Boli stomatologice


10. Boli stomatologice
10.1 - Abces dentar
10.2 - Afte

10.1. Abcesul dentar
Este cauzat de caria dentară care progresează de la suprafaţa dintelui spre profunzime şi ajunge la pulpa dentară, după ce a distrus smalţul. Se manifestă cu dureri violente, care pot ceda la un moment dat, dar procesul nu este stins. Mucoasa bucală se bombează în dreptul dintelui bolnav, ca un bob de mazăre, iar gingia este congetionată şi, uneori, albicioasă.

Fitoterapie
Infuzie de flori de coada şoricelului - preparată din o lingură de plantă la cană. Se ţine în gură ceaiul călduţ câteva minute, apoi se aruncă. Se poate repeta de mai multe ori pe zi. Are acţiune puternic antiseptică, datorită conţinutului uleiurilor volatile bogate în azulen.Sunătoarea - are proprietatea de a calma durerile şi de a stopa inflamaţiile gingiilor şi ale dinţilor. Se face gargară dintr-o infuzie preparată din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă.
Decoctul de rizomi de pir - are acţiune antimicrobiană. Se face gargară sau se pot pune tampoane de vată îmbibate în decoct pe locurile afectate.
Decoct dintr-o linguriţă de rădăcini de ghimbir - tăiate mărunt la o cană cu apă. Amestecul se fierbe timp de 5 minute, apoi se lasă să se răcească. Se fac mai multe băi de gură călduţe pe zi.


Remedii rapide:
Pisaţi bine o cuişoara şi puneţi-o la măseaua inflamată. Efectul anesteziant este aproape instantaneu.

10.2. Aftele
Sunt erupţii formate de vezicule ce apar pe limbă, mucoasa gurii, faringe. Produc dureri, salivaţie abundentă, febră. În formele grave aftele pot apărea şi pe piele. Sunt indicate antiseptice locale şi gargare.

Fitoterapie
Salvia - are acţiune antiseptică şi bacteriostatică, datorită conţinutului de ulei eteric şi tanin. Se prepară o infuzie din o linguriţă de frunze mărunţite la 100 ml de apă; se face gargară de mai multe ori pe zi.
Florile de sulfină - conţin un ulei eteric, cumarina, care îi transmite mirosul plăcut de fân cosit. Se face o infuzie concentrată, din două linguriţe de plantă la 100 ml de apă şi se face gargară, de mai multe ori pe zi. Planta fiartă poate fi mestecată în gură, apoi aruncată.
Frunze de dafin - pentru tratarea aftelor şi infecţiilor gingiei se pun 10 frunze de dafin într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la răcit, după care se fac gargară şi clătiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul trebuie repetat de trei ori pe zi.

Apiterapie
Sirop de propolis - se curăţă 50 g de propolis, se pune într-un vas de inox cu o cană cu apă. Se fierbe acoperit, la foc moderat, până ce scade la jumătate. Lichidul se strecoară cald printr-un tifon, se pune într-o sticlă şi se adaugă 50 g de miere, amestecându-se bine, până la omogenizare, cât este călduţ. Are acţiune bactericidă şi bacteriostatică, uşor antibiotică, dezinfectantă. Se iau 3-4 linguriţe pe zi, conţinutul ţinându-se puţin în gură înainte de înghiţire.

Alte remedii:
Gargară cu ceai de prune - striviţi 2 prune acre, cu tot cu sâmburi, apoi puneţi-le la fiert în 400 ml apă clocotită, timp de 5 minute. Adăugaţi puţină sare şi lăsaţi să se răcească. Se face gargară de 3-4 ori pe zi.
Dimineaţa, înainte de a mânca, faceţi gargară cu un amestec în părţi egale de miere şi apă distilată.
Mestecaţi frunze de ridichi şi spanac, puţin fierte sau chiar crude, de două ori pe zi.
ViralNews
ViralNews

Sa râzi mult si des; sa câstigi respectul oamenilor inteligenti si afectiunea copiilor; sa obtii aprecierea criticilor corecti si sa înduri tradarea prietenilor ipocriti; sa apreciezi ceea ce este frumos si sa descoperi ce este mai bun în fiecare; sa lasi în urma ta o lume un pic mai buna, fie printr-un copil sanatos, fie printr-o bucata de gradina, sau printr-o conditie sociala îmbunatatita; sa stii ca macar un suflet a respirat mai usor pentru ca ai trait tu. Asta înseamna ca ai reusit. — Ralph Waldo Emerson

No comments:

Post a Comment