Baile de intretinere
În mod normal se fac 2-3 băi pe săptămână. Baia presupune intrarea în cadă, înmuierea, spălarea, clătirea, ştergerea sau uscarea, eventual ungerea corpului şi masarea.
Vara se pot face duşuri în fiecare zi, în funcţie de cantitatea de transpiraţie, temperatura exterioară, munca prestată, etc.
Duşurile seara sunt calmante la fel şi baia.
Dimineaţa un duş cald urmat de un duş rece vă va înviora.
Nu se fac niciodată băi imediat după mese. De asemenea nu se fac băi sau duşuri prea fierbinţi. Acestea sunt cele care slăbesc şi chiar atacă inima. Un alt aspect este intrarea în cadă. Aceasta nu se va face niciodată brusc, pentru că se pot întâmpla accidente destul de grave.
În cadă pentru o baie în mod normal se stă 10-30 minute. În cazul în care se fac băi de plante, în funcţie de motivul pentru care se face, de plantele cu care se face, de afecţiune, se va putea sta mai mult. Atunci se va da drumul din când în când la apă caldă pentru ca cel din baie să nu simtă apa rece. De obicei în jur de 30 minute. Tempera optimă este întotdeauna cea de 37 de grade.
Săpunurile care se folosesc la baie sunt: pentru tenul gras: orice săpun în afară de cel cu grăsimi. Ten normal- de asemenea orice săpunuri sunt utile. Ten uscat- doar săpunurile grase cu lanolină, glicerină sau diferite creme.
Plante pentru băi cosmetice:
Pielea normală: în general la pielea aceasta nu este nevoie de plante medicinale decât cel mult pentru dezinfecţie sau mai corect pentru a vă feri de microbi. Sunt indicate în acest sens următoarele plante: aloe, arnică, brad, cerenţel, cimbru, ciuboţica cucului, coada şoricelului, gălbenele, iasomie, levănţică, lichen de Islanda, măghiran, mentă, mur, pătlagină, pin, plămânărică, plop, salcâm, salvie, scai vânăt, sunătoare, urzică.
Pielea grasă: afin, albăstrele, aloe, anghinare, arin negru, brad, castan, cătină, cerenţel, coada calului, coada racului, corn, creţişoară, dud, ferigă, frasin, gorun, hamei, iederă, ienupăr, salvie, leuştean, mesteacăn, nuc, păpădie, pătrunjel, pin, podbal, porumbar, salcie, salvie, stejar, tisă, trifoi, urzică, volbură.
Pielea uscată: cartof, calapăr, ciuboţica cucului, coada şoricelului, dovleac, fasole, gălbenele, grâu (în special tărâţe), gutui, in, migdal, morcov, mur, nalbă, obligeană, pepene galben, piersic, plop, podbal, porumb, tătăneasă, tei, trandafir, urzică, zmeur.
Băi pentru diferite afecţiuni:
Pentru febră, răceli.Se vor face cu plante medicinale la temperatura corpului. Bolnavul ca sta timp de 30 minute în baie, după care bolnavul se va înveli în pat bine pentru a transpira. Se pot face următoarele băi:
-Băi cu flori de fân- un pumn de flori de fân se pun la 5 litri de apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară în cada de baie. În baie se stă timp de 30 minute. Este bine ca în timp ce stă în cadă să bea un ceai fierbinte din: coada şoricelului, gălbenele, coada calului, soc, etc. Acestea se vor da cât mai calde şi îndulcite cu miere dacă nu există contraindicaţii şi cu lămâie. Se pot face zilnic.
-Băi cu paie de ovăz- un pumn de paie de ovăz se pun la 5 litri de apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară în cada de baie. În baie se stă timp de 30 minute. Este bine ca în timp ce stă în cadă să bea un ceai fierbinte din: coada şoricelului, gălbenele, coada calului, soc, etc. Acestea se vor da cât mai calde şi îndulcite cu miere dacă nu există contraindicaţii şi cu lămâie. Se pot face zilnic.
-Coada calului (Equisetum arvense)- se face identic ca mai sus.
-Băi cu combinaţii de plante: se pot folosi: brad (cetină, ramuri sau conuri), brusture, coada şoricelului, coacăz, dud (frunze), frasin (frunze), gălbenele (flori), gorun (coajă), iederă (frunze şi ramuri tinere), in(seminţe), măsline (ulei), mesteacăn(frunze), mur (frunze), nuc(frunze), păducel (frunze şi flori), salcie (coajă), soc (coajă sau flori), stejar (coajă), tătăneasă (rădăcină), troscot(plantă), ţelină (rădăcină), ulm (coajă), zmeur (frunze).
În funcţie de ceea ce are omul se pot alege foarte multe combinaţii. Unele ajută la scăderea febrei, altele ajută la transpiraţie, în schimb dacă se foloseşte stejar, gorun, etc se diminuează transpiraţia. Se poate folosi baia şi pentru a distruge germenii patogeni (brad, gălbenele, coada şoricelului, etc)
De asemenea în băi se poate pune seminţe de in sau diferite uleiuri vegetale care ajută la catifelarea pielii şi refacerea ei. Deci aveţi de ales între foarte multe posibilităţi.
Iedera (Hedere helix) de exemplu reface pielea şi o face catifelată.
Băi cu miere şi lapte- este foarte utilă la femeile care au pielea uscată. În cadă se pune 1 litru de lapte, 50 g miere de albine şi 100 g sare mare. Se dă apoi drumul la apă şi când apa a ajuns la cantitatea dorită se va intra în cadă unde se stă timp de 10 minute. Baia nu trebuie să fie prea caldă. Se poate face după această baie un duş scurt rece pentru a înviora pielea.
Drojdie- este indicată tot pielii uscate şi îmbătrânite. Se va pune 100g de drojdie la dizolvat în 1 litru de apă apoi după dizolvare se va turna în cadă. Se dă apoi drumul la apă şi se intră în cadă. Baia nu este bine să depăşească 37 grade. Se stă tot 10 minute apoi se face un duş rapid rece pentru înviorarea pielii.
Oţet sau suc de lămâie- 200 ml de oţet sau suc de lămâie se toarnă în apa de la baie şi se stă apoi în cadă 10 minute. Se indică la cei care au pielea grasă sau îmbătrânită. Este o baie cu efect de înviorare a pielii şi corpului. Se poate face zilnic. Cei care transpiră abundent vor putea să adauge ceai din frunze de nuc, coajă de stejar sau salvie la baie.
Lapte şi tărâţe de grâu- se indică în cazul pielii sensibile uscate şi chiar pătate. Se pun 2 litru de apă cu 200g de tărâţe de grâu. Se fierbe apoi timp de 15 minute la foc mic şi apoi se toarnă în cadă. După baie se poate face un duş scurt rece.
0 comentários:
Post a Comment