-->

Boala Alzheimer


Este vorba despre o demență severă care este des întâlnită la persoane de vârsta a treia. Această afecţiune apare în toate straturile sociale şi încă nu se cunoaște cauza din care se poate produce.
Se cunoaște din statistici că 70% este prezentă la femei, deci are o predominanță net feminină. Este de fapt o dementă presenilă şi de obicei survine în jurul vârstei de 55 de ani şi este considerată presenilă sau senilă dacă apare după 65 de ani. Dacă apare însă în cazurile cu caracter familial atunci poate apare şi în jurul vârstei de 50 de ani. În rare cazuri poate apare însă chiar şi înainte de această vârstă.


Este o formă de degenerescenţă cerebrală, adică este vorba despre un proces de involuție a neuronilor din scoarţa creierului.
Clinic se manifestă prin deteriorarea gravă a facultăţilor mintale cu semnificative tulburări de memorie, confuzii, dezorientare în timp şi spaţiu. Debutul poate fi lent şi la început nu este sesizat, dar treptat începe să se facă simţită. Bolnavul uită o serie de lucruri sau chiar unde locuieşte, cum îl cheamă şi poate să fie apoi o evoluţie înspre tot mai rău, care se poate întinde şi pe o perioadă de 20 de ani.
Distrugerile cerebrale vor fi tot mai avansate şi în special intelectuală afectând procesele gândirii raţionale şi judecata, capacitatea de a vorbi, scrie, coordonarea mişcărilor, orientarea, etc.
Bolnavul devine dependent de cei din jur, pentru că de fapt devine tot mai ne ajutorat. La început uită numerele de telefon sau chiar unde locuieşte, de asemenea începe să uite persoanele apropiate chiar mergând până la a nu mai recunoaşte proprii copii, denumirea lucrurilor, etc. Îşi pierde apoi îndemânarea chiar în a se îmbrăca. Nu mai ştie să-şi încheie un nasture sau un fermoar. Nu mai ştie să se spele, să mănânce, etc. Începe la început să dea răspunsuri de judecată simple mai lent, pentru ca apoi să nu mai poată să răspundă la nici o întrebare. Nu mai ştie de exemplu să folosească banii. Pierde noţiunea valorilor. Pierde treptat orientarea şi este în stare să se piardă nu numai pe stradă ci şi chiar în casă de unde nu mai ştie să ajungă de la baie la dormitor. De cele mai multe ori se întâmplă că pleacă de acasă şi nu mai ştie să se reântoarcă. Trece uşor de la râs la plâns. Devine cu totul un alt om schimbându-şi personalitatea. De cele mai multe ori devine irascibil, chiar dacă înainte era un om sociabil.
Tratament:

Pentru că nu se cunoaşte cauzele care duc la apariţia acestei afecţiuni este foarte dificil de tratat şi de fapt se încearcă diferite modalităţi care să ajute la o mai bună funcţionare a creierului prin diferite modalităţi şi tratamente.
Dieta. Se vor prefera alimente naturale cu cât mai puţine substanţe chimice ca adausuri (respectiv E-uri). Se dau sucuri de legume şi fructe care pot aduce organismului nu numai vitaminele necesare ci şi o serie de oligoelemente necesare unei bune funcţionări. Din carne se preferă carnea de peşte cu toate că la aceşti bolnavi este foarte dificil de dat această hrană, pentru că trebuie să te porţi cu el ca şi cu un copil mic, să nu se înece cu un os de peşte. Se reduc grăsimile şi colesterolul din alimentaţie. Se reduce sau chiar se suprimă tutunul şi alcoolul. Se pot da de asemenea suplimente minerale ca: magneziu, zinc, seleniu şi vitamine dacă acestea nu se pot da prin alimentaţie.
Se indică în special folosirea Ginkgo-biloba zilnic care este una dintre puţinele plante care poate ajuta atât circulaţia sângelui (oxigenarea creierului) la nivelul creierului cât şi refacerea. Se pot da în acest caz câte 6 capsule de plantă pe zi. Se dau perioade lungi de timp. Se consumă de asemenea condimente: ardei iute, ceapă, hrean, piper, scorţişoară, usturoi. Acestea pot şi ele ajuta.
Reţetă: la 1 litru de vin roşu se pun 20 g de gingo-biloba (frunze mărunţite) şi se astupă lăsându-se la temperatura camerei timp de 10 zile. Se strecoară apoi acest preparat şi se adaugă 100 g miere de albine şi 2 g de lăptişor de matcă. Se ţine în sticlă bine închisă la rece. Se va lua câte 1 lingură mare (10 ml) de 3 ori pe zi, preferabil înainte de mese. Cura aceasta se face 30-60 zile.
Vinul roşu. Trebuie să se ştie faptul că vinul roşu conţine polifenol care este un colorant al boabelor de struguri şi care ajută la neutralizarea efectului radicalilor liberi care este principala cauză a îngroşării vaselor de sânge. De asemenea vinul acesta are proprietatea de a subţia sângele, împiedicând formarea cheagurilor de sânge care sunt răspunzătoare de multe afecţiuni şi care pot contribui la agravarea afecţiu-nii. De asemenea coloranţii vegetali şi taninurile din acest vin previn depunerile de colesterol şi deci şi sclerozarea vaselor de sânge. Se recomandă folosirea unei cantităţi de 300 ml de vin roşu pe zi.
Magneziul este o substanţă care trebuie furnizată acestor bolnavi în cantitate mai mare, pentru că aceasta contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos contribuind la stimularea activităţii a peste 300 de enzime. De asemenea opreşte hemoragiile şi previne formarea de cheaguri de sânge la nivelul vaselor de sânge. Se va lua câte 70 mg pe zi din acest mineral. Se găseşte şi în alimente ca: soia, fasole uscată, orez ne decorticat, fulgi de ovăz, făină de grâu integrală şi de asemenea în unele ape minerale.
În rest foarte multă grijă şi atenţie din partea celor din jur este absolut indispensabilă.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

4 comentários:

  1. Este una din cele mai "triste" boli, daca ma pot exprima astfel...

    ReplyDelete
  2. de la ca varsta poate aparea aceasta boala?

    ReplyDelete
  3. Nasol ca la noi nici nu exista tratamente corespunzatoare. In strainatate pacientii sunt internati in sanatorii de specialitate.

    ReplyDelete