-->

Nevrozele


12. Nevrozele

Nevrozele cuprind majoritatea bolilor neinflamatorii ale sistemului nervos - nevrozele anxioase, nevrozele fobice, nevrozele isterice şi nevrozele obsesive. Nevroza anxioasă cuprinde o gamă de acuze pornind de la frică, teamă, angoasă, teroare până la anxietate şi este cea mai frecventă.
Bolnavul are tulburări nervoase cu mişcări spasmodice, ticuri, delir, se sperie uşor, în special dimineaţa, sare din nimic, vrea să aibă mereu pe cineva lângă el, pentru că îi e frică să stea singur, îi este frică de întuneric, nu poate dormi, are halucinaţii.

Fitoterapie
Formula 1 - 1 g flori de gălbenele, 5 g conuri de hamei, 10 gfrunze de rozmarin şi de mentă, 20 g frunze de zmeur, de lămâiţă, sunătoare sau mur şi 30 g rădăcină de valeriană. Se pun 4 linguriţe din acest amestec la 600 ml de apă, se prepară ca o infuzie şi se beau 3 - 4 căni pe zi.

Formula 2 - 10 g valeriană, 10 g iarbă mare, 10 g frunze de mentă, 10 g frunze de zmeur şi 10 g frunze de lămâiţă. Se prepară o infuzie din 3 linguri de amestec de plante la 500 ml apă clocotită. Se beau 2 - 3 căni pe zi, îndulcit cu miere.

Formula 3 - 10 g frunze de trifoi de baltă, 10 g frunze de mentă şi 10 g rădăcină de valeriană. Se prepară o infuzie din 3 linguri de amestec de plante la 500 ml apă clocotită. Se beau 2 - 3 căni pe zi, îndulcit cu miere.

Formula 4 - 10 g flori de tei, 10 g conuri de hamei, 10 g talpa gâştei, 10 g rădăcină de valeriană şi 10 g fructe de păducel. Se prepară o infuzie din 3 linguri de amestec de plante la 500 ml apă clocotită. Se beau 2 - 3 căni pe zi, îndulcit cu miere.

Formula 5 - 30 g urzică, 30 g muşeţel, 30 g cimbru, 20 g păducel, 40 g roiniţă, 30 g coada şoricelului, 30 g arnică, 20 g sunătoare, 20 g salvie, 15 g frunze de mur, 15 g flori de hamei, 30 g coada calului şi 20 g mentă. Se pun 3 - 4 linguri din acest amestec la un litru de apă clocotită şi se acoperă imediat cu un capac. După 30 de minute ceaiul se strecoară şi se bea, îndulcit cu miere, pe parcursul întregii zile.

Rădăcina de valeriană (odoleană) este planta cu cel mai puternic efect de calmare şi relaxare a sistemului nervos. De asemenea, combate eficient insomniile rebele şi induce o stare de liniştire a întregului organism. Se poate prepara o ceai slab de rădăcină de valeriană, mărunţită bine, apoi infuzată cu o cană cu apă clocotită. Se lasă 10 minute, apoi se îndulceşte şi ceaiul se consumă călduţ, seara, înainte de culcare.

Pentru combaterea stărilor de neurastenie este recomandată cura combinată cu boabe de ienupăr, cu grâu încolţit şi cu suc de orz verde.Infuziile din coji uscate de mere, hamei, busuioc, rozmarin sau păducel, preparate simple sau combinate, din două linguri de plante la două căni cu apă au rol sedativ asupra sistemului nervos şi de liniştire pentru persoanele anxioase şi agitate. Se beau câte 2 - 3 căni pe zi.


Aromoterapie
Se pulverizează în camera de dormit, în fiecare seară, esenţă de pin sau de brad şi esenţă de levănţică.

Băi
Pentru persoanele agitate sunt recomandate băile generale călduţe, în care s-au adăugat fie 2 - 3 linguri de extract de levănţică, fie 100 g de ace de pin proaspete.

Apiterapie

Gem de valeriană cu miere
Rădăcina de valeriană se pisează într-o piuliţă sau mojar. Se ia o linguriţă din praful obţinut, se pune într-un pahar, se adaugă o lingură de miere şi se amestecă până la omogenizare. Se serveşte imediat, la persoanele care sunt în timpul unei crize de nervi. Are acţiune calmantă şi este util şi pentru tratarea insomniilor, asteniilor nervoase, supraexcitabilităţii sexuale, după şocuri emotive.

Alte remedii:
Extract de mac în vin 100 g seminţe de mac se pun într-un litru de vin roşu şi se lasă la macerat timp de 10 zile. Se strecoară şi se beau 2-3 linguri seara, înainte de culcare.
Este bine ca, în afara meselor, să se administreze 50 ml suc de lămâie amestecat cu 20 g de miere de albine şi un gălbenuş de ou.
În cazul insomniei se pun la macerat de dimineaţa până seara 1-2 linguriţe de nucşoară cu o cană de apă. Beţi preparatul îndulcit cu miere seara, înainte de culcare.
Decoctul din frunze de salată - 2 căni pe zi.
Tinctura de ovăz - 20 de picături de 2 ori pe zi
Tinctura de usturoi - 10 picături de 3 ori pe zi.
Vinul de salvie sau rozmarin - 10 linguri pe zi, între mese.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment