-->

Alopecia

Alopecia.

Această boală poate fi ereditară sau din cauza diferitelor boli ale pielii (seboree), dar şi bolile infecţioase însoţite de temperaturi ridicate pot da această afecţiune. La fel intoxicaţiile mai ales cele cu mercur, pot provoca alopecia generalizată sau radiaţiile, dar cauzele sunt foarte multe
şi este dificil să fie redate toate aici şi nici nu are rost.

Se tratează foarte greu şi este un tratament de durată, de aceia se va face totul pentru a preveni această afecţiune, pentru că este mult mai uşor să previi decât să tratezi.
Se vor trata toate afecţiunile interne care există şi se va face igiena corectă a părului şi a pielii. Este indicat de asemenea să se ofere organismului o gamă cât mai variată de vitamine din legume şi fructe mai ales sub formă de sucuri, care se vor consuma zilnic de cei care sunt predispuşi la alopecie.


Se pot folosi la tratamente o serie de plante medicinale: ardei iute, brustur, brustur dulce, calomfir, călţunaşi, ceapă, coada calului, coada şoricelului, creţuşcă, hrean, ienupăr, levănţică, lumânărică, măghiran, măselariţă, merişor de munte, mesteacăn, mutătoare, muştar, năsturel, norocel, nuc, obligeană, pedicuţă, plop negru, porumb, ricin, rozmarin, salcie, salvie, săpunaş, sporiş, stânjenei, urzică mică, urzică moartă albă.
Cu acestea se vor face ceaiuri cu care se spală pe cap, sau se fac tincturi sau oţet cu care se fac frecţii 1-2 ori pe zi.

Tratament:
În primul rând se vor înlocui şampoanele cu un săpun neutru, apoi clătirea capului se va face cu substanţe acide (oţet, suc de lămâie în proporţii de 10% la litru). Se va începe apoi vitaminizarea organismului cu multe sucuri din legume şi fructe zilnic. De asemenea se va lua drojdie de bere câte 20-40 g pe zi în cure de minimum 30 zile sau dacă nu se poate lua polen de albine câte 20 g pe zi, timp de 30 zile. Trebuie însă să atrag atenţia că dacă se preferă polenul se va avea grijă ca înainte de a se înghiţii să fie foarte bine mestecat în gură, pentru că în caz contrar nu se poate asimila de către organism, deoarece organismul nu are posibilitatea să dizolve echina cu care este învelit polenul.

Câteva reţete:
Brusture (rădăcină)- cu sucul obţinut din rădăcina proaspătă se va unge capul şi se face frecţie în cazul seboreei scalpului. Se vor face frecţii zilnic.
Brusture- decoct din rădăcină cu frunze de mesteacăn şi cu rădăcină de urzică. Se pune câte 1 lingură din fiecare la 500 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. După strecurare se poate spăla pe cap sau se fac frecţii zilnice. În cazul în care se fac frecţii se va adăuga la 500 ml apă 1 lingură de oţet sau suc de lămâie. Se pot face frecţii cu un tampon de vată muiat în această soluţie. Se poate face de asemenea şi tinctură tot din acest amestec caz în care se va pune la 50 g de amestec de plante se pune 250 ml alcool sanitar şi trebuie pus şi 50 g de suc de lămâie.
Calapăr- decoct din frunze fierte 4 linguri la 500 ml apă timp de 5 minute, apoi strecurate. Este util la spălături şi chiar frecţii. Ajută la prevenirea căderii părului sau chiar în chelii.
Coada calului -4 linguri la 500 ml apă. Se fierb apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se poate folosi la spălarea capului sau pentru frecţii.
Hrean- tinctură se pensulează de 2-3 ori pe zi local.
Muştar- făină de muştar se amestecă cu făină, se face o coco cu apă caldă care se aplică local pentru 10-20 minute, în funcţie de toleranţă. Reface circulaţia sângelui şi prin aceasta reface şi firul de păr.
Nuci verzi- după crestarea învelişului se freacă de 3-4 ori pe zi locurile afectate în aşa fel ca să depăşească marginea, ar fi bine ca locul respectiv peste noapte să fie acoperit. În 15- 20 zile se reface părul, apară un puf care cu timpul se formează fir sănătos.
Obligeană- ulei de păr făcut din 100 ml ulei (preferabil de măsline) cu 20 g de rizom măcinat, macerat 10 zile, apoi strecurat. Se fac fricţionări ale capului zilnice. Este indicat la cei care au predispoziţie ereditară sau au părul mai uscat.
Rostopască. Se pun 2 linguri de rostopască la fiert pentru 5 minute în 250 ml apă. Strecuraţi, apoi spălaţi-vă pe cap cu acest lichid. După spălare faceţi o frecţie cu alcool sanitar în care aţi pus ardei iute. Se frecţionează zilnic cu un tampon de vată. Efecte mai bune se obţin dacă omul se tunde la zero şi se rade pe cap.
Rozmarin cu Sunătoare- 2 linguri din fiecare plantă se pun la 500 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se fac frecţii pentru stimularea creşterii părului şi fortificarea părului.

Urzica. Recent s-a stabilit că urzica are finasterine care sunt foarte utile în cazul tratării alopeciei şi prostatei. Se poate folosi: 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se spală părul cu acest ceai de 2-3 ori pe săptămână. Se mai poate folosi-rădăcina şi seminţele care se vor fierbe timp de 15 minute (2 linguriţe la 250 ml apă).

Reţetă.
Se pun 1 mână de frunze de urzici, 1 mână de frunze de nuc şi 2 linguri de rostopască. Puneţi totul în 2 litri de apă şi lăsaţi să fiarbă timp de 30 minute. Se strecoară şi apoi se spală cu acest decoct pe cap. Este indicat în cazul alopeciei şi mai ales la cei cu părul negru sau şaten. Se poate face şi frecţie a scalpului cu acest lichid cu ajutorul unei bucăţi de vată zilnic. Se poate lăsa şi lichid din acesta pe păr mai mult timp pentru ca să acţioneze mai eficient.
Tinctură de propolis 10% se vor face zilnic frecţii energice în chelii, pentru creşterea părului. Se pune cu ajutorul unui tampon de vată cu care se fac şi frecţiile.
Sare mare- se va freca pielea capului energic cu aceasta zilnic pentru a reface circulaţia sângelui şi a ajuta la refacerea podoabei capilare.
Ceapă tăiată mărunt, în amestec cu sare şi piper în diferite proporţii. Se freacă bine pielea capului, pentru evitarea căderii părului.
În toate cazurile în care se spală pe cap este indicat să se clătească pielea capului cu apă acidă (oţet, suc de lămâie), la fel la frecţii.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

1 comentários:

  1. Rozmarinul este intradevar bun.Se poate folosi si sub forma de tinctura.Mai multe amanunte pe razvana1221.blogspot.com

    ReplyDelete