-->

Alcoolism si Tabagism


15. Alcoolism si tabagism

Alcoolismul este o boală în care o persoană continuă să consume alcool chiar şi atunci când acesta îi creează probleme de sănătate şi de familie. Când un alcoolic nu bea, are simptome de renunţare. Începe să tremure, are frisoane şi halucinaţii.
Efectele de scurtă durată ale alcoolului sunt răspunsuri încetinite faţă de mediu, scăderea coordonării, alterarea memoriei, vomă, tulburări de vedere, dificultatea de a merge sau a sta în picioare, pierderea cunoştintei, coma şi decesul.
Efectele de lungă durată ale alcoolului sunt alcoolismul, pierderea memoriei, ciroza hepatică, boli de inimă, scurtarea duratei de viaţă.
Dacă o persoană cunoscută prezintă două din următoarele caracteristici, este posibil să fie alcoolică - bea la o anumită oră, bea dimineaţa, bea singură, ascunde alcoolul, are pierderi de memorie în timp ce bea sau după ce a băut, devine furioasă, tristă sau iritată după ce a băut, se simte vinovată din cauza comportamentului său, evită prietenii sau activităţile sociale, afectează comportamentul familiei, se plânge de scădere în greutate şi insomnie, se scuză că bea de nevoie. Semnele care îi avertizează pe cei din anturajul unui posibil alcoolic că acesta se confruntă cu boala, deşi el rareori o recunoaşte, sunt consumul frecvent de alcool pentru a face faţă problemelor zilnice, evitarea responsabilităţilor casnice sau ale celor de la serviciu, certurile în familie, lipsa de respect faţă de sinepromisiuni nerespectate de a se lăsa de băut, pierderea memoriei.


Fitoterapie
Cătina albă conţine vitamina C, B1 şi B2, pigmenţi carotidieni, acid folic, acizi graşi, fitosteroli, fiind o polivitamină naturală. Se face o infuzie din două linguri de fructe zdrobite la o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 30 de minute, apoi se bea treptat, de-a lungul întregii zile.
Ceaiul de măceş, preparat din două linguri de fructe zdrobite la un litru de apă fierbinte, fiert timp de 5 minute şi băut zilnic, este excelent în cura de dezintoxicare. Este, în plus, un tonic vitaminizant, datorită conţinutului de vitamine, beta caroten, lecitine şi pectine.
Tinctura de ardei iute, preparată din din 200 g de ardei iute macerat timp de 7 zile în 100 ml de alcool, este folosită în curele de dezalcoolizare. Se pun 20 de picături de tinctură în o cană de ceai de anghinare şi se serveşte imediat.

Apiterapie
Se administrează câte 6 linguriţe de miere din 30 în 30 de minute dimineaţa, apoi, după fiecare masă, câte 4 linguriţe, timp de o săptămână. Se continuă apoi cu administrarea a 2 linguriţe de miere în fiecare dimineaţă, timp de o lună.

Presopunctură
Masaţi punctul Colţul Peştelui situat pe palmă, la baza degetului mare, prin tonifiere, timp de 5 minute.
Masaţi punctul Valea Adunării situat la un deget deasupra urechii prin tonifiere.
Strângeţi puternic vârful nasului sau masaţi zona din jurul ombilicului.


Alte remedii:
20-30 de frunze de dafin opărite cu o cană de apă şi lăsate la infuzat 20 de minute sunt un vomitiv şi antitoxic redutabil. Se bea dintr-o dată întreaga cantitate preparată, având un efect de eliminare foarte prompt. Infuzia se foloseşte pentru persoanele aflate în stare de beţie avansată.

Tabagismul
Este o intoxicare cronică cu nicotină şi poate produce tulburări cardiace, simptome de neurastenie, tremurături, inflamaţie a căilor respiratorii, bronşite, cancer pulmonar.

Fitoterapie
Pătrunjelul se foloseşte în tratarea tabagismului, datorită compoziţiei frunzelor şi rădăcinilor sale, bogate în săruri minerale - sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier şi vitamine A, C, B1, B2. Rădăcina mărunţită foarte bine şi amestecul de frunze, rădăcină şi seminţe, foarte bine măcinate, se administrează înainte de mese, amestecat cu puţină apă caldă.
Mai puteţi consuma 20-30 g de frunze de pătrunjel proaspete pe zi, atunci când aveţi tendinţa de a vă aprinde o ţigară. În plus, pătrunjelul face să dispară şi mirosul urât al gurii.
Dacă sunteţi nervos din cauză că încercaţi să vă lăsaţi de fumat, mestecaţi câteva flori de muşeţel când simţiţi nevoia să fumaţi.
Ceaiul de mentă este util în special pentru cei care suferă de palpitaţii după ce s-au lăsat de fumat.
Mestecaţi un fragment mic de rădăcină de obligeană, ori de câte ori simţiţi nevoia să aprindeţi o ţigară.

Alte remedii:
Faceţi un amestec de flori de soc, păpădie, trei-fraţi-pătaţi şi cicoare, în părţi egale. Se prepară infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă, se îndulceşte şi se beau 2-3 ceşti zilnic, din care una seara, înainte de culcare.
Amestecaţi câte 10 g de flori de tei, fructe de păducel, talpa-gâştei, conuri de hamei şi rădăcină de valeriană, în părţi egale. Preparaţi un decoct din o lingură de amestec la 250 ml apă, fierbeţi timp de 5 minute, apoi luaţi de pe foc şi lăsaţi vasul acoperit, încă 15 minute.
Se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea câte o cană, atunci când se simte nevoia de ţigară.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment