-->

Afte bucale

Afte bucale.

Afecţiunea mucoasei bucale. Se dezvoltă la nivelul mucoasei buzelor, obrazului sau limbii.
De obicei este însoţită de adenopatie. Etiologia nu este clară, dar sunt incriminaţi mai mulţi factori: ereditari, psihosomatici, etc,
care pot fi favorizaţi de dispepsii, tulburări menstruale, hipertiroidism, dar şi de depozite de tartru pe dantură, de folosirea unei periuţe noi care răneşte şi nu a fost în prealabil dezinfectată, de consumul ciocolatei, condimentelor, tutunului, cafelei, etc.
Se poate folosi una sau mai multe din plantele medicinale: afin, arin, busuioc, calomfir, cimbrişor, coada calului, coada şoricelului, creţişoară, ienupăr, lămâi, lemn câinesc, levănţică, morcov, mur, nalbă, năprasnic, nuc, ovăz, pătlagină, pătrunjelul câmpului, porumbar, răculeţ, răscoage, salcie, salvie, sclipeţi, splinuţă, sporiş, şopârlaiţă, stejar, tătăneasă, trandafir, trei fraţi pătaţi, turiţă mare, ţelină, untul pământului.
Se vor face ceaiuri mai concentrate cu una sau mai multe din plantele de mai sus cu care se va face gargară de mai multe ori pe zi. Este indicat să se facă de fiecare dată după masă după ce s-a spălat pe dinţi. Se face gargară indiferent că se mănâncă, puţin sau mult.

-Afin- 10 fructe de afine se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi apoi se face gargară cu acest ceai, de mai multe ori pe zi.
-Arin- coajă şi frunze de arin 2 linguri se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi.
-Lămâi- se fac clătiri repetate de mai multe ori pe zi (de cel puţin 3-4 ori) cu suc de lămâie stoarsă într-un pahar cu apă călduţă. La clătire apar uneori dureri usturătoare însă acest lucru va trece foarte repede o dată cu apariţia vindecării.
-Porumbar- rădăcini, scoarţă de pe ramuri tinere, frunzele sau fructele verzi- 2 linguriţe se pun la 250 ml apă şi se fierb 10 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi sau se aplică compresă sau spălături în cazurile cu candidoze în alte locuri. Fructele verzi se pun în ţuică cât să se acopere. Se pot folosi apoi în tot timpul anului în cazul aftelor punând puţină ţuică local.
-Stejar- coajă de pe ramuri tinere- 2 linguriţe de coajă mărunţită se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară, apoi se face gargară de mai multe ori pe zi.
-Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 1 lingură de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Gargară se face de mai multe ori. Este foarte utilă chiar şi la „zăbăluţă”.

Reţeta 1: se pun 3 linguri de cimbru, 3 de salvie şi 3 de iederă mărunţite la 1 litru de vin de bună calitate. Se ţin apoi timp de 10 zile şi se strecoară. Se poate adăuga şi 100 g de miere de albine (dacă nu aveţi contra indicaţii). Se clăteşte apoi gura de mai multe ori pe zi cu acest vin. Se păstrează în sticle bine închise, preferabil de culoare închisă la rece.
Se mai poate folosi în cazurile mai grave propolis brut care se va suge în gură câte 1 gram după fiecare masă. Cei care suportă vor folosi tinctura de propolis 30% din care vor pune 2 picături la fiecare 5 kg corp pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghite. Se face de 3 ori pe zi, cât timp este nevoie. Nu are nici o contraindicaţie şi ajută şi la refacerea mai rapidă a celulelor din gură.
Aftele pot fi vindecate dacă se consumă iaurt. Se va consuma de 3 ori pe zi câte 100 ml cel puţin. Se preferă preparatele din comerţ care au: Lactobacillus acidophilus sau Lactobacillus bulgaricus. Acesta are un efect foarte puternic antibacterian. Se poate consuma zilnic.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment