Dereglari digestive
7:12 AM
Dereglări digestive
,
naturiste
,
plante
,
remedii
,
Sfaturi multe
,
sfaturi_multe
,
Tratamente naturiste
,
tratamente_naturiste
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, angelică, anghinare, armurariu, bănuţi, brus-ture, busuioc, cais, calomfir, cerenţel, ciumăfaie, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, creţişoa-ră, fenicul, ghinţură galbenă, grâu, hrean, ienupăr, lămâi, levănţică, măcriş iepuresc, mărar, mătăciune, migdal, morcov, mur, muştar alb, nalbă, năprasnic, nuc, obligeană, ovăz, păpădie, pătlagină, pătrunjelul câmpului, piper negru, pufuliţă cu flori mici, roiniţă, rozmarin, salată, salcie, salcâm, sânişoară, schinduf, sparanghel, stejar, sulfină, ştevie, tătăneasă, turiţă mare, ţelină, urzică, varză, volbură, zmeură.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis) se vor folosi fructele în special în cazurile cu diaree, enterocolite, etc. 2 linguriţe de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Frunzele se folosesc atunci când este implicat o afecţiune a pancreasului, deoarece sunt socotite şi insulina vegetală. 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Angelica (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un tonic gastric şi carminativ, acţiune sedativă pentru digestie şi conţine şi o serie de hormoni feminini.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este indicată în special în boli hepatice fiind coleretică şi colagogă, stimulând secreţiile biliare.
Armurariu (Sylibum marrianum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţele se pot chiar măcina cu râşniţa de cafea) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. este compusă din derivaţi flavonoidici ai coniferolului.
Are acţiune hepato-protectoare, favorabilă în tratamentul cirozei, hepatitelor, insuficienţei hepatice,
bănuţi, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă.
Brusture (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este calmant al colicilor intestinale, absoarbe gazele, galactagog, reduce stările de vomă, antiseptic intestinal, carminativ, stimulează digestia, diuretic, etc. Deci se poate folosi foarte bine.
Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este antiseptic intestinal, absoarbe gazele din stomac, antispasmodic, stimulează digestia datorită uleiului volatil, cal-mează colicile, etc.
Cais (Armeniaca vulgaris) se consumă aceste fructe pentru conţinutul în vitamine şi minerale. De asemenea este foarte indicat să se consume miezul de la seminţe după ce se sparg însă numai 3-5 bucăţi copiii şi adulţii maximum 7 bucăţi pe zi, pentru că acestea conţin şi vitamina B 17 dar au în compoziţie şi acid cianhidric care este o otravă. La fel conţin şi seminţele de prun, piersici, etc.
Calomfir (Melittis melissophylum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă.
Cerenţel (Geum urbanum) se pune 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă şi se fierbe 20 minute. Se strecoară. Se bea dimineaţa pe nemâncate şi ne îndulcit pentru dispariţia diareei. Se poate pune 50 g de rizomi de cerenţel la 1 litru de vin alb. Se ţin apoi timp de 8 zile agitând des sticla. Se strecoară şi se poate lua apoi câte 1 lingură de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de masă. Este un excelent stimulator gastric care vă va îmbunătăţii şi digestia.
Ciumăfaie (Datura stramonium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Conţine alcaloizii daturină cu hiosciamină, atropină şi scopolamină, din această cauză se indică în afecţiunile digestive şi este totodată un bun calmant.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se indică folosirea fructelor- 1 linguriţă de fructe uscate se pun la 250 ml apă la temperatura camerei pentru 8 ore, după care se fierb pentru 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, în special pentru efectul vitaminic. Se mai poate folosi şi sirop sau în alte moduri.
Coada calului (Equisetum adverse) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Se indică în special pentru mineralele care le are şi pentru efectul de stimularea diurezei.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Se foloseşte datorită azulenelor şi proazulenelor, în special când este vorba şi de o infecţie microbiană.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este astringentă, antidiareică, antiseptică, diuretică, antiinflamatorie.
Fenicul (Foeniculum vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă.
Ghinţură galbenă (Gentiana lutea) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Antihelmintic, stomahic, antitermic, colagog.
Grâu (Triticum aestivum) se foloseşte tărâţa de grâu măcinată fin cu râşniţa de cafea. Se ia câte 2-3 linguri de mai multe ori pe zi, pentru reglarea digestiei. De asemenea se mai poate folosi câte 100 g de grâu încolţit pe zi. Ajută şi la reglarea digestiei şi la suplimentarea cu vitamine, aminoacizi, etc.
Hrean (Armoracia rusticona) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un stimulent al digestiei.
Ienupăr (Juniperus communis) se ronţăie 5-6 boabe de ienupăr, pentru stimularea diurezei.
Lămâi (Citrus lemon) se stoarce sucul de la lămâie, apoi coaja se pune la 250 ml apă şi se fierbe până se moaie. Se lasă acoperit până se răceşte, după care se strecoară. Se pune peste sucul obţinut înainte (dar numai rece) şi se îndulceşte cu miere după gust (dacă nu există contra indicaţii- diabet, etc). Este un stimulent al secreţiilor biliare, dizolvând şi eventualele depuneri din canalele biliare. Are şi multă vitamina C care este un antioxidant.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este antiseptic, dezinfectant, cicatrizant, calmant, insecticid, aromatizat puternic, spastic, diuretic, carminativ, calmant al sistemului nervos, neurastenic, colagog, stimulent, analgetic, cicatrizant, combate tensiunea cerebrală, stimulează pofta de mâncare, măreşte secreţia biliară, calmează durerile abdominale, antispas-tic, reduce sensibilitatea psihică.
Măcriş iepuresc (Oxalis acetosella) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este diuretic, antidiareic, antiscorbutică, antidot în intoxicaţii cu arsen şi mercur.
Mărar (Anthum gruveolens) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este antiseptice, antispastic, carminativ, emoliente, rezolutive, stomahic, carminativ, antispastic, ajută la eliminarea gazelor din intestine.
Mătăciune (Drachofalum moldavica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Are acţiune antispastică, antiseptică, coleretică, carminativă, stomahică. Excită secreţiile gastrice ajutând la favorizarea digestiei, calmează durerile de stomac şi intestine, ajută la eliminarea gazelor din organism, ajută la dispariţia infecţiilor din intestine. Este un calmant nervos.
Migdal (Prunus amygdalus) Contra spasmelor şi a inflamaţiilor stomacului, a intestinului, a căilor urinare. Se face din 50 g de migdale, 50 g de miere la un litru de apă. Pentru a-l pregătii, se înmoaie migda-lele timp de câteva minute în apă călduţă. Le curăţăm de coajă, le pisăm cu puţină apă rece, ca să se obţină o pastă. Diluăm pasta în restul apei. Dizolvăm mierea. Strecurăm printr-un tifon fin.
Morcov (Daucus carota) Intern se va putea consuma câte 200ml de suc de mai multe ori pe zi. Se poate folosi în combinaţie cu alte sucuri fiind foarte indicat. Se vor consuma în cure de mai lungă durată. În cazul în care apare o colorare a pielii, se va întrerupe această cură pentru câteva zile după care se va putea relua. Este semnul că este prea puternică acţiunea de epurare a organismului. Se ia acest suc doar înainte de mese. Este cel mai util dintre toate sucurile de legume.
Mur (Rubus fruticosum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Frunzele -astringente, antiseptică, dezinfectante, fac imposibilă înmulţirea microbilor, moderează secreţiile, provoacă strângerea ţesuturilor, antidiareice dezinfectante, stomahic, spasmolitice. Foarte bun pentru intestine.
Muştar alb (Sinapis alba) se înghit câteva boabe pentru stimularea secreţiilor stomacale. Se poate folosi şi făina în diferite amestecuri tot pentru acest efect.
Nalbă (Althea officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Sau 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Conţin: mucilagii care prin hidroliză dau acid galacturic, acid uronici, ramnoză, arabinoză, glucoză, metilpentoze, amidon, zaharuri, asparagină, substanţe grase, pectine, betaină, tanin, substanţe rezinoase, alteina. Sunt indicate mai ales pentru efectul emolient şi calmant.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este astringentă, antiinflamatoare, reglează ciclul menstrual, rezolvă sterilitatea femeilor, vindecă bolile intestinelor, ajută la lupta cu cancerul, în special în zona genitală, antibiotic, antihipotensivă, antihemoragică, antiseptică, dezintoxică organismul, etc.
Nuc (Juglans regia) Infuzie dintr-o linguriţă de frunze mărunţite puse în 250 ml apă clocotită, după care se va acoperi pentru 10 minute. Se va strecura. Se pot consuma 2 căni pe zi astringent. Antitoxic, astringent, antimicotic, antisudoripar, antidiareic, antiseptic gastro-intestinal.
Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se macină rădăcină şi se pune o jumătate de linguriţă de praf sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Rizomul are proprietăţi: analgezice, aromatizant, antispastice, analgetic, aromatice, calmante, carminative, diuretic, revulsive, sedative, tonice, măreşte pofta de mâncare, înlătură spasmele, stomahic, antiseptic gastro-intestinal, astringent, stimulează secreţiile gastro-intestinale, înlătură constipaţia, redă pofta de mâncare, ajută la tratarea cancerului, insecticid.
Ovăz (Avena sativa) este stimulent, antispasmodic, laxativ, tonic al sistemului nervos şi al uterului, analeptic, energizant, răcoritor, diuretică, hipoglicemiantă, stimulent tiroidian. Este bogat în inhibitori ai proteozei şi din această cauză sunt foarte indicate la lupta cu tumorile pe care le dizolvă în special la cancerul intestinal. Supă deasă cu seminţe de ovăz este meniul nordicilor şi este foarte sănătoasă aducând vindecarea în multe afecţiuni. Se recomandă chiar şi copiilor. Suc de mlădiţe de ovăz recoltate înainte de a ajunge să dea spicul. Se va putea păstra o perioadă mai lungă dacă se va pune peste acest suc după ce se filtrează bine puţin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Se poate consuma din acest suc cantităţi oricât de mari în funcţie de toleranţa individuală şi de afecţiunea care se tratează. Se poate de asemenea ameste-ca cu alte sucuri de legume sau fructe.
Păpădie (Taraxacum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Datorită principiului amar se întrebuinţează ca tonic amar. Tonifică ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea şi stimulează intestinele. Este indicată în toate afecţiunile în care există dereglări glandulare, diuretică, creşte diureza, hipoacidifiant, măreşte secreţia glandulară, normalizează circulaţia sângelui, laxativ, coleretic, este un drenor hepatic excelent şi chiar al întregului organism. Ameliorează diabetul.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este emolient, hemostatic, uşor astringent. Proprietăţile emoliente se datoresc mucilagiilor iar cele hemostatice vitaminei K. Este şi un bun antibiotic. Este de asemenea antipruginos, expectorant, antidiareic, cicatrizant datorită alantoidei, depurativ. Este bactericidă datorită aucubozidei.
Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Se utilizează în afecţiuni buco-faringiene, stomahic, expectorant şi diuretic în calculoză renală, galactogog. În boli venerice bactericid, antiinflamator.
Piper negru (Piper nigrum) se macină şi se pune la diferite preparate culinare. Se poate folosi la: digestie leneşă, reglează activitatea sângelui în circulaţia lui defectuoasă, diverse dureri, rezolvă indigestiile, este un antibiotic, antimicrobian, anticataral, antiinflamator, ajută la expectoraţie calmând tusa.
Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fieca-re masă. Este coleretic, colagoge, decongestionantă, astringentă, antiinflamatorie, dezinfectantă, stimulează eliminarea bilei, hipocolesterolemiant, cicatrizant, reconstituent al celulelor hepatice, prostatei, etc. se poate folosi perioade lungi de timp.
Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. carminativ, coleretic, antispasmodic gastro-intestinal, stomahic, antiemetic, antidiareic, calmează stările nervoase, reduce stresul şi depresiile, greţurile, vărsăturile, starea de nervozitate, ajută la dismenoreei, coleretic, carminativ, sedativ. Este foarte bun în tulburările digestive după mese.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Ajută la funcţionarea ficatului, reglează circulaţia sângelui până la nivelul capilarelor, este tonic cerebral ajutând la revenirea memoriei, stimulent al sistemului nervos, un bun condiment alimentar. Florile de rozmarin au proprietatea de a creşte secreţia biliară, determină contracţia ei şi ajută la evacuarea bilei.
Salată (Lactuca sativa) cel mai eficient este sucul care se poate consuma zilnic câte 600 ml în trei reprize întotdeauna înainte de mesele principale. Se poate asocia cu morcov, fiind în acest caz util în mult mai multe afecţiuni. -Salată crudă sub formă de salată la fiecare masă. -Salata fiartă făcându-se ciorbe sau supe. -Seminţe:4-6 g decoct la o ceaşcă de apă 2-3 căni pe zi în astmă, pletoră. Este un calmant. Lactarion, care aceleaşi proprietăţi ca şi opiul, fără efectele secundare ale opiului şi se găseşte în frunze.
Salcie (Salix alba) 2 linguriţe de coajă mărunţită se va pune la 200 ml apă rece, se fierbe apoi 20-30 minute. Se strecoară şi se va lua câte 3-4 linguri pe zi. -Se va transforma coaja în praf fin. Se va cerne. Se ia câte un vârf de cuţit odată. Datorită salicozidei, populozidei şi celorlalte heterozide salicilice este: astrin-gent, antitermic, analgetic reumatismal, hemostatic, sedativ, vasodilatator cutanat, sudorific, stimulează circulaţia sângelui, cicatrizează rănile, vasodilatatoare cutanată, analgezică.
Salcâm (Robinia pseudacacia) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Florile conţin robinină, acaciină- un glicozid de natură flavonozidică, ulei volatil, etc. Este un calmant al durerilor gastrice.
Sânişoară (Sanicula europae) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Toate organele plantei conţin saponozide denumite sanicula, cea mai mare cantitate este în rizomi. 1 linguriţă de rizomi mărunţiţi se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Schinduf (Trigonella foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se macină cu râşniţa de cafea şi se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sti-mulează secreţiile salivare, gastrice, intestinale, uşurează digestia, aperitiv. Reduce cantitativ menstruaţiile fiind indicat în acest caz. Sporeşte numărul leucocitelor, de aceia se indică celor care fac tratamente cu iradieri, cancer, etc. Cea mai bună plantă pentru reglarea pancreasului.
Sparanghel (Asparagus officinalis) ras proaspăt se foloseşte în diferite salate pentru gustul său
-Din 2 linguri de lăstari tineri mărunţiţi fierţi într-un litru de apă timp de 30 de minute. Se strecoară, apoi se va consuma în decursul zilei. Sirop. Se va tăia mărunt rizomul, se acopere apoi cu apă. Se pune la fiert. Este bine ca apa să fie de 2 ori cantitatea de plante. Se fierbe timp de 30 minute, după care se strecoară. La fiecare 100 ml de ceai astfel obţinut se va pune 60 g de zahăr. Se pune din nou la fiert şi se lasă până devine de consistenţa unui sirop. Se va trece în recipiente mai mici. Se va folosi la nevoie câte o linguriţă diluată la 250 ml apă. Se vor putea lua 3-4 linguriţe pe zi. Stimulează digestia, afrodiziac, uşurează tranzitul intestinal. Întăreşte sistemul imunitar. Ajută la lupta cu cancerul.
Stejar (Quercus robur) 2 linguriţe de coajă mărunţită se va pune la 200 ml apă rece, se fierbe apoi 20-30 minute. Se strecoară şi se va lua câte 3-4 linguri pe zi. -Se va transforma coaja în praf fin. Se va cerne. Se ia câte un vârf de cuţit odată. Precipită proteinele, astringent, hemostatic, antiseptic, antidiareic. tinctura din gale, datorită taninului pe care-l conţine are o acţiune astringentă, hemostatică de suprafaţă (prin precipitarea proteinelor), antiinflamatoare, dezodorizantă. Diminuează secreţiile.
Sulfină (Melilotus albus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Datorită cumarinei produsul se foloseşte ca aromatic, vosodilatator periferic, măreşte permeabilitatea vasculară, scade tensiunea arterială, sedativ uşor, regenerează celula hepatică, diuretic, aromatizant, astringent.
Ştevie (Rumex alpinus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Antracenozidele conferă acţiunea purgativă şi tanoglicozidele acţiunea stringentă, cicatrizantă. În doze mici, datorită conţinutului în taninuri produsul are o acţiune antidiareică. În doze mari are acţiune laxativă, care se produce după 6-10 ore dartorită antra-glicozidelor.
Tătăneasă (Symphythum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este antiinflamator, emolient, astringent, hemostatic, expectorant, cicatrizant, calmant, acţiune antimitotică, vitaminizant, emolient, antihemoragică. Eficientă şi în cazul ulcerului.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Este colagog, stimulând contracţia vezicii biliare, excită secreţiile gastro-intestinale, astringent, antidiareic, elimină toxinele din organism, lizează calculii biliari.
Ţelină (Apium graveolens) -Rădăcină sau frunze proaspete se adaugă la orice salate şi se consumă crude, cât mai multe pe zi în afecţiunile de mai sus.
-Suc de Ţelină (din frunze sau rădăcini sau din ambele) se poate consuma în amestec cu alte sucuri de legume sau fructe, consumându-se câte 300 ml pe zi. Este preferabil să se consume înainte de mesele principale cu 15 minute.
-Praf din plantă (rădăcină sau frunze.) se va măcina cu râşniţa de cafea şi se va pune sub limbă o linguriţă de praf de 3 ori pe zi. Se ţine timp de 10 minute, după care se înghite. Se va lua înainte de mesele principale cu 30 minute.
-2 linguriţe de plantă (frunze) mărunţite se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Utilă pentru gaze intestinale, afecţiuni renale sau stomacale, intestinale, pulmonare.
-1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.
Este antipruriginos, antiseptic, cicatrizant, rezolutiv, tonic. Elimină senzaţia de mâncărime, omoară microbii, favorizează cicatrizarea. Ajută să fie mai uşor suportata tratamentul cu citostatice. Stimulator sexual, reglează nervii, ajută şi la curăţirea arterelor, este un tonic renumit, diuretic, elimină apa din ţesuturi, hipoglicemiant, drenor hepatic, ajută la afecţiunile intestinale, antiinflamator şi totodată antiputrid cicatrizant şi uşor purgativ.
Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Creşte diureza eliminând acidul uric şi clorurile, antimicrobian, hemostatic, trofic, emolient, diuretic, antidiareic, astrin-gent, expectorant, activează circulaţia sângelui cu eliminare de histamină, antiseptic, hipoglicemiant.
Varză (Brasica oleracea) se consumă suc de varză în combinaţii cu alte sucuri, în special de morcov. Se poate consuma câte 200 ml de 3 ori pe zi în cure de lungă sau foarte lungă durată. Se face în cazul obezi-tăţii o cură de ciorbă de varză cu multă ceapă. Se indică 4 cepe mari, o varză de 1 kg la 2 litri de apă. Se fierb şi se face o ciorbă apoi cu această apă după ce au fost strecurate toate acestea. Se consumă zilnic în funcţie de cât se doreşte să slăbească omul respectiv.
Volbură (Convolvulus arvensis). -2 linguriţe de plantă se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera apoi pentru 10 minute. Se va strecura şi se consumă înainte de mese câte un ceai, sau doar seara înainte de culcare.
-Tinctură- din 50 g de plantă mărunţită care se va pune în 250 ml alcool alimentar de 70. Se va ţine timp de 15 zile, timp în care se va agita des. Se va strecura apoi şi se va lua câte o linguriţă diluată în 50 ml apă în care se poate pune şi miere.
Este purgativ datorită rezinelor, coleretic Şi colagogă mărind contracţia vezicii biliare şi eliminarea bilei din vezică. Laxativ uşor, dezintoxicant ajutând la evacuarea toxinelor din intestin. Se foloseşte toată planta inclusiv rădăcina.
Zmeură Rubus ideae) frunzele- astringent, antidiareic, scade aciditatea gastrică, dezinfectant. Se pune 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Fructele- tonic stomahic, aperitiv, diuretic, depurativ, laxativ, răcoritor. Se pot folosi în funcţie de toleranţa individuală. Se pot folosi şi siropuri, sucuri proaspete, etc.
Dureri de burtă- anghinare (Cynara scolymus)- se pune 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea în cazul durerilor. Se mai poate folosi decoctul de coajă de stejar.
Se ia o mână de salată (Lactuca sativa) şi se pune la 1 litru de apă. Se fierbe 20 minute. Se strecoară şi se bea acest lichid contra constipaţiei.
Sulfina (Melilotus officinalis) elimină gastrita- se pune praf de plantă măcinată fin cu râşniţa de cafea sub limbă (1 linguriţă), apoi se lasă 10 minute şi se înghite cu puţină apă de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale.
Migdal (Prunus amigdalus)- laptele de migdale este un remediu foarte bun pentru copii în special. Se obţine din 50 g migdale, 50 g miere şi 1 litru de apă. Se lasă migdalele la muiat câteva minute în apă caldă. Se curăţă de pieliţe şi se pasează cu puţină apă. Se amestecă cu mierea şi cu restul de apă. Se strecoară prin tifon. Se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi de către copii care au probleme digestive.
Pentru întărirea mucoasei stomacale sau dacă aveţi probleme cu digestia amestecaţi la un borcan de iaurt 250 g de frunze de mărar (Anthum gruveolens) proaspăt. Se consumă pe parcursul zilei şi se poate folosi perioade lungi de timp. Este bine să fie consumat după mese.
Nuci (Juglans regia)- se iau 5 nuci şi li se taie coaja verde cât sunt încă ne coapte (până nu s-a format lemnul). Se pun într-un litru de ţuică de prune sau ţuică de alte fructe. Se lasă apoi timp de 1 lună. Se strecoară. Cei care doresc o ţuică mai dulce pot pune miere după gust. Se ia câte o jumătate de păhărel înainte de mese pentru a ajuta în cazul digestiilor dificile.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) vin- se pun 150 g frunze de rozmarin mărunţite într-o sticlă şi apoi se toarnă peste ele 750 ml vin alb (diuretic) sau roşu(pentru fortificare). Se închide sticla şi se lasă la macerat 15 zile. Se strecoară şi apoi se va lua câte 50 ml după mesele principale pentru a regla digestia. Este foarte util în toate cazurile de digestie dificilă.
:) super
ReplyDelete