-->

Pistrui. Efelidele (Petele pielii).


Pistruii sau efelidele se prezintă sub forma unor pete mici, rotunde sau cu marginile ne delimitate.
Pistruii sunt cele mai frecvente şi se datoresc unei pigmentări anormale. Pot fi din cauza unei dereglări a activităţii melanocitelor.

Coloraţia lor variază de la galben deschis la brun închis. Sunt mai frecvente la femeile blonde sau roşcate, şatene. La cele brunete sunt mai rare.
Se pot de asemenea întâlni şi la femeile brunete care au pielea sensibilă la razele solare şi la vânt.
Pistruii se localizează în special pe frunte, nas, obraji, mâini şi antebraţe.
Petele pielii au un aspect şi o formă care diferă după originea lor. Sunt cunoscute de toţi petele datorate sarcinii, aşa numita „mască a sarcinii”.
Aerul, vântul şi soarele provoacă de asemenea o pigmentaţie tare brună naturală (bronzarea).
În timpul iernii, în general pistruii dispar, în cazul că sunt vizibili se decolorează întâi apoi se aplică un tratament preventiv.



Tratament:
Petele, pistruii şi toate coloraţiile pielii au parte de acelaşi tratament deşi sunt diferite din toate punctele de vedere, atât în ceea ce priveşte cauzele cât şi aspectul lor.
Se va evita expunerea la soare, mai ales de persoanele cu tenul deschis la culoare şi sensibile.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: bătrâniş, bobornic, buberic, castravete, ceapă, coada cocoşului, crin (bulbi), dediţei, fragi, ghiocel, hrean, lămâi, mesteacăn, morcov, năsturel, pătlăgele roşii, pătlagină, păpădie, pătrunjel, pecetea lui Solomon, salvie, scai măgăresc, soc, trandafir, trei fraţi pătaţi, urechelniţă, viţa de vie.
Modul de folosire al plantelor medicinale.

Bătrâniş (Erigeron canadiensis)
Bobornic (Veronica beccabunga)
Buberic (Scrophularia nodosa) frunze proaspete zdrobite se aplică sub formă de cataplasme pentru distrugerea pistruilor sau la afecţiunile iritative ale pielii şi chiar la inflamaţii.
Castravete (Cucumis sativus) se foloseşte sucul de castravete proaspăt pentru tamponarea de mai multe ori pe zi cu vată muiată în suc proaspăt, pentru dispariţia petelor şi pistruilor. Se poate însă aplica şi felie de castravete local de mai multe ori pe zi. Se taie felii subţiri 500 g de castravete proaspăt. Peste ei se pune 500 ml de lapte proaspăt muls (nu pasteurizat). Se lasă apoi la macerat timp de 3 zile şi apoi se strecoară. Se toarnă peste ei 200 ml alcool şi se păstrează la rece bine închis. Se foloseşte la tamponarea tenului de mai multe ori pe zi, pentru albire şi dispariţia pistruilor.
Ceapă (Allium cepa) Cataplasme cu ceapă crudă bine zdrobită şi ţinută în oţet câteva zile. -Suc de ceapă în stare proaspătă se aplică de 3-4 ori pe zi, pentru atenuarea pistruilor. Este foarte eficient mai ales în cazul pistruilor care apar în urma expunerii la soare. Se face mai multe zile la rând până la dispariţia complectă. Se taie 2-3 cepe felii subţiri şi se acopere cu oţet din miere. Se lasă apoi la macerat timp de 3 zile şi se strecoară. Cu sucul astfel obţinut se tamponează pistrui de mai multe ori pe zi.
Coada cocoşului (Polygonatum latifolium) se folosesc rizomii 2 linguriţe se pun zdrobite la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se tamponează pistruii de 2-4 ori pe zi sau se pot pune chiar cataplasme cu rădăcină caldă pisată local (aplicată după ce s-a făcut ceaiul cu ajutorul unui pansament) se poate ţine 12 ore. Sau un unguent din 50 g de rizom măcinat cu râşniţa de cafea se amestecă cu ulei 200 ml fiert pe baie de apă pentru 3 ore apoi strecurat. Sau 50 g măcinat cu râşniţa de cafea şi apoi amestecat cu smântână în părţi egale. Se aplică sub formă de mască care se ţine 20-30 minute, apoi se spală cu apă călduţă.
Crin alb (Lilium candidum) Bulbii de crin se fierb în lapte. Un bulb se fierbe în 200 ml lapte de vacă proaspăt. Se fierbe până ce foile bulbului se înmoaie. Cu o lingură de lemn apoi se bate bine şi se adaugă 1 linguriţă de alcool. Se poate păstra într-un borcan mic cu capac. Se va aplica pe faţă masând uşor locurile cu pistrui. După 20 minute se spală cu apă călduţă. Acest lapte de crin menţine pielea catifelată şi albă şi vă scapă de pistrui sau pete. Este util şi la dispariţia ridurilor.
Dediţei (Pulsatilla montana) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac loţionări pe pistrui. Se mai poate folosi tinctura 50 g plantă mărunţită se pune la 250 ml alcool de 70 g şi se ţine apoi timp de 15 zile agitând des pentru omogenizare. Se strecoară. Intern se iau 10-60 picături de 3 ori pe zi şi extern se tamponează pistruii de mai multe ori pe zi.



Fragi (Fragaria vesca) se poate face o mască din fructe zdrobite care se ţine pentru 30 minute. Se poate adăuga albuş de ou la tenul gras sau smântână la cel uscat. Se spală cu apă de ploaie.
Ghiocei (Galanthus nobilis) suc din frunze şi bulbi- se aplică prin badijonare de mai multe ori pe zi. Ajută la diminuarea pistruilor.
Hrean (Armoracia rusticona) rădăcină, tăiat bucăţi pus într-o sticlă cu puţin oţet. Se lasă 7-8 zile, apoi cu acest lichid se vor şterge petele în fiecare seară. Se mai poate face hrean ras fiert 4 linguri în 100 ml lapte pentru timp de 5 minute, apoi strecurat. Se tamponează locurile afectate şi se lasă 10-15 minute, apoi se spală.
Lămâie (Citrus lemon) Suc de lămâie cu puţină apă. Se tamponează local de mai multe ori pe zi. Se poate să se adauge şi puţină sare caz în care acest produs va deveni mult mai eficient.
Mesteacăn (Betulla verrucosa) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se folosesc la tamponarea pistruilor de mai multe ori pe zi. Se mai pot pune 20-30 g de scoarţă mărunţită la 1 litru de vin roşu. Se lasă apoi timp de 10 zile şi se strecoară. Se tamponează locurile afectate de mai multe ori pe zi.
Morcov (Daucus carota) se freacă faţa cu suc de morcovi. Se curăţă 2-3 morcovi, se storc apoi cu storcătorul de fructe. Se adaugă câteva picături de suc de lămâie, apoi se tamponează local de mai multe ori pe zi. Pistruii vor fi mai puţin vizibili foarte repede pentru că morcovul dă o culoare frumoasă pielii şi totodată decolorează pistruii.
Năsturel (Nastartium officinale) suc obţinut din plantă proaspătă se aplică pe pistrui, de mai multe ori pe zi, până la dispariţie.
Pătlăgeaua roşie (Lycopersicon esculentus) în cazul pistruilor se aşează pe faţă felii de roşii proaspete. Înainte de a face acest lucru este foarte bine să se cureţe faţa foarte bine şi se va unge cu o cremă hidratantă. Masca aceasta de roşii se va ţine timp de 30 minute. După această procedură este foarte bine să se şteargă tenul cu o vată muiată în lapte rece.
Pătrunjel (Petroselinum cryspus) Infuzie de pătrunjel cu câteva picături de suc de lămâie. Se freacă de mai multe ori pe zi. -Fricţiuni cu suc proaspăt obţinut din frunze de pătrunjel verde, cu suc de lămâie în proporţii egale. Se fac mai multe tamponamente pe zi şi fricţiuni.
Păpădie (Taraxacum officinalis) -Decoct din rădăcină de păpădie sau chiar suc proaspăt obţinut din rădăcina crudă. Se aplică de mai multe pe zi în zonele afectate. -Tamponamente cu suc proaspăt din rădăcină de păpădie de mai multe ori pe zi.
Pecetea lui Solomon (Polygonatum odoratum) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se tamponează local de mai multe ori pe zi.
Salvie (Salvia officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate adăuga şi 50 ml oţet. Se tamponează apoi de mai multe ori pe zi, pentru estomparea pistruilor.
Scai măgăresc (Onopordon acanthium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate adăuga şi 50 ml oţet. Se tamponează apoi de mai multe ori pe zi, pentru estomparea pistruilor.
Soc (Sambucus nigra) 2 linguriţe de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pune apoi 50 ml oţet şi se tamponează local de mai multe ori pe zi.
Trandafir (Rosa centifolia) 2 kg de petale se strivesc şi apoi se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 24 ore. Se strecoară. După strecurare se adaugă 200 ml alcool şi 8 g sulfat de zinc (de la farmacie). se foloseşte ca atare pentru masaje prelungite sau se folosesc pentru diferite preparate cosmetice în diferite scopuri.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate adăuga şi 50 ml oţet. Se tamponează apoi de mai multe ori pe zi, pentru estomparea pistruilor.
Urechelniţă (Sempervivum tectorium) sucul proaspăt obţinut din frunze se foloseşte pentru tamponarea de mai multe ori pe zi, pentru estomparea pistruilor.



Viţa de vie (Vitis vinifera) cataplasmele cu frunze proaspăt opărite înlătură pistruii.
Combinaţii.
-Păpădie rădăcină şi rădăcină de pătrunjel se rad în părţi egale şi se pun 4 linguriţe la 250 ml apă. Se fierb apoi timp de 10 minute. Se strecoară. Se fac apoi tamponamente de mai multe ori pe zi.
-Drojdie de bere 20 g un gălbenuş de ou şi o linguriţă suc de lămâie. Se amestecă bine şi se aplică în fiecare seară.
-2 linguri de brânză de vaci cu 1 gălbenuş de ou şi 1 lingură de apă oxigenată (sau 1 lingură de grâu măcinat) cu 1 linguriţă suc de lămâie- se face o pastă care se va aplica pe locurile afectate, unde se va ţine timp de 20 minute, pentru a albi pielea. Se spală apoi cu apă caldă.
Există foarte multe preparate pentru combaterea pistruilor şi a petelor, dintre acestea trebuie evitate cele pe bază de sulf, ihtiol, gudron, iod, pirogalol, rezorcină, deoarece accentuează coloraţia pielii.
Pentru prevenirea formării pistruilor se va evita, în primul rând, expunerea locurilor cu pistrui la soare. Seara înainte de culcare se va şterge faţa cu următoarea soluţie:
Clorură de amoniu 0,50g
Apă de sulfină 10ml
Apă de Hamamelis 20 ml
Apă de roze 70 ml
În cursul zilei se poate aplica următoarea cremă:
Perborat de sodiu 17g
Acid citric 8g
Coldcerm 75 g
Această cremă se lasă pe piele timp de 30 minute apoi se şterge şi se pudrează obrazul cu următoarea pudră:
Peroxid de magneziu 30g
Talc 50g
Oxid de zinc 20 g
Tot ca tratament preventiv se recomandă folosirea cremelor şi pudrelor antisolare.
Dăm şi câteva reţete de creme care ajută la dispariţia petelor şi a pistruilor.
Pentru tenurile uscate sau normale sunt indicate cremele grase pe bază de lanolină, cold creme şi untură de porc (axungia) în care s-au încorporat substanţe active.
Pentru tenurile grase se recomandă loţiunile care conţin şi suc de lămâie.
Din cauza că unele din acestea conţin substanţe vătămătoare ele nu vor fi folosite decât timp limitat, urmate de o pauză, în care timp pielea va fi îngrijită cu creme nutritive.
Greşita folosire duce la apariţia ridurilor şi la ofilirea timpurie a pielii.
Loţiuni:
Sulfat de zinc 1g
Acid citric 0,50g
Apă oxigenată 100 g
Preparare: se dizolvă sulfatul de zinc şi acidul citric în puţină apă oxigenată, apoi se adaugă restul de apă oxigenată.
Se foloseşte seara la culcare. Se îmbibă un tampon de vată în soluţia respectivă şi se şterg părţile acoperite cu pistrui sau pete. Se lasă să se usuce.
Această operaţie se repetă de 3-4 ori pe săptămână. Dacă pielea se roşeşte se face o pauză de câteva zile pentru a reveni la normal apoi se va re începe.
Această loţiune este indicată pentru că este foarte eficientă şi se prepară uşor:
Perhidrol 10g
Apă 90g
Preparare: se amestecă şi se păstrează la rece bine închisă.
Cremă:
Precipitat alb de mercur 1 g
Bismut subnitrinic 1 g
Cremă pe bază de lanolină 20 g
Preparare: prafurile bine amestecate se triturează cu puţină cremă. Se adaugă apoi treptat şi restul de cremă.
Măşti contra pistruilor- sunt amestecuri de prafuri din care se face o pastă care se va aplica pe faţă. Ele acţionează prin oxigenul pe care-l lasă în libertate. Se lasă până la uscare (cca 15 minute, după care se spală cu apă. Se aplică apoi o cremă pe bază de lanolină sau cold cremă.
Se recomandă folosirea lor cu prudenţă, pentru a evita consecinţele neplăcute.
1.Perborat de sodiu 10 g
Făină de grâu 90 g
2. Peroxid de magneziu 30 g
Talc 50 g
Oxid de zinc 20 g
Preparare: (comună la ambele) la amestecul de prafuri se adaugă apă acidulată cu suc de lămâie (5-10 g%) sau acid acetic soluţie 3%, până la obţinerea unei paste care se întinde uşor pe faţă. Se lasă să se usuce. Se spală apoi cu apă şi se aplică o cremă şi se pudrează.
Se mai poate folosi:
-Suc de lămâie cu puţină apă. Se tamponează local de mai multe ori pe zi. Se poate să se adauge şi puţină sare.
-Infuzie de pătrunjel cu câteva picături de suc de lămâie.
Decoct din rădăcină de păpădie
-Cataplasme cu ceapă crudă bine zdrobită şi ţinută în oţet câteva zile.
-Hrean rădăcină, tăiat bucăţi pus într-o sticlă cu puţin oţet. Se lasă 7-8 zile, apoi cu acest lichid se vor şterge petele în fiecare seară.
-Ghiocei suc din frunze şi bulbi- se aplică prin badijonare de mai multe ori pe zi.
-Drojdie de bere 20 g un gălbenuş de ou şi o linguriţă suc de lămâie. Se amestecă bine şi se aplică în fiecare seară.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment