-->

Un mic ghid terapeutic al curei cu struguri


Judecand dupa numele sau - vita de vie - fara indoiala ca in frunzele, in seva si in fructele acestei plante se afla o tainica energie a vietii. Mult mai apropiati de natura ca noi, inaintasii nostri botezau florile, arborii si ierburile de leac in functie de virtutile lor. Si nu s-au inselat niciodata.
E suficient sa tinem un ciorchine de strugure in soare, ca sa intelegem ca reprezinta una din corolele de minuni ale firii.

Lumina filtrata prin boabele translucide, culoarea de miere si de ambra brumata, gustul dulce si rafinat explica de ce in Antichitate strugurii erau considerati fructe sacre.
Nici o mirare: acum, la inceput de mileniu, faima lor e la fel de puternica, dar de data asta, explicata stiintific. Motivul?



Pana nu demult apreciate doar ca materie prima pentru vin, aceste fructe au devenit materie prima pentru medicamente, datorita proprietatilor lor terapeutice. Studii riguroase, facute in laboratoare si clinici de prestigiu din lume, demonstreaza ca strugurii, consumati din belsug, rivalizeaza ca actiune terapeutica cu o intreaga industrie de medicamente.

La loc de frunte se afla rezultatele privitoare la actiunea de prevenire a bolilor tumorale, inclusiv a cancerului, cercetari in vitro si chiar de laborator, punand in evidenta faptul ca acidul elagic continut de struguri reduce cu pana la... 70% incidenta cancerului, in special a celui pulmonar. 
O prima aplicatie: mai ales persoanele care inspira noxe, fumatorii activi sau pasivi, trebuie sa consume pe timpul toamnei mari cantitati de struguri proaspeti.
O alta componenta, intalnita din abundenta mai ales in strugurii rosii si negri, quercitina, inhiba dezvoltarea melanoamelor maligne (una din cele mai invazive si mai greu de tratat forme de cancer), fiind si o speranta in tratarea tumorilor metastazate. Aceeasi quercitina este un protector al inimii, ajuta la mentinerea supletii vaselor de sange, intareste capilarele si incetineste considerabil procesul de imbatranire. 
Resveratrolul, o alta substanta continuta de struguri, este un elixir mai ales pentru femei, studii clinice aratand ca amelioreaza activitatea hormonala, fiind de un imens ajutor pentru reglarea ciclului menstrual, combaterea hirsutismului, a hipoplaziei mamare (insuficienta dezvoltare a sanilor), a infertilitatii si a menopauzei premature. De asemenea, aceasta substanta ajuta la prevenirea si combaterea cancerului la san si a tumorilor mamare in general.

O precizare importanta

     In primul rand, strugurii trebuie consumati cu tot cu coaja pentru a avea efectele terapeutice scontate. Oricat vi s-ar parea de amaruie, inecacioasa ori neplacuta la gust, acceptati ideea ca trebuie sa mestecati bine si sa inghititi aceasta coaja. De ce? Pentru ca in coaja si in micul strat gelatinos dintre ea si pulpa fructului se afla cele mai valoroase substante sub aspect terapeutic. Daca vrem sa profitam din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine sa mestecam si samburii, care contin un ulei gras ce reduce colesterolul si mentine sanatatea vaselor de sange. Strugurii conservati pastreaza sub 10% din proprietatile curative ale celor proaspeti, iar vinul, sub 6%, asa incat cei care imagineaza variante „originale” ale curei de struguri trebuie sa stie ca nimic nu substituie forta unui strugure proaspat, „adevarat”.

TERAPIA CU STRUGURI

Cura de mare intensitate

     Incepe cu o perioada „de incalzire” de trei zile, in care se consuma progresiv: o jumatate de kilogram de struguri in prima zi, un kilogram in a doua zi, ajungandu-se la 1,5 kilograme in cea de-a treia zi. Dupa aceste zile in care ne obisnuim digestia si metabolismul cu strugurii, urmeaza 5 zile (daca vreti sa slabiti drastic pot fi si 10 zile), in care se consuma numai si numai struguri, ca atare sau sub forma de suc (must). Se consuma in fiecare zi minimum 1,5 kg de struguri ori 1,2 litri de suc proaspat, cantitatea maxima fiind de 3-4 kg de struguri ori 2,4 litri de suc pe zi. Dupa ultima zi de cura ne reobisnuim gradat cu alimentele normale, consumand mai intai infuzii de plante indulcite cu miere si alimente usoare (supe de legume calde, cartofi fierti), ajungand in 3-4 zile sa ne alimentam normal.



        Recomandari: pentru un maximum de efect este necesar, in primul rand, ca intotdeauna sa fim bine aprovizionati cu struguri, asa incat sa nu ramanem fara „combustibil” si sa apelam, sub imboldul foamei, la alimentele din frigider. Strugurii trebuie sa fie dulci, bine copti, proaspeti (sa nu fi intrat in fermentatie sau sa se fi deshidratat la soare) si parfumati. Singurul supliment care se permite pe parcursul curei sunt ceaiurile calde neindulcite de chimen, menta piperata ori cimbrisor pentru a va incalzi corpul (care in aceasta perioada este mai sensibil la frig) si pentru a combate eventuala diaree sau crampele abdominale.
     Efecte: cura de mare intensitate este o veritabila matura pentru organism, ne curata de toxine, elimina prompt obezitatea, regleaza metabolismul, intareste sistemul cardiovascular. Cura cu struguri curata si infrumuseteaza tenul si pielea, combate acneea, eruptiile cutanate, ajuta la vindecarea dermatozelor, rebele la alte forme de tratament. In urma proceselor de dezintoxicare declansate prin aceasta cura, pielea devine stralucitoare si catifelata, iar surplusul de greutate este cu usurinta eliminat.



Cura de intensitate medie

      Timp de doua zile pe saptamana nu se consuma nimic altceva decat struguri: 1,5 - 3 kg pe zi. Ziua de cura incepe intotdeauna la ora 0 si se termina la ora 0 a zilei urmatoare. Este bine ca zilele de cura sa nu fie la o distanta prea mare una de cealalta, repausul de o zi intre ele fiind suficient (cele mai convenabile zile s-au dovedit a fi cele de vineri si duminica - cand programul este mai lejer).
        Recomandari: Cura de doua zile pe saptamana trebuie tinuta o luna. Veti vedea ca, in acest rastimp, organismul va cere instinctiv alimente mai usoare si mai bogate in vitamine si minerale (fructe, legume, lactate proaspete), ceea ce va va ajuta sa slabiti armonios. In cazul in care apar probleme, cum ar fi usoara diaree sau crampele, puteti consuma in ziua de cura mici cantitati de ceai de chimen ori menta, neindulcite. La iesirea din cura introduceti painea prajita, orezul, aperitivele uscate.
     Efecte: scaderile in greutate sunt mai putin spectaculoase ca la cura precedenta, dar daca intre zilele de cura mentineti o alimentatie regulata (fara suplimente intre mese) si usoara (fara prajeli, carne, dulciuri suculente) veti scadea incet si sigur in greutate - 1-3 kilograme pe saptamana. In rest, se mentin efectele de la cura precedenta, dar ceva mai reduse.

Cura in varianta blanda

     Inedit la aceasta cura este ca se pot consuma si alte alimente in afara de struguri. Cantitatea de struguri creste gradat astfel: in prima zi se consuma o jumatate de kilogram de struguri, repartizati la cele trei mese principale (de exemplu, cate un ciorchine inainte de fiecare masa). A doua zi se va consuma cu o jumatate de kilogram mai mult, deci un kilogram de struguri, repartizati la mesele principale. Se creste cu cate o jumatate de kilogram pe zi, asa incat, in a sasea zi, se ajunge la 3 kilograme de struguri, repartizati la cele trei mese principale. Se mentine aceasta cantitate timp de inca trei zile (deci in zilele 7, 8, 9), dupa care se revine la alimentatia normala.
     Recomandari: strugurii se consuma intotdeauna inainte de masa, fiind repartizati echilibrat, asa incat sa nu ajungem sa mancam la cina 2 kilograme de struguri, in timp ce in restul zilei ne-am delectat cu toate bunatatile, in afara de struguri. Intre mese nu se mananca nimic. Mesele se iau pe cat posibil la aceeasi ora. Cura se poate repeta dupa trei zile de pauza.
     Efecte: scaderea in greutate este lenta, dar sigura, cu conditia sa nu facem abuzuri alimentare. Strugurii (mai ales cei dulci si cu un parfum fin, gen Hamburg) sunt printre putinele fructe al caror consum nu produce o crestere spectaculoasa a poftei de mancare. Datorita faptului ca sunt bogati in zaharuri foarte usor asimilabile, consumarea lor elimina prompt starile de slabiciune (provocate de scaderea glicemiei), care apar frecvent in curele de slabire. Mai mult, s-a constatat o actiune echilibranta la nivel nervos, ce are drept efect eliminarea nevoii imperioase si maladive de a manca pe durata curei. Persoanele care au un apetit „taios”, care nu rezista la regimuri mai radicale (cum ar fi postul negru), pot apela cu incredere la aceasta cura, impunandu-si doar sa manance la ore regulate si sa inceapa fiecare masa, conform prescriptiei, cu struguri.



MIC GHID TERAPEUTIC AL CUREI CU STRUGURI



     Obezitate si ingrasare - toate cele trei cure cu struguri vizeaza explicit o scadere mai mult sau mai putin brusca in greutate. Important este ca, pe langa acest efect, se produce si o eliminare masiva a toxinelor din corp, care va favoriza apoi mentinerea greutatii in limitele pe care le dorim.
     Hipertensiune - in formele usoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent si foarte bland. Ea nu le este insa recomandata celor cu hipertensiune grava, carora medicul le-a contraindicat aportul de lichide in organism.
     Bolile de ficat (hepatita, sechele post-hepatice) - cura trebuie facuta cel putin o data pe an, dupa ea evitandu-se consumul alimentelor grase, grele, prajeli etc.
     Afectiuni biliare - cura cu struguri este recomandata mai ales in tratamentul dispepsiei, a colecistitei si pentru prevenirea si tratamentul litiazei biliare in forme usoare.
     Digestie lenta - se recomanda ca strugurii (nu foarte dulci) sa fie consumati cu minimum 30 de minute inainte de masa.
     Constipatie - strugurii stimuleaza digestia, peristaltismul intestinal, cojile lor actionand ca un „piston natural” care impinge din colon materiile reziduale.
     Guta - strugurii in cantitate mare mobilizeaza si elimina din organism acidul uric.
     Tulburari hormonale la femei - se pare ca strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor si glandelor cortico-suprarenale, care secreta o buna parte din hormonii frumusetii feminine. Din acest motiv cura cu struguri este indicata contra imbatranirii premature a pielii, hirsutismului (cresterea firelor de par in zone nespecifice la femei), acneei, uzurii fizice pe fond de stres, eczemelor de etiologie necunoscuta.
     Menometroragii - se recomanda mai ales strugurii rosii si negri mai bogati in taninuri, care reduc cantitatea de sange menstrual si chiar opresc sangerarea.
     Anemie - mai ales strugurii rosii si negri contin substante antianemice in cantitati importante, in plus, vitaminele din complexul B ajuta la fixarea fierului.
Hemoroizi - strugurii cu tot cu coaja sunt un remediu extraordinar contra constipatiei si, in acelasi timp, un tonic venos. Cura cu struguri impreuna cu remediile locale (unguent de tataneasa, de catina) este o combinatie infailibila in aceasta afectiune.



Contraindicatii la cura cu struguri

Bolile in care este strict contraindicata cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica.
___________________________________________________________________________
Retete de frumusete

     Sucul proaspat de struguri este o excelenta solutie demachianta si intineritoare a pielii. Are un efect vitaminizant, usor racoritor si calmant. Este recomandata atat pentru tenul normal, cat si pentru cel gras si cel iritat. Se fac seara spalari ale fetei cu o bucatica de vata inmuiata bine in suc, dupa care se aplica pe fata vreme de 10 minute un tifon imbibat cu suc de struguri. In general, se folosesc strugurii albi si ceva mai acri.
     Cojile care raman de la stoarcerea strugurilor reprezinta, din punct de vedere medicinal, cea mai activa parte a strugurelui. Aici, in coaja, se gasesc taninurile, substante cu efecte astringente, cicatrizante si antiseptice asupra pielii. Dupa stoarcerea sau pasarea strugurilor, se formeaza turte din cojile ramase, care se aplica direct pe fata, timp de 10-30 de minute pe zi. Constituie un remediu redutabil pentru tratarea tenului cu pori mari (coaja de portocala) si a dermatozelor usoare. Tratamentele tenului cu coaja de strugure pot fi facute si ocazional, dar efecte mai vizibile si mai durabile se obtin prin 5-7 zile de tratament


Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment