Metroanexitele
METROANEXITE.
Sub această denumire sunt cuprinse inflamațiile de natură în general microbiană a uterului și îndeosebi a anexelor acestora (cervix, endometru, musculatura uterină, etc). Endometrita şi endocervicita se produc de cele mai multe ori doar în cazurile de avort sau naștere. Sunt toate procese acute.
La toate acestea simptomul predominant este durerea care apare în abdomenul inferior, în zona lombară, funcţie de sensibilitatea fiecăreia. Acestea pot să apară doar la urinare sau pot să fie de diferite durate şi intensităţi diferite. Mai pot să fie secreţii vaginale sau chiar pierderi de sânge prin vagin, de mai mare sau mai mică cantitate. În cazurile mai vechi poate să existe puroi în secreţie şi febră.
Infecţia gonococică se recunoaşte printr-o secreţie purulentă galben-verzuie şi se tratează ca şi leucoreea.
Endometrita acută se poate vindeca prin descuamarea mucoasei uterine cu ocazia menstruaţiei. Ea se va croniciza numai dacă s-a atins şi stratul muscular.
Uterul metritic este foarte mărit şi foarte sensibil. Bolnava prezintă dureri ale abdomenului inferior, sau chiar ale regiunii lombare, aceste dureri sunt mai accentuate în timpul urinării sau scaunelor, mai ales în constipaţie.
TRATAMENT:
Se poate face tratament cu foarte multe plante din care cităm: afin, anin negru, arnică, bătrâniş, Brad, brânca ursului, brustur, busuioc, cătină, cerenţel, cimbrişor, cimbru de grădină, coada racului, coada şoricelului, creţişoară, creţuşcă, fragi, frasin, gălbenele, ghiocei, gorun, gutui, hrean, iarbă neagră, iasomie de pădure, ienupăr, isop, lăcrămioare, lemn câinesc, lemn dulce, levănţică, mur, muşeţel, nalbă, năprasnic, nuc, păducel, pelin, pin, plop negru, porumb, răchiţel, rotunjoară, salcie, salvie, salcâm, secară, sfeclă de zahăr, stejar, sunătoare, tătăneasă, trei fraţi pătaţi, trifoi alb, trifoi roşu, urzică moartă albă, vâsc, vineriţă.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis)- se vor folosi frunzele câte 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot folosi la spălături vaginale pentru distrugerea infecţiilor. Se pot folosi şi în amestec cu alte plante medicinale fiind mai eficiente. Sunt indicate şi datorită faptului că sunt astringente şi ajută la diminuarea menstruaţiei.
Fructele se pot consuma zilnic sub formă de cură zilnică în sezon câte 100 g de fructe pe zi. Se pot de asemenea folosi uscate sub formă de praf care se va consuma câte 1 linguriţă dimineaţa mai multe zile la rând cu acelaşi efect ca şi frunzele.
Anin (Anus incata) 1 linguriţă de coajă de arin se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, sau se fac spălături sau băi de şezut, pentru efectul astringent puternic p3e care-l are datorită taninului.
arnică, Arnica (Arnica montana)- se indică folosirea tincturii câte 10 picături de 3 ori pe zi, luate înainte de mese cu 15 minute, puse la 100 ml apă.
Bătrâniş (Erigeron canadiensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Brad (Abies alba) se folosesc mugurii, ramurile tinere sau cetina mărunţită. Se pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se vor face spălături pentru efectul dezinfectant, cicatrizant şi astringent.
Brânca ursului (Heracleum spondylium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Există în comerţ şi extracte care se vor folosi conform indicaţiilor date de producător.
Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Ajută la dezinfectare.
Busuioc (Ocium basilicum) 2 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi. Este antibiotic.
Cătină (Tamarix ramosissima) 1 linguriţă de plantă mărunţită (fructe sau ramuri tinere) se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Există şi ulei la magazinele naturiste care se va folosi conform indicaţiilor producătorului.
Cerenţel (Geum urbanum) rădăcină- se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălătură vaginală cu acest ceai. Ajută şi la diminuarea hemoragiei. Este foarte util chiar şi în metritele ulcerate şi metroanexite. Ultima cană se bea înainte de culcare
Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi extern se pot face 2 spălături vaginale pe zi cu cantitate dublă de plantă. Are rol dezinfectant.
Cimbru de grădină Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Coada racului (Potentilla anserina) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălătură vaginală cu acest ceai. Este una din plantele cele mai utile care se poate folosi singură la aproape toate tulburările şi afecţiunile din sfera ginecologică.
Coada şoricelului (Achillea millefolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, după care se strecoară. Se poate îndulci cu miere (dacă nu există contra indicaţie), după gust. Se pot consuma intern câte 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălături vaginale cu acest ceai. Are azulenă şi este un antibiotic foarte util.
Creţişoara (Alchemilla vulgaris) o linguriţă de frunze şi flori uscată, mărunţită apoi măcinată cu râşniţa de cafea se va pune sub limbă pentru 15 minute apoi se înghite cu puţină apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi. Se poate face cu 2-3 zile înainte de începerea ciclului şi se încheie după 3 zile de la terminarea lui. Când hemoragia este foarte puternică se poate lua câte 2 linguriţe de 23 ori pe zi. Acest tratament opreşte în câteva ore hemoragia şi sângerările. Acţionează de asemenea şi la nivel hormonal ca reglator. De asemenea se pot face spălături cu irigatorul de 2 ori pe zi. O dată dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare.
Creţuşcă (Filipendula ulmaria)- o jumătate de linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Fragi (Fragaria vesca) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi extern se pot face 2 spălături vaginale pe zi cu cantitate dublă de plantă.
Frasin (Fraxinus excelsior), 3 linguri de frunze mărunţite se vor pune în 500 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se strecoară şi se fac 2 spălături pe zi. Se vor folosi frunzele câte 2 linguriţe de frunze puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute. Se strecoară şi se vor consuma după mese 2-3 ceaiuri pe zi.
Gălbenele (Calendulla officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, după care se strecoară. Se poate îndulci cu miere (dacă nu există contra indicaţie), după gust. Se pot consuma intern câte 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălături vaginale cu acest ceai. În special în amestec cu iasomie este util şi în trichonomas.
Ghiocel (Galanthus nivalis) se va pune o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei. Nu se supra-dozează.
Gorun (Quercus petraeae) se va folosi coaja în special de cele care prezintă şi diaree, pentru că este un ceai care dă constipaţie. Se vor pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat de asemenea la cele care au şi hemoragii prelungite asociate acestei afecţiuni.
Gutui (Cydonia oblongata) se taie un fruct mărunt apoi se pune cu 250 ml apă la fiert. Se ţine până se moaie pulpa apoi se consumă atât fructul cât şi apa. Se mai poate folosi şi apa aceasta la spălături vaginale cu rol emolient mai ales în cazurile iritaţiilor.
Hrean (Armoracia rusticona) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac 2-3 spălături vaginale pentru efectul antibiotic şi de stimulare al circulaţiei.
Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Are şi efect dezinfectant.
Iasomie (Philidelphus coronaris) 2 linguriţe de flori mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute şi apoi se vor strecura. Se pot consuma 3 căni pe zi.
b) Tinctură se vor lua 20 de picături de trei ori pe zi diluate în 100 ml apă. Se va face din 50 g de plantă mărunţită care se pune într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine apoi timp de 15 zile agitând puternic de mai multe ori pe zi. Se strecoară apoi şi se ţine în sticle de culoare închisă la rece. Este indispensabilă mai ales în cazul în care avem de-a face cu Tricomonas. Cu această plantă se făcea la Târgu-Mureş un preparat numit Philadelfină- la Institutul de medicină şi farmacie. Acest preparat era folosit tocmai contra Trichomonasului.
Ienupăr (Juniperus communis) 1 linguriţă de bace mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni. Se pot face şi 2 spălături vaginale cu această plantă. Este un bun antibiotic şi totodată ajută prin mărirea diurezei.
Isop (Hisopus officinalis) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Lăcrămioare (Convalaria majalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se consumă în cursul zilei pentru efectul deosebit care-l are în afecţiunile inimii sau se fac spălături vaginale ajutând la distrugerea protozoarelor şi levurilor, caz în care se pune şi bicarbonat o linguriţă.
Lemn câinesc (Ligustrum vulgare) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Lemn dulce (Glycyriza echinata) se macină cu râşniţa de cafea şi se pune un vârf de cuţit de praf sub limbă. Se ţine pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Este util pentru că conţine estrogen vegetal. Se face de 3 ori pe zi cu 15 minute, înainte de mesele principale.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Are efect calmant.
Mur (Rubus fruticosum) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Muşeţel (Matricaria chamomilla)- 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea 3-4 căni pe zi. Se fac de asemenea spălături. Se pune un pumn de flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu irigatorul zilnic sau băi în cadă unde se va turna acest lichid şi se stă timp de 30 minute. Baia este bine să fie cât mai fierbinte.
Se pune 250 ml de lapte şi în el se pune 2 linguri de flori de muşeţel. Se lasă să fiarbă timp de 3-5 minute. Se strecoară. Se umezeşte o bucată de pânză pusă în mai multe straturi şi se pun comprese calde pe zona pelviană. Se ţin numai calde. Când se răcesc se umezesc din nou cu lapte fierbinte.
2 linguri de muşeţel flori se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi când ajunge la temperatura corpului se va pune 1 lingură de miere. Se amestecă bine şi se fac spălături vaginale.
Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară. Intern se pot consuma 2 căni pe zi şi se pot face de asemenea câte 2 spălături vaginale sau chiar băi de şezut pentru efectul de oprire al menstruaţiei. Are acţiune puternică.
Păducel (Crataegus monogyra) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Pelinul (Artemisia absinthum) care este şi el un antibiotic mai ales la aceste afecţiuni. Se va pune 3 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se fac spălături vaginale.
Pin (Pinus silvestris) se folosesc mugurii, ramurile tinere sau cetina mărunţită. Se pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se vor face spălături pentru efectul dezinfectant, cicatrizant şi astringent.
Plop negru (Populus nigra) 1 linguriţă de muguri zdrobiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni sau se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.
Porumb (Zea majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Mătase de porumb) se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Răchitan (Litrum salicaria) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic, antiinflamator şi calmant.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Salcie (Salix alba) 3 linguriţe de coajă mărunţită se vor pune la 500 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Salvie (Salvia officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, după care se strecoară. Se poate îndulci cu miere (dacă nu există contra indicaţie), după gust. Se pot consuma intern câte 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălături vaginale cu acest ceai.
Salcâm (Robinia pseudacacia) se indică flori mărunţite 2 linguriţe care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Secară (Secale cereale) se fierb boabele şi cu apa rezultată se fac spălături pentru rolul emolient.
Sfeclă de zahăr (Beta vulgaris) se foloseşte rădăcina, care se taie mărunt şi se pune 2 linguri la 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Nu trebuie îndulcit. Se va consuma 3 căni pe zi.
Stejar (Quercus robur) 1 linguriţă de coajă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2 căni pe zi. Este unul dintre cele mai astringente plante datorită taninului pe care-l conţine. Poate produce însă şi constipaţie. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Este cicatrizantă şi dezinfectantă.
Tătăneasă (Symphythum officinalis) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se vor pune în 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 ceaiuri.
b) Tinctură care se va face din 50 g de rădăcină mărunţită, pusă cu 250 ml alcool alimentar pentru 15 zile la temperatura camerei. Se va agita zilnic de cel puţin 2 ori pentru a se extrage principiile active din plantă. Se strecoară apoi. Se va lua câte 20-30 picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi. Este emolientă, cicatrizantă, dezinfectantă.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma câte 2 căni pe zi.
Trifoi alb (Trifolia repens) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai pot face şi spălături vaginale.
Trifoi roşu (Trifolia pratens) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se fac şi spălături vaginale. Este foarte eficient mai ales atunci când este vorba şi despre o dereglare hormonală.
Urzică moartă albă (Lamium album) se vor pune 2-3 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Sau se vor pune 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi.
Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă la temperatura camerei. Se ţine apoi timp de 8 ore şi se încălzeşte la 40 grade. Se strecoară şi se consumă 3 căni. Este foarte util în cazurile când este de vină o circulaţie a sângelui deficitară.
Vineriţă (Ajuga reptans) se vor pune 2-3 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Sau se vor pune 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi.
Este bine ca ceaiurile să se consume în cure începând cu 7 zile înaintea menstruaţiei şi să se continue până la vindecare. Dar este vorba despre afecţiuni care de cele mai multe ori ajung să fie tratate naturist doar după cronicizare.
Se mai poate adăuga în toate cazurile ovule de propolis care se pun câte unul seara, apoi se pune un tampon de vată, pentru a nu păta lenjeria.
Intern pentru a feri organismul de infecţii este foarte bine să se consume propolis sub formă de tinctură. Acesta se va lua câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Se va lua pe o bucată de pâine care se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se ia înainte de mese cu 15 minute. Se face o cură de acest produs de minimum 15 zile.
La toate aceste afecţiuni se pot face comprese cu căldură care în general ajută la calmarea durerilor, sau chiar băi care se vor face cu plantele medicinale indicate la care mai adăugăm şi salvia care din păcate am pomenit-o foarte puţin cu toate că este una dintre plantele cele mai utile în afecţiunile sferei ginecologice feminine sau chiar pentru reglarea funcţionării glandulare.
Sub această denumire sunt cuprinse inflamațiile de natură în general microbiană a uterului și îndeosebi a anexelor acestora (cervix, endometru, musculatura uterină, etc). Endometrita şi endocervicita se produc de cele mai multe ori doar în cazurile de avort sau naștere. Sunt toate procese acute.
La toate acestea simptomul predominant este durerea care apare în abdomenul inferior, în zona lombară, funcţie de sensibilitatea fiecăreia. Acestea pot să apară doar la urinare sau pot să fie de diferite durate şi intensităţi diferite. Mai pot să fie secreţii vaginale sau chiar pierderi de sânge prin vagin, de mai mare sau mai mică cantitate. În cazurile mai vechi poate să existe puroi în secreţie şi febră.
Infecţia gonococică se recunoaşte printr-o secreţie purulentă galben-verzuie şi se tratează ca şi leucoreea.
Endometrita acută se poate vindeca prin descuamarea mucoasei uterine cu ocazia menstruaţiei. Ea se va croniciza numai dacă s-a atins şi stratul muscular.
Uterul metritic este foarte mărit şi foarte sensibil. Bolnava prezintă dureri ale abdomenului inferior, sau chiar ale regiunii lombare, aceste dureri sunt mai accentuate în timpul urinării sau scaunelor, mai ales în constipaţie.
TRATAMENT:
Se poate face tratament cu foarte multe plante din care cităm: afin, anin negru, arnică, bătrâniş, Brad, brânca ursului, brustur, busuioc, cătină, cerenţel, cimbrişor, cimbru de grădină, coada racului, coada şoricelului, creţişoară, creţuşcă, fragi, frasin, gălbenele, ghiocei, gorun, gutui, hrean, iarbă neagră, iasomie de pădure, ienupăr, isop, lăcrămioare, lemn câinesc, lemn dulce, levănţică, mur, muşeţel, nalbă, năprasnic, nuc, păducel, pelin, pin, plop negru, porumb, răchiţel, rotunjoară, salcie, salvie, salcâm, secară, sfeclă de zahăr, stejar, sunătoare, tătăneasă, trei fraţi pătaţi, trifoi alb, trifoi roşu, urzică moartă albă, vâsc, vineriţă.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis)- se vor folosi frunzele câte 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot folosi la spălături vaginale pentru distrugerea infecţiilor. Se pot folosi şi în amestec cu alte plante medicinale fiind mai eficiente. Sunt indicate şi datorită faptului că sunt astringente şi ajută la diminuarea menstruaţiei.
Fructele se pot consuma zilnic sub formă de cură zilnică în sezon câte 100 g de fructe pe zi. Se pot de asemenea folosi uscate sub formă de praf care se va consuma câte 1 linguriţă dimineaţa mai multe zile la rând cu acelaşi efect ca şi frunzele.
Anin (Anus incata) 1 linguriţă de coajă de arin se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, sau se fac spălături sau băi de şezut, pentru efectul astringent puternic p3e care-l are datorită taninului.
arnică, Arnica (Arnica montana)- se indică folosirea tincturii câte 10 picături de 3 ori pe zi, luate înainte de mese cu 15 minute, puse la 100 ml apă.
Bătrâniş (Erigeron canadiensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Brad (Abies alba) se folosesc mugurii, ramurile tinere sau cetina mărunţită. Se pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se vor face spălături pentru efectul dezinfectant, cicatrizant şi astringent.
Brânca ursului (Heracleum spondylium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Există în comerţ şi extracte care se vor folosi conform indicaţiilor date de producător.
Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Ajută la dezinfectare.
Busuioc (Ocium basilicum) 2 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi. Este antibiotic.
Cătină (Tamarix ramosissima) 1 linguriţă de plantă mărunţită (fructe sau ramuri tinere) se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Există şi ulei la magazinele naturiste care se va folosi conform indicaţiilor producătorului.
Cerenţel (Geum urbanum) rădăcină- se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălătură vaginală cu acest ceai. Ajută şi la diminuarea hemoragiei. Este foarte util chiar şi în metritele ulcerate şi metroanexite. Ultima cană se bea înainte de culcare
Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi extern se pot face 2 spălături vaginale pe zi cu cantitate dublă de plantă. Are rol dezinfectant.
Cimbru de grădină Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Coada racului (Potentilla anserina) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălătură vaginală cu acest ceai. Este una din plantele cele mai utile care se poate folosi singură la aproape toate tulburările şi afecţiunile din sfera ginecologică.
Coada şoricelului (Achillea millefolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, după care se strecoară. Se poate îndulci cu miere (dacă nu există contra indicaţie), după gust. Se pot consuma intern câte 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălături vaginale cu acest ceai. Are azulenă şi este un antibiotic foarte util.
Creţişoara (Alchemilla vulgaris) o linguriţă de frunze şi flori uscată, mărunţită apoi măcinată cu râşniţa de cafea se va pune sub limbă pentru 15 minute apoi se înghite cu puţină apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi. Se poate face cu 2-3 zile înainte de începerea ciclului şi se încheie după 3 zile de la terminarea lui. Când hemoragia este foarte puternică se poate lua câte 2 linguriţe de 23 ori pe zi. Acest tratament opreşte în câteva ore hemoragia şi sângerările. Acţionează de asemenea şi la nivel hormonal ca reglator. De asemenea se pot face spălături cu irigatorul de 2 ori pe zi. O dată dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare.
Creţuşcă (Filipendula ulmaria)- o jumătate de linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.
Fragi (Fragaria vesca) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi extern se pot face 2 spălături vaginale pe zi cu cantitate dublă de plantă.
Frasin (Fraxinus excelsior), 3 linguri de frunze mărunţite se vor pune în 500 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se strecoară şi se fac 2 spălături pe zi. Se vor folosi frunzele câte 2 linguriţe de frunze puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute. Se strecoară şi se vor consuma după mese 2-3 ceaiuri pe zi.
Gălbenele (Calendulla officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, după care se strecoară. Se poate îndulci cu miere (dacă nu există contra indicaţie), după gust. Se pot consuma intern câte 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălături vaginale cu acest ceai. În special în amestec cu iasomie este util şi în trichonomas.
Ghiocel (Galanthus nivalis) se va pune o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei. Nu se supra-dozează.
Gorun (Quercus petraeae) se va folosi coaja în special de cele care prezintă şi diaree, pentru că este un ceai care dă constipaţie. Se vor pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat de asemenea la cele care au şi hemoragii prelungite asociate acestei afecţiuni.
Gutui (Cydonia oblongata) se taie un fruct mărunt apoi se pune cu 250 ml apă la fiert. Se ţine până se moaie pulpa apoi se consumă atât fructul cât şi apa. Se mai poate folosi şi apa aceasta la spălături vaginale cu rol emolient mai ales în cazurile iritaţiilor.
Hrean (Armoracia rusticona) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac 2-3 spălături vaginale pentru efectul antibiotic şi de stimulare al circulaţiei.
Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Are şi efect dezinfectant.
Iasomie (Philidelphus coronaris) 2 linguriţe de flori mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute şi apoi se vor strecura. Se pot consuma 3 căni pe zi.
b) Tinctură se vor lua 20 de picături de trei ori pe zi diluate în 100 ml apă. Se va face din 50 g de plantă mărunţită care se pune într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine apoi timp de 15 zile agitând puternic de mai multe ori pe zi. Se strecoară apoi şi se ţine în sticle de culoare închisă la rece. Este indispensabilă mai ales în cazul în care avem de-a face cu Tricomonas. Cu această plantă se făcea la Târgu-Mureş un preparat numit Philadelfină- la Institutul de medicină şi farmacie. Acest preparat era folosit tocmai contra Trichomonasului.
Ienupăr (Juniperus communis) 1 linguriţă de bace mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni. Se pot face şi 2 spălături vaginale cu această plantă. Este un bun antibiotic şi totodată ajută prin mărirea diurezei.
Isop (Hisopus officinalis) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Lăcrămioare (Convalaria majalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se consumă în cursul zilei pentru efectul deosebit care-l are în afecţiunile inimii sau se fac spălături vaginale ajutând la distrugerea protozoarelor şi levurilor, caz în care se pune şi bicarbonat o linguriţă.
Lemn câinesc (Ligustrum vulgare) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Lemn dulce (Glycyriza echinata) se macină cu râşniţa de cafea şi se pune un vârf de cuţit de praf sub limbă. Se ţine pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Este util pentru că conţine estrogen vegetal. Se face de 3 ori pe zi cu 15 minute, înainte de mesele principale.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Are efect calmant.
Mur (Rubus fruticosum) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Muşeţel (Matricaria chamomilla)- 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea 3-4 căni pe zi. Se fac de asemenea spălături. Se pune un pumn de flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu irigatorul zilnic sau băi în cadă unde se va turna acest lichid şi se stă timp de 30 minute. Baia este bine să fie cât mai fierbinte.
Se pune 250 ml de lapte şi în el se pune 2 linguri de flori de muşeţel. Se lasă să fiarbă timp de 3-5 minute. Se strecoară. Se umezeşte o bucată de pânză pusă în mai multe straturi şi se pun comprese calde pe zona pelviană. Se ţin numai calde. Când se răcesc se umezesc din nou cu lapte fierbinte.
2 linguri de muşeţel flori se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi când ajunge la temperatura corpului se va pune 1 lingură de miere. Se amestecă bine şi se fac spălături vaginale.
Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară. Intern se pot consuma 2 căni pe zi şi se pot face de asemenea câte 2 spălături vaginale sau chiar băi de şezut pentru efectul de oprire al menstruaţiei. Are acţiune puternică.
Păducel (Crataegus monogyra) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Pelinul (Artemisia absinthum) care este şi el un antibiotic mai ales la aceste afecţiuni. Se va pune 3 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se fac spălături vaginale.
Pin (Pinus silvestris) se folosesc mugurii, ramurile tinere sau cetina mărunţită. Se pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se vor face spălături pentru efectul dezinfectant, cicatrizant şi astringent.
Plop negru (Populus nigra) 1 linguriţă de muguri zdrobiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni sau se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.
Porumb (Zea majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Mătase de porumb) se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai.
Răchitan (Litrum salicaria) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic, antiinflamator şi calmant.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Salcie (Salix alba) 3 linguriţe de coajă mărunţită se vor pune la 500 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Salvie (Salvia officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, după care se strecoară. Se poate îndulci cu miere (dacă nu există contra indicaţie), după gust. Se pot consuma intern câte 3 căni pe zi. Se poate de asemenea face spălături vaginale cu acest ceai.
Salcâm (Robinia pseudacacia) se indică flori mărunţite 2 linguriţe care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Secară (Secale cereale) se fierb boabele şi cu apa rezultată se fac spălături pentru rolul emolient.
Sfeclă de zahăr (Beta vulgaris) se foloseşte rădăcina, care se taie mărunt şi se pune 2 linguri la 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Nu trebuie îndulcit. Se va consuma 3 căni pe zi.
Stejar (Quercus robur) 1 linguriţă de coajă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2 căni pe zi. Este unul dintre cele mai astringente plante datorită taninului pe care-l conţine. Poate produce însă şi constipaţie. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi şi de asemenea se pot face spălături cu acest ceai. Este cicatrizantă şi dezinfectantă.
Tătăneasă (Symphythum officinalis) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se vor pune în 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 ceaiuri.
b) Tinctură care se va face din 50 g de rădăcină mărunţită, pusă cu 250 ml alcool alimentar pentru 15 zile la temperatura camerei. Se va agita zilnic de cel puţin 2 ori pentru a se extrage principiile active din plantă. Se strecoară apoi. Se va lua câte 20-30 picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi. Este emolientă, cicatrizantă, dezinfectantă.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma câte 2 căni pe zi.
Trifoi alb (Trifolia repens) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai pot face şi spălături vaginale.
Trifoi roşu (Trifolia pratens) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se fac şi spălături vaginale. Este foarte eficient mai ales atunci când este vorba şi despre o dereglare hormonală.
Urzică moartă albă (Lamium album) se vor pune 2-3 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Sau se vor pune 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi.
Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă la temperatura camerei. Se ţine apoi timp de 8 ore şi se încălzeşte la 40 grade. Se strecoară şi se consumă 3 căni. Este foarte util în cazurile când este de vină o circulaţie a sângelui deficitară.
Vineriţă (Ajuga reptans) se vor pune 2-3 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Sau se vor pune 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi.
Este bine ca ceaiurile să se consume în cure începând cu 7 zile înaintea menstruaţiei şi să se continue până la vindecare. Dar este vorba despre afecţiuni care de cele mai multe ori ajung să fie tratate naturist doar după cronicizare.
Se mai poate adăuga în toate cazurile ovule de propolis care se pun câte unul seara, apoi se pune un tampon de vată, pentru a nu păta lenjeria.
Intern pentru a feri organismul de infecţii este foarte bine să se consume propolis sub formă de tinctură. Acesta se va lua câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Se va lua pe o bucată de pâine care se mestecă bine în gură, apoi se înghite. Se ia înainte de mese cu 15 minute. Se face o cură de acest produs de minimum 15 zile.
La toate aceste afecţiuni se pot face comprese cu căldură care în general ajută la calmarea durerilor, sau chiar băi care se vor face cu plantele medicinale indicate la care mai adăugăm şi salvia care din păcate am pomenit-o foarte puţin cu toate că este una dintre plantele cele mai utile în afecţiunile sferei ginecologice feminine sau chiar pentru reglarea funcţionării glandulare.
0 comentários:
Post a Comment