Proprietatile terapeutice ale fructelor – Pere, Gutui, Pepene Rosu, Pepene Galben
Proprietatile terapeutice ale fructelor – Pere, Gutui, Pepene Rosu, Pepene Galben |
Perele regleaza digestia
Perele contin 87,5 la suta
apa, 0,4 la suta albumine, 10,7 la suta hidrati de carbon, 0,6 la suta fibre
alimentare, 0,3 la suta acizi organici liberi, potasiu, fier.
Compoturile de pere,
infuziile sunt recomandate in cazul afectiunilor inflamatorii ale cailor
urinare – consumarea lor creste eliminarea lichidelor din organism pe cale
naturala, ceea ce actioneaza favorabil asupra vezicii biliare si a bazinetului.
Decocturile si compoturile din pere uscate sunt bogate in niste substante
deosebite – taninele, care au proprietati astringente, ceea ce este foarte
folositor in tulburarile intestinului.
Perele au proprietati
diuretice, antimicrobiene, calmante, de neutralizare a virusurilor si de
fortificare a organismului.
Sucul de pere regleaza
digestia, este foarte indicat in cazul diabetului zaharat si al obezitatii.
Daca nu exista recomandari speciale din partea medicului, sucul de pere se
poate consuma de trei ori pe zi, in doze de cate un pahar, amestecindu-l cu o
lingura de miere. In popor, perele coapte sau fierte sunt folosite ca mijloace
impotriva tusei in cazul bronsitelor, al tuberculozei sau astmului.
In trecut, celor bolnavi de
friguri li se dadea sa bea decoct de pere. In cazul diareii si al varsaturilor
la copii, se recomanda fierberea perelor uscate si amestecarea lor cu decoct de
ovaz. Atentie, caci perele si sucul de pere nu sunt recomandate bolnavilor care
sufera de constipatie cronica. Totdeauna, perele trebuie consumate la
aproximativ o ora dupa masa.
Gutuia – recomandata in afectiunile intestinului
Gutuia contine 8,9 grame la
suta hidrati de carbon, din ei 7 grame la suta constituie fructoza, iar restul
glucoza si zaharoza. In gutuie se gasesc provitamina A, vitaminele B, B6, C, E,
PP si multe alte micro si macroelemente. Potasiul exista in gutuie in proportie
de 144 miligrame la suta, de zece ori mai mult decat sodiul. Gutuia este foarte
bogata in acid citric si in substante pectinice. Gemul si dulceata pregatite
din gutuie sunt foarte recomandate in afectiunile inflamatorii ale
intestinului.
Sucul din gutuie se
pregateste din fructe coapte si are proprietati fortifiante, antiseptice,
hemostatice, astringente si diuretice. Sucul de gutuie este recomandat a se
consuma in cazurile de anemie, in cazurile afectiunilor cardiovasculare, ale
cailor respiratorii, ale tubului digestiv, in cazurile de astm. Gutuile coapte sunt
un foarte bun mijloc antivomitiv.
Sucul de gutuie se bea in
doze de cate o jumatate de pahar pana la un pahar inainte de masa. Toate
soiurile de gutui au o influenta favorabila asupra psihicului: dau curaj,
imbunatatesc stare de spirit. Miezul de gutuie are o actiune fortificatoare, de
aceea din cele mai vechi timpuri el era folosit in tarile din Orientul Apropiat
in cazul afectiunilor tubului digestiv si intestinal, insotite de diaree si
hemoragii.
Sucul de gutuie usureaza in
mod considerabil starea astmaticilor. Medicina tibetana considera ca nu exista
un mijloc mai bun decat gutuia in cazul bolilor de urechi. Compresele cu suc de
gutuie se folosesc in cazul afectiunilor rectului si al crapaturilor anusului.
Decoctul din seminte de gutuie (5-10 grame de seminte se fierb in 100 de
mililitri de apa pana capata consistenta gelatinei) se foloseste intern, cate o
lingura de trei-patru ori pe zi, in cazul bronsitelor, al tusei cu sange, al
hemoragiilor uterine si extern sub forma de comprese ca mijloc antiinflamator
in afectiunile ochilor, in arsuri, iritatii ale pielii (sub forma de comprese)
si in anghine (sub forma de gargara).
Pepenele rosu elimina toxinele din organism
Pepenele rosu contine 89,5 la
suta apa, 0,7 la suta albumine, 8,7 la suta zaharuri, 0,5 la suta fibre
alimentare. Dintre macro si microelemente, pepenele rosu prin comparatie cu
celelalte fructe este foarte bogat in magneziu, potasiu si fier. El contine
vitaminele C, PP, B, caroten, acid folic si pectine. Pepenele este foarte
folositor in cazul bolilor de rinichi si al afectiunilor intestinului, el
contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Pepenele rosu si sucul din el
sunt pur si simplu de neinlocuit pentru bolnavii care sufera de afectiuni ale
sistemului cardiovascular, pentru ca ei elimina din organism nu numai
substantele de prisos, dar ii dau acestuia si cantitatea necesara de zaharuri.
Celuloza din pepene imbunatateste activitatea intestinului si ajuta la
eliminarea din organism a colesterolului in exces.
In 24 de ore puteti sa
consumati pana la 2-2,5 kilograme de pepene rosu. Daca mancati regulat pepene
rosu sau beti suc de pepene in cazul pietrelor la vezica urinara, sarurile din
care sunt alcatuite acestea se dizolva si sunt eliminate din organism. Sucul de
pepene este indicat de asemenea in cazul afectiunilor ficatului (ciroza,
intoxicatii, pietre la bila), al anemiei, al afectiunilor sangelui.
In ateroscleroza, podagra,
artrita, obezitate, folosirea in regimul alimentar a pepenelui rosu sau a
sucului de pepene este recomandata in cazul dietelor de curatare: 1,5 litri de
suc sau miez in 24 de ore. Zilele de curatare trebuie tinute o data, de doua
ori pe saptamana. In afara de pepene nu se consuma nimic in aceste zile. De
baut puteti sa beti apa fiarta si racita. Daca nu aveti recomandari speciale de
la medic, beti cate un pahar de suc de pepene rosu cu o lingura de miere, de
trei-cinci ori pe zi.
In scopuri terapeutice este
foarte folosit laptele de pepene – seminte zdrobite puse in apa rece (in
proportia 1:10). Atentie: consumarea sucului si a miezului de pepene nu este
recomandata in cazurile de ulcer gastric, bolnavilor de colita combinata cu
tulburari stomacale (diaree). Bolnavilor de diabet le este permis sa manance
pepene si sa bea suc de pepene numai tinind cont de ratia de zahar zilnica.
Pepenele galben – indicat in ateroscleroza
Pepenele galben contine 88,5
la suta apa, 0,6 la suta albumine, 9,6 la suta hidrati de carbon, 0,6 la suta
fibre alimentare, acizi organici liberi, potasiu, fier, vitaminele C, PP, B,
caroten, acid folic, magneziu, fosfor, calciu. Pepenele galben are o influenta
binefacatoare in cazurile de ateroscleroza, hemoroizi, in bolile de rinichi, in
cele ale sistemului cardiovascular. Sucul de pepene galben potoleste foarte
bine setea si calmeaza sistemul nervos, are actiune diuretica si este un
purgativ usor.
Din cele mai vechi timpuri,
pepenele galben este folosit in bolile de stomac si in afara de aceasta se
considera ca imbunatateste dispozitia psihica in timpul depresiilor. Semintele
de pepene galben fierte in lapte sunt recomandate impotriva pietrelor in vezica
biliara. In absenta unor recomandari speciale, sucul de pepene galben este
indicat de trei ori pe zi, inainte de masa, adaugand intr-un pahar de suc o
lingura de miere. Consumul fara masura al pepenelui galben nu este recomandat,
pentru ca acest lucru poate conduce la diaree si dureri de stomac.
P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi consideri că poate fi util şi altor oameni, apreciază-l aşa cum se cuvine şi transmite-l mai departe.
0 comentários:
Post a Comment