-->

Ameteli (vertij)


AMEŢELI (vertij).
Senzaţie subiectivă ce se manifestă prin tulburări vestibulare cu impresia de rotire a obiectelor sau a propriului corp, cu pierderea echilibrului, adesea este însoţită de greaţă sau chiar de vomă. Este simptomul cel mai important al bolilor urechii.

Acestea pot fi acute sau cronice şi se pot datora foarte multor cauze. Vom cita câteva dintre cele mai frecvente: boli de urechi, intoxicaţii cu alcool sau tutun, traumatisme, epilepsie, scleroză în plăci, tumori în special cu localizare cerebrală, diferite medicamente (streptomicină, chinină, etc), hemoragii cerebrale, tromboze, meningite, spondiloze cu diferite localizări, ateroscleroză, sifilis, menopauză, boli psihice, anemie, etc.

Tratamente: Se poate folosi una dintre plantele următoare: angelică, cimbrişor, cimbru, cinsteţ, coacăz negru, ghimber, lăcrămioare, leurdă, levănţică, mentă, negrilică, nuc, păducel, rozmarin, sănişoară, vâsc, ventrilică, vinarţ.
În primul rând se va căuta cauza care produce aceste simptome şi se va face tratamentul acestei afecţiuni în mod corect, până la vindecare şi atunci va dispare acest simptom de la sine.
În cazurile accidentale care se pot ivi de exemplu atunci când se priveşte în jos de la înălţime, la învârtirea scrânciobului, etc se poate lua unul din tratamentele de mai jos care diminuează acest simptom:


-Cinsteţ(Salvia glutinosa)- salvia galbenă- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute şi apoi se strecoară. Se va consuma atunci când aveţi ameţeli 1-2 căni pe zi la nevoie.
-Se va lua o linguriţă de ghimber sub formă de praf. Acesta se va ţine sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite. Se poate lua la nevoie de câte ori este cazul. Se poate lua şi tinctură- 1 linguriţă diluată la 100 ml apă.
-Mentă 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se pot consuma 3 căni de ceai pe zi.
-Se fierb 2 linguriţe de Negrilică (seminţe) în 250 ml apă timp de 10 minute. Se pot consuma 2 căni pe zi. Se pot fierbe într-un litru de vin 2 linguriţe de negrilică timp de 10-15 minute. Se strecoară şi se beau câte 50 ml de vin de câte ori aveţi nevoie. Se poate face preventiv un tratament cu 3 păhare de 50 ml de vin pe zi (câte unul înainte de fiecare masă).
-Infuzie de rozmarin- 1-2 căni pe zi.
-Sănişoară- 1 linguriţă de pulbere de plantă şi flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate la nevoie cu linguriţa.
-Ventrilică infuzie-seara la culcare.
-Vâsc 3 căni pe zi- macerat.
-Tinctură de păducel- 15 picături puse în 100 ml apă. Se poate lua de 3-4 ori pe zi.


În cazul când aceste ameţeli nu au o cauză bine determinată sau se descopere foarte greu până la terminarea examinărilor şi stabilirea cauzelor se poate lua: Ginko-Biloba în special sub formă de capsule sau Ginseng mai ales dacă este vorba despre un om cu vârsta peste 45 ani.

Reţeta 1:
Ameţeli cu slăbirea memoriei. 30 g vinarţ, 30 g cimbrişor şi 100 g roiniţă. Se amestecă toate acestea şi din amestec se va lua 1 lingură care se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se bea 1 cană pe parcursul unei zile. Nu se dă la hipertensivi.

Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment