-->

Cum scăpăm de durerile abdominale cu leacuri naturale

Durerile de burtă.
Durerile abdominale sunt foarte frecvente şi există la toate acestea tratamente foarte eficiente cu plante medicinale, dar există de asemenea şi situaţii când trebuie ne apărat să se consulte medicul şi să se apeleze la medicamentele de sinteză care sunt necesare în acele situaţii.


            În 95% din cauze durerile de burtă sunt provocate de afecţiuni minore care pot fi tratate naturist, chiar şi anumite forme de cancer se pot trata naturist dacă se începe tratamentul foarte repede.
            În toate formele însă trebuie să se pună diagnosticul foarte repede pentru a se putea interveni la timp şi cu eficienţă mai mare cu cât este mai rapid descoperită afecţiunea.
            Durerea nu este egală de multe ori cu gravitatea bolii- o colică biliară poate să dea dureri mult mai mari ca un cancer care ar putea fi absolut ne dureros mai ales în fazele incipiente ale afecţiunii. Suferinţa însă cu toate că este legată de dureri ale abdomenului, poate avea cu totul alte cauze- infarctul miocardului determină uneori dureri asemănătoare unei indigestii. De aceia este bine să se pună un diagnostic cert de către un medic specialist. Cazurile cele mai frecvente:

Balonările (meteorismul).
Se cunoaşte în lumea medicală ca meteorism şi constă în umflarea abdomenului, ca urmare a acumulării de gaze în stomac, dar mai ales în intestine. Cauzele acestei probleme pot fi fermentaţiile glucidelor sau proteinelor, dar şi afecţiunile precum gastroenterita sau toxiinfecţiile alimentare pot provoca balonări identice.
Tratamente:
Se pot folosi următoarele plante medicinale: busuioc, chimen, talpa gâştei
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. Este util pentru faptul că poate să fie şi o plantă care distruge o serie de microbi abdominali şi ajută la eliminarea gazelor.
Chimen (Carum carvi) o jumătate de linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Această cantitate se poate bea în cursul zilei în 3 reprize după mesele principale.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 500 ml apă şi se lasă să fiarbă până scade la jumătate. Se poate apoi strecura. Se pot consuma 2 căni pe zi în tot cursul zilei.
Trebuie consultat medicul:
Dacă balonarea durează mai mult de 3 zile, aparent fără nici un motiv atunci se poate foarte bine să fie vorba de o afecţiune abdominală mai gravă.
Dacă durerea de burtă este foarte puternică trebuie de asemenea să vă îngrijoraţi şi să consultaţi medicul pentru a vedea dacă nu este vorba despre o apendicită care şi ea dă dureri puternice.
Dacă durerea este în partea de sus a abdomenului se poate să fie vorba de o afecţiune a stomacului sau chiar de calculi biliari, de aceia în aceste situaţii este bine să fie consultat un medic.
Colica biliară.
            Se caracterizează prin dureri vii în regiunea ficatului, cu iradieri în umărul drept şi în spate, fiind uneori însoţită de greţuri şi vărsături. Principala lor cauză este prezenţa calculilor. Se va face tratamentul litiazei şi tratamentele acestei dureri sunt la colica biliară.
Constipaţia acută şi cronică.
            Cauzele care pot duce la această afecţiune sunt foarte numeroase: boli de ficat, de intestine, greşeli de alimentaţie(prea puţine vegetale, de exemplu), sedentarism, unele tratamente medicamentoase, factori genetici, etc. În funcţie de modul de apariţie şi de durată, constipaţia este considerată acută sau cronică.
Tratamente:
Aloe (Aloe vera)- un vârf de cuţit de praf de aloe se pun la 250 ml apă şi se adaugă 2 linguri de miere. Se fierbe pentru 3 minute şi se strecoară. Se iau câte 3 linguri pe zi, înaintea meselor principale.
Anghinare (Cynara scolymus) frunze- 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 100 ml înainte de fiecare din mesele principale ale zilei. Pentru tratarea constipaţiei cronice după 10 zile de tratament se va mări doza la 4 linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml, iar după alte 10 zile la 5 linguriţe. După o lună se face o pauză de o lună şi dacă mai este cazul se va relua acest tratament.
Cicoare (Cychorium intybus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se fierbe timp de 5 minute în100 ml apă. Se pot consuma 2-3 căni din acestea pe zi. Se poate face şi o cafea din rădăcină care se usucă, se pune la cuptor până ce se colorează, apoi se macină cu râşniţa de cafea şi se face o cafea cu o linguriţă de praf din acesta pus la 100 ml apă şi fiert timp de 5 minute. Se poate consuma câte 2-3 căni din acestea pe zi, înlocuind cafeaua naturală dacă aveţi constipaţie. Se poate păstra în cutii bine închise de lemn sau chiar în borcane cu capac.
Cruşin (Rhamnus frangula) coajă- 1 lingură de coajă de cruşin veche de cel puţin 1 an se pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere dacă nu aveţi contra indicaţii. Se poate bea o cană seara la culcare. Cruşinul este principala plantă laxativă de la noi din ţară.
Ţelină (Apium graveolens) frunze- 2 linguri de pulbere de frunze se pun la 500 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 1 ceaşcă pe zi.
Volbură (Convolvulus arvensis) 2 linguri de pulbere de frunze se pun la 500 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 1 ceaşcă pe zi dimineaţa pe stomacul gol.
Alimentaţia:





            Însemnate proprietăţi laxative au următoarele remedii dacă sunt luate dimineaţa, pe stomacul gol şi se pot folosi ca alternative la tratamentul cu ceaiuri:
-2-3 linguri de tărâţe de grâu (Triticum aestivum) în ceai, lapte sau apă.
-1 lingură seminţe de in (Linum usitattisicum) lăsate de seara la macerat în tot atâta apă cât să le acopere apoi dimineaţa se consumă atât apa cât şi seminţele.
-8-10 prune (Prunus domestica) uscate sau caise (Armeniaca vulgaris), stafide (Vitis vinifera) se pun de seara în 250 ml apă şi dimineaţa se consumă apa şi fructele, mai ales în cazurile de constipaţii cronice rebele la alte tratamente. Se poate aplica împreună cu orice alt tratament.
-Câte un pahar de suc de varză (Brasica oleracea) de 2-3 ori pe zi.
Trebuie consultat medicul:
            Atunci când constipaţia survine brusc în mod brutal, aparent fără nici o cauză şi mai ales când este însoţită de febră, oboseală pierdere în greutate.
            Dacă constipaţia persistă mult timp şi este însoţită de puternice dureri abdominale şi vărsături deoarece poate fi vorba despre o ocluzie intestinală (încurcătură de maţe).

Diareea.
            Scaune frecvente mai mult lichide. Poate fi acută sau cronică.
Cauzele:
Diareea acută: toxiinfecţii alimentare, enterocolita acută, dizenteria, holera, febra tifoidă şi paratifoidă.
Diareea cronică:
Cu substrat infecţios, parazitară, toxică-exogenă- (intoxicaţii cu mercur, aur, emetină, nicotină. Endogenă: gută, uremie, oxalemie. Leziuni intestinale organice: cancerul, polipoza tuberculoasă digestivă, ileita regională, enterita. Leziuni nervoase (tabes, colita muco-membranoasă, diareea psihogenă. Gastrogenă (Achilia gastrică). Hapato-veziculară (coleciastita, hepatita cronică, ciroza) sau este de obicei asociată cu tulburări de secreţie pancreatică. Endocrină( insuficienţa suprarenală, boala Addison, boala Basedow). Diareea prin dispepsie de fermentaţie sau putrefacţie. Avitaminoze C sau A.
Având în vedere că există atât de multe cauze care pot să provoace această afecţiune este foarte bine să se apeleze la un medic care în urma analizelor de laborator va stabili care este cauza care produce afecţiunea şi se vor putea în acest fel lua măsurile ce se impun.
Tratament:
Afine (Vaccinus myrtylis) se pune 1 linguriţă de fructe de afine la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.
Dieta:
            Cel mai important lucru care trebuie făcut în cazul diareei este adoptarea unui regim strict.
            În primele 24 ore, regimul va fi exclusiv lichid: ceai de mentă, zeamă de orez, zeamă de legume fierte (1,5-2 litri pe zi). A doua zi se vor adăuga: orez fiert şi mere rase, iar apoi vor fi introduse pâinea albă prăjită, brânza de vaci şi carnea slabă. Între alimentele permise în prima săptămână se numără carnea slabă de vită sau pui, peşte rasol, caşul, brânza de vaci proaspătă, mucilagiul de orez, aluaturile uscate, piureurile de legume, morcovii, precum şi fructele ca afine, nuci, merele sau arahidele. Se recomandă şi polenul 2-3 linguriţe dimineaţa înainte de masă. Dacă diareea este din cauza antibioticelor se poate foarte bine consuma usturoi, ardei gras, afine, salata sucul de lămâie.
Se va consulta medicul:
Dacă pe lângă diaree mai suferiţi de insomnie, nervozitate şi transpiraţie excesivă, s-ar putea să aveţi diabet sau o afecţiune a glandei tiroide. Dacă sunteţi palid, tuşiţi sau aveţi respiraţie şuierătoare şi depistaţi în scaun urme de sânge este posibil să aveţi o tumoare intestinală (benignă sau malignă).



Indigestia.
 Se pot folosi următoarele plante medicinale: albăstrele, anason, angelică, cartof, ceapă, chimion, coacăz roşu, fenicul, ginseng, ghimber, isop, mătăciune, mentă, păpădie, roiniţă.
Ghimber (Zinghiber officinalis) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se mai poate să se ia 2 capsule pe zi care pot înlocui ceaiul.
Se ia 1 linguriţă de rădăcină de păpădie (Taraxacum officinalis) şi se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma în cazul indigestiei până la 3-4 căni pe zi. Este indicat şi la dischinezii biliare şi afecţiuni renale.
Oţet de mere cu miere se va pune 2 linguri la fiecare 250 ml apă şi se pune miere după gust, dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 3-4 căni pe zi din acesta.
Se vor evita alimentele care se digeră greu şi cu pericol de alterare. Se poate pune compresă caldă cu apă simplă sau sărată pe abdomen, pentru trecerea durerii şi se va încerca să se provoace vărsături în cazurile mai grave, pentru a elimina alimentele care au produs indigestia.



Inflamaţii intestinale- enterita, colita, enterocolita.
            Există foarte multe tulburări digestive care se manifestă prin inflamaţia intestinului subţire(enterita) sau a intestinului gros (colita), sau a ambelor (enterocolita)
            Cauzele: sunt foarte multe şi ar fi foarte bine să fie stabilit un diagnostic de către medicul specialist în urma analizelor de laborator.
Tratament:
Cerenţel (Geum urbanum) 2-3 linguriţe de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se poate bea o cană dimineaţa şi una seara.
Fenicul (Foeniculum vulgare) 1-2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Salvie (Salvia officinalis)- 2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Trebuie consultat medicul:
            Dacă sunt de origine infecţioasă(bacterii, ciuperci, paraziţi), inflamaţiile intestinale sunt însoţite de diaree; în cazul alternanţei diareei cu constipaţia, fapt care poate fi cel mai frecvent, este necesară o analiză coprologică pentru a depista cauza. Pentru diaree prelungită ar mai putea fi acuzată guta, intoxicaţiile cu mercur sau nicotină.


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment