-->

Atonia digestiva



De cele mai multe ori este vorba despre atonia (paralizia) esofagului . Se va institui pe cât posibil un tratament etiologic.



1. În paraliziile prin leziune centrală (encefalite sau bulbare) se vor trata afecţiunile cauzale: focare de ramoliţie, gome, hemoragii, traumatisme, tumori. În cazurile de miastenie se va face tratamentul adecvat în funcţie de caz.

2. În paraliziile prin leziuni periferice se vor trata cauzele: difteria, febra tifoidă, botulismul, intoxicaţia (alcool, plumb, intoxicaţie gravidică) se mai pot aplica măsuri de tonificare musculo-neurală. Vitamine multe, gimnastică.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: agriş, ardei iute, ceapă, cicoare, coacăz roşu, dafin, hrean, lichen de Islanda, mătăciune, mentă, obligeană, orz, pătrunjel, pătlăgea roşie, praz, revent, ridiche neagră, roiniţă, rozmarin, schinel, siminoc, sunătoare, ştevie, talpa gâştei, talpa mâţei, tarhon, ţintaură, turiţă mare, usturoi.

Modul de folosire al plantelor medicinale.
Agriş (Ribes grosularia) se consumă fructele acre care sunt un stimulent al sucurilor gastrice.
Ardei iute (Capsicum annum) se indică folosirea ardeiului iute în alimentaţie datorită faptului că ajută la stimularea stomacului. Se consumă în funcţie de toleranţă.
Ceapă (Allium cepa) se poate consuma suc de ceapă câte 1-2 linguriţe în amestec cu alte sucuri de legume, pentru stimularea stomacului.
Cicoare (Cychorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Coacăz roşu (Ribes rubrum) se consumă fructele acestea pentru stimularea stomacului care o produce datorită principiilor amare care stimulează secreţia stomacală.
Dafin (Laurus nobilis)- se pune în mâncare 3 frunze de dafin mărunţite pe zi. Se face tratament timp de 30 zile cu câte 3 frunze pe zi luate la mesele principale în 3 reprize. Efectul acestora este remarcabil şi se manifestă încă de la primele administrări. După 30 zile se face o pauză.
Hrean (Armoracia rusticona) se indică consumul hreanului ras pentru efectul de stimulare al secreţiilor şi tonifierea stomacului. Se va consuma în funcţie de toleranţă.
Lichen de Islanda (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat pentru principiile amare care le conţine.
Mătăciune (Dracophalum moldavica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Obligeană (Acorus calamus) se pune o jumătate de linguriţă de praf de rădăcină sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Este indicat să se folosească de 3 ori pe zi cu 15-30 minute, înaintea meselor principale, pentru stimularea activităţii stomacului şi reglarea glandelor. Are şi acţiune laxativă.
Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe verzi. Se ia câte 1 linguriţă diluată la 100 ml apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, cu 15 minute, înaintea meselor principale. Se mai găseşte şi în comerţ şi se va administra în acest caz conform indicaţiilor producătorului.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) se indică folosirea frunzelor de pătrunjel care se vor folosi crude la fiecare mâncare sau sub formă de suc câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Stimulează activitatea stomacului.
Pătlăgea roşie (Lycopersicon esculentum) se indică folosirea roşiilor crude sau sub formă de suc proaspăt. Se poate consuma câte 100-200 ml de 3 ori pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie cu alte sucuri de legume, în special cu morcovi.
Praz (Allium porrum) se indică folosirea ca şi la ceapă.
Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. În special rădăcina stimulează activitatea stomacului.
Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) se indică folosirea acesteia crudă pentru faptul că stimulează activitatea stomacului.
Roiniţă (Mellisa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică celor nervoşi.
Rozmarin (rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Schinel (Cnicus benedictus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Siminoc (Helichrisum arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ştevie (Rumex alpinus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Talpa mâţei (Anteria dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Tarhon (Artemisia dracunulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Turiţă mare (Agrimonia eupartoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Usturoi (Allium sativum) se indică folosirea acestuia în alimentaţie pentru stimularea activităţii stomacului. Se foloseşte în funcţie de toleranţa individuală.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment