Cura cu grâu încolţit
Cura cu grâu încolţit
Regimul alimentar-minune al parintelui Leontie Gazea
Parintele Gazea s-a nascut pe 18 iunie 1897, dincolo de Nistru. Atras din tinerete de viata duhovniceasca a crestinilor ortodocsi, el parcurge toate treptele initiatice. Copil de ajutor prin curtile manastirilor la inceput, ajunge in cele din urma elev la Scoala de Cantareti Bisericesti din Chisinau si paralel da examene la un liceu din Odesa. Dupa un timp, ajunge la Praga, unde obtine licenta in teologie si este hirotonisit preot.
Trei ani lucreaza exemplar in Cehoslovacia, unde i se acorda distinctia "Crucea de Aur" si titlul de econom stavrofor. Se transfera apoi in Romania, lucreaza in judetul Maramures (unde primeste rangul de vicar), la Arad, in Transilvania, din nou in Arad, iar din 1951 la Ceplenita - Iasi.
Umblatul mult pe jos, alimentatia bogata in carne, grasime etc. (pe vremea aceea, era foarte raspandit Tbc-ul si doctorii recomandau aceasta alimentatie) l-au facut sa aiba probleme cu picioarele, imbolnavindu-se de varice, apoi de tromboflebita.
In 1962, cand parintele avea 65 de ani, doctorii, constatand gravitatea extrema a bolii, i-au prezentat verdictul: ambele picioare, de la ousor (glezna), trebuie amputate. Dupa un zbucium de neinchipuit si o rugaciune rostita din adancul sufletului, parintele simte indemnul sa treaca la un regim alimentar sanatos. O alimentatie strict vegetariana, bazata pe vegetale crude. A consumat si sucuri din legume, fructe, plante medicinale (papadie, urzica etc.), dar baza au fost cruditatile. Un alt aliment de prim plan a fost graul incoltit. Nimic fiert, nimic copt. A scos complet din alimentatia sa: zaharul, painea de orice fel, sarea, carnea, grasimile animale, uleiul, branzeturile, untul, smantana, ouale.
Treptat, a obtinut urmatoarele rezultate: boala (tromboflebita - extrem de grava) a stagnat, s-a imbunatatit circulatia sangelui; la 70 de ani (deci dupa 5 ani de regim alimentar cu grau incoltit si alte vegetale crude) starea picioarelor era mult imbunatatita; i-a crescut o unghie la degetul mare de la picior, pe care o pierduse in copilarie, ca urmare a unui accident; barba si parul de pe cap au inceput sa i se innegreasca; la varsta de 75 de ani (deci dupa 10 ani de regim alimentar cu grau incoltit si alte vegetale crude), parintele, impreuna cu cei doi fii ai sai, a trecut Dunarea inot la Braila, dus si intors (capatase o vigoare deosebita!); aparatul digestiv functiona excelent; nu acuza nici un fel de dureri; dupa 90 de ani (deci dupa 25 de ani de regim alimentar cu grau incoltit si alte vegetale crude) i s-au produs urmatoarele regenerari: la ambele picioare i s-a jupuit pielea veche si a aparut piele noua; unghiile de la ambele picioare au cazut si au crescut altele noi. Subliniem ca parintele facea si exercitii fizice, multa miscare, si zilnic se frectiona pe intreg corpul (in fiecare dimineata) cu un prosop de canepa inmuiat in apa si stors, apoi cu altul uscat. In permanenta a manifestat credinta, vointa si rabdare deosebite.
Parintele a apreciat foarte mult rolul graului incoltit. Spunea - nu de putine ori - ca acestui aliment ar trebui sa i se ridice o statuie, si ca el n-ar trebui sa lipseasca de pe masa nimanui. Parintele, in unison cu literatura de specialitate, apreciaza ca folosirea curei de grau incoltit sau introducerea in alimentatia permanenta a acestui produs, contribuie la intarirea sanatatii si la redobandirea ei de catre cei ce au pierdut-o.
Graul incoltit - un aliment viu si un medicament viu - prezinta o importanta deosebita in combaterea celor mai diferite boli, practic, aproape a tuturor bolilor, inclusiv a cancerului. Doctorul Virgil T. Geiculescu, in cartea "Bioterapia" (Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1987), scrie, referitor la cura de grau germinat: "Graul incoltit este un stimulator extrem de important al activitatii vitale a organismului uman, datorita continutului bogat in complexul de vitamina B si in multe alte vitamine, cat si a diferitilor fermenti (enzime) necesare pentru reglarea proceselor intime din organism. In multe boli, dupa o saptamana-doua de consum al boabelor incoltite de grau, la oamenii de orice varsta se constata o vizibila imbunatatire a starii de sanatate si apoi o insanatosire completa... Folosirea acestei metode nu este periculoasa si este foarte eficienta". Iar doctorul francez Jean Valnet in lucrarea sa, "Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale" (Editura "Ceres", Bucuresti, 1991), scrie: "(...)exceptionala bogatie a constituentilor lui (a graului - n.r.) autorizeaza cercetatorii care s-au aplecat asupra problemelor sanatatii sa afirme ca ar da o grea lovitura dezvoltarii tot mai accentuate a diabetului, a asteniilor, a nevrozelor, a nevritelor, a bolilor cardiovasculare, a cazurilor de cancer".Parintele pregatea grau incoltit zilnic si il consuma umed sau sub forma unor turtite facute de dumnealui. Dar acest mod de folosire a graului incoltit ingreuna si limita posibilitatea utilizarii lui pe timpul calatoriilor sau deplasarilor in alte localitati. Pentru a inlatura aceste pierderi si a veni in ajutorul consumatorilor, fiul sau - ing. Nicolae Gazea - impreuna cu feciorul sau, Constantin, si dl Cristea Marin au facut o inventie: fulgi de grau incoltit. Produsul este brevetat si premiat la Salonul International de Inventii din Iasi, octombrie 1996, obtinand Medalia de Aur. De asemenea, in noiembrie 1998, la Salonul International de Inventica de la Bruxelles, a obtinut inca o Medalie de Aur. Acest produs se gaseste in comert sub numele de "Granovit" - fulgi de grau germinat. Se poate cumpara la mai toate magazinele alimentare din Iasi si in multe alte localitati. (Fara indoiala si in Bucuresti). "Granovitul" pastreaza insusirile si intreaga valoare nutritiva si medicinala a graului incoltit umed. Nu de mult, aceiasi cercetatori au scos inca un sortiment: "Musli-granovit", care se gaseste deja in comert.
Parintele Leontie Gazea, care ne-a oferit noua, tuturor, o experienta de viata extraordinara privind importanta uriasa a graului incoltit si a dietei cu vegetale crude ca regim de alimentatie si de medicatie, s-a stins din viata la 24 septembrie 1997 - printr-o banala intamplare - la varsta de 100 de ani, trei luni si sase zile. Este inmormantat in cimitirul din Harlau (jud. Iasi), alaturi de devotata sa sotie.
Experienta parintelui, privind alimentatia vegetariana, reliefeaza pregnant rolul regimului alimentar, nu numai in combaterea unor boli, ci si in revigorare (intinerire) si asigurarea unei longevitati prelungite.
Ioan D. Matei
Tratamentul cu grau incoltit
Ce este graul incoltit?
Germenii de grau (graul incoltit) sunt seminte care trec din starea de viata latenta in stare activa, proces care determina o serie de transformari biochimice si de structura. In acest moment, samanta incoltita contine maximum de substante folositoare organismului uman. Iata cateva cantitati de minerale usor de asimilat de catre organism, continute de 100 grame germeni de grau: fosfor (1050 mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%). La aceste minerale se adauga vitaminele: A, B, E, K, D, Pp, enzime si anumiti hormoni vegetali, cu structura foarte putin cunoscuta, care au efecte terapeutice extraordinare.
Durata curei
Pentru a observa primele efecte ale consumarii graului incoltit este necesara trecerea a 3-4 saptamani. Stabilizarea efectelor apare, insa, dupa 2-3 luni si 6-12 luni in cazul persoanelor devitalizate sau care sufera de afectiuni grave.
Doza de grau consumata zilnic
Doza terapeutica la adulti este de 3-6 linguri pe zi; la copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi; la copii de 2-6 ani, doza este de 1-3 lingurite pe zi.
Administrarea
Administrarea germenilor de grau se face dimineata, pe stomacul gol. Graul incoltit se da prin masina de tocat, pentru a fi maruntit, dupa care se amesteca cu miere. Exista si o serie de retete de combinare a graului germinat cu alte alimente-medicament.
Actiuni terapeutice ale acestei cure
Primele efecte care se observa la aceasta cura sunt: oprirea caderii parului, marirea sau refacerea acuitatii vizuale, imbunatatirea coordonarii miscarilor, intarirea dintilor, infrumusetarea pielii, reglarea activitatii nervoase (germenii de grau au si un efect usor sedativ), marirea vitalitatii.
Indicatii
Graul incoltit este indicat in: crestere, tratamentul intarzierilor de crestere la copii; boli de piele (acnee, eczeme, afectiuni infectioase recidivante); imbatranire, imbatranire prematura; afectiuni hepatice; subponderalitate (are efect reglator asupra greutatii corporale); la femei - in cazurile de estompare a caracterelor feminine: talia ingusta, bazinul larg, vocea subtire, lipsa pilozitatilor (parului) din zona abdomenului, spatelui, faciala etc; tromboflebita; arterita; tumori ale stomacului, tumori in general; cancer; afectiuni oculare; afectiuni respiratorii recidivante (inclusiv astm si bronsita); impotenta si sterilitate masculina (pentru barbatii cu vitalitate generala foarte scazuta); amenoree, dismenoree (la femeile cu o constitutie fragila, anemice); anemie, lipsa de calciu si magneziu; dureri de cap, migrene, insomnie.
Contraindicatii ale curei cu grau incoltit
Germenii de grau sunt contraindicati persoanelor care se confrunta cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni in organism. In consecinta, femeile cu ciclu menstrual foarte abundent, barbati cu tendinta spre efeminare vor folosi cu prudenta acest remediu-minune, care in cazul lor ar putea sa accentueze anumite probleme.
Sortimente de grau germinat ce se gasesc in comert
In comert se gaseste grau incoltit in urmatoarele forme de prezentare: pulbere obtinuta prin uscarea si macinarea graului incoltit si apoi uscat; fulgi obtinuti prin prelucrarea mecanica a boabelor de grau incoltit; diferite combinatii de fulgi sau pulbere de germeni de grau cu fructe uscate (catina, fructe de padure, fructe exotice).
Evident, nici unul din aceste produse nu are puterea curativa a boabelor de grau proaspat germinate si date prin masina de tocat.
Ilie Tudor
Obtinerea graului incoltit dupa metoda Valeriu Popa
Se cumpara grau - din ultima recolta. Se cerne prin sita, ca sa cada corpurile straine.
Joi dimineata la ora 6 se pune la incoltit 1 kg de grau, intr-o oala smaltuita, cu o capacitate de 5 litri. Se spala cu apa rece pana se obtine o apa curata. Apoi, se umple oala cu apa limpede. Se pune intr-un loc ferit.
La ora 14 si ora 22 se scurge apa in care a stat graul si se spala din nou, pana ramane iar apa curata. Se umple din nou oala si se lasa la o parte.
Vineri la ora 6 se scurge apa si se transfera graul in strecuratoare. Se pune strecuratoarea sub jet de apa. In timpul spalarii nu amestecati graul. Spalarea sa dureze numai cateva secunde.
Se va repeta din 8 in 8 ore, adica la orele 6 - 14 - 22, pana iese embrionul (coltul) de 2 mm si radacinile de 5 mm. Aceasta se obtine sambata pe la pranz sau, cel mai tarziu, seara. Cand se obtine marimea embrionului si a radacinii, se pune graul in sticle de lapte care se vor acoperi cu dopuri, ca sa nu intre aerul, si se lasa la frigider.
Dintr-un kg de grau se obtine 1,5 kg de grau incoltit. Aceasta cantitate ajunge pentru o saptamana.
Articol preluat de pe formula-as.ro
Regimul alimentar-minune al parintelui Leontie Gazea
Parintele Gazea s-a nascut pe 18 iunie 1897, dincolo de Nistru. Atras din tinerete de viata duhovniceasca a crestinilor ortodocsi, el parcurge toate treptele initiatice. Copil de ajutor prin curtile manastirilor la inceput, ajunge in cele din urma elev la Scoala de Cantareti Bisericesti din Chisinau si paralel da examene la un liceu din Odesa. Dupa un timp, ajunge la Praga, unde obtine licenta in teologie si este hirotonisit preot.
Trei ani lucreaza exemplar in Cehoslovacia, unde i se acorda distinctia "Crucea de Aur" si titlul de econom stavrofor. Se transfera apoi in Romania, lucreaza in judetul Maramures (unde primeste rangul de vicar), la Arad, in Transilvania, din nou in Arad, iar din 1951 la Ceplenita - Iasi.
Umblatul mult pe jos, alimentatia bogata in carne, grasime etc. (pe vremea aceea, era foarte raspandit Tbc-ul si doctorii recomandau aceasta alimentatie) l-au facut sa aiba probleme cu picioarele, imbolnavindu-se de varice, apoi de tromboflebita.
In 1962, cand parintele avea 65 de ani, doctorii, constatand gravitatea extrema a bolii, i-au prezentat verdictul: ambele picioare, de la ousor (glezna), trebuie amputate. Dupa un zbucium de neinchipuit si o rugaciune rostita din adancul sufletului, parintele simte indemnul sa treaca la un regim alimentar sanatos. O alimentatie strict vegetariana, bazata pe vegetale crude. A consumat si sucuri din legume, fructe, plante medicinale (papadie, urzica etc.), dar baza au fost cruditatile. Un alt aliment de prim plan a fost graul incoltit. Nimic fiert, nimic copt. A scos complet din alimentatia sa: zaharul, painea de orice fel, sarea, carnea, grasimile animale, uleiul, branzeturile, untul, smantana, ouale.
Treptat, a obtinut urmatoarele rezultate: boala (tromboflebita - extrem de grava) a stagnat, s-a imbunatatit circulatia sangelui; la 70 de ani (deci dupa 5 ani de regim alimentar cu grau incoltit si alte vegetale crude) starea picioarelor era mult imbunatatita; i-a crescut o unghie la degetul mare de la picior, pe care o pierduse in copilarie, ca urmare a unui accident; barba si parul de pe cap au inceput sa i se innegreasca; la varsta de 75 de ani (deci dupa 10 ani de regim alimentar cu grau incoltit si alte vegetale crude), parintele, impreuna cu cei doi fii ai sai, a trecut Dunarea inot la Braila, dus si intors (capatase o vigoare deosebita!); aparatul digestiv functiona excelent; nu acuza nici un fel de dureri; dupa 90 de ani (deci dupa 25 de ani de regim alimentar cu grau incoltit si alte vegetale crude) i s-au produs urmatoarele regenerari: la ambele picioare i s-a jupuit pielea veche si a aparut piele noua; unghiile de la ambele picioare au cazut si au crescut altele noi. Subliniem ca parintele facea si exercitii fizice, multa miscare, si zilnic se frectiona pe intreg corpul (in fiecare dimineata) cu un prosop de canepa inmuiat in apa si stors, apoi cu altul uscat. In permanenta a manifestat credinta, vointa si rabdare deosebite.
Parintele a apreciat foarte mult rolul graului incoltit. Spunea - nu de putine ori - ca acestui aliment ar trebui sa i se ridice o statuie, si ca el n-ar trebui sa lipseasca de pe masa nimanui. Parintele, in unison cu literatura de specialitate, apreciaza ca folosirea curei de grau incoltit sau introducerea in alimentatia permanenta a acestui produs, contribuie la intarirea sanatatii si la redobandirea ei de catre cei ce au pierdut-o.
Graul incoltit - un aliment viu si un medicament viu - prezinta o importanta deosebita in combaterea celor mai diferite boli, practic, aproape a tuturor bolilor, inclusiv a cancerului. Doctorul Virgil T. Geiculescu, in cartea "Bioterapia" (Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1987), scrie, referitor la cura de grau germinat: "Graul incoltit este un stimulator extrem de important al activitatii vitale a organismului uman, datorita continutului bogat in complexul de vitamina B si in multe alte vitamine, cat si a diferitilor fermenti (enzime) necesare pentru reglarea proceselor intime din organism. In multe boli, dupa o saptamana-doua de consum al boabelor incoltite de grau, la oamenii de orice varsta se constata o vizibila imbunatatire a starii de sanatate si apoi o insanatosire completa... Folosirea acestei metode nu este periculoasa si este foarte eficienta". Iar doctorul francez Jean Valnet in lucrarea sa, "Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale" (Editura "Ceres", Bucuresti, 1991), scrie: "(...)exceptionala bogatie a constituentilor lui (a graului - n.r.) autorizeaza cercetatorii care s-au aplecat asupra problemelor sanatatii sa afirme ca ar da o grea lovitura dezvoltarii tot mai accentuate a diabetului, a asteniilor, a nevrozelor, a nevritelor, a bolilor cardiovasculare, a cazurilor de cancer".Parintele pregatea grau incoltit zilnic si il consuma umed sau sub forma unor turtite facute de dumnealui. Dar acest mod de folosire a graului incoltit ingreuna si limita posibilitatea utilizarii lui pe timpul calatoriilor sau deplasarilor in alte localitati. Pentru a inlatura aceste pierderi si a veni in ajutorul consumatorilor, fiul sau - ing. Nicolae Gazea - impreuna cu feciorul sau, Constantin, si dl Cristea Marin au facut o inventie: fulgi de grau incoltit. Produsul este brevetat si premiat la Salonul International de Inventii din Iasi, octombrie 1996, obtinand Medalia de Aur. De asemenea, in noiembrie 1998, la Salonul International de Inventica de la Bruxelles, a obtinut inca o Medalie de Aur. Acest produs se gaseste in comert sub numele de "Granovit" - fulgi de grau germinat. Se poate cumpara la mai toate magazinele alimentare din Iasi si in multe alte localitati. (Fara indoiala si in Bucuresti). "Granovitul" pastreaza insusirile si intreaga valoare nutritiva si medicinala a graului incoltit umed. Nu de mult, aceiasi cercetatori au scos inca un sortiment: "Musli-granovit", care se gaseste deja in comert.
Parintele Leontie Gazea, care ne-a oferit noua, tuturor, o experienta de viata extraordinara privind importanta uriasa a graului incoltit si a dietei cu vegetale crude ca regim de alimentatie si de medicatie, s-a stins din viata la 24 septembrie 1997 - printr-o banala intamplare - la varsta de 100 de ani, trei luni si sase zile. Este inmormantat in cimitirul din Harlau (jud. Iasi), alaturi de devotata sa sotie.
Experienta parintelui, privind alimentatia vegetariana, reliefeaza pregnant rolul regimului alimentar, nu numai in combaterea unor boli, ci si in revigorare (intinerire) si asigurarea unei longevitati prelungite.
Ioan D. Matei
Tratamentul cu grau incoltit
Ce este graul incoltit?
Germenii de grau (graul incoltit) sunt seminte care trec din starea de viata latenta in stare activa, proces care determina o serie de transformari biochimice si de structura. In acest moment, samanta incoltita contine maximum de substante folositoare organismului uman. Iata cateva cantitati de minerale usor de asimilat de catre organism, continute de 100 grame germeni de grau: fosfor (1050 mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%). La aceste minerale se adauga vitaminele: A, B, E, K, D, Pp, enzime si anumiti hormoni vegetali, cu structura foarte putin cunoscuta, care au efecte terapeutice extraordinare.
Durata curei
Pentru a observa primele efecte ale consumarii graului incoltit este necesara trecerea a 3-4 saptamani. Stabilizarea efectelor apare, insa, dupa 2-3 luni si 6-12 luni in cazul persoanelor devitalizate sau care sufera de afectiuni grave.
Doza de grau consumata zilnic
Doza terapeutica la adulti este de 3-6 linguri pe zi; la copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi; la copii de 2-6 ani, doza este de 1-3 lingurite pe zi.
Administrarea
Administrarea germenilor de grau se face dimineata, pe stomacul gol. Graul incoltit se da prin masina de tocat, pentru a fi maruntit, dupa care se amesteca cu miere. Exista si o serie de retete de combinare a graului germinat cu alte alimente-medicament.
Actiuni terapeutice ale acestei cure
Primele efecte care se observa la aceasta cura sunt: oprirea caderii parului, marirea sau refacerea acuitatii vizuale, imbunatatirea coordonarii miscarilor, intarirea dintilor, infrumusetarea pielii, reglarea activitatii nervoase (germenii de grau au si un efect usor sedativ), marirea vitalitatii.
Indicatii
Graul incoltit este indicat in: crestere, tratamentul intarzierilor de crestere la copii; boli de piele (acnee, eczeme, afectiuni infectioase recidivante); imbatranire, imbatranire prematura; afectiuni hepatice; subponderalitate (are efect reglator asupra greutatii corporale); la femei - in cazurile de estompare a caracterelor feminine: talia ingusta, bazinul larg, vocea subtire, lipsa pilozitatilor (parului) din zona abdomenului, spatelui, faciala etc; tromboflebita; arterita; tumori ale stomacului, tumori in general; cancer; afectiuni oculare; afectiuni respiratorii recidivante (inclusiv astm si bronsita); impotenta si sterilitate masculina (pentru barbatii cu vitalitate generala foarte scazuta); amenoree, dismenoree (la femeile cu o constitutie fragila, anemice); anemie, lipsa de calciu si magneziu; dureri de cap, migrene, insomnie.
Contraindicatii ale curei cu grau incoltit
Germenii de grau sunt contraindicati persoanelor care se confrunta cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni in organism. In consecinta, femeile cu ciclu menstrual foarte abundent, barbati cu tendinta spre efeminare vor folosi cu prudenta acest remediu-minune, care in cazul lor ar putea sa accentueze anumite probleme.
Sortimente de grau germinat ce se gasesc in comert
In comert se gaseste grau incoltit in urmatoarele forme de prezentare: pulbere obtinuta prin uscarea si macinarea graului incoltit si apoi uscat; fulgi obtinuti prin prelucrarea mecanica a boabelor de grau incoltit; diferite combinatii de fulgi sau pulbere de germeni de grau cu fructe uscate (catina, fructe de padure, fructe exotice).
Evident, nici unul din aceste produse nu are puterea curativa a boabelor de grau proaspat germinate si date prin masina de tocat.
Ilie Tudor
Obtinerea graului incoltit dupa metoda Valeriu Popa
Se cumpara grau - din ultima recolta. Se cerne prin sita, ca sa cada corpurile straine.
Joi dimineata la ora 6 se pune la incoltit 1 kg de grau, intr-o oala smaltuita, cu o capacitate de 5 litri. Se spala cu apa rece pana se obtine o apa curata. Apoi, se umple oala cu apa limpede. Se pune intr-un loc ferit.
La ora 14 si ora 22 se scurge apa in care a stat graul si se spala din nou, pana ramane iar apa curata. Se umple din nou oala si se lasa la o parte.
Vineri la ora 6 se scurge apa si se transfera graul in strecuratoare. Se pune strecuratoarea sub jet de apa. In timpul spalarii nu amestecati graul. Spalarea sa dureze numai cateva secunde.
Se va repeta din 8 in 8 ore, adica la orele 6 - 14 - 22, pana iese embrionul (coltul) de 2 mm si radacinile de 5 mm. Aceasta se obtine sambata pe la pranz sau, cel mai tarziu, seara. Cand se obtine marimea embrionului si a radacinii, se pune graul in sticle de lapte care se vor acoperi cu dopuri, ca sa nu intre aerul, si se lasa la frigider.
Dintr-un kg de grau se obtine 1,5 kg de grau incoltit. Aceasta cantitate ajunge pentru o saptamana.
Articol preluat de pe formula-as.ro
0 comentários:
Post a Comment