Afectiunile aparatului urinar
Cistite, nefrite, litiaze, insuficienţă renală… sunt doar câteva dintre afecţiunile aparatului urinar. Se caracterizează prin dureri în abdomenul inferior sau la nivelul rinichilor (în cazul litiazei), senzaţie de greaţă, nevoie imperioasă de a urina (în cazul cistitelor), etc. Pentru prevenirea şi chiar vindecarea acestor boli se recomandă, un regim alimentar adecvat, bazat pe sucuri, infuzii şi macerate din legume şi fructe, cu efect diuretic şi depurativ. Astfel pentru a preîntâmpina formarea calculilor la persoanele predispuse, dar şi pentru a ajuta în cazul în care acestea sunt deja prezente şi a putea fi mai uşor eliminate, se pot folosi infuzia de morcovi, suc de dovleac, de pepene verde, infuzia de sparanghel, etc.
Multe dintre legume prezintă proprietăţi diuretice, favorizând eliminarea apei în exces din organism. Dintre acestea amintim ceapa, ţelina, ridichea neagră, dovleacul, cireşele, etc. Ca bacteriostatice, de mare ajutor în caz de cistite şi pielite sunt fructele de pădure.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afine, albăstrele, anason, brad, brânca ursului, brustur, cartof, ceapă, cerenţel, cimbrişor, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada calului, fumăriţă, ienupăr, lăsnicior, ipcărige, leuştean, limba mielului, măceşe, măghiran, mei păsăresc, merişor, mesteacăn, micşunele ruginite, morcov, năprasnic, năvalnic, nemţişori de câmp, obligeană, osul iepurelui, păpădie, perişor, pir, plămânărică, plop negru, porumb, porumbele, priboi, rotunjoară, scânteiuţă, schinduf, schinel, scoruş de munte, sfeclă roşie, siminoc, smochine, soc, sorbestrea, sporiş, strugurii ursului, sulfină, trei fraţi pătaţi, troscot, turiţă mare, untul pământului, urzică, ventrilică, vetrice, vinariţă, vişin.
Diuretice: castravete, cireşul, coada calului, feciorica, ienupăr, merişorul de munte, mesteacăn, osul iepurelui, pirul, porumbul, roiba, vinariţa.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afine (Vaccinum myrtylis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
-Suc de afine- beţi 2 pahare de suc pe zi din fructe proaspete o perioadă mai lungă de timp. Sunt indicate la cistite acute sau cronice.
Albăstrele (Centaurea cyanus)- 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
Anason (Pimpinella annisum) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are şi efect diuretic şi de mărire a secreţiilor interne.
Brad (Abies alba)- se pune 2 linguriţe de ace de brad sau conuri verzi mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antimicrobian puternic pe care-l are.
Răşina de brad- 5 linguri de răşină se pun în 100 ml alcool de 70 grade şi se ţin timp de 15 zile agitând de mai multe ori pe zi. Se strecoară. Se poate lua câte 5 picături de 3 ori pe zi diluate cu 100 ml apă. Are un efect puţin mai slab decat tinctura de ienupăr dar foarte mult apreciată pentru rolul de diminuare a calculilor renali şi fiind mai uşor suportată decât cea de ienupăr. Este şi cicatrizantă totodată şi sporeşte imunitatea aparatului renal şi urinar.
Brânca ursului ( Heracleum spondylyum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are efecte deosebite în foarte multe afecţiuni. Există şi în magazinele naturiste o serie de preparate cu această plantă (tincturi, extrase, etc) care se folosesc conform indicaţiilor producătorului.
Brustur (Arctium lappa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni în cursul zilei pentru efectul emolient şi cicatrizant asupra epiteliului renal.
Cartof (Solanum tuberosum) se consumă sucul din cartofi proaspeţi câte 100 ml de 3 ori pe zi, pentru efectul cicatrizant.
Castravete (Cucumis sativus)- Are un puternic efect diuretic. Se poate consuma cu diferite mâncăruri crud sau sub formă de suc obţinut din castraveţi proaspeţi caz în care se poate lua câte 100 ml de 3 ori pe zi. Se poate de asemenea folosi cu alte sucuri în combinaţie.
Ceapă (Allium ceppa)
-Decoct de ceapă- curăţiţi coaja şi spălaţi 100 g de ceapă. Puneţi-o într-un vas şi turnaţi peste ea 250 ml apă. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să fiarbă la foc domol 15 minute. După răcire stoarceţi ceapa şi strecuraţi lichidul. Îndulciţi cu 50 g de miere. Beţi întreaga cantitate seara la culcare. Are un efect diuretic garantat, fiind indicat în caz de retenţie urinară. Nu se păstrează de la o zi la alta, căci se alterează. Se poate de asemenea consuma în orice cantitate crudă. În cazurile în care se doreşte să se urineze şi nu se poate se taie o ceapă (bulb) mărunt şi se pune pe o pânză care se aplică în partea din jos a abdomenului şi o alta pe regiunea rinichilor şi se porneşte urina la scurt timp.
Cerenţel (Geum urbanum) 2 linguriţe de plante mărunţite (rizom) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Este indicat în cazurile în care se doreşte un efect astringent sau de diminuarea secreţiilor, dar şi unul antibiotic.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Este un antibiotic al aparatului urinar.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are efect antibiotic şi calmant.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se indică folosirea fructelor zilnic câte 100 g pentru efectul astringent şi dezinfectant şi frunzele ceai pentru efectul astringent şi ele.
Coada calului (Equisetum arvense)- se iau trei mâni bune de plantă mărunţită care se pune la 2,5 litri de apă argiloasă rece (se amestecă praf de argilă cu apă plată sau de izvor) lăsându-se să se macereze 8 ore. Se filtrează prin tifon şi se pun deoparte. Planta rămasă în tifon se pune la fiert cu alţi 2,5 litri de apă timp de 2 minute după care se lasă la infuzat timp de o oră. Se filtrează şi se amestecă bine cu maceratul. Când se foloseşte se încălzeşte puţin, dar nu peste 38 grade. Este foarte eficient în cazurile de cistită (ca băi de şezut) şi la infecţiile renale. Se poate face zilnic. Are un puternic efect diuretic chiar dacă se foloseşte şi ceaiul simplu din 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Există în comerţ şi preparate cu fructe de soc care se folosesc conform indicaţiilor producătorului.
Fumăriţă (Fumaria officinalis)- 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Se bea între mesele principale în cazul afecţiunilor vezicii sau renale.
Ienupăr (Juniperus communis)- tinctură- există la toate magazinele de plante medicinale din ţară şi este foarte eficientă fiind una dintre cele mai puternice medicamente care se pot administra pentru infecţiile urinare. Aceasta măreşte diureza, deci este un diuretic şi antiinfecţios urinar. Se vor lua câte 5-15 picături de tinctură diluate în ceai de 3 ori pe zi. Este bine să se ia înainte de mesele principale. Este indicată în cistite, nefrite, uretrite, litiaze şi în general în toate afecţiunile aparatului urinar. Are un puternic efect diuretic. Acelaşi efect îl are şi consumul bacelor. Se va începe în prima zi cu 4 bucăţi pentru ca în fiecare zi să se adauge una în plus până la 15 boabe pe zi. Acestea se mestecă în gură apoi se înghit. Se face acest pentru aceleaşi efecte arătate mai sus. Se interzice acest tratament la cei cu afecţiuni grave renale.
Lăsnicior (Solanum dulcamara) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are şi un efect calmant.
Ipcărige (Gypsophila paniculata) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diuretic şi de distrugere al diverşilor paraziţi din organism. Nu se supra dozează fiind cu efecte foarte puternice.
Leuştean (Levisticum officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite (se preferă rădăcina) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diuretic.
Limba mielului (Borago officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Este şi cu efect antibiotic.
Măceşe (Rosa canina)- se pun fructele de măceşe să se usuce la soare apoi se macină până se obţine o pudră fină. Se pune apoi 1 linguriţă de pudră din aceasta la 250 ml apă clocotită. Se lasă timp de 15 minute acoperit apoi se strecoară. Se bea mai ales seara în toate afecţiunile urinare fiind indicat şi în cazurile de litiaze renale.
Măghiran (Marjorana hortensis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are efect antibiotic şi calmant.
Mei păsăresc (Lithospermum purpurea-coeruleum) se consumă seminţele crude întregi pentru efectul laxativ şi diuretic pe care-l au. Se ia câte 1 linguriţă la nevoie.
Merişor (Vaccinum vitis-idaea)- decoctul din frunze de merişor are acţiune dezinfectantă şi este recomandată în cazul pietrelor la rinichi, al reumatismului, pielonefritei, cistitei.
Decoctul se pregăteşte în felul următor: se pun 2 linguri de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se beau câte 2 pahare pe zi. Fructele de merişor, datorită conţinutului mare în vitamina C sunt recomandate ca un mijloc vitaminizant.
Împotriva frisoanelor medicina populară indică sucul din fructe de merişor pentru că acesta combină acţiunea diuretică şi pe cea antiinflamatoare, suprimă dezvoltarea microbilor şi elimină toxinele. Băutura acrişoară potoleşte setea, iar vitaminele conţinute de ea refac forţele. Sucul de merişor este recomandat şi în cazul afecţiunilor oncologice renale.
Mesteacăn (Betula verrucosa) 2 linguriţe de plante mărunţite (frunze)se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diuretic şi totodată un puternic efect antibiotic pentru stafilococ şi chiar streptococ şi alţi germeni patogeni.
Micşunele ruginite (Cheiranthum cheiri) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
Morcov (Daucus carota) -Infuzie de morcovi- puneţi într-un vas 3 linguri de morcovi raşi, apoi opăriţi-i cu 3 pahare de apă clocotită şi acoperiţi vasul. Lăsaţi să se infuzeze timp de 4-5 ore, după care strecuraţi: Beţi de 3 ori pe zi câte 1 pahar de lichid fierbinte timp de 3 luni. Se recomandă pentru prevenirea apariţiei sau chiar pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Se consumă întreaga cantitate în ziua preparării sau cel mai târziu a doua zi, dar până atunci se ţine la frigider. Sucul de morcovi este foarte indicat să se consume zilnic câte 200 ml de 3 orio pe zi, pentru refacerea epiteliului renal.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are efecte deosebite în foarte multe afecţiuni. Există şi în magazinele naturiste o serie de preparate cu această plantă (tincturi, extrase, etc) care se folosesc conform indicaţiilor producătorului.
Năvalnic (Phillitis ocolopenobium) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Se indică pentru efectele antibiotice.
Nemţişori de câmp (Consolida regalis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă clocotită şi se lasă acoperit pentru 15 minute. Se strecoară şi se foloseşte în cursul zilei.
Osul iepurelui (Ononis spinosa) conţine alfa-onocerina, acid citric, taninuri, fitosteroli, ulei gras, etc. Produce diureză şi are un efect antibiotic destul de puternic. Se va face un ceai din rădăcină. 2 linguri de rădăcină mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 15 minute după care se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 căni pe zi. Are un puternic efect diuretic.
Păpădie (Taraxaxcum officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite (sau rădăcină) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
Perişor (Pirola secunda) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
Pir (Agropyron repens) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun cu o cană de apă, se fierb timp de 5 minute şi se strecoară aruncând această apă. Aceleaşi plante după strecurare se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diuretic.
Plămânărică (Pulmonaria officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Se indică datorită efectelor antibiotice pe care le are.
Plop negru (Populus nigra) se pune 1 linguriţă de muguri zdrobiţi la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Se indică datorită efectelor antibiotice pe care le are.
Porumb (Zea majs) se foloseşte mătasea de porumb mărunţită 2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Se indică datorită efectelor diuretice puternice.
Porumbele (Prunus spinosa) florile 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Având efecte diuretice. Fructele în schimb au efecte astringente 1 linguriţă de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Acelaşi efact ca şi fructele are coaja care se va prepara tot ca şi fructele.
Priboi (Geranium macrorrhizum) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Au efect antibiotic.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Ajută chiar şi la diminuarea calculilor.
Scânteiuţă (Anagallis arvensis)-1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) seminţele se pun 1 linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile. Este foarte utilă putând să regleze secreţiile la mai multe organe (rinichi, pancreas, ficat, etc).
Schinel (Cnicus benedictum) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Se indică pentru efectul antibiotic.
Scoruş de munte (Sorbus domestica) se indică consumarea fructelor în toate afecţiunile urinare, pentru efectul antibiotic şi mineralizant al acestor fructe. Se pot consuma în cure de 100 g zilnic sau chiar în cantităţi mai mari. Se pot face şi anumite preparate (siropuri, dulceţuri, etc) cu efecte deosebite.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se indică consumul sucului acesta din rădăcină câte 2-300 ml pe zi, pentru efectul de refacere al calităţii sângelui, efectul cicatrizant şi foarte multe alte beneficii pentru organism. Se indică întotdeauna când s-au luat înainte medicamente multe şi puternice sau când s-a făcut un tratament contra cancerului. Se poate amesteca şi cu alte sucuri de legume şi fructe.
Siminoc (Helichrisum arenarium) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
Smochine (Ficus cariaca) se indică folosirea fructelor, zilnic cel puţin 100g, pentru întărirea organismului în cazurile de afecţiuni urinare, în special cronice.
Soc (Sambucus nigra)- sirop- se pun 5-6 inflorescenţe proaspete la un litru de apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi se strecoară. Se adaugă 1 kg de zahăr. Se fierbe până primeşte consistenţa unui sirop. Se toarnă apoi în sticle mai mici. Se poate folosi câte 1 linguriţă pusă în orice ceai pentru afecţiunea respectivă (cimbru, podbal, etc). se poate lua de mai multe ori pe zi. Este indicat la toate afecţiunile respiratorii sau urinare. Se mai pot folosi de asemenea florile. 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni calde pe zi. Este diuretic.
Se mai poate face socată. 3-4 flori mărunţite se pun la 5 litri de apă împreună cu 3-4 lămâi tăiate mărunt şi 500 g de zahăr. Se lasă la soare timp de 4-7 zile (în funcţie de temperatură) după care se poate consuma obţinându-se după strecurare o băutură răcoritoare foarte utilă cu multă vitamina C care este un antioxidant puternic.
Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
Sporiş (Verbena officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Se indică pentru efectul antibiotic.
Strugurii ursului (Arctostaphylos uwa-ursi) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diuretic.
Sulfină (Melilotus officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Ajută chiar şi la refacerea circulaţiei în întreg organismul până la nivelul capilarelor.
Ţelină (Apium graveolens) -Macerat de ţelină- se pune 50 g de rădăcină de ţelină într-un litru de apă rece. Se lasă la macerat timp de 8 ore, apoi se strecoară. Se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi ca diuretic.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are efecte diuretice şi antibiotice.
Troscot (Polygonum aviculare) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diuretic. Se indică şi datorită faptului că conţine acid acetilosalicilic care este şi anti inflamator, fără să aibă efectele adverse ale piramidonului.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diuretic, ajutând şi la eliminarea calculilor.
Untul pământului (Tamus communis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
Urzică (Urtica dioicea) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diuretic, antibiotic şi remineralizant.
Ventrilică (Veronica officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are efect antibiotic.
Vetrice (Chryzantemum vulgare) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are un puternic efect diureticşi antibiotic destul de puternic la nivel urinar.
Vinariţă (Galium odorata) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Se indică folosirea în combinaţie cu alte plante medicinale.
Vişin (Cerasus vulgaris) ca şi cireşele se vor folosi cozile de la fructe care se mărunţesc apoi se pun 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic, ajutând şi la eliminarea calculilor.
-Macerat de legume- se rad morcovi, ţelină, pătrunjel (toate rădăcină după curăţare şi spălare), câte 2 linguri din fiecare. Se pun apoi în 2 litri de apă şi se lasă până a doua zi, când se consumă această apă. Este foarte bună pentru a curăţii canalele urinare şi pentru a asigura vitaminele necesare organismului. Se poate face zilnic de cei cu diferite afecţiuni ale aparatului urinar, perioade de 3-4 luni.
Ceai combinat: 2 linguriţe de merişor, 2 linguriţe de frunze de mesteacăn, 2 linguriţe de mătase de po-rumb, 1 linguriţă flori muşeţel. Se pun acestea în 500 ml apă de seara până dimineaţa. Dimineaţa se strecoară acest preparat. Separat se pune la fiert 500 ml apă şi când clocoteşte se toarnă în această apă plantele care au fost strecurate. Se acopera pentru 30 minute, apoi se strecoară. Se amestecă ambele lichide obţinute. Se obţine aproape 1 litru de lichid. Acest lichid se va consuma înainte de mese cu 15 minute câte 1 cană sau eventual se împarte în trei porţii. Este bine ca în fiecare din aceste ceaiuri să se pună înainte de a se consuma un vârf de cuţit de bicarbonat şi 10 picături de tinctură de ienupăr sau tinctură de răşină de brad. Este unul dintre cele mai utile combinaţii pentru diminuarea calculilor renali indiferent de localizarea lor. (chiar şi în vezică).
Cură de dezintoxicare: dimineaţa la trezire se ia în gură 1 lingură de ulei de floarea soarelui cu care se clăteşte gura timp de 15 minute, fără să se înghită absolut nici o picătură (devine foarte toxic). Se aruncă la Wc şi se clăteşte foarte bine gura cu mai multe ape. Se spală bine pe dinţi. După ce se clăteşte gura cu uleiul, acesta trebuie să fie alb la culoare, în caz contrar înseamnă că nu s-a clătit cu suficientă forţă. Se face timp de 15 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi în cazurile mai grave se poate repeta. Nu se va întrerupe tratamentul chiar dacă apar anumite tulburări, pentru că în acest caz înseamnă că tratamentul a fost eficient.
Se dovedeşte util în toate afecţiunile ficatului, în boli cronice respiratorii, oboseală cronică, afecţiuni renale, ginecologice, intestinale, bolile pielii, afecţiuni articulare, flebite, tromboflebite, migrene, varice, etc.
Băile de şezut.
Acestea sunt foarte eficiente şi se folosesc în foarte multe afecţiuni renale şi vezicale. Rolul băilor este de a dilata căile urinare şi în acest fel ajută la eliminarea mai uşoară a pietrelor, dar în plus au rolul de a ajuta întreg aparatul urinar prin mărirea imunităţii şi chiar fortificarea sfincterelor.
Problema cea mai mare este că de multe ori nu există un vas suficient de mare care să poată cuprinde suficientă apă şi să dea voie totodată bolnavului să fie în apă şi cu regiunea renală. Deci în multe cazuri rinichii vor rămâne afară din baie şi deci baia nu mai are aceiaşi eficienţă. De aceia este foarte dificil pentru unii să facă băi de şezut şi preferă să facă băi în cadă cu toate că pentru aceasta este necesar o cantitate mai mare de plante.
În general se fac băi de şezut sau chiar în cadă cu următoarele plante medicinale: coada calului, sulfina, flori de fân, paie de ovăz, coada şoricelului. Acestea sunt cele mai mult utilizate datorită faptului că sunt mai uşor de cules fiind în unele regiuni în cantitate foarte mare. În ceea ce priveşte florile de fân de asemenea se pot obţine foarte uşor de la oricine are animale şi le hrăneşte cu fân (cai, vaci, etc). Este vorba de fapt de scuturătura de fân care rămâne în şurile unde a fost depus fânul, după ce acesta s-a folosit. De cele mai multe ori acesta se aruncă ne fiind util în gospodărie.
Prepararea infuziei: în general se pune minimum o mână de plantă mărunţită la 5 litri de apă clocotită şi se acopere pentru 15-30 minute, după care se strecoară în lighean sau cadă. În cadă se va avea grijă ca lichidul să depăşească regiunea rinichilor şi să fie cât mai cald. În momentul în care se răceşte se mai completează cu altă apă fierbinte din infuzie. Este bine să se stea minimum 30 minute pentru a putea ca toate canalele urinare să se dilate.
După baia aceasta se va tampona cu un prosop şi se va introduce în pat pentru minimum 30 minute. Este foarte bine ca în timpul cât se stă în cadă să se consume ceaiuri fierbinţi din diferite plante în special diuretice. Se poate face acest lucru zilnic sau chiar de 2 ori pe zi. Este recunoscut faptul că băile fierbinţi sunt foarte utile pentru calmarea durerilor din zona renală şi urinară.
Sucuri din legume şi fructe indicate în afecţiunile urinare:
Acidoze: morcovi 300 ml, spanac 180ml sau morcovi 330, sfeclă roşie 90 ml, castravete 30 ml.
Cistită: ca la acidoze.
Incontinenţă urinară: mere 300 ml
Litiaze: morcov 200 ml, castravete 100ml, ridiche 50 ml. Sau morcov 200, castravete 100ml, pătrunjel 20 ml, ridiche 20 ml, Ţelină 60 ml.
Tulburările vezicii urinare: ca la acidoze
În toate cazurile sucurile se fac doar înainte de a se consuma pentru a nu se oxida, înainte de administrare. Se indică să se ia de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale cantitatea indicată.
va multumesc frumos pentru ajutor.
ReplyDelete