Alcoolul este un drog, o substanta chimica care schimba modul de
functionare a organismului. Daca utilizarea lui este larg răspândita,
nu inseamna ca este sanatos sa-l folosim. Este un drog care tulbura
mintea si schimba reactiile chimice din creier, afectând modul de a
gândi, a simti, a vorbi si a se misca al oamenilor. Multe din aceste
efecte sunt periculoase si pot fi chiar fatale.
Bauturile alcoolice au devenit importante in perioada Renasterii
Cu mii de ani in urma, oamenii au inceput sa produca bauturi
alcoolice din motive practice. Productia vinului a inceput in Egiptul
Antic, când egiptenii si-au dat seama ca sucul de struguri se strica
repede, dar sucul fermentat sau vinul se pastreaza bine. Ei aveau
probleme, de asemenea, cu apa de baut, care era impura, si au
observat ca daca beau vin nu se imbolnavesc. Mai târziu, vinul a
devenit important pentru Biserica Romano-Catolica, in toata Europa,
întrucât era folosit la oficierea sfintei liturghii. In perioada
Renasterii, bauturile alcoolice au devenit importante in societatea
europeana. Au inceput sa fie produse pe scara larga si promovate de
breasla de comercianti care avea controlul productiei lor. In jurul
anului 1.300 a aparut o industrie a berii in Europa Centrala. In
aceasta perioada vinul a continuat sa creasca in popularitate. Au
aparut, de asemenea, multe sortimente denumite dupa locul de origine.
Desi alcoolul a aparut initial din motive practice, utilizarea lui
s-a schimbat ulterior. Oamenii au inceput sa incerce diferite tipuri
de alcool, consumul de bauturi alcoolice devenind parte din cultura
europeana.
Mâncărurile grase, alaturi de proteine, il pot proteja pe cel care
bea
Alcoolul, spre deosebire de mâncare, nu este digerat in stomac si in
intestine. Când alcoolul ajunge in stomac, o parte din el trece in
celulele stomacului si apoi in circuitul sangvin. Restul trece in
intestinul subtire si apoi direct in sânge. Alcoolul poate afecta
tesuturile care protejeaza stomacul si laringele. Chiar si in
cantitati mici, alcoolul creste secretia sucurilor digestive din
stomac si creeaza o senzatie de foame. Iritarea constanta a
invelisului stomacului poate produce gastrita - inflamatia cronica a
mucoasei. Mâncarea poate incetini absorbtia alcoolului in singe
aproape cu 50 la suta. Mâncărurile grase, alaturi de proteine, cum
sunt laptele si brânza il pot proteja pe cel care bea de la a se
intoxica prea repede. Gradul de intoxicare este determinat de
cantitatea de alcool consumata o singura data, precum si de viteza cu
care a fost consumata. Consumul lent si in doze mici permite
ficatului sa oxideze alcoolul consumat mult mai eficient decât este
consumat dintr-o data. Rezultatul va fi un grad mai mic de
intoxicare.
Alcoolul trebuie descompus de ficat in bioxid de carbon si apa,
inainte de a iesi din organism.
O persoana mai voluminoasa va suporta mai usor efectele alcoolului
Ficatul nu poate descompune o data decât cantitati mici. Restul
alcoolului circula in sânge până ce ficatul va fi din nou capabil
sa-l descompuna. Când ficatul devine foarte slabit, apar simptome in
tubul digestiv si in sistemul circulator. Ciroza este o deteriorare a
ficatului care distruge tesuturile sanatoase si lasa numai tesuturi
grase si fibroase. Ciroza este cauzata de consumul excesiv de alcool.
Pe masura ce alcoolul circula prin singe, el ajunge la toate partile
organismului. In câteva minute el ajunge si la creier. Alcoolul este
sedativ si depresiv, incetineste activitatea creierului, impiedica
atit stocarea, cit si obtinerea informatiei din memorie, poate
produce halucinatii si chiar apoplexie. Alcoolul poate deteriora atit
vederea, cit si auzul. Gustul, mirosul si pipaitul pot fi, de
asemenea, afectate. Întrucât toti muschii sunt sub controlul
creierului, acest control este tulburat chiar si de cantitati mici de
alcool. Aceasta deteriorare poate duce, in timp, la pierderea
coordonarii si a puterii de reactie.
Greutatea organismului reprezinta un factor determinant pentru
efectul alcoolului asupra organismului. Ficatul oxideaza alcoolul,
ceea ce inseamna ca il descompune chimic. O persoana mai voluminoasa,
cu greutate mai mare, va putea suporta mai usor efectele alcoolului
decât o persoana cu greutate mai mica.
Dozele medii si mari afecteaza functionarea creierului
Efectul de intoxicare apare atunci când alcoolul ajunge la creier si
nu mai poate fi oxidat de ficat. Alcoolul nu este digerat, cum este
mâncarea. El este absorbit in sânge, o parte prin stomac si o parte
prin intestinul subtire. Dependenta fizica se manifesta prin
anxietate, transpiratie, tremurat. Dupa scurte perioade de
dezintoxicare pacientii revin la obiceiurile lor. Alcoolismul
afecteaza persoane din intreaga lume si din toate paturile sociale.
Cercetatorii estimeaza ca exista in lume aproximativ 62 milioane de
persoane afectate de alcool. Tot cercetatorii spun ca riscul de a
deveni alcoolic este de trei ori mai mare la barbati decât la femei.
Alcoolul este prezent in multe bauturi: bere, vin, lichior si altele.
Când o persoana consuma alcool, stomacul si intestinele il absorb
rapid. Pentru ca acesta circula prin sânge, afecteaza intreg
organismul. Dozele medii si mari afecteaza sistemul nervos si
functionarea creierului.
Alcoolicii sint receptati ca persoane iresponsabile si imorale
Sângele purtind alcoolul trece prin ficat si enzimele il transforma
in substanta nedaunatoare care va fi eliminata in 6-8 ore. Problema e
ca rata de acumulare in organism este mai mare decit cea de
eliminare, producindu-se astfel intoxicatii ale caror efecte se vor
vedea in câteva ore. Cantitatile mici de alcool pot detensiona
organismul si elimina oboseala, creste apetitul gastronomic si au
efecte anestetice in cazul unor dureri. Cantitatile mari insa
afecteaza procesul de gândire, reduc inhibitiile, anxietatea si
sentimentul de vinovatie. Se pierde controlul fizic si persoana poate
chiar sa moara. In societate, alcoolicii sunt vazuti ca persoane
iresponsabile, imorale si cu caractere slabe. In urma cu un secol se
considera ca alcoolismul era o decizie a persoanei in cauza.
Lucrurile s-au mai schimbat când medicii au descoperit ca este o
boala. Alcoolismul se dezvolta dupa un model, la care specialistii au
observat trei etape, fiecare cu un set specific de manifestari.
Riscul este mare la persoanele care au rude de singe alcoolice
Prima etapa este aceea in care persoanele beau la evenimente sau
reuniuni. O parte dintre aceste persoane ajung la etapa a doua fara
sa prezinte semne de imbolnavire. Problemele apar in timp, atunci
când cantitatile de alcool consumate sunt din ce in ce mai mari.
Activitatile care genereaza consum de alcool cresc la numar până ce
comportamentul persoanei devine dezagreabil si antisocial. Multe
persoane beau ca sa elimine disconfortul si nelinistile. Iar in ziua
urmatoare continua sa bea pentru a elimina starea de mahmureala. Daca
se continua in acest fel se ajunge la adevarata dependenta. Alcoolul
devine o tehnica de confruntare cu problemele, persoana in cauza
neglijându-si obligatiile fata de familie, stricandu-si relatiile de
prietenie, productivitatea scade si in scurt timp acesta isi va
pierde locul de munca.
Desi au numeroase probleme, alcoolicii continua sa nege situatia. Le
spun prietenilor si familiei ca ei se pot lasa oricând de bautura,
dar au probleme din ce in ce mai mari in a-si controla
comportamentul. Este vorba de o combinatie de factori foarte diversi
care duc la pierderea controlului. Exista persoane a caror toleranta
ridicata la alcool le permite sa consume cantitati mari inainte sa
simta efectul intoxicatiei. Riscul de producere a alcoolismului la
persoane care au rude de singe cu aceasta problema este de sase ori
mai mare decât la alti indivizi. De asemenea, factorii de mediu sint
foarte importanti pentru ca ei influenteaza atitudinea fata de alcool
si dezvoltarea comportamentului copiilor, prin imitarea
comportamentului adultilor.
Cantitatile mari de alcool afecteaza grav ficatul
Multi specialisti cred ca influenta psihologica in controlul
consumului de alcool este chiar mai mare decât factorii fiziologici.
Desi alcoolicii considera ca negarea problemelor este o forma de a
face fata criticilor societatii, aceasta atitudine le poate aduce
multe complicatii. Consumatorii inraiti de alcool isi pierd pofta de
mâncare ajungând sa obtina caloriile necesare organismului din
alcool, având astfel un deficit serios de vitamine, minerale si alti
nutrienti. Cantitatile mari de alcool afecteaza grav ficatul. Unele
persoane vor suferi de hepatita, ciroza sau vor avea pielea si ochii
ingalbeniti.
Alcoolul afecteaza, de asemenea, muschiul cardiac, provocând aritimii
si hipertensiuni, cauze frecvente ale infarctelor. In unele cazuri se
poate ajunge la delirium tremens: confuzie, somnolenta, depresie,
halucinatii si tremuraturi necontrolate. Femeile care consuma alcool
in timpul sarcinii risca sa aiba bebelusi nascuti cu sindromul FAS
(Fetal Alcohol Syndrome) cauza principala a afectiunilor genetice.
Desi nu exista un medicament pentru problemele alcoolicilor, pentru
ca fiecare reactioneaza in felul lui, unii se pot vindeca prin
terapie (de grup sau individuala). Dar sunt persoane care nu cauta
ajutor de teama de a nu fi etichetate de societate ca alcoolice si
din cauza ca nu suporta ideea de a nu mai consuma niciodata alcool.
Alcoolismul feminin, boala ce nu poate fi tratata
Dupa cum sustin unele publicatii din Occident, in cazul in care
proportiile fenomenului numit alcoolism feminin nu se vor diminua,
multe tari civilizate risca sa ajunga in pragul unei catastrofe
demografice.
O asemenea concluzie trista au tras cercetatorii din cadrul
departamentului ocrotirii sanatatii din Marea Britanie. Conform
datelor statistice, circa 80 la suta din englezoaice consuma alcool
aproape cu regularitate, 15 la suta din ele cel putin o data pe zi.
Inca 10 la suta servesc alcool si mai frecvent. O situatie
asemanatoare exista in majoritatea statelor europene si in SUA. In
Franta, bunaoara, unde, anual, pe cap de locuitor se consuma cate 130
de litri de vin sec, predispunerea fata de alcoolism este atribuita
femeilor, care beau mai mult de trei pahare de vin pe zi, aceste
fiind in numar de aproximativ 2 milioane. De regula, femeile beau de
unele singure, ascunzând cu grija acest fapt.
Conform medicilor, la femei, dependenta de alcool se instaleaza mai
repede decât la barbati, iar atunci când este intr-o faza inaintata,
boala nu mai poate fi vindecata. Situatia se explica prin fiziologia
diferita a femeilor si a barbatilor. În cazul celor dintii, e vorba
de prezenta unei cantitati mai mici de apa in organism si a unui
ferment feminin specific. Din aceasta cauza, efectul alcoolului
asupra creierului femeii devine mai mare decit la barbati.
Efectele alcoolului
Taria unei bauturi alcoolice determina si efectele sale asupra
organismului. Taria indica concentratia de alcool in bautura.
Continutul de alcool:
• Bere - 3-6 la suta alcool (facuta din cereale).
• Vin - 10-14 la suta alcool (din struguri).
• Gin, whisky, cognac, rom - 40-50 la suta alcool (amestec
fermentat de cereale si fructe).
Nivelul de alcool in sânge reprezinta cantitatea de alcool
transportat de sânge la creier, determinând gradul de intoxicare.
Un nivel de alcool in sânge de 0,01-0,02 la suta nu are un efect prea
mare asupra organismului; 0,10-0,15 la suta cauzeaza simptome mai
grave, printre care deteriorarea vederii, a auzului, a deprinderilor
motorii. La un nivel de 0,10-0,15 la suta este foarte periculos
pentru soferi sa conduca masina. La 0,20 la suta apar clar semne de
betie, dificultatea de a vorbi, de a merge. Concentratiile peste 0,40
la suta duc la stare de coma. Cele de 0.60-0,70 la suta cauzeaza
moartea.
Remediu pentru combaterea poftei de alcool
Pentru a combate pofta de alcool, se recomanda un ceai concentrat de
cimbru: se pune un pumn de flori la un litru de apa clocotita, se
lasa timp de 4-5 minute, apoi se strecoara si se pune intr-un termos.
La fiecare sfert de ora se ia cite o lingurita din acest ceai. Apare
o stare de greata, transpiratie abundenta, urinare puternica si
cresterea a poftei de mâncare. La consumul de alcool, reapare starea
de greata. O cura repetata zile in sir, timp de doua săptămâni,
conduce la o repulsie fata de alcool.
Un alt remediu eficient atât in combaterea dependentei de alcool,
cit si a celei de tutun este ceaiul din pedicuta (Lycopodium
clavatum). Se face o infuzie din 5 g planta, uscata si maruntita, la
150 ml apa clocotita. Se consuma dimineata, la o ora dupa micul
dejun, timp de 8 zile.
Care sint semnalele de avertizare a alcoolismului
• Consumul frecvent de alcool pentru a face fata problemelor
zilnice.
• Evitarea responsabilitatilor casnice sau a celor de la serviciu,
certurile in familie din cauza bauturii.
• Lipsa de respect fata de sine.
• Promisiuni nerespectate de a se lasa de baut sau de a bea mai
putin.
• Pierderea memoriei (nu-si mai aduce aminte ce s-a întâmplat când
a baut; se scuza ca nu se poate abtine sa nu bea).
• Solicita membrilor familiei sa-l scuze la serviciu când a baut,
motivind ca e bolnav.
• Ii invinuie pe membrii familiei pentru faptul ca bea (pe motiv ca
unul din ei a ramas fara serviciu, de exemplu).
Cum puteti recunoaste daca cineva din familie este alcoolic
• Bea la o anumita ora.
• Are nevoie sa bea a doua zi de dimineata.
• Isi pierde vremea dupa programul de lucru.
• Bea singur.
• Ascunde alcoolul.
• Are pierderi de memorie in timp ce bea sau dupa ce a baut.
• Devine furios, intristat sau iritat dupa ce a baut.
• Se simte vinovat sau deprimat din cauza comportamentului sau când
bea.
• Evita prietenii sau activitatile sociale din cauza alcoolului.
• Afecteaza comportamentul celorlalti din familie.
• Se plânge de schimbari fizice precum: scaderea in greutate,
insomnia, accidentele, se scuza când bea de nevoie.
Roxana Elena
No comments:
Post a Comment