-->

Proprietatile terapeutice ale fructelor – Pere, Gutui, Pepene Rosu, Pepene Galben



proprietatile-terapeutice-ale-fructelor:BunicaStieTot
Proprietatile terapeutice ale fructelor – Pere, Gutui, Pepene Rosu, Pepene Galben


Perele regleaza digestia

Perele contin 87,5 la suta apa, 0,4 la suta albumine, 10,7 la suta hidrati de carbon, 0,6 la suta fibre alimentare, 0,3 la suta acizi organici liberi, potasiu, fier.

Compoturile de pere, infuziile sunt recomandate in cazul afectiunilor inflamatorii ale cailor urinare – consumarea lor creste eliminarea lichidelor din organism pe cale naturala, ceea ce actioneaza favorabil asupra vezicii biliare si a bazinetului. Decocturile si compoturile din pere uscate sunt bogate in niste substante deosebite – taninele, care au proprietati astringente, ceea ce este foarte folositor in tulburarile intestinului.

Perele au proprietati diuretice, antimicrobiene, calmante, de neutralizare a virusurilor si de fortificare a organismului.

Sucul de pere regleaza digestia, este foarte indicat in cazul diabetului zaharat si al obezitatii. Daca nu exista recomandari speciale din partea medicului, sucul de pere se poate consuma de trei ori pe zi, in doze de cate un pahar, amestecindu-l cu o lingura de miere. In popor, perele coapte sau fierte sunt folosite ca mijloace impotriva tusei in cazul bronsitelor, al tuberculozei sau astmului.

In trecut, celor bolnavi de friguri li se dadea sa bea decoct de pere. In cazul diareii si al varsaturilor la copii, se recomanda fierberea perelor uscate si amestecarea lor cu decoct de ovaz. Atentie, caci perele si sucul de pere nu sunt recomandate bolnavilor care sufera de constipatie cronica. Totdeauna, perele trebuie consumate la aproximativ o ora dupa masa.

Gutuia – recomandata in afectiunile intestinului

Gutuia contine 8,9 grame la suta hidrati de carbon, din ei 7 grame la suta constituie fructoza, iar restul glucoza si zaharoza. In gutuie se gasesc provitamina A, vitaminele B, B6, C, E, PP si multe alte micro si macroelemente. Potasiul exista in gutuie in proportie de 144 miligrame la suta, de zece ori mai mult decat sodiul. Gutuia este foarte bogata in acid citric si in substante pectinice. Gemul si dulceata pregatite din gutuie sunt foarte recomandate in afectiunile inflamatorii ale intestinului.

Sucul din gutuie se pregateste din fructe coapte si are proprietati fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente si diuretice. Sucul de gutuie este recomandat a se consuma in cazurile de anemie, in cazurile afectiunilor cardiovasculare, ale cailor respiratorii, ale tubului digestiv, in cazurile de astm. Gutuile coapte sunt un foarte bun mijloc antivomitiv.

Sucul de gutuie se bea in doze de cate o jumatate de pahar pana la un pahar inainte de masa. Toate soiurile de gutui au o influenta favorabila asupra psihicului: dau curaj, imbunatatesc stare de spirit. Miezul de gutuie are o actiune fortificatoare, de aceea din cele mai vechi timpuri el era folosit in tarile din Orientul Apropiat in cazul afectiunilor tubului digestiv si intestinal, insotite de diaree si hemoragii.

Sucul de gutuie usureaza in mod considerabil starea astmaticilor. Medicina tibetana considera ca nu exista un mijloc mai bun decat gutuia in cazul bolilor de urechi. Compresele cu suc de gutuie se folosesc in cazul afectiunilor rectului si al crapaturilor anusului. Decoctul din seminte de gutuie (5-10 grame de seminte se fierb in 100 de mililitri de apa pana capata consistenta gelatinei) se foloseste intern, cate o lingura de trei-patru ori pe zi, in cazul bronsitelor, al tusei cu sange, al hemoragiilor uterine si extern sub forma de comprese ca mijloc antiinflamator in afectiunile ochilor, in arsuri, iritatii ale pielii (sub forma de comprese) si in anghine (sub forma de gargara).

Pepenele rosu elimina toxinele din organism

Pepenele rosu contine 89,5 la suta apa, 0,7 la suta albumine, 8,7 la suta zaharuri, 0,5 la suta fibre alimentare. Dintre macro si microelemente, pepenele rosu prin comparatie cu celelalte fructe este foarte bogat in magneziu, potasiu si fier. El contine vitaminele C, PP, B, caroten, acid folic si pectine. Pepenele este foarte folositor in cazul bolilor de rinichi si al afectiunilor intestinului, el contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

Pepenele rosu si sucul din el sunt pur si simplu de neinlocuit pentru bolnavii care sufera de afectiuni ale sistemului cardiovascular, pentru ca ei elimina din organism nu numai substantele de prisos, dar ii dau acestuia si cantitatea necesara de zaharuri. Celuloza din pepene imbunatateste activitatea intestinului si ajuta la eliminarea din organism a colesterolului in exces.
In 24 de ore puteti sa consumati pana la 2-2,5 kilograme de pepene rosu. Daca mancati regulat pepene rosu sau beti suc de pepene in cazul pietrelor la vezica urinara, sarurile din care sunt alcatuite acestea se dizolva si sunt eliminate din organism. Sucul de pepene este indicat de asemenea in cazul afectiunilor ficatului (ciroza, intoxicatii, pietre la bila), al anemiei, al afectiunilor sangelui.

In ateroscleroza, podagra, artrita, obezitate, folosirea in regimul alimentar a pepenelui rosu sau a sucului de pepene este recomandata in cazul dietelor de curatare: 1,5 litri de suc sau miez in 24 de ore. Zilele de curatare trebuie tinute o data, de doua ori pe saptamana. In afara de pepene nu se consuma nimic in aceste zile. De baut puteti sa beti apa fiarta si racita. Daca nu aveti recomandari speciale de la medic, beti cate un pahar de suc de pepene rosu cu o lingura de miere, de trei-cinci ori pe zi.

In scopuri terapeutice este foarte folosit laptele de pepene – seminte zdrobite puse in apa rece (in proportia 1:10). Atentie: consumarea sucului si a miezului de pepene nu este recomandata in cazurile de ulcer gastric, bolnavilor de colita combinata cu tulburari stomacale (diaree). Bolnavilor de diabet le este permis sa manance pepene si sa bea suc de pepene numai tinind cont de ratia de zahar zilnica.

Pepenele galben – indicat in ateroscleroza

Pepenele galben contine 88,5 la suta apa, 0,6 la suta albumine, 9,6 la suta hidrati de carbon, 0,6 la suta fibre alimentare, acizi organici liberi, potasiu, fier, vitaminele C, PP, B, caroten, acid folic, magneziu, fosfor, calciu. Pepenele galben are o influenta binefacatoare in cazurile de ateroscleroza, hemoroizi, in bolile de rinichi, in cele ale sistemului cardiovascular. Sucul de pepene galben potoleste foarte bine setea si calmeaza sistemul nervos, are actiune diuretica si este un purgativ usor.

Din cele mai vechi timpuri, pepenele galben este folosit in bolile de stomac si in afara de aceasta se considera ca imbunatateste dispozitia psihica in timpul depresiilor. Semintele de pepene galben fierte in lapte sunt recomandate impotriva pietrelor in vezica biliara. In absenta unor recomandari speciale, sucul de pepene galben este indicat de trei ori pe zi, inainte de masa, adaugand intr-un pahar de suc o lingura de miere. Consumul fara masura al pepenelui galben nu este recomandat, pentru ca acest lucru poate conduce la diaree si dureri de stomac.



P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi consideri că poate fi util şi altor oameni, apreciază-l aşa cum se cuvine şi transmite-l mai departe.

Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment