Sfaturi practice naturiste_2
Din gradina cu sanatate
Afectiuni renale
Cele mai bune remedii pentru tulburarile de natura renala sint piperul si siropul de trandafir si paralute. Alte plante la care mai puteti apela sint: angelica, afinele, papadia, paducelul, ienuparul, traista ciobanului si capsunele. O alta solutie este sa fabricati
un fel de bere din urzici (frunze de urzica tinara puse la fermentat cu putina drojdie, la care se adauga frunze de trifoi, ghimbir, miere) care ajuta foarte mult la prevenirea blocajelor renale.
Icter
In medicina europeana traditionala ca leac pentru icter se folosea patrunjelul, radacina de papadie si hamei. Adesea se fabrica o lotiune din flori de papadie, frunze de patrunjel tocat si seminte de hamei. Lotiunea, care seamana la gust cu berea, trebuie administrata in fiecare seara si dimineata, pina cind boala regreseaza vizibil.
Laxativ
Cel mai bun produs fabricat pe baza de extras din plante cu efect laxativ este uleiul de masline. Pe linga acesta mai putem vorbi si despre mere, seminte de in, seminte de mustar alb, sparanghel, grasime de pasare. Daca suferiti de constipatie, atunci incercati ceaiul din fruze de soc sau din radacina de papadie.
Buze crapate
Pentru a va vindeca buzele crapate va sugeram doua retete simple si la indemina oricui.
1. amestecati o treime de suc de lamiie cu doua treimi de glicerina.
2. preparati un ulei din petale de trandafir maruntite in combinatie cu glicerina si apa de trandafir
Afectiuni ale ficatului
Sucul de ceapa sau de cartof previn durerile de ficat. In astfel de situatii e preferabil sa consumati cit mai multe fructe, in special mere. Ca plante va recomandam ceaiul de paralute sau rozmarin.
Afectiuni pulmonare
Puteti sa va curatati plaminii urmind o cura de ceai de trifoi. In vechime cel mai bun leac pentru bolnavii de tuberculoza era un amestec de miere cu hrean ce trebuia luat de trei ori pe zi.
Malarie
Cafeau cu zeama de lamiie este cel mai indicat tratament pentru cei care sufera de malarie. Un alt vechi remediu consta in prepararea unui amestec din radacini tocate de patrunjel si frunze de eucalipt.
Pierderi de memorie
Nu numai o data cu inaintarea in virsta memoria ne joaca feste. Oricui i se poate intimpla sa aiba astfel de probleme, datorate in special alimentarii insuficiente a creierului cu singe. Pentru a va pastra memoria intacta pentru cit mai mult timp va sfatuim sa beti ceai de rozmarin. Rozmarinul este apreciat pentru proprietatile sale stimulative, fiind cunoscut faptul ca aceasta planta ajuta la imbunatatirea considerabila a circulatiei sanguine.
Menopauza
Cel mai indicat tratament care sa va ajuta sa suportati mai usor durerile in perioda de menopauza este ceai de urzica si de galbenele. Hreanul va ajuta sa aveti noptile mai linistite si sa uitati de dereglarile de peste zi ale propriului organism.
Menstruatie
Atunci cind vi se intimpla sa singerati abundent in timpul ciclului menstrual, trebuie sa recurgeti la ajutorul scortisoarei, al frunzelor de platan si de urzica tinara. O alta metoda consta in consumarea a trei-patru lamii pe zi. Dereglarile menstruale se pot trata si cu ceai de coada soricelului sau de musetel. Grecii si romanii foloseau ca remedii naturiste frunzele de alun salbatic, petalele de trandafir roz sau rozmarinul. Galbenelele si morcovii regleaza debitul de singe eliminat in timpul ciclului menstrual. Pentru a intirzia perioadele ciclului beti ceai de ghimbir sau smirna, in timp ce lavanda si gura leului amelioreaza durerile provocate de menstruatie.
Iesiri necontrolate
Lavanda este o planta renumita pentru proprietatile sale sedative, fiind des recomandata bolnavilor de nervi. Ca leguma, cel mai bine este sa aveti un meniu bazat pe varza. Aroma de scortisoara si mierea amelioreaza starile de tremur si diminueaza sentimentul de anxietate.
Stari de greata
Pentru a contracara starile de greata folositi ca leac ghimbirul si piperul. In general, aromele puternice de scortisoara, musetel, trifoi, lamiie, lavanda reduc senzatia de voma. Ca sirop puteti mixa in cantitati egale petale de trandafir si miere. Inainte de masa beti o cescuta de apa calduta, iar dupa ce ati mincat luati o lingurita din siropul preparat. Astfel preveniti senzatia de voma si treptat va veti simti intr-o forma de zile mari.
Nevralgie
Ca remediu intern se recomanda ceaiul de musetel indulcit cu miere. Ca remediu extern e bine sa va masati timplele cu ulei de ghimbir diluat cu zeama de la doi-trei catei de usturoi storsi. Asa veti scapa mai repede de durerea care va chinuie. Totodata puteti aplica o compresa frunze de varza sau de mustar fierbinti. Pentru o mai mare eficienta a tratamentelor este indicat sa folositi si o lotiune revigoranta, pe care o obtineti din amestecul unei parti de otet de mere cu o parte de apa de trandafir. Esenta de cedru, amoniacul si menta va vor fi totdeauna de ajutor.
Palpitatii
Simptomele de anxietate si nevozitate sint prevenite cu ajutorul lavandei. Palpitatiile provocate de ritmul cardiac neregulet se neutralizeaza cu ajutorul ceaiului de paducel si de coada soricelului. Piperul are efect tonic asupra circulatiei sangvine si a presiunii arteriale.
Paralizie
Datorita rolului stimulativ asupra organismului dintotdeauna urzica si rozmarinul s-au aflat printre cele mai folosite leacuri. Se spune ca e bine sa pui un banut de argint in apa ca sa nu cada blestemul asupra ta si sa nu paralizezi.
Stari de lesin
Pentru a preveni starile de lesin e bine sa preparati un ceai din frunze de rozmarin sau lavanda. Ca metoda eterna se recomanda inhalarea de sare de lamîie sau piper.
Temperatura crescuta
Împotriva unei temperaturi crescute a corpului medicina traditionala va recomanda ceaiul de angelica, coada soricelului, flori de liliac, scortisoara, paralute si mîtisori. Ceaiul trebuie sa fie îndulcit cu miere. Extern aplicati comprese cu otet sau zeama de lamîie. Alte plante eficiente împotriva febrei sînt: trifoiul, patrunjelul, musetelul, urzica, rozmarinul, trandafirul, galbenelele, lavanda, paducelul, menta si eucaliptul.
Aerofagie
La baza tratamentului pentru aerofagie stau menta, scortisoara, orzul si ghimbirul. Pentru a contracara efectele negative ale acestei boli e bine sa tineti o data la doua luni o cura de legume si de verdeata. Cele mai eficiente se dovedesc a fi morcovii, ceapa, prazul, hreanul, patrunjelul, urzica si musetelul. Alte remedii constau în utilizarea esentelor de cimbru, lavanda, smirna, eucalipt în combinatie cu uleiul de masline si cu ceaiul de angelica, mîtisori, telina, coriandru, marar sau molura.
Intoxicatie alimentara
Ca leac împotriva mîncarurilor alterate, consumate de cele mai multe ori în necunostinta de cauza, va recomandam sa consumati cît mai mult usturoi.
Crize de fiere
Problemele de fiere îsi gasesc rezolvarea în tratamentul cu galbenele, papadie si seminte de mac. Uleiul de masline si ceaiul de cicoare ajuta la eliminarea fara prea multa durere a pietrelor de la fiere. Printre legumele cu proprietati curative recunoscute si apreciate si în medicina traditionala, si în cea clasica se numara cartoful si mazarea, iar în rîndul citricelor - lamîia.
Gingii inflamate
Din frunze de alun salbatic, coada soricelului sau rozmarin preparati un ceai cu care sa faceti în fiecare seara spalaturi ale gingiilor. Puteti de asemenea sa apelati la infuzia din fruze de maslin.
Par degradat
Iata cîteva tratamente traditionale care contribuie la recapatarea volumului si a stralucirii parului dumneavoastra:
1. atunci cînd va clatiti pe cap spargeti un ou proaspat în apa; oul contine calciu si va hraneste firele de par, dîndu-le o stralucire aparte
2. folositi zeama de urzici pentru a va limpezi parul în ultima apa
3. cu sucul de la cîteva legaturi de patrunjel proaspat masati-va scalpul; astfel toate impuritatile de pe pielea capului vor fi îndepartate cu siguranta si pentru mai mult de cinci zile
4. de doua ori pe saptamîna clatiti-va parul cu ceai de musetel
5. mierea este un produs bogat în nutrimente si adesea recomandat în tratamentele de acest gen
Migrene, dureri de cap
În folclorul englezilor pentru evitarea durerilor de cap batrînii ne sfatuiesc sa recurgem la un remediu mai putin obisnuit. Se spune ca nu e bine sa aruncati la întîmplare patul taiat sau cazut, pentru ca pasarile îl pot folosi la constructia propriilor cuiburi. Din acesta cauza, ori de cîte ori ele îsi aranjeaza cuibul, durerea firelor de par se transmite dumneavostra. De aceea e bine ca firele de par care nu va mai sint de folos sa le bagati direct pe foc.
Medicina populara propune ca solutii cu efect imediat infuziile cu ceai de rozmarin uscat, frunze de tei sau de musetel. Grecii si romanii apelau la tratamentul cu scortisoara, mere, miere si balsam din lavanda sau paralute. Alte plante recomandate sînt: basilica, angelica, valeriana, trifoiul. Ca aplicatie externa puteti folosi ulei de lavanda sau otet. Ca inhalant apelati la uleiul din frunze de trifoi. Atunci cînd va spalati pe cap e bine sa va limpeziti cu o mixtura obtinuta din amestecul unei cantitati egale de otet, apa si coniac în care adaugati un praf de sare.
Insomnie
O cana de lapte caldut cu putina scortisoara si îndulcit cu miere va va face somnul mult mai dulce. Sau puteti bea o cana de ceai de rozmarin sau de paducel. De asemenea, e preferabil sa va masati tîmplele cu balsam de lamîie sau de lavanda înainte de culcare. Supa de ceapa si chiar ceapa simpla va linistesc si va detensioneaza.
Paduchi
Cea mai buna metoda de a scapa de paduchi este sa frecati va scalpul cu scortisoara sau cu sucul obisnuit din storcerea frunzelor proaspete de patrunjel. Daca vi se pare prea complicat, atunci amestecati în cantitati egale o parte de apa cu o parte de gaz si aplicati lotiunea pe par cu un sfert de ora înainte de spalare.
Arsuri în capul pieptului
Cele mai la îndemîna leacuri sînt lamîia, albusul de ou si piperul. Eficiente se dovedesc a fi si frunzele de varza aplicate direct pe piept.
Probleme cardiace
Unul dintre remediile cele mai bune pentru ameliorarea durerilor cardiace este ceaiul din frunze uscate de paducel îndulcit cu miere. Daca suferiti cu inima e bine sa introduceti în meniul dumneavoastra cît mai des legume radacinoase, cum ar fi morcovii sau ceapa. De asemenea încercati sa înlocuiti treptat apa cu ceaiul si zaharul cu zaharina sau cu mierea de albine.
Hipertensiune
Exista mai multe posibilitati de a diminua presiunea sîngelui în cazul în care suferiti de hipertensiune.
1. Ceai de paducel, de ghimbir, de musetel sau din frunze uscate de trifoi. Mirosul patrunjelului proaspat, al scortisoarei, al lavandei si al violetelor ajuta la prevenirea ametelilor si a starilor de lesin.
2. Ca fructe si legume va recomandam sa consumati cu precadere cartofi, mere, ceapa si praz.
Hipotensiune
Paducelul este planta cu ajutorul careia puteti echilibra presiunea sanguina a organismului dumneavoastra. Pe lînga acesta mai puteti apela si la brom, lavanda, rozmarin sau papadie.
Isterie
Împotriva isteriei se recomanda administrarea de trei ori pe zi, înainte de fiecare masa, a unui ceai obsinut prin fierberea unei cantitati egale de flori de musetel, valeriana, tei si mîtisori.
Indigestie
Medicina populara va propune ca leac pentru indigestie mararul, piperul, cimbrul si molura. Ca si lichide folositi sucul de la un cartof ras sau albusul de ou. Ceaiul de paralute, de lavanda, de ghimbir sau din frunze de trifoi este foarte bun în tratarea problemelor de natura digestiva.
Impotenta
Înca din vechime se crede ca scotisoara si ghimbirul au proprietati curative exceptionale în ceea ce priveste impotenta. Ceaiul din petale de trandafir si din ovaz verde previne agravarea starii pacientului în cauza.
Lapte matern
Prospetelor mamici le recomandam sa consume cît mai multi morcovi, urzici si patrunjel pentru a avea lapte în sîni mai mult timp. Pe lînga acestea este indicat sa beti cel putin o data pe zi o cana de ceai din frunze de coada soricelului.
Durere de sîni
Atunci cînd alaptati si va dor sînii cel mai bun remediu este sa mîncati orz încoltit. O alta solutie este sa zbrobiti bine cîteva frunze de patrunjel proaspat sau de alun sau o mîna de flori de musetel, pe care sa le aplicati extern, direct pe zona cu probleme.
Dificultati de respiratie
Ceaiul de paducel ajuta la reglarea tulburarilor de respiratie cauzate în primul rînd de disfunctionalitati cardiace. Daca vi se întîmpla sa aveti palpitatii puternice, puteti sa mai încercati un alt remediu, si anume, sa beti un pahar de apa calduta îndulcita cu doua lingurite de zahar.
Bronsita
Pentru tratarea brositei puteti apela la ajutorul mai multor plante cum ar fi: angelica, coada soricelului, trifoi, ghimbir, paralute, molura, usturoi, smirna, maghiran, fruzele de patrujel sau de ceapa verde, cimbru. Indiferent de tipul de ceai preparat, folositi ca îndulcitor miere de albine.
Vînatai
Din vechi timpuri se obisnuieste sa se previna aparitia vînatailor prin aplicarea pe zona lovita a unei comprese îmbibate cu otet. Ce alte posibilitati mai aveti:
1. aplicati de mai mult ori comprese cu apa fierbinte sau foarte rece
2. puteti folosi ca si comprese frunze de varza
3. frecati zona respectiva pîna se înroseste dupa care ungeti cu ulei de masline
4. pentru a preveni marirea vînataii puneti pe rana ceara firbinte si lasati-o sa actioneze zece minute dupa care reluati procedeul
5. amestecati frunze de de patrunjel proaspat tocat cu unt. Ungeti cu crema obtinuta zona afectata.
6. amestecati o ceasca de ceai (rece) din frunze de rozmarin cu un ou fiert si cu o lingurita de coniac.
Arsuri
Cel mai rapid mijloc de a preveni durerea provocata de arsuri sau de opariri este de a pune mîna sau zona afectata în apa foarte rece. O alta modalitate recomandata în medicina traditionala este de a unge zona arsa cu miere, cu zeama de la un cartof ras sau cu un albus de ou batut spuma. Mai puteti de asemenea sa va preparati în casa o crema ce contine urmatoarele ingrediente: un morcov ras amestecat cu o lingurita de miere sau un fir de praz maruntit bine si fiert în lapte. Daca nu aveti la îndemîna ingredientele pe care vi le-am enumerat, atunci apelati pur si simplu la o alifie din galbenele. Dupa ce ati uns rana cu o astfel de crema, aplicati cataplasme cu frunze de urzica sau de platan.
Cataracta
O mixtura de zeama de lamîie cu scortisoara si cu putina apa calda este cel mai cunoscut leac împotriva cataractei. Infuzia de cimbru se dovedeste de asemenea eficienta. Plante cu efect terapeutic folosite în tratarea cataractei mai sint si: ghimbirul, rozmarinul, trifoiul, trandafirul, lavanda, coada soricelului, ceapa si usturoiul. Ca ingrediente în alcatuirea diferitelor creme puteti folosi piper, otet, frunze de alun salbatic si ulei de masline.
Antiseptice
Exista o serie de plante foarte apreciate în medicina populara pentru proprietatile lor antiseptice. Printre acestea se numara usturoiul, menta, stejarul si violetele.
Cum sa scapam de tuse
O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire.
Aceasta boala este agasanta, suparatoare si chiar chinuitoare, dar in alt mod ajuta la indepartarea secretiilor de pe caile respiratorii, de aceea este recomandat a nu se apela imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai intii la produsele naturiste, astfel:
Ceaiuri:
cea mai buna este infuzia din frunze de patlagina: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma doua cani pe zi, cu lingurita;
infuzie de plamadica: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma 2-3 cani pe zi;
infuzie din muguri de pin: o lingurita de muguri de pin proaspeti sau uscati, la o cana de apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine;
infuzie de coada-soricelului: doua lingurite de flori la o cana cu apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi. Daca tusea este uscata trebuie consumate multe lichide.
infuzie de tei: 1-2 linguri de flori de tei, la o cana de apa fierbinte din care se consuma o jumatate de pahar din acest ceai, de trei ori pe zi, intre mese.
Cataplasme:
Foarte eficiente sint cele cu seminte de in si faina, in amestec de 1/3 la 2/3 apa, in care se fierbe totul pina se formeaza o pasta consistenta.
Se pune intr-un saculet de pinza care se aplica pe piept. Recomandate sint si frectiile cu ulei de ricin: doua linguri si ulei de terebentina, o lingura incalzita la un foc slab, apoi se frectioneaza bine pieptul, dupa care se acopera cu o patura groasa sau plapuma.
Inhalatii:
se pot face inhalatii cu musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin. Se amesteca in parti egale si se pun doua linguri din acest amestec la 1 litru de apa clocotita. Se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute, iar pentru a proteja pielea fetei se aplica inainte o crema grasa.
inhalatiile cu uleiuri eterice sint de asemenea folosite, avind o buna eficienta astfel: intr-un vas cu 2-3 litri de apa fierbinte se adauga 10 picaturi de ulei de lavanda, eucalipt, menta sau fenicul, apoi se fac inhalatii de 2-3 ori pe zi. Atentie, nu se vor folosi uleiuri la persoanele alergice.
Apiterapia:
o reteta indicata si cu bune rezultate este mierea cu lapte fiert. Se dizolva 50 g de miere zaharisita intr-o cana de lapte dulce fiert la care se adauga un galbenus de ou proaspat, apoi se bea cu inghitituri mici. In tratarea tusei mai este folositoare si tinctura de propolis, astfel: 60 g de propolis la 200 g alcool, din care se iau cite 15-30 picaturi de trei ori pe zi, inainte de mese.
Presopunctura:
se maseaza in sensul acelor de ceasornic cu degetul mare sau cu aratatorul punctul situat deasupra scobiturii sternului, timp de cinci minute. Se fac doua masaje pe zi timp de zece zile.
Dietoterapie:
in general sucurile de legume actioneaza rapid si eficient in caz de tuse. Inainte de masa de prinz trebuie consumat un amestec din suc de salata verde 50 ml si suc de usturoi 50 ml. Se mai poate folosi si urmatoarea reteta: suc de morcov 200 ml, suc de varza 50 ml, suc de gulii 50 ml si suc de telina 50 ml. Foarte indicat si cu bune rezultate in terapia acestei boli este si maceratul din 8-10 smochine si 5-6 curmale, intr-un litru de apa sau lapte dulce timp de 8 ore. Se incalzeste apoi usor lichidul si se consuma impreuna cu fructele.
Tusea e un simptom ce nu trebuie tratat superficial, ci cu mare atentie. Se spune ca tusea indelungata nu prezinta nici un risc, dar nu este chiar asa usor de spus!!!
La copii, chiar o tuse usoara, dar care dureaza mai multe luni poate antrena dilatarea progresiva a bronhiilor, ceea ce conduce in cele din urma la aparitia insuficientei respiratorii. La adulti, tusea care persista mai mult timp fara un motiv aparent poate fi semnul unei boli grave, iar in ambele cazuri mentionate mai trebuie urgent consultat medicul de familie sau medicul specialist. Tusea mai poate fi si semnalul unei alergii, iar in astfel de cazuri tusea se declanseaza de indata ce se intra in contact cu alergenul in cauza cum ar fi: polen, praf, acarieni, parul animalelor, polenul de la flori, unele parfumuri si deodorante, produse chimice, detergenti, fulgi si puf de la pasari etc. Aceasta tuse nu este insotita de expectoratie aparind in schimb alte simptome neplacute, cum ar fi de exemplu curgerea nasului, respiratia devine dificila si zgomotoasa etc. In concluzie, atentie deosebita la aceasta afectiune si mai ales la tratamentul ei.
Afectiuni renale
Cele mai bune remedii pentru tulburarile de natura renala sint piperul si siropul de trandafir si paralute. Alte plante la care mai puteti apela sint: angelica, afinele, papadia, paducelul, ienuparul, traista ciobanului si capsunele. O alta solutie este sa fabricati
un fel de bere din urzici (frunze de urzica tinara puse la fermentat cu putina drojdie, la care se adauga frunze de trifoi, ghimbir, miere) care ajuta foarte mult la prevenirea blocajelor renale.
Icter
In medicina europeana traditionala ca leac pentru icter se folosea patrunjelul, radacina de papadie si hamei. Adesea se fabrica o lotiune din flori de papadie, frunze de patrunjel tocat si seminte de hamei. Lotiunea, care seamana la gust cu berea, trebuie administrata in fiecare seara si dimineata, pina cind boala regreseaza vizibil.
Laxativ
Cel mai bun produs fabricat pe baza de extras din plante cu efect laxativ este uleiul de masline. Pe linga acesta mai putem vorbi si despre mere, seminte de in, seminte de mustar alb, sparanghel, grasime de pasare. Daca suferiti de constipatie, atunci incercati ceaiul din fruze de soc sau din radacina de papadie.
Buze crapate
Pentru a va vindeca buzele crapate va sugeram doua retete simple si la indemina oricui.
1. amestecati o treime de suc de lamiie cu doua treimi de glicerina.
2. preparati un ulei din petale de trandafir maruntite in combinatie cu glicerina si apa de trandafir
Afectiuni ale ficatului
Sucul de ceapa sau de cartof previn durerile de ficat. In astfel de situatii e preferabil sa consumati cit mai multe fructe, in special mere. Ca plante va recomandam ceaiul de paralute sau rozmarin.
Afectiuni pulmonare
Puteti sa va curatati plaminii urmind o cura de ceai de trifoi. In vechime cel mai bun leac pentru bolnavii de tuberculoza era un amestec de miere cu hrean ce trebuia luat de trei ori pe zi.
Malarie
Cafeau cu zeama de lamiie este cel mai indicat tratament pentru cei care sufera de malarie. Un alt vechi remediu consta in prepararea unui amestec din radacini tocate de patrunjel si frunze de eucalipt.
Pierderi de memorie
Nu numai o data cu inaintarea in virsta memoria ne joaca feste. Oricui i se poate intimpla sa aiba astfel de probleme, datorate in special alimentarii insuficiente a creierului cu singe. Pentru a va pastra memoria intacta pentru cit mai mult timp va sfatuim sa beti ceai de rozmarin. Rozmarinul este apreciat pentru proprietatile sale stimulative, fiind cunoscut faptul ca aceasta planta ajuta la imbunatatirea considerabila a circulatiei sanguine.
Menopauza
Cel mai indicat tratament care sa va ajuta sa suportati mai usor durerile in perioda de menopauza este ceai de urzica si de galbenele. Hreanul va ajuta sa aveti noptile mai linistite si sa uitati de dereglarile de peste zi ale propriului organism.
Menstruatie
Atunci cind vi se intimpla sa singerati abundent in timpul ciclului menstrual, trebuie sa recurgeti la ajutorul scortisoarei, al frunzelor de platan si de urzica tinara. O alta metoda consta in consumarea a trei-patru lamii pe zi. Dereglarile menstruale se pot trata si cu ceai de coada soricelului sau de musetel. Grecii si romanii foloseau ca remedii naturiste frunzele de alun salbatic, petalele de trandafir roz sau rozmarinul. Galbenelele si morcovii regleaza debitul de singe eliminat in timpul ciclului menstrual. Pentru a intirzia perioadele ciclului beti ceai de ghimbir sau smirna, in timp ce lavanda si gura leului amelioreaza durerile provocate de menstruatie.
Iesiri necontrolate
Lavanda este o planta renumita pentru proprietatile sale sedative, fiind des recomandata bolnavilor de nervi. Ca leguma, cel mai bine este sa aveti un meniu bazat pe varza. Aroma de scortisoara si mierea amelioreaza starile de tremur si diminueaza sentimentul de anxietate.
Stari de greata
Pentru a contracara starile de greata folositi ca leac ghimbirul si piperul. In general, aromele puternice de scortisoara, musetel, trifoi, lamiie, lavanda reduc senzatia de voma. Ca sirop puteti mixa in cantitati egale petale de trandafir si miere. Inainte de masa beti o cescuta de apa calduta, iar dupa ce ati mincat luati o lingurita din siropul preparat. Astfel preveniti senzatia de voma si treptat va veti simti intr-o forma de zile mari.
Nevralgie
Ca remediu intern se recomanda ceaiul de musetel indulcit cu miere. Ca remediu extern e bine sa va masati timplele cu ulei de ghimbir diluat cu zeama de la doi-trei catei de usturoi storsi. Asa veti scapa mai repede de durerea care va chinuie. Totodata puteti aplica o compresa frunze de varza sau de mustar fierbinti. Pentru o mai mare eficienta a tratamentelor este indicat sa folositi si o lotiune revigoranta, pe care o obtineti din amestecul unei parti de otet de mere cu o parte de apa de trandafir. Esenta de cedru, amoniacul si menta va vor fi totdeauna de ajutor.
Palpitatii
Simptomele de anxietate si nevozitate sint prevenite cu ajutorul lavandei. Palpitatiile provocate de ritmul cardiac neregulet se neutralizeaza cu ajutorul ceaiului de paducel si de coada soricelului. Piperul are efect tonic asupra circulatiei sangvine si a presiunii arteriale.
Paralizie
Datorita rolului stimulativ asupra organismului dintotdeauna urzica si rozmarinul s-au aflat printre cele mai folosite leacuri. Se spune ca e bine sa pui un banut de argint in apa ca sa nu cada blestemul asupra ta si sa nu paralizezi.
Stari de lesin
Pentru a preveni starile de lesin e bine sa preparati un ceai din frunze de rozmarin sau lavanda. Ca metoda eterna se recomanda inhalarea de sare de lamîie sau piper.
Temperatura crescuta
Împotriva unei temperaturi crescute a corpului medicina traditionala va recomanda ceaiul de angelica, coada soricelului, flori de liliac, scortisoara, paralute si mîtisori. Ceaiul trebuie sa fie îndulcit cu miere. Extern aplicati comprese cu otet sau zeama de lamîie. Alte plante eficiente împotriva febrei sînt: trifoiul, patrunjelul, musetelul, urzica, rozmarinul, trandafirul, galbenelele, lavanda, paducelul, menta si eucaliptul.
Aerofagie
La baza tratamentului pentru aerofagie stau menta, scortisoara, orzul si ghimbirul. Pentru a contracara efectele negative ale acestei boli e bine sa tineti o data la doua luni o cura de legume si de verdeata. Cele mai eficiente se dovedesc a fi morcovii, ceapa, prazul, hreanul, patrunjelul, urzica si musetelul. Alte remedii constau în utilizarea esentelor de cimbru, lavanda, smirna, eucalipt în combinatie cu uleiul de masline si cu ceaiul de angelica, mîtisori, telina, coriandru, marar sau molura.
Intoxicatie alimentara
Ca leac împotriva mîncarurilor alterate, consumate de cele mai multe ori în necunostinta de cauza, va recomandam sa consumati cît mai mult usturoi.
Crize de fiere
Problemele de fiere îsi gasesc rezolvarea în tratamentul cu galbenele, papadie si seminte de mac. Uleiul de masline si ceaiul de cicoare ajuta la eliminarea fara prea multa durere a pietrelor de la fiere. Printre legumele cu proprietati curative recunoscute si apreciate si în medicina traditionala, si în cea clasica se numara cartoful si mazarea, iar în rîndul citricelor - lamîia.
Gingii inflamate
Din frunze de alun salbatic, coada soricelului sau rozmarin preparati un ceai cu care sa faceti în fiecare seara spalaturi ale gingiilor. Puteti de asemenea sa apelati la infuzia din fruze de maslin.
Par degradat
Iata cîteva tratamente traditionale care contribuie la recapatarea volumului si a stralucirii parului dumneavoastra:
1. atunci cînd va clatiti pe cap spargeti un ou proaspat în apa; oul contine calciu si va hraneste firele de par, dîndu-le o stralucire aparte
2. folositi zeama de urzici pentru a va limpezi parul în ultima apa
3. cu sucul de la cîteva legaturi de patrunjel proaspat masati-va scalpul; astfel toate impuritatile de pe pielea capului vor fi îndepartate cu siguranta si pentru mai mult de cinci zile
4. de doua ori pe saptamîna clatiti-va parul cu ceai de musetel
5. mierea este un produs bogat în nutrimente si adesea recomandat în tratamentele de acest gen
Migrene, dureri de cap
În folclorul englezilor pentru evitarea durerilor de cap batrînii ne sfatuiesc sa recurgem la un remediu mai putin obisnuit. Se spune ca nu e bine sa aruncati la întîmplare patul taiat sau cazut, pentru ca pasarile îl pot folosi la constructia propriilor cuiburi. Din acesta cauza, ori de cîte ori ele îsi aranjeaza cuibul, durerea firelor de par se transmite dumneavostra. De aceea e bine ca firele de par care nu va mai sint de folos sa le bagati direct pe foc.
Medicina populara propune ca solutii cu efect imediat infuziile cu ceai de rozmarin uscat, frunze de tei sau de musetel. Grecii si romanii apelau la tratamentul cu scortisoara, mere, miere si balsam din lavanda sau paralute. Alte plante recomandate sînt: basilica, angelica, valeriana, trifoiul. Ca aplicatie externa puteti folosi ulei de lavanda sau otet. Ca inhalant apelati la uleiul din frunze de trifoi. Atunci cînd va spalati pe cap e bine sa va limpeziti cu o mixtura obtinuta din amestecul unei cantitati egale de otet, apa si coniac în care adaugati un praf de sare.
Insomnie
O cana de lapte caldut cu putina scortisoara si îndulcit cu miere va va face somnul mult mai dulce. Sau puteti bea o cana de ceai de rozmarin sau de paducel. De asemenea, e preferabil sa va masati tîmplele cu balsam de lamîie sau de lavanda înainte de culcare. Supa de ceapa si chiar ceapa simpla va linistesc si va detensioneaza.
Paduchi
Cea mai buna metoda de a scapa de paduchi este sa frecati va scalpul cu scortisoara sau cu sucul obisnuit din storcerea frunzelor proaspete de patrunjel. Daca vi se pare prea complicat, atunci amestecati în cantitati egale o parte de apa cu o parte de gaz si aplicati lotiunea pe par cu un sfert de ora înainte de spalare.
Arsuri în capul pieptului
Cele mai la îndemîna leacuri sînt lamîia, albusul de ou si piperul. Eficiente se dovedesc a fi si frunzele de varza aplicate direct pe piept.
Probleme cardiace
Unul dintre remediile cele mai bune pentru ameliorarea durerilor cardiace este ceaiul din frunze uscate de paducel îndulcit cu miere. Daca suferiti cu inima e bine sa introduceti în meniul dumneavoastra cît mai des legume radacinoase, cum ar fi morcovii sau ceapa. De asemenea încercati sa înlocuiti treptat apa cu ceaiul si zaharul cu zaharina sau cu mierea de albine.
Hipertensiune
Exista mai multe posibilitati de a diminua presiunea sîngelui în cazul în care suferiti de hipertensiune.
1. Ceai de paducel, de ghimbir, de musetel sau din frunze uscate de trifoi. Mirosul patrunjelului proaspat, al scortisoarei, al lavandei si al violetelor ajuta la prevenirea ametelilor si a starilor de lesin.
2. Ca fructe si legume va recomandam sa consumati cu precadere cartofi, mere, ceapa si praz.
Hipotensiune
Paducelul este planta cu ajutorul careia puteti echilibra presiunea sanguina a organismului dumneavoastra. Pe lînga acesta mai puteti apela si la brom, lavanda, rozmarin sau papadie.
Isterie
Împotriva isteriei se recomanda administrarea de trei ori pe zi, înainte de fiecare masa, a unui ceai obsinut prin fierberea unei cantitati egale de flori de musetel, valeriana, tei si mîtisori.
Indigestie
Medicina populara va propune ca leac pentru indigestie mararul, piperul, cimbrul si molura. Ca si lichide folositi sucul de la un cartof ras sau albusul de ou. Ceaiul de paralute, de lavanda, de ghimbir sau din frunze de trifoi este foarte bun în tratarea problemelor de natura digestiva.
Impotenta
Înca din vechime se crede ca scotisoara si ghimbirul au proprietati curative exceptionale în ceea ce priveste impotenta. Ceaiul din petale de trandafir si din ovaz verde previne agravarea starii pacientului în cauza.
Lapte matern
Prospetelor mamici le recomandam sa consume cît mai multi morcovi, urzici si patrunjel pentru a avea lapte în sîni mai mult timp. Pe lînga acestea este indicat sa beti cel putin o data pe zi o cana de ceai din frunze de coada soricelului.
Durere de sîni
Atunci cînd alaptati si va dor sînii cel mai bun remediu este sa mîncati orz încoltit. O alta solutie este sa zbrobiti bine cîteva frunze de patrunjel proaspat sau de alun sau o mîna de flori de musetel, pe care sa le aplicati extern, direct pe zona cu probleme.
Dificultati de respiratie
Ceaiul de paducel ajuta la reglarea tulburarilor de respiratie cauzate în primul rînd de disfunctionalitati cardiace. Daca vi se întîmpla sa aveti palpitatii puternice, puteti sa mai încercati un alt remediu, si anume, sa beti un pahar de apa calduta îndulcita cu doua lingurite de zahar.
Bronsita
Pentru tratarea brositei puteti apela la ajutorul mai multor plante cum ar fi: angelica, coada soricelului, trifoi, ghimbir, paralute, molura, usturoi, smirna, maghiran, fruzele de patrujel sau de ceapa verde, cimbru. Indiferent de tipul de ceai preparat, folositi ca îndulcitor miere de albine.
Vînatai
Din vechi timpuri se obisnuieste sa se previna aparitia vînatailor prin aplicarea pe zona lovita a unei comprese îmbibate cu otet. Ce alte posibilitati mai aveti:
1. aplicati de mai mult ori comprese cu apa fierbinte sau foarte rece
2. puteti folosi ca si comprese frunze de varza
3. frecati zona respectiva pîna se înroseste dupa care ungeti cu ulei de masline
4. pentru a preveni marirea vînataii puneti pe rana ceara firbinte si lasati-o sa actioneze zece minute dupa care reluati procedeul
5. amestecati frunze de de patrunjel proaspat tocat cu unt. Ungeti cu crema obtinuta zona afectata.
6. amestecati o ceasca de ceai (rece) din frunze de rozmarin cu un ou fiert si cu o lingurita de coniac.
Arsuri
Cel mai rapid mijloc de a preveni durerea provocata de arsuri sau de opariri este de a pune mîna sau zona afectata în apa foarte rece. O alta modalitate recomandata în medicina traditionala este de a unge zona arsa cu miere, cu zeama de la un cartof ras sau cu un albus de ou batut spuma. Mai puteti de asemenea sa va preparati în casa o crema ce contine urmatoarele ingrediente: un morcov ras amestecat cu o lingurita de miere sau un fir de praz maruntit bine si fiert în lapte. Daca nu aveti la îndemîna ingredientele pe care vi le-am enumerat, atunci apelati pur si simplu la o alifie din galbenele. Dupa ce ati uns rana cu o astfel de crema, aplicati cataplasme cu frunze de urzica sau de platan.
Cataracta
O mixtura de zeama de lamîie cu scortisoara si cu putina apa calda este cel mai cunoscut leac împotriva cataractei. Infuzia de cimbru se dovedeste de asemenea eficienta. Plante cu efect terapeutic folosite în tratarea cataractei mai sint si: ghimbirul, rozmarinul, trifoiul, trandafirul, lavanda, coada soricelului, ceapa si usturoiul. Ca ingrediente în alcatuirea diferitelor creme puteti folosi piper, otet, frunze de alun salbatic si ulei de masline.
Antiseptice
Exista o serie de plante foarte apreciate în medicina populara pentru proprietatile lor antiseptice. Printre acestea se numara usturoiul, menta, stejarul si violetele.
Cum sa scapam de tuse
O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire.
Aceasta boala este agasanta, suparatoare si chiar chinuitoare, dar in alt mod ajuta la indepartarea secretiilor de pe caile respiratorii, de aceea este recomandat a nu se apela imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai intii la produsele naturiste, astfel:
Ceaiuri:
cea mai buna este infuzia din frunze de patlagina: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma doua cani pe zi, cu lingurita;
infuzie de plamadica: doua lingurite la o cana de apa fiarta, din care se consuma 2-3 cani pe zi;
infuzie din muguri de pin: o lingurita de muguri de pin proaspeti sau uscati, la o cana de apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine;
infuzie de coada-soricelului: doua lingurite de flori la o cana cu apa clocotita, din care se consuma 2-3 cani pe zi. Daca tusea este uscata trebuie consumate multe lichide.
infuzie de tei: 1-2 linguri de flori de tei, la o cana de apa fierbinte din care se consuma o jumatate de pahar din acest ceai, de trei ori pe zi, intre mese.
Cataplasme:
Foarte eficiente sint cele cu seminte de in si faina, in amestec de 1/3 la 2/3 apa, in care se fierbe totul pina se formeaza o pasta consistenta.
Se pune intr-un saculet de pinza care se aplica pe piept. Recomandate sint si frectiile cu ulei de ricin: doua linguri si ulei de terebentina, o lingura incalzita la un foc slab, apoi se frectioneaza bine pieptul, dupa care se acopera cu o patura groasa sau plapuma.
Inhalatii:
se pot face inhalatii cu musetel, levantica, cimbru, cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin. Se amesteca in parti egale si se pun doua linguri din acest amestec la 1 litru de apa clocotita. Se tine capul acoperit cu un prosop deasupra vasului timp de 20 de minute, iar pentru a proteja pielea fetei se aplica inainte o crema grasa.
inhalatiile cu uleiuri eterice sint de asemenea folosite, avind o buna eficienta astfel: intr-un vas cu 2-3 litri de apa fierbinte se adauga 10 picaturi de ulei de lavanda, eucalipt, menta sau fenicul, apoi se fac inhalatii de 2-3 ori pe zi. Atentie, nu se vor folosi uleiuri la persoanele alergice.
Apiterapia:
o reteta indicata si cu bune rezultate este mierea cu lapte fiert. Se dizolva 50 g de miere zaharisita intr-o cana de lapte dulce fiert la care se adauga un galbenus de ou proaspat, apoi se bea cu inghitituri mici. In tratarea tusei mai este folositoare si tinctura de propolis, astfel: 60 g de propolis la 200 g alcool, din care se iau cite 15-30 picaturi de trei ori pe zi, inainte de mese.
Presopunctura:
se maseaza in sensul acelor de ceasornic cu degetul mare sau cu aratatorul punctul situat deasupra scobiturii sternului, timp de cinci minute. Se fac doua masaje pe zi timp de zece zile.
Dietoterapie:
in general sucurile de legume actioneaza rapid si eficient in caz de tuse. Inainte de masa de prinz trebuie consumat un amestec din suc de salata verde 50 ml si suc de usturoi 50 ml. Se mai poate folosi si urmatoarea reteta: suc de morcov 200 ml, suc de varza 50 ml, suc de gulii 50 ml si suc de telina 50 ml. Foarte indicat si cu bune rezultate in terapia acestei boli este si maceratul din 8-10 smochine si 5-6 curmale, intr-un litru de apa sau lapte dulce timp de 8 ore. Se incalzeste apoi usor lichidul si se consuma impreuna cu fructele.
Tusea e un simptom ce nu trebuie tratat superficial, ci cu mare atentie. Se spune ca tusea indelungata nu prezinta nici un risc, dar nu este chiar asa usor de spus!!!
La copii, chiar o tuse usoara, dar care dureaza mai multe luni poate antrena dilatarea progresiva a bronhiilor, ceea ce conduce in cele din urma la aparitia insuficientei respiratorii. La adulti, tusea care persista mai mult timp fara un motiv aparent poate fi semnul unei boli grave, iar in ambele cazuri mentionate mai trebuie urgent consultat medicul de familie sau medicul specialist. Tusea mai poate fi si semnalul unei alergii, iar in astfel de cazuri tusea se declanseaza de indata ce se intra in contact cu alergenul in cauza cum ar fi: polen, praf, acarieni, parul animalelor, polenul de la flori, unele parfumuri si deodorante, produse chimice, detergenti, fulgi si puf de la pasari etc. Aceasta tuse nu este insotita de expectoratie aparind in schimb alte simptome neplacute, cum ar fi de exemplu curgerea nasului, respiratia devine dificila si zgomotoasa etc. In concluzie, atentie deosebita la aceasta afectiune si mai ales la tratamentul ei.
Foarte bine k sunt aici afishate;))
ReplyDeletepe unii ajuta foarte mult:D
Unele dintre retetle de aici sunt foarte bune. De ex. cele pentru antiseptice, catracta si arsuri. Sunt cele incercate de mine si au avut succes.
ReplyDeleteGreat post, I think people should learn a lot from this
ReplyDeletewebsite its real user pleasant. So much good information on here :D.
Thank you for any other excellent article. Where else could anyone get that type of info
ReplyDeletein such a perfect way of writing? I've a presentation subsequent week, and I'm at the look for such information.