-->

Principii si sanatate pe intelesul tuturor

Câteva date generale cu privire la alimentaţie, de care ar fi bine să ţinem seama, pentru ca sănătatea noastră să beneficieze la maximum

• Alimentaţia este “medaliatul cu argint” al sistemului de sănătate ; principalul factor de sănătate este exerciţiul fizic
• Alimentaţia incorectă, sau / şi greşelile alimentare datorate ignoranţei sau neştiinţei, determină până la 30% dintre cazurile de cancer, indiferent de localizare

• “Masa de dimineaţă mănânc-o singur, masa de prânz împarte-o cu prietenii, iar masa de seară, dă-o duşmanilor” (proverb german).
Masa de dimineaţă se depune cel mult 10%, masa de prânz între 30-40%, în vreme ce o cină luată după ora 18, se depune în proporţie de 80-90% !
• Se recomandă minim 5 ore între mese
• Ultima masă (de seară), va fi luată, cel târziu la ora 18
• Oricând este posibil, tentaţi să luaţi 2 mese pe zi, regim care este mai sănătos decât 3 mese / zi (recomandarea nu este întotdeauna valabilă ; excepţie pacienţii cu ulcer gastro-duodenal, diabet zaharat etc.)
• Alimentele cele mai sănătoase, de regulă se gătesc şi cel mai simplu, necesitând un timp de scurt pentru preparare. Din nefericire, şi reciproca este perfect valabilă !
• Căutaţi să aveţi zilnic o alimentaţie cât mai variată
• Consumaţi alimente care să aibă preponderent un indice glicemic sub 70 şi extrem de rar pe cele cu IG > 70
Combateţi cu hotărâre constipaţia ! 90% dintre persoanele care au, sau vor avea cancer, au fost, sau sunt constipate !!!
• Masa va fi luată... la masă şi nu în faţa televizorului, a ecranului PC, în timp ce fac altceva, sau pe ritm de muzică !!!
• Recomand evitarea atitudinilor fanatice, extremiste în ceea ce priveşte alimentaţia. Stabilesc, când sunt invitat la cineva la masă, întâi de toate relaţii, dar totuşi... până la principii !
• Gustul unui aliment nu va prima şi nici nu va fi exclusiv în alegerea acestuia, dar totuşi va conta ! Primează faptul ca un aliment să fie sănătos şi apoi voi aplica criteriul gustului ! Voi mânca întâi cu creierul şi apoi cu papilele gustative. Educaţi-vă gusturi sănătoase, pentru că altfel sănătatea dvs. va avea drastic de suferit !
• Alimentele pe care le consumăm trebuie să conţină toate principiile alimentare (proteine, glucide şi lipide), cât şi minerale şi vitamine
• Nu “alimentaţie sănătoasă” în loc de un alt principiu de sănătate, ci alături de acesta !
• Utilizaţi alimente care pot fi mestecate (mai) mult
• Evitaţi “ciugulitul” între mese (fie la TV, fie la meci) ; îngraşă şi strică stomacul !
• Evitaţi alimentele prea reci sau prea calde ; strică dinţii şi stomacul !
• Consumaţi preferabil cât mai multe alimente în stare crudă şi fiartă !
• Evitaţi excitantele şi iritantele ; provoacă iritabilitate şi afectează stomacul
• Alimentele nu se răcesc punându-le sare ! Reduceţi cât de mult consumul de sare, fie aveţi, fie nu aveţi probleme cu hipertensiunea arterială !
• Consumaţi cât mai rar alimente rafinate (dulciuri concentrate, biscuiţi, napolitane, paste făinoase din făină albă, pâine albă, uleiuri etc.)
• Folosiţi cât mai multe fructe şi legume proaspete şi sănătoase (minim 4-5 / zi), având culori intense
• Promovaţi în alimentaţia dvs. cotidiană sursele importante de anti-oxidanţi şi bioflavonoide
• Consumaţi zilnic, sau cât de des cu putinţă soia. Evitaţi soia modificată genetic ! E cancerigenă
• Utilizaţi exclusiv uleiul de măsline (w9) în locul uleiurilor w6 (floarea soarelui, porumb, germeni de grâu, soia, rapiţă...)
• Folosiţi din când în când remarcabilul ulei de in (alimentar !), în cantităţi mici (1-3 linguriţe/zi), în special în alimentaţia copiilor
• Căutaţi să consumaţi alimente ecologice, fără “E”-uri. Se găsesc ceva mai greu, dar merită din plin efortul de a le căuta şi achiziţiona !
• Evitaţi pâinea albă !!!
• Consumaţi alimente bogate în fibre !
• Atenţie la “regula celor 3” : zahăr, miere, ulei, seminţe de in, nuci, tărâţe
• Ar fi bine să introduceţi în alimentaţia dvs. cotidiană superalimente : lăptişor de matcă, polen granule (la nealergici !), spirulină, aloe vera, rădăcină de Ginseng, germeni de cereale
• Ar fi bine să consumaţi zilnic cel puţin un lider cap de serie : spirulină, soia, măr, portocală, usturoi, secară, fragi etc.
• Consumaţi preponderent, sau exclusiv alimente cu caracter bazic (cele de origine vegetală şi nerafinate)
• Evitaţi alimentele care determină aciditate în organism (cele de origine animală, rafinatele, murăturile, băuturile carbogazoase, oţet, alcool...)
• Evitaţi guma de mestecat
• Atenţie la numărul de calorii pe care le furnizează alimentele ce compun dieta dvs. Adesea ( > 50% din cazuri), consumăm mult mai mult caloric decât este necesar => obezitate şi tot cortegiul de boli ce decurg de-aici ! Deci, nr. de calorii va fi adaptat în funcţie de sex, activitatea desfăşurată, greutatea corporală, perioada fiziologică (creştere, sarcină), sau patologică (boli cronice, febră etc.)
• Evitaţi recordmenii în colesterol (ouă, unt, untură, seu, slănină, organe animale) şi acid miristic (nucă de cocos, margarină, brânză grasă, untură, slănină). Aduceţi cel mult 200 mg / zi de colesterol prin alimentaţie (ar fi bine să nu aduceţi deloc colesterol prin alimentaţie !)
• Aveţi grijă să aveţi zilnic un raport w3 / w6 > 1, cu efecte remarcabile pentru sănătatea dvs.
• Evitaţi alimentele care vă provoacă balonări (testaţi-vă toleranţa individuală !), dar şi pe cele care sunt surse / inductori de Histamină (principala substanţă pro-alergică) : produsele lactate, murăturile, alimentele alterate, carnea de porc, cacaoa, arahidele, peştele decongelat, ton, sardină, anşoa...
• Evitaţi carnea roşie şi neagră ; consumaţi eventual carne albă, dar şi aceea într-o cantitate cât mai mică !
• La o cantitate dată de alimente de origine animală, asiguraţi-vă că veţi consuma cel puţin o cantitate triplă de alimente de origine vegetală !
• Evitaţi combinaţia legume + fructe la aceeaşi masă ! Produce fermentaţie
• Evitaţi orice asociere dintre următoarele : lactate +/- zahăr +/- ouă. Produc fermentaţie
• Evitaţi consunul lichidelor în timpul mesei ! Lichidele vor fi consumate cu minim 20’-30’ înainte de masă şi după minim 90’-120’ după masă ; altfel diluează sucurile digestive şi ajung să fermenteze în stomac
• Evitaţi prăjelile, afumăturile, grăsimile alimentare +/- hidrogenate (margarinele), alimentele la grătar. Sunt cancerigene, aterogene şi / sau îngraşă !



În legătură cu obiceiurile alimentare aş dori să atrag atenţia încă asupra unui aspect : ar fi excelent dacă ne-am ghida preferinţele culinare după un punct de vedere altruist şi nu după unul egoist. Astfel, să dorim după alimente care să-i placă lui (organismului) şi nu gusturilor mele. Doar aşa voi fi sigur că am o alimentaţie sănătoasă. Gusturile noastre sunt pervertite şi “ne place” să consumăm alimente care constituie deseori un dezastru pentru corp. Nu vă bazaţi pe gusturi când este să fiţi în faţa unei mâncări apetisante ! Ce poate fi mai bun (la gust), de pildă, decât un cotlet de porc la grătar cu o garnitură de cartofi prăjiţi ? Dar pentru organism reprezintă un dezastru ! Ce conţine meniul amintit ? O bombă calorică, alături de uleiuri oxidate (cancerigene şi aterogene) şi benzpiren, mult colesterol şi acela oxidat ! Este nevoie oare să amintesc şi de cantitatea uriaşă de radicali liberi pro-oxidanţi, din meniul de mai sus ? Ce părere credeţi că va avea organismul în faţa acestei agresiuni ? Educaţi-vă gusturile după un mod sănătos de viaţă, ţineţi-le în frâu, nu vă lăsaţi conduşi exclusiv după gusturi şi pofte şi veţi avea numai de câştigat !


Dr. Mărginean Călin
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment