al creierului. Obstacolele (reprezentate de tuse, depresie, câştig ponderal, constipaţie) care ar sta în calea unei persoane care doreşte să renunţe la fumat sunt determinate de sindromul de sevraj, care se manifestă diferit de la un om la altul. Persoana care doreşte să scape de sub jugul acestui viciu trebuie să-şi pună repetat următoarele întrebări, până conştientizează semnificaţia lor :
„Am devenit robul /sclavul acestui viciu, sau aş putea fi eliberat ?”,
„Mă domină el pe mine, sau îmi sunt propriul meu stăpân ?”,
„Cine este ŞEFUL ?”
În momentul în care v-aţi hotărât să renunţaţi la fumat, este bine să fiţi fermi, să nu oscilaţi şi s-o faceţi brusc, pentru că doar aşa veţi reuşi.

Ca un ghid, folosiţi paşii de mai jos :
- aruncaţi orice lucru care v-ar aduce aminte de fumat : scrumieră, ţigări, brichete etc.;
- alegeţi o perioadă din an în care să fiţi în concediu, dar dacă nu se poate, evitaţi orice anturaj în care se fumează, chiar dacă din acel anturaj făcea parte şi persoana în cauză până în urmă cu câteva zile în urmă ;
- evitaţi pe parcursul a cel puţin 3-4 luni de la începutul curei anti-fumat orice aliment amar : cafea, ciocolată amăruie, grape-fruit-ul, berea etc., deoarece acestea pot redeştepta dorinţa după fumat ;
- în zilele 1-3 va consuma doar fructe (piureuri sau salate variate), în special dintre cele bogate în vitaminele A, C, E, excelente pentru metabolizarea nicotinei şi a „funinginii” din corp : kiwi +/- banane +/- mere +/- portocale +/- germeni de grâu +/- nuci +/- alune +/- stafide +/- curmale +/- smochine +/- seminţe de floarea soarelui. Se vor consuma măcar 2,5 – 3 litri de apă pe toată durata curei (care se întinde pe aproximativ 30 de zile). Se vor merge 5 – 7 km pe jos zilnic, prin parc, faleză, aer liber, mersul pe jos având un important efect calmant (fumătorul are un grad de nervozitate, dar care este accentuat în cazul celui ce renunţă la fumat) ;
- în zilele 4-15, se va urma întocmai punctul precedent, iar dieta va deveni ovo-lacto-vegetariană. Se vor consuma oricâte produse din această categorie, dar vor fi lăsate la o parte toate excitantele şi iritantele, care pot redeschide “gustul” pentru fumat : cafea, -cola, cacao, ciocolată, alcool, piper, boia, cimbru, oregano, ardei iute etc. Sarea la ne-hipertensivi va fi folosită după gust ;
- după ziua a 15-a se vor reintroduce condimentele, nu şi cacaoa, cafeaua, ciocolata sau alcoolul ;
- după ziua a 30-a se poate reintroduce carnea, sau / şi excitantele, dar cu mare grijă, pentru că cresc riscul eşecului curei (excitantele şi alcoolul ar fi excelent dacă nu s-ar mai reintroduce vreodată !) ;
- simultan cu paşii enumeraţi, ar putea fi utilă asocierea medicamentului „Mai-antitabacic”, dar nu şi a „Nicoret”-ului, care conţine nicotină.


Succes !
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment