Astmul - Asthma
Astmul este controlabil, iar astmaticii pot avea o viata normala
Astmul este provocat, pe de-o parte, de factori ereditari, congenitali, iar, pe de alta parte, de factori de mediu, psihologici sau alergii. Copiii hraniti cu laptele matern sint mai putin predispusi la alergii decit cei hraniti cu alt fel de lapte. Ce aveau in comun Elisabeth Taylor, Che Guevara, Ludwig van Beethoven sau John F. Kennedy? Raspunsul este astmul. Aceasta boala atinge intre 5 la suta si 12 la suta dintre locuitorii tarilor occidentale sau 150 de milioane de persoane din intreaga lume.
Zece sfaturi pentru a controla mai bine astmul
Daca astmul nu se poate vindeca definitiv, cel putin este posibil controlul simptomelor sale. Citeva masuri preventive va vor permite sa limitati declansarea crizelor de astm. De asemenea, datorita respectarii tratamentelor corespunzatoare, astmaticii pot avea o viata normala, practica o activitate sportiva sau calatori fara teama.
Urmati cu sfintenie tratamentul prescris de medic
Tratamentul pentru astm este citeodata constringator din cauza perioadei indelungate in care trebuie respectat. Cu atit mai mult este extrem de important sa urmati intocmai retetele si recomandarile date de medic. Chiar daca bolnavul are impresia ca se simte mai bine, el trebuie ca urmeze tratamentul in scopul limitarii inflamatiei bronhice.
Masurati debitul respirator
Cu ajutorul unui aparat special verificati zilnic valoarea debitului respirator. Aceasta operatiune este atit un indicator al eficientei tratamentului, cit si un mijloc de prevedere a declansarii unei crize. In acelasi scop numarati numarul inhalatoarelor pe care le utilizati si comunicati acest lucru medicului dvs.
Renuntati la tigara si la atmosferele cu fum
In casa in care locuiti este obligatoriu sa nu se fumeze si este exclus sa aveti vreodata o tigara in mina. In plus, evitati mediile cu fum sau praf: nu trebuie sa stati in preajma unui foc de semineu, gratar etc.
Acordati multa grija camerei copilului
Daca este vorba despre un copil astmatic trebuie urmate anumite reguli cu privire la camera unde locuieste:
- acoperiti patul si pernele cu o husa antiacarieni;
- faceti curatenie in fiecare zi;
- nu utilizati perne, paturi, cuverturi s.a. din pene, ci mai degraba din materiale sintetice;
- scuturati lenjeria, paturile si lasati-le la aer;
- dati cu aspiratorul sub pat si pe pat;
- zilnic aerisiti camera;
- nu utilizati aparate de aer conditionat;
- evitati obiectele care acumuleaza praf ce nu poate fi indepartat: bibelouri, scrumiere etc.;
- la fereastra puneti o plasa pentru tintari decit sa folositi produse antitintari;
- atentie la anumite plante care pot fi alergice;
- spalati periodic perdelele, jaluzelele, covoarele si tapetul.
Evitati sa practicati o activitate fizica in exterior daca temperatura aerului este prea scazuta
Evitati compania animalelor domestice
Ciinii, pisicile, dar si cobaii, hamsterii, pasarile trebuie evitate. Daca totusi aveti un animal de care nu vreti sa va despartiti, este bine sa-i interziceti sa intre in dormitor si spalati-l des.
Aveti grija sa nu raciti
Tratati cu atentie orice infectie respiratorie, doarece aceste probleme pot sta la originea crizelor de astm. De asemenea, protejati-va de persoanele bolnave.
Atentie la polen
In perioada de polenizare nu este bine sa mergeti la tara, sa iesiti la picnic sau in general in natura.
Este bine sa aveti o reteta la dumneavoastra
O reteta pentru un bronho-dilatator trebuie sa fie disponibila in orice moment, chiar si cind nu sinteti acasa.
Fiti prudenti in momentul culcarii
Crizele sint, in general, mai frecvente in momentul culcarii. Fiti vigilenti si nu uitati ca trebuie sa aveti la indemina un inhalator in caz de criza nocturna.
Criza de astm
Astmul este o boala care se manifesta prin spasme musculare la nivelul peretilor cailor respiratorii, ceea ce duce la restringerea lor, fapt care ingreuneaza mult respiratia. In unele cazuri se identifica factori declansatori ai unei crize de astm, precum o alergie, anumite medicamente, un fenomen infectios etc.
In general, astmaticii sint capabili sa-si trateze singuri criza, cu ajutorul medicamentelor (bronho-dilatatoare) pe care le cunosc bine. In functie de importanta crizei, daca au uitat medicamentele acasa, ei se afla in imposibilitatea de a-si rezolva singuri criza si atunci au nevoie de ajutor de specialitate.
Manifestarile crizei de astm
Bolnavul prezinta:
- dificultati respiratorii, cu o expiratie foarte prelungita;
- un suierat atunci cind expira;
- panica si agitatie;
- dificultate in vorbire;
- tuse seaca.
Orice persoana care se afla in preajma bolnavului de astm in timpul unei crize trebuie sa-si pastreze calmul si sa linisteasca victima. De fapt, panica nu face decit sa agraveze criza. Trebuie sa aseze bolnavul in pozitia in care se simte cel mai bine, dar cel mai bine este sa o aseze pe scaun. Este indicat sa i se ceara bolnavului sa respire rar si adinc, iar apoi sa i se administreze medicamentele pe care le ia de obicei.
Daca este vorba despre o prima criza, bineinteles, bolnavul nu are nici un medicament. Atunci trebuie asezat intr-o pozitie confortabila si de urgenta trebuie chemata salvarea.
Recunoasterea unei crize grave
Daca este vorba despre o criza grava, ea dureaza mai mult de 10 minute, respiratia se agraveaza si vorbirea persoanei devine imposibila, pielea i se invineteste si incepe sa transpire. De asemenea, victima prezinta semne de epuizare, poate deveni somnolenta sau chiar sa-si piarda cunostinta si sa nu mai poata respira. In fata unui astfel de caz, persoanele aflate linga victima trebuie sa cheme salvarea sau sa incerce sa-i acorde primul ajutor daca vad ca bolnavul nu mai respira. Dar atentie, este recomandat ca cei care efectueaza manevrele de prim ajutor sa fie persoane abilitate sau macar sa fi urmat cursuri in acest sens. In orice caz, nu trebuie sa asezati culcat pe spate un bolnav ce face o criza de astm.
Recomandari si capcane de evitat pentru turistul astmatic
O persoana care sufera de astm poate si trebuie sa calatoreasca la fel ca toata lumea. Totusi se impun anumite precautii, deoarece contactul brutal cu un mediu cu factori alergenici, total diferit de un mediu obisnuit, poate contribui la declansarea unei crize de astm. Trusa de voiaj a unui astmatic trebuie sa fie pregatita cu grija, iar citeva recomandari legate de transport si de locul sejurului sint importante pentru evitarea surprizelor neplacute. Respectarea unor reguli si sfaturi simple permite turistilor astmatici sa calatoreasca fara probleme. Nu in ultimul rind, nu uitati sa aveti o asigurare medicala daca plecati in afara tarii si acte care sa ateste ca suferiti de astm.
Trusa de voiaj
Ea trebuie sa contina medicamentele obisnuite ale bolnavului: bronho-dilatatoare si antiinflamatoare. Aerosoli, comprimate sau fiole injectabile, trebuie pusi intr-un bagaj de mina mai accesibil. De fapt, in orice moment bolnavul trebuie sa faca fata unei crize si sa-si administreze un medicament de urgenta. Poate fi util si un aparat pentru masurarea debitului respirator pentru evaluarea necesitatii administrarii unui medicament si pentru adaptarea tratamentului.
In caz de alergie la intepaturile unor insecte precum albinele, viespile, furnicile etc., pacientul trebuie sa aiba substante corticoide injectabile si un document care sa ateste alergia si conduita intr-un incident grav.
Pentru calatoriile in strainatate, medicul trebuie sa furnizeze astmaticului o cantitate suficienta de medicamente (inclusiv pentru dureri, febra, diaree etc.) si o adeverinta de justificare a medicamentelor, scrisa in engleza, necesara la anumite vami.
Recomandari pentru transport
Pe timpul calatoriei, oricare ar fi mijlocul de transport, fiti atenti la sursele de aerisire sau de ventilatie, la aparatele de are conditionat, cit si la schimbarile bruste de temperatura.
Calatoria cu avionul nu prezinta nici o problema, in afara surselor de ventilatie orientabile aflate deasupra fiecarui pasager. Astmaticii mai trebuie sa aiba grija la racelile produse din cauza diferentelor de presurizare ce scad saturatia in oxigen a singelui.
In tren trebuie sa nu calatoriti in compartimente pentru fumatori, cu animale si nici cu ferestrele deschise. Daca mergeti la drum lung cu autoturismul, acesta trebuie sters de praf pe parcursul calatoriei, dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca la astmaticii severi traseul in masina poate fi un factor declansator al unei crize.
Cazarea la o pensiune turistica
Pensiunile turistice, deschise numai in perioadele de vacanta, pot fi pline de praf sau de factori alergenici, precum acarienii din parchet, mobilier, pereti. Cereti gazdei sa curete cu mare atentie camera, sa aeriseasca, sa schimbe lenjeria si sa va dea perne fara pene. Nu uitati sa luati de acasa husele antiacarieni. O alta solutie ar fi sa dormiti pe un pat pliant, mai usor de intretinut. Este bine sa nu alegeti o pensiune in apropierea careia se afla animale domestice.
In strainatate este important sa va procurati numerele de telefon ale diferitelor servicii de urgenta, medici, ambasada. Temperaturile extreme, caldura sau frig, vintul violent, altitudinile mai mari de 2.500 de metri trebuie sa fie evitate.
Sportul nu este incompatibil cu astmul
Cu ceva timp in urma, bolnavii de astm moderat nu puteau practica nici o activitate sportiva. In zilele noastre, tratamentele disponibile permit majoritatii astmaticilor sa faca exercitii fizice si chiar sa concureze in competitii sportive.
Printre atletii olimpici care au concurat la Sydney au fost si astmatici. Este exclus sa ii imitati si sa va angajati intr-o activitate sportiva intensa, dar puteti stabili impreuna cu medicul un plan de antrenament regulat si adaptat afectiunii de care suferiti. Copiilor astmatici le este recomandat sa practice un sport, pentru ca au capacitatea de a-si controla foarte repede pregatirea pentru efort fizic, efortul in sine si respiratia.
Cele mai adaptate sporturi sint inotul, mersul, schiul de fond, sporturile cu mingea, ciclismul, gimnastica, patinajul. In schimb sint sporturi care sint interzise, precum echitatia din cauza alergiei provocate de cai, sariturile.
Atentie la piscine
Medicii care recomandau copiilor astmatici practicarea inotului pentru binefacerile aerului cald si umed pentru bronhii trebuie sa-si revizuiasca sfaturile. Un studiu recent a stabilit o legatura intre aparitia astmului si produsele pe baza de clor utilizate in piscine pentru distrugerea bacteriilor.
Echipa medicului Alfred Bernard, seful unitatii de Toxicologie Industriala a Universitatii din Louvain – Franta, a masurat prezenta anumitor proteine in singele a 16 copii si 13 adulti inainte de expunerea la clor intr-o piscina si dupa doua ore de la contactul cu apa din bazin. Rolul proteinelor mentionate este de a reduce schimburile gazoase in alveolele pulmonare si de a se opune trecerii lichidului in tesuturi. S-a constat ca simplul fapt de a sta pe marginea unei piscine timp de o ora contribuie la cresterea nivelului acestor proteine, ceea ce favorizeaza crizele de astm.
Relatia dintre riscurile astmului si frecventarea regulata a strandurilor a mai fost scoasa in evidenta cu ocazia unui alt studiu de observare efectuat pe un esantion de 1.881 de copii cu virste cuprinse intre 7 si 14 ani.
Controlul calitatii apei, care oricum este defectuos in strandurile de la noi din tara, ar trebui sa fie completat prin cel al calitatii aerului. Astfel, responsabilii cu igiena acestor locuri de agrement pe timpul verii ar trebui sa foloseasca produse dezinfectante fara clor.
Kinetoterapia si relaxarea in tratarea astmului
Tratamentul fizic al astmului constituie unul dintre elementele fundamentale ale tratamentului de fond recomandat de medici. In perioada crizei de astm, tratamentul fizic permite persoanei sa diminueze activitatea muschilor antrenati in inspiratie, favorizeaza miscarilei diafragmei, ajuta la controlarea expiratiei si la realizarea unui drenaj eficient al secretiilor bronhice.
Principiul kinetoterapiei este de a-l invata pe pacient sa respire lent si calm, cu gura larg deschisa pentru ca aerul sa iasa cu usurinta. Practic, bolnavul invata sa-si controleze respiratia prin exercitii de apnee din ce in ce mai prelungita datorita carora nu mai intra in panica in caz de dificultate in respiratie pentru ca stie ca poate trai citeva zeci de secunde fara sa respire.
O alta tehnica dobindita cu ajutorul kinetoterapeutului este curatarea bronhica. Astfel, pacientul invata sa expire cu putere si profund pentru a elimina secretiile bronhice care ajung in git si apoi sint expectorate.
De asemenea, kinetoterapia are ca scop readaptarea individului la viata de zi cu zi si la activitatile sportive. Un alt beneficiu este recuperarea anumitor deformari toracice survenite ca efect secundar al astmului.
Tehnicile globale de relaxare (tehnica Schultz) sint foarte utile in perioadele dintre crize pentru obtinerea unei relaxari generale si pentru scaderea rezistentei cailor respiratorii.
Astmul este provocat, pe de-o parte, de factori ereditari, congenitali, iar, pe de alta parte, de factori de mediu, psihologici sau alergii. Copiii hraniti cu laptele matern sint mai putin predispusi la alergii decit cei hraniti cu alt fel de lapte. Ce aveau in comun Elisabeth Taylor, Che Guevara, Ludwig van Beethoven sau John F. Kennedy? Raspunsul este astmul. Aceasta boala atinge intre 5 la suta si 12 la suta dintre locuitorii tarilor occidentale sau 150 de milioane de persoane din intreaga lume.
Zece sfaturi pentru a controla mai bine astmul
Daca astmul nu se poate vindeca definitiv, cel putin este posibil controlul simptomelor sale. Citeva masuri preventive va vor permite sa limitati declansarea crizelor de astm. De asemenea, datorita respectarii tratamentelor corespunzatoare, astmaticii pot avea o viata normala, practica o activitate sportiva sau calatori fara teama.
Urmati cu sfintenie tratamentul prescris de medic
Tratamentul pentru astm este citeodata constringator din cauza perioadei indelungate in care trebuie respectat. Cu atit mai mult este extrem de important sa urmati intocmai retetele si recomandarile date de medic. Chiar daca bolnavul are impresia ca se simte mai bine, el trebuie ca urmeze tratamentul in scopul limitarii inflamatiei bronhice.
Masurati debitul respirator
Cu ajutorul unui aparat special verificati zilnic valoarea debitului respirator. Aceasta operatiune este atit un indicator al eficientei tratamentului, cit si un mijloc de prevedere a declansarii unei crize. In acelasi scop numarati numarul inhalatoarelor pe care le utilizati si comunicati acest lucru medicului dvs.
Renuntati la tigara si la atmosferele cu fum
In casa in care locuiti este obligatoriu sa nu se fumeze si este exclus sa aveti vreodata o tigara in mina. In plus, evitati mediile cu fum sau praf: nu trebuie sa stati in preajma unui foc de semineu, gratar etc.
Acordati multa grija camerei copilului
Daca este vorba despre un copil astmatic trebuie urmate anumite reguli cu privire la camera unde locuieste:
- acoperiti patul si pernele cu o husa antiacarieni;
- faceti curatenie in fiecare zi;
- nu utilizati perne, paturi, cuverturi s.a. din pene, ci mai degraba din materiale sintetice;
- scuturati lenjeria, paturile si lasati-le la aer;
- dati cu aspiratorul sub pat si pe pat;
- zilnic aerisiti camera;
- nu utilizati aparate de aer conditionat;
- evitati obiectele care acumuleaza praf ce nu poate fi indepartat: bibelouri, scrumiere etc.;
- la fereastra puneti o plasa pentru tintari decit sa folositi produse antitintari;
- atentie la anumite plante care pot fi alergice;
- spalati periodic perdelele, jaluzelele, covoarele si tapetul.
Evitati sa practicati o activitate fizica in exterior daca temperatura aerului este prea scazuta
Evitati compania animalelor domestice
Ciinii, pisicile, dar si cobaii, hamsterii, pasarile trebuie evitate. Daca totusi aveti un animal de care nu vreti sa va despartiti, este bine sa-i interziceti sa intre in dormitor si spalati-l des.
Aveti grija sa nu raciti
Tratati cu atentie orice infectie respiratorie, doarece aceste probleme pot sta la originea crizelor de astm. De asemenea, protejati-va de persoanele bolnave.
Atentie la polen
In perioada de polenizare nu este bine sa mergeti la tara, sa iesiti la picnic sau in general in natura.
Este bine sa aveti o reteta la dumneavoastra
O reteta pentru un bronho-dilatator trebuie sa fie disponibila in orice moment, chiar si cind nu sinteti acasa.
Fiti prudenti in momentul culcarii
Crizele sint, in general, mai frecvente in momentul culcarii. Fiti vigilenti si nu uitati ca trebuie sa aveti la indemina un inhalator in caz de criza nocturna.
Criza de astm
Astmul este o boala care se manifesta prin spasme musculare la nivelul peretilor cailor respiratorii, ceea ce duce la restringerea lor, fapt care ingreuneaza mult respiratia. In unele cazuri se identifica factori declansatori ai unei crize de astm, precum o alergie, anumite medicamente, un fenomen infectios etc.
In general, astmaticii sint capabili sa-si trateze singuri criza, cu ajutorul medicamentelor (bronho-dilatatoare) pe care le cunosc bine. In functie de importanta crizei, daca au uitat medicamentele acasa, ei se afla in imposibilitatea de a-si rezolva singuri criza si atunci au nevoie de ajutor de specialitate.
Manifestarile crizei de astm
Bolnavul prezinta:
- dificultati respiratorii, cu o expiratie foarte prelungita;
- un suierat atunci cind expira;
- panica si agitatie;
- dificultate in vorbire;
- tuse seaca.
Orice persoana care se afla in preajma bolnavului de astm in timpul unei crize trebuie sa-si pastreze calmul si sa linisteasca victima. De fapt, panica nu face decit sa agraveze criza. Trebuie sa aseze bolnavul in pozitia in care se simte cel mai bine, dar cel mai bine este sa o aseze pe scaun. Este indicat sa i se ceara bolnavului sa respire rar si adinc, iar apoi sa i se administreze medicamentele pe care le ia de obicei.
Daca este vorba despre o prima criza, bineinteles, bolnavul nu are nici un medicament. Atunci trebuie asezat intr-o pozitie confortabila si de urgenta trebuie chemata salvarea.
Recunoasterea unei crize grave
Daca este vorba despre o criza grava, ea dureaza mai mult de 10 minute, respiratia se agraveaza si vorbirea persoanei devine imposibila, pielea i se invineteste si incepe sa transpire. De asemenea, victima prezinta semne de epuizare, poate deveni somnolenta sau chiar sa-si piarda cunostinta si sa nu mai poata respira. In fata unui astfel de caz, persoanele aflate linga victima trebuie sa cheme salvarea sau sa incerce sa-i acorde primul ajutor daca vad ca bolnavul nu mai respira. Dar atentie, este recomandat ca cei care efectueaza manevrele de prim ajutor sa fie persoane abilitate sau macar sa fi urmat cursuri in acest sens. In orice caz, nu trebuie sa asezati culcat pe spate un bolnav ce face o criza de astm.
Recomandari si capcane de evitat pentru turistul astmatic
O persoana care sufera de astm poate si trebuie sa calatoreasca la fel ca toata lumea. Totusi se impun anumite precautii, deoarece contactul brutal cu un mediu cu factori alergenici, total diferit de un mediu obisnuit, poate contribui la declansarea unei crize de astm. Trusa de voiaj a unui astmatic trebuie sa fie pregatita cu grija, iar citeva recomandari legate de transport si de locul sejurului sint importante pentru evitarea surprizelor neplacute. Respectarea unor reguli si sfaturi simple permite turistilor astmatici sa calatoreasca fara probleme. Nu in ultimul rind, nu uitati sa aveti o asigurare medicala daca plecati in afara tarii si acte care sa ateste ca suferiti de astm.
Trusa de voiaj
Ea trebuie sa contina medicamentele obisnuite ale bolnavului: bronho-dilatatoare si antiinflamatoare. Aerosoli, comprimate sau fiole injectabile, trebuie pusi intr-un bagaj de mina mai accesibil. De fapt, in orice moment bolnavul trebuie sa faca fata unei crize si sa-si administreze un medicament de urgenta. Poate fi util si un aparat pentru masurarea debitului respirator pentru evaluarea necesitatii administrarii unui medicament si pentru adaptarea tratamentului.
In caz de alergie la intepaturile unor insecte precum albinele, viespile, furnicile etc., pacientul trebuie sa aiba substante corticoide injectabile si un document care sa ateste alergia si conduita intr-un incident grav.
Pentru calatoriile in strainatate, medicul trebuie sa furnizeze astmaticului o cantitate suficienta de medicamente (inclusiv pentru dureri, febra, diaree etc.) si o adeverinta de justificare a medicamentelor, scrisa in engleza, necesara la anumite vami.
Recomandari pentru transport
Pe timpul calatoriei, oricare ar fi mijlocul de transport, fiti atenti la sursele de aerisire sau de ventilatie, la aparatele de are conditionat, cit si la schimbarile bruste de temperatura.
Calatoria cu avionul nu prezinta nici o problema, in afara surselor de ventilatie orientabile aflate deasupra fiecarui pasager. Astmaticii mai trebuie sa aiba grija la racelile produse din cauza diferentelor de presurizare ce scad saturatia in oxigen a singelui.
In tren trebuie sa nu calatoriti in compartimente pentru fumatori, cu animale si nici cu ferestrele deschise. Daca mergeti la drum lung cu autoturismul, acesta trebuie sters de praf pe parcursul calatoriei, dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca la astmaticii severi traseul in masina poate fi un factor declansator al unei crize.
Cazarea la o pensiune turistica
Pensiunile turistice, deschise numai in perioadele de vacanta, pot fi pline de praf sau de factori alergenici, precum acarienii din parchet, mobilier, pereti. Cereti gazdei sa curete cu mare atentie camera, sa aeriseasca, sa schimbe lenjeria si sa va dea perne fara pene. Nu uitati sa luati de acasa husele antiacarieni. O alta solutie ar fi sa dormiti pe un pat pliant, mai usor de intretinut. Este bine sa nu alegeti o pensiune in apropierea careia se afla animale domestice.
In strainatate este important sa va procurati numerele de telefon ale diferitelor servicii de urgenta, medici, ambasada. Temperaturile extreme, caldura sau frig, vintul violent, altitudinile mai mari de 2.500 de metri trebuie sa fie evitate.
Sportul nu este incompatibil cu astmul
Cu ceva timp in urma, bolnavii de astm moderat nu puteau practica nici o activitate sportiva. In zilele noastre, tratamentele disponibile permit majoritatii astmaticilor sa faca exercitii fizice si chiar sa concureze in competitii sportive.
Printre atletii olimpici care au concurat la Sydney au fost si astmatici. Este exclus sa ii imitati si sa va angajati intr-o activitate sportiva intensa, dar puteti stabili impreuna cu medicul un plan de antrenament regulat si adaptat afectiunii de care suferiti. Copiilor astmatici le este recomandat sa practice un sport, pentru ca au capacitatea de a-si controla foarte repede pregatirea pentru efort fizic, efortul in sine si respiratia.
Cele mai adaptate sporturi sint inotul, mersul, schiul de fond, sporturile cu mingea, ciclismul, gimnastica, patinajul. In schimb sint sporturi care sint interzise, precum echitatia din cauza alergiei provocate de cai, sariturile.
Atentie la piscine
Medicii care recomandau copiilor astmatici practicarea inotului pentru binefacerile aerului cald si umed pentru bronhii trebuie sa-si revizuiasca sfaturile. Un studiu recent a stabilit o legatura intre aparitia astmului si produsele pe baza de clor utilizate in piscine pentru distrugerea bacteriilor.
Echipa medicului Alfred Bernard, seful unitatii de Toxicologie Industriala a Universitatii din Louvain – Franta, a masurat prezenta anumitor proteine in singele a 16 copii si 13 adulti inainte de expunerea la clor intr-o piscina si dupa doua ore de la contactul cu apa din bazin. Rolul proteinelor mentionate este de a reduce schimburile gazoase in alveolele pulmonare si de a se opune trecerii lichidului in tesuturi. S-a constat ca simplul fapt de a sta pe marginea unei piscine timp de o ora contribuie la cresterea nivelului acestor proteine, ceea ce favorizeaza crizele de astm.
Relatia dintre riscurile astmului si frecventarea regulata a strandurilor a mai fost scoasa in evidenta cu ocazia unui alt studiu de observare efectuat pe un esantion de 1.881 de copii cu virste cuprinse intre 7 si 14 ani.
Controlul calitatii apei, care oricum este defectuos in strandurile de la noi din tara, ar trebui sa fie completat prin cel al calitatii aerului. Astfel, responsabilii cu igiena acestor locuri de agrement pe timpul verii ar trebui sa foloseasca produse dezinfectante fara clor.
Kinetoterapia si relaxarea in tratarea astmului
Tratamentul fizic al astmului constituie unul dintre elementele fundamentale ale tratamentului de fond recomandat de medici. In perioada crizei de astm, tratamentul fizic permite persoanei sa diminueze activitatea muschilor antrenati in inspiratie, favorizeaza miscarilei diafragmei, ajuta la controlarea expiratiei si la realizarea unui drenaj eficient al secretiilor bronhice.
Principiul kinetoterapiei este de a-l invata pe pacient sa respire lent si calm, cu gura larg deschisa pentru ca aerul sa iasa cu usurinta. Practic, bolnavul invata sa-si controleze respiratia prin exercitii de apnee din ce in ce mai prelungita datorita carora nu mai intra in panica in caz de dificultate in respiratie pentru ca stie ca poate trai citeva zeci de secunde fara sa respire.
O alta tehnica dobindita cu ajutorul kinetoterapeutului este curatarea bronhica. Astfel, pacientul invata sa expire cu putere si profund pentru a elimina secretiile bronhice care ajung in git si apoi sint expectorate.
De asemenea, kinetoterapia are ca scop readaptarea individului la viata de zi cu zi si la activitatile sportive. Un alt beneficiu este recuperarea anumitor deformari toracice survenite ca efect secundar al astmului.
Tehnicile globale de relaxare (tehnica Schultz) sint foarte utile in perioadele dintre crize pentru obtinerea unei relaxari generale si pentru scaderea rezistentei cailor respiratorii.
0 comentários:
Post a Comment