-->

Tratamentul diabetului pe cale naturista

TRATAMENTUL DIABETULUI PE CALE NATURISTA

DIETA:
* Cura de sucuri, cruditati, pana la 12 luni.
* Zarzavaturi, plante medicinale in salate (conopida, vinete, ceapa, hrean, anghinare, sfecla,castravete, usturoi, varza, păpădie, morcov, soia).

* Smântâna, oua.
* Fructe ca: mere, pere, nuci, piersici, mure, banane, pepene, mandarine. Se evita fructele dulci.
* Cura de tije de păpădie 10-12 tije pe zi.
* Cura de suc de orz verde: 3x50 ml. pe zi.
* Cura de cărbune: 3x1 linguri pe zi.
* Cura de tinctura de valeriana: 3x15 picături pe zi.
* Ceaiuri:
1. Reţeta 1:40 gr. cerenţel, 10 gr. mur, 20 gr. troscot, 10 gr. foi de dafin, 30 gr. cinci degete.


2. Reţeta 2: 20 gr. salvie, 20 gr. coada şoricelului, 10 gr. frunze de dafin, 10 gr. soc.


MOD DE FOLOSIRE: 3 căni pe zi neindulcite, succesiv cate o reţeta pe zi.
* Sucul de ţelina, castravete, varza cruda, praz, sparanghel, morcov, ceapa, usturoiul, urzica,consumate crude, normalizează glicemia.
* Baia vitala de 2 ori pe zi, cate 25 de minute.
* Baia de trunchi, o data pe zi, timp de 25 de minute.
* Dusul scoţian, alternant de 2 ori pe zi.
* Reflexoterapia: se masează următoarele puncte: 18 (pancreas), timp de 5 minute pe fiecare picior; 15 (ficat), 19 (duoden), timp de 5 minute; 11 (tiroida) timp de 3 minute; 4 (hipofiza), 23(suprarenalele), 24 (rinichii), 25 (uretere), 26 (vezica urinara), timp de 5 minute.

REGIMURl, CEAIURI, CONDUITA

* Sucul de ţelina, 3 paharele pe zi, scoate cantitatea de zahar din sânge. Se mai consuma:morcovi, 4-5 pe zi, ceapa, usturoi, tije de păpădie, suc de castraveţi proaspeţi, 100 ml. zilnic.
* Cura de vâsc: se lasă in apa rece pana a doua zi, apoi se incalzeste uşor, se strecoară, se beau 3 ceşcuţe pe zi, timp de 2-3 saptamani.
* Usturoi macerat in rachiu de secara. Se folosesc 3 capatani de usturoi zdrobite intr-o sticla de 1 litru de rachiu, se macerează 14 zile, se consuma 1 lingura in fiecare zi înainte de micul dejun.
* Ceai din teci de fasole.
* Decoct de teci de fasole: se fierb 20 gr. de teci de fasole cu 1 litru de apa, la foc domol, timp de 30 de minute, se raceste, se strecoară, se ia
1 lingura de 3-6 ori pe zi, numai la recomandarea medicului in caz de diabet.
* Decoct de teci de fasole cu alte plante: se amesteca cate 10 gr. de teci de fasole, seminţe de in, paie de ovăz, frunze de dafin. Se iau 3 linguri din amestec cu 3 pahare de apa, se fierb 10minute la foc domol, se strecoară. Se bea 1 pahar de 3 ori pe zi, la 1 ora după mesele principale. Se recomanda pentru diabet, cu recomandarea medicului.
* Mâncare de fasole verde, care înlocuieşte insulina. 300 gr. de fasole verde este egala cu 2 unitati de insulina.
*"Proteina vegetala" se realizează din : 1 kg. de faina de grâu, muiata in apa rece, framantati pana se obţine o coca vâscoasa, se adăuga putina cafea de cereale. Se pune intr-un vas cu apa rece care sa acopere coca, se lasă de seara pana dimineaţa, se scurge apa, se frământa coca adăugându-se apa rece, pana se indeparteaza amidonul, ramanand glutenul. Se adăuga după gust usturoiul, ceapa, mărarul, pătrunjelul. Se frământa, se pregătesc găluşte sau chiftele, se fierb.
* Ceai anti-diabetic: frunze de afin, dud, nuc, flori de galbenele, teci de fasole, sunatoare. Regleaza funcţiile biliare scade zaharul din sânge, se face infuzie la 400 ml. apa, se bea fracţionar de 3 ori.
* Se mai foloseşte brusturele, fasolea, nucul, salvia, care au acţiune hipoglicemianta.

BOSTANUL SI PEPENE TAMAIOS (CURCUBITA PEPA, CURCUBITA MOSCHATA).

Exista numeroase specii, cum ar fi: bostanul de Brazilia, pepenele tămâios de Marsilia,
dovleacul galben, dovleacul roşu, cel gri, verde, dovleacul turban, cel din America. La toate aceste tipuri se foloseşte miezul precum si seminţele.
Conţine: leucina, tirozina, peporezina, vitamina B, provitamina A, fosfor. 'PROPRIETATI: nutritiv, sedativ, răcoritor, emolient, pectoral, laxativ, diuretic.
INDICATII: astenii, infecţii urinare, insuficienta renala, hemoroizi, dispepsii, entente,dizenterie, constipaţie, afecţiuni cardiace, insomnii, diabet.

MOD DE FOLOSIRE:

a) UZ INTERN:
* Crud, amestecat cu aperitive, in supe, innabusit
* Un pahar de suc dimineaţa, pe nemâncate, ca laxativ.
* Se pisează 50 gr. de seminţe, se amesteca cu miere. Se foloseşte in 3 reprize, din jumătate in jumătate de ora. După o ora, se bea o infuzie de ceai purgativ, pregătit după cum urmează: 1 linguriţa de coaja de cruşin la o ceaşca mare de apa, care se da in clocot 2-3 minute.
* Seminţele, împreuna cu cele de castravete, de pepene galben, decojite si pisate se fierb in apa sau lapte. Emulsia este calmanta si răcoritoare, are efect împotriva insomniilor, durerilor inflamatorii ale cailor urinare.
b) UZ EXTERN: in cataplasme, contra arsurilor, a inflamaţiilor, abceselor, a cangrenei senile.

CARTOFUL (SOLANUM TUBERASUM).

Aceasta leguma este foarte valoroasa si multe boli se pot trata cu ajutorul ei. Parţi folosite sunt tuberculul (cartoful propriu-zis) si amidonul (faina) obţinut prin extragerea lui din cartof.
Conţine:
* Apa, in proporţie de 74,68 %.
* Hidraţi de carbon, in proporţie de 22 %.
* Protide, in proporţie de 1,88 %.
* Lipide, in proporţie de 0,14 %.
* Săruri minerale, in proporţie de 1,06 %.
* Săruri de potasiu, mai ales in cenuse. 1 kg. de cartofi furnizează organismului circa 5 gr. de potasiu.
* Vitaminele C, K sunt in cantitate redusa.
* Bogat in vitaminele complex B., acid folic, acid pantotenic, concentraţie comparabila cu cea din drojdia alimentara.
* Sub coaja cartofului, se găseşte solanina, produs toxic, fora efect in condiţii obisnuite.Aceasta exista si in partile verzi ale legumei. Solanina are efecte antispasmodice analoge atropinei.

PROPRIETATI:

* Sănătos, hrănitor, aliment energetic, permis persoanelor predispuse la ingrasare,diabeticilor.
* Aliment de balast, care înlesneşte funcţiile intestinale.
* Antiulceros, cicatrizant.
* ExtractuI (sucul crud) este diuretic, emolient, calmant, cicatrizant, antispasmodic.

INDICATII:

1.CA LEGUMA:"intretinator general al sanatatii.
* Obezitate.*Diabet *In tratarea artritelor.

2.EXTRACT CRUD:

* Gastrite, ulcere gastrice sau duodenale.
* Dispepsii.
* Hepatite, litiaza biliara.
* Constipaţie, hemoroizi.
* Glicozurie si diabet florid.
* Scorbut.

MOD DE FOLOSIRE:

UZ INTERN:
* Tinctura cruda: 20 de picături in putina apa, de 3 ori pe zi (doza poate fi ridicata pana la 40 picături), timp de câteva zile.
* Suc de cartof crud: 1 pahar de 4 ori pe zi, timp de o luna; recomandat pentru ulcere gastroduodenale, diabet. Se poate adăuga miere, suc de morcovi sau de lămâie. Se administrează 1 pahar o data sau de 2 ori pe zi, pentru celelalte afecţiuni.
* Contra paraziţilor intestinali, se va manca seara, timp de 3 zile, exclusiv salata de cartofi amestecaţi cu 60 gr. de ulei de nuca.

INFLUENTE: daca se administrează 1-1,5 kg. cartofi la diabetici, s-a constatat o atenuare a simptomelor si a stării generale.

INDICATII:
UZ INTERN: Astenii, surmenaj fizic, intelectual, creştere, deficienta schimburilor, oligurii,retenţii lichidiene (edeme, pleurezii, pericardite), azotemie, cloruremie, reumatism, artritism,litiaza biliara, fermentaţii intestinale (diaree), infecţii genito-urinare, afecţiuni respiratorii(guturai, gripa, bronşite, astm, laringita), dezechilibrări glandulare, obezitate, arteroscleroza,prevenirea trombozelor, prostatism, impotenta, diabet, rahitism, limfatism, paraziţi intestinali.


FASOLEA VERDE (PHASEOLUS VULGARIS)

Conţine: vitaminele A, B, C, fosfor, calciu, clorofila, hidrati de carbon, nichel, cupru, cobalt.

PROPRIETATI: stimulent nervos, diuretic, depurativ, antiinfecţios, tonic hepatic si al pancreasului.

INDICATII: convalescenta, creştere, surmenaj, litiaza renala, albuminurie, reumatism, guta,diabet.



MOD DE FOLOSIRE:

* Sucul păstăilor verzi - cate 1 pahar pe zi.
* Datorita substanţei din grupa glucochininei, care are efect ca si insulina, este denumita"insulina vegetala". Aceasta reduce cantităţile de zahar din sânge si urina. In raport cu insulina, are un efect mai redus, dar mai de durata. S-a constatat ca o farfurie de fasole verde are cantitatea de substanţa echivalenta cu doua unitati de insulina. Este recomandat a se consuma in special de bolnavii de diabet.
* Se poate păstra si folosi si in stare congelata, fora a-si pierde proprietăţile.
* Se pregăteşte ca: iahnie, ciorba, salata, sote, sufleu, musaca.

NAPUL PORCESC (HELIANTHUS TUBEROSUS)

Conţine: hidraţi de calciu, asimilabili de către diabetici, insulina, vitamina A, C, nitrat,albumine (mai multe decât cartoful), mucilagii.

PROPRIETATI:

energetic, favorizant al secreţiei lactate,dezinfectant.
INDICATII: astenii, alăptare, constipaţie, antidiabetic.

MOD DE FOLOSIRE:

* Se spăla rădăcina, se rade fin, se pune la fiert cu apa sărata timp de 30 minute.
* Fiert, cald, se asiza felii groase intr-o farfurie fierbinte pe fundul căreia s-a turnat putina apa calda, se presăra pesmet, pătrunjel tăiat mărunt, se stropeşte cu unt topit.
* Tăiat in felii, condimentat cu ulei, oţet de vin, hasmaţuchi, pătrunjel, ceapa tăiata mărunt.
* Se poate prepara ca sote, prăjit, clătite, pireu cu unt.

SPARANGHELUL (ASPARAGUS OFFICINALIS)

Conţine: apa, glucide, lipide, protide, celuloza, vitaminele A, B1 , B2 , C, mangan, fier, fosfor,potasiu, calciu, cupru, fluor, brom, iod, aspargina, metil-mercaptan.

PROPRIETATI: depurativ, diuretic, drenor hepatic si renal, al intestinului, al plămânilor, pielii,remineralizant, fluidifiant sanguin,
calmant al eretismului cardiac, determina scăderea glicozuriei, laxativ.

INDICATII: astenii fizice, intelectuale, convalescente, anemii, demineralizare, insuficienta hepatica, renala, litiaza urinara, artrite, guta, reumatism, bronşite cronice, dermatoze, eczeme,vâscozitate sanguina, palpitaţii, diabet.

MOD DE FOLOSIRE: in stare cruda, trecut prin razatoarea fina, sub forma de suc.

CONTRAINDICATII: in cistite, reumatism articular acut.

AFINA (VACCINIUM MYRTILLUS)

Se foloseşte frunza si fructul.
Conţine: tanin, acid citric, malic, tatric, bezolc, zahar, pectina, pectoza, albuminoide, materie coloranta, factori vitaminici P.

PROPRIETATI: astringent antiseptic, antiputrid, bactericid, dizolvant uric, ocrotitor ai pereţilor vasculari, antisclerotic, antidiabetic.

INDICATII:

A. UZ INTERN:

* Enterita, diaree, dizenterie, putrefacţii intestinale, hemoragii prin fragilitatea capilara,retinopatii, ateroscleroza, tulburări circulatorii, diabet, insuficienta biliara.

B. UZ EXTERN:

* stomatite, faringite, afte.

CRESONUL (SANATATEA CORPULUI)

Conţine: fier, fosfor, mangan, arsenic, cupru, vitamina C, calciu, ulei sulfoazotat, caroten,extract amar.

PROPRIETATI: aperitiv, tonic, remineralizant, antianemic, antiscorbutic, hipoglicemiant,expectorant, sudorific, vermifug, anticanceros, stimulentul vitalităţii bulbului pilos.

INDICATII:

A. UZ INTERN: Inapetenţa, astenie, limfatism, scorbut, anemic, tuberculoza, bronşite, afecţiuni pulmonare, dermatoze, litiaze biliare, urinare, reumatism, diabet, cancer.

B. UZ EXTERN: Alopecii, afecţiuni ale pielii capului, plăgi atone, ulcere.

DUDA (MORUS NIGRA, MORUS ALBA, FAMILIA MORACEAE)

Conţine: apa, glucoza, zahar, materii albuminoide, materii grase, săruri, cenuşi, tanin, vitamine A, C, beta caroten, adenina, carbonat de calciu, glucozide ale argininei.

RECOMANDARE: antidiareic, alcalinizant, adjuvant in tratamentul diabetului - infuzie de frunze de dud la 250 ml. de apa clocotita, se bea in 3 reprize, după mesele principale.

PROPRIETATI: tonic, răcoritor, depurativ, laxativ, astringent, antiscorbutic.

INDICATII:

A. UZ INTERN: diaree, diabet zaharat, gastrite, ulcer gastric, duodenal, astenie, constipaţie,afecţiuni pulmonare.

B. UZ EXTERN: angine, stomatite, afte.

MOD DE FOLOSIRE:

* Fructul bine copt, împotriva constipaţiei.

* Sucul fructului, ca sirop astringent, pentru gargara contra stomatitelor, aftelor
* Frunzele au afecţiune antidiabetica. Se folosesc ca infuzie, câteva picături înainte de mese.

MASLINA (OLEA EUROPAEA)

Pentru vechile popoare, măslina a fost simbolul eternităţii, deoarece tulpina creste 40 de ani si poate da roade timp de 200 de ani.
Conţine: apa, materii azotate, materii grase, materii extractive, celuloza, cenuşi, săruri minerale ca fosfor, sulf, potasiu, magneziu, calciu, dor, fier, cupru, mangan, caroten,vitaminele A, B, C, E, F.

PROPRIETATI:

A. UZ INTERN: nutritiv, drenor hepatic, biliar, laxativ.

B. UZ EXTERN: rezolutiv, absorbant.

RECOMANDARI:
* Anemie, insuficienta hepatica, litiaza, depozite biliare, constipaţie spasmodica, diabet.
* Abcese, furuncule, eczeme, crăpături, alergii diverse, rahitism, căderea parului.

NUCA(JUGLANS REGIA)

Conţine:

PROASPATA USCATA

Apa 47.5 0
Materii azotate 11.05 15.03
Materii grase 41.98 57.2
Materii extractive 26.5 23.9
Celuloza 1.30 2.10
Cenuşi 1.60 1.77

FructuI cel mai bogat in cupru, zinc, potasiu, magneziu, fosfor, sulf, fier, calciu, vitaminele A, B, C, P.

PROPRIETATI: foarte nutritiv, antisrofulos, antisifilitic, laxativ, vermifug, drenor cutanat si limfatic.
RECOMANDARE: diabet, tuberculoza, scrofuloza, sifilis, diarei, paraziţi intestinali,dermatoze, litiaza urinara.

MOD DE FOLOSIRE:

UZ INTERN:

* Ulei, 50-60 gr. in salate de cartofi, seara timp de 3 zile, combate tenia.
* Litiaza renala se vindeca cu ulei de migdale dulci, ulei de nuca, infuzie de paie de ovăz.
* Tinctura din frunze, cate 30-50 picături pe zi, in apa, pentru diabet.


PORTOCALA (CITRUS AURANTIUM DULCIS)

Conţine: apa, glucide, hidraţi de carbon, acizi, protide, cenuşi, celuloza, vitaminele A, B, C,caroten, provitamina A, săruri minerale, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu,oligoelemente, fier, cupru, zinc, mangan, brom, acizi malic, tartric, citric. Coaja conţine citral,limonen.

PROPRIETATI: aperitiv, remineralizant, tonic muscular, al sistemului nervos, antiinfecţios,intareste capacitatea de apărare naturala, antitoxic, răcoritor, digestiv, ocrotitor vascular,antihemoragic, diuretic, laxativ, regenerator celular, al tegumentelor, febrifug.

RECOMANDARE:

UZ INTERN: creştere, convalescenta, imbatranire, anemie, anorexie, demineralizare, scorbut,astenii, hepatism, dispepsii, fragilitate vasculara, tromboza, stări febrile, intoxicaţii, stomatite,gingivite, dermatoze, eczeme, in caz de diabet.

TATA CAPREI (SALASIFI, SAU TRAGOPONON PRATENSIS)

Conţine: hidraţi de carbon, insulina.

PROPRIETATI: nutritiv, drenor sanguin, cutanat, decongestionant hepatic, renal.

RECOMANDARE: astenii, surmenaj, creştere, dermatoze, diabet, reumatism, guta.

MOD DE FOLOSIRE:

UZ INTERN:
* Crud in salate, fiert, decoct din 35-50 gr. de rădăcina tăiata pentru 1 litru de apa, fiert 30 de minute; se consuma 3 ceşti pe zi intre mese.
* Apa in care s-a fiert, are aceleaşi utilizări.

ZMEURA (RUBUS IDAEUS)

Conţine: apa, materii azotate, materii grase, materii extractive, zaharuri, celuloza, cenuşi, acid citric, malic; salicilic, fragarina, vitamina C. Datorita levulozei este indicat diabeticilor.

PROPRIETATI: tonic, stomahic, aperitiv, depurativ, diuretic, laxativ, sudorific, răcoritor.

RECOMANDARE: astenie, dispepsii, dermatoze, guta, constipaţie, insuficienta transpiraţiei,afecţiuni febrile, temperamente bilioase, diabet.

MOD DE FOLOSIRE:
* FructuI ca atare.
* Sucul de zmeura, cu cel de coacăze, diluat in apa, este răcoritor in stări febrile, infecţioase,rujeola, scarlatina, greutate gastrointestinala, inflamaţii urinare, febre bilioase.
* Frunzele au proprietati astringente, diuretice, laxative.
* Salata de zmeura, fragi, coacăze, îndulcita, şampanizata, consumata rece.
* Jeleu, gem.

OVAZUL (AVENA SATIVA)

Conţine: săruri, minerale, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, hidraţi de carbon, grăsimi, hormon învecinat cu foliculina, vitaminele B1 , Beta caroten, PP, D.

PROPRIETATI Şl INDICATII:

* Aliment de baza, al copiilor in special in perioada de creştere, al diabeticilor, astenicilor fizici,intelectuali.
* Supa de ovăz este răcoritoare, diuretica, stimulează tiroida.
* Fulgi de ovăz pentru prepararea ciorbelor.
* Decoct ca laxativ, diuretic, din 20 gr. fulgi la 1 litru de apa, fierţi timp de 30 de minute. Se recomanda sugarilor un biberon pe zi.
* Decoct de cereale din ovăz, grâu, orz in parţi egale, se râşnesc 4 linguri din acest amestec,se fierb la foc domol in 1,5 litri de apa pana se reduce la jumătate. Se strecoară, se adăuga zahar după gust.
* Paiele de ovăz in infuzie, sunt indicate contra litiazei urinare, împreuna cu uleiuri de migdale dulci si de nuca.
* Tinctura este recomandata in caz de insomnie. Mai are efect antiasmatic.

BRUSTURELE (ARETIUM LAPPA FAMILIA COMPOSITAE)

Conţine: insulina, săruri de potasiu, ulei volatil, substanţe antimicrobiene.

PROPRIETATI: hipoglicemiant, creste diureza.

MOD DE FOLOSIRE:

UZ INTERN:
* Diuretic, reduce calculii biliari, antidiabetic, sudorific.
* Decoct din 2 linguri de rădăcina mărunţita la 500 ml. de apa clocotita, se fierbe 2 minute la foc scăzut, se ia vasul de pe foc, se acoperă, se lasă 15 minute, se bea călduţ in 3-4 reprize pe zi.

LAPTUCA (LACTUCA SATIVA. LACTUCA VIROSA)

Conţine: lactucarium, care are efecte comparabile cu ale opiului, acid lactacic, aspatragina,hiosciamina, clorofila, vitaminele A, B, C, D, E, fier, calciu, fosfor, iod, magneziu, caroten, zinc,cupru, sodiu, dor, potasiu, cobalt, arsenic, fosfaţi, sulfaţi, steroli.
Sinonime sunt: iarba inteleptilor, iarba filozofilor. Lactuca sativa este varietatea cultivata.
Lactuca virosa este varietatea sălbatica, mai activa, dar in doze mari este toxica. Se utilizează tulpina, frunzele, seminţele.

PROPRIETATI: răcoritor, depurativ, aperitiv, remineralizant, analgezic, sedativ, hipnotic,antitusiv, hipoglicemiant, emolient, laxativ, antiputrid, drenor hepatic.

RECOMANDARE: eretism nervos, psihastenic, palpitaţii, spasme viscerale, gastralgii,spermatoree (excitaţia sexuala), priapismul blenoragic, insomnii, demineralizare, bronşita,tuse convulsiva, astm, diabet, pletora, guta, artrita, nefrita, menstre dureroase, icter, congestie hepatica, constipaţie.

MOD DE ADMINISTRARE:

UZ INTERN:
* Suc lactariu brut 0,1-1 gr. pe zi, in pilule.
* Extract hidroalcoolic de lactariu 0,05-0,3 gr. pe zi in pilule de 0,05 gr.
* Alcoolatura - 60 de picături inaintea meselor principale-pentru diabet.
* Sirop de lactariu simplu, din Codex, 20-100 gr. pe zi (0,01 gr. de lactariu la 20 gr., adică 1 lingura de supa).
* ExtractuI fluid de lăptuca 2-3 linguriţe, in poţiune - la dismenoreei.
* Decoct de frunze 75 gr. de lăptuca la 1 litru de apa fierte la foc încet 30 minute, 3 pahare pe zi intre mese.

SALVIA (SALVIA OFFICINALIS FAMILIA LABIATAE)

Conţine: ulei volatil, tuiona, cineol, terpene, borneol, camfor, acetat de linalil, bomil, substanţe estrogene.
EFECTE: scade febra, măreşte secreţia bilei, antiinflamator intestinal, carminativ, antiseptic,calmant al sistemului nervos.

MOD DE ADMINISTRARE:

A. UZ INTERN:
* Expectorant, antispastic bronsic, antitermic, hipoglicemiant, sedativ uşor, venotonic,bacteriostatic, acţiune estrogena, coleretic - infuzie din 1 linguriţa de frunze la 100 ml. de apa clocotita, se beau 2 ceaiuri pe zi.
* Se recomanda in bronşite cronice, balonări abdominale, diabet zaharat, dischinezii biliare,reumatism, faringite, amigdalite.

B. UZ EXTERN:
* Antiseptic, astringent - infuzie din 5 gr. frunze la 100 ml. de apa clocotita, sub forma de comprese, gargare.
* Se recomanda la varice, vaginite atrofice, aftoza bucala, abcese dentare, gingivite, răni cu puroi, ulceraţii ale pielii.

URZICA (URTICA DIOICA FAMILIA URTICACEAE)

Conţine: cetone, beta caroten, vitaminele B2 , B12 , C, K, acid pantoteic, mucilagii, acizi esentiali, ulei esential, ulei gras, acid formic, histamina, acetilcolina.

EFECTE: creste diureza, hemostatic, trofic, emolient, expectorant, activeaza circulatia sangelui cu eliberarea de histamina, elimina acidul uric, clorurile, astringent, antiseptic.

MOD DE FOLOSIRE:

UZ INTERN:

* Vitaminizant, hipoglicemiant - infuzie din 1 lingura frunze la 250 ml. de apa clocotita, se beau 3 ceaiuri pe zi.
* Se recomanda la dizenterie, menstre neregulate, obezitate, hipermenoree, hemoragii uterine,diabet zaharat, calculoza renala, avitaminoze, anemie.

NAPRASNICA (GERANIUM ROBERTIANUM)

Denumire populara "priboi capresc" sau "inchegatoare". Are tulpina rosiatica, paroasa, inalta de 30-40 cm., frunzele sunt palmate, florile rosietice, asezate cate doua la varf. Fructul in forma de cioc, lung de 2 cm. Se recolteaza in iunie-august.

INDICATII: hemostatic, antidiareic, antispastic, diuretic, antidiabetic, antiinflamator,anticanceros, in hemoragii interne, nefrita cronica, afectiuni inflamatorii oculare. Infuzie din 1 lingurita de planta la 250 ml. de apa clocotita, timp de 3 minute, se beau 2 cani pe zi. Extern se face infuzie din 30 gr. planta la 1 l. apa, timp de 10 minute, se face gargara.

CURA CU SUC DE ORZ VERDE

Se consuma 3 x 50 ml. pe zi. Se foloseste contra urmatoarelor boli: anorexie, anemie,stomatite, afectiuni oculare, gastrice, ulcer, cancer, colite, pancreatite, afectiuni hepatice,constipatie ischemica, arteroscleroza cerebrala, infarct miocardic, hipertensiune,hipotensiune, astm bronsic, gripe, viroze pulmonare, TBC pulmonar, rinite alergice, dereglari hormonale, diabet, obezitate, retard psiho-motor, neurastenie, insomnie, schizofrenie,epilepsie, nevralgie de trigemen, nevralgie faciala, reumatism articular acut, lombosciatica,artrite, acnee, efelide, dermatite, eczeme, ulcere varicoase, tromboflebite, hemoroizi, fracturi,formarea calusului in sarcina la femei, avitaminoze, alopecie, sterilitate, impotenta sexuala.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

2 comentários:

  1. Whats up. Very nice blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally...I'm happy to find so much useful info here within the post. Thanks for sharing...

    ReplyDelete
  2. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?

    you made blogging look easy. The overall look of your website
    is great, as well as the content!

    ReplyDelete