-->

Paraplegia (Parapareza, Hemipareza, etc.)

paralisisPARAPLEGIA.

(PARAPAREZA, HEMIPAREZA, ETC.).
Parapareză- tulburare de origine piramidală, caracterizată printr-o limitare a mişcărilor membrelor inferioare. Apare după traumatisme, tumori, etc. Este acelaşi tratament ca şi la pareze şi la alte paralizii.
Paraplegie- formă specială de paralizie musculară caracterizată prin paralizia membrelor inferioare. Apare după traumatisme, compresiuni, infecţii, etc.

Tratamentul ca la hemiplegie. Se va avea grijă de igiena bolnavului, pudrarea cu talc, masaje şi să se evita formarea escarelor, care sunt foarte frecvente.
Tulburările sfincteriene:
-Retenţia de urină- se taie ceapă felii şi se aplică cataplasme pe partea de jos a abdomenului şi pe rinichi. În cazul în care în acest fel nu se reuşeşte se va introduce sonda.
-Retenţia de materii fecale- se vor face clisme cu apă rece, cu apă sărată sau chiar cu una din următoarele plante medicinale: angelică, asmăţui, babornic, brustur, cicoare, coada şoricelului, cruşin, dovleac, morcov, obligeană, pelin, porumb, soc, volbură.
Intern se vor putea orice ceaiuri din: agriş, albăstrele, angelică, ardei, armurar, asmăţui, bănuţi, babornic, brustur, căpşun, cătină, cicoare, cimbru, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, cruşin, curcubeţică, dovleac, dracila, drobiţa, dud, fasole, fenicul, fragi, fumăriţă, grâu, hrean, iarbă neagră, in, lemnul Domnului, lemn dulce, leuştean, limba mielului, măceş, măcriş, măr, măslin, micşunele ruginite, molid, morcov, mur, muştar alb, mutătoare, nalbă, năsturel, obligeană, păpădie, păducel, pătlăgeaua roşie, pătlăgeaua vânătă, pedicuţă, pelin, pepene galben, pepene roşu, porumb, praz, priboi, prun, ricin, roiniţă, rozmarin, salată, salbă moale, schinel, secară, sfeclă roşie, slăbănog, smochine, soc, soia, spanac, stânjenei, şofrănaş, ştevie, talpa gâştei, toporaş, 3 fraţi pătaţi, untul pământului, urzică moartă albă, usturoi, varză, vişin, viţa de vie, volbura, zmeur.
Incontinenţa sfincterelor se va trata cu mare atenţie pentru că acestea duc foarte rapid la formarea escarelor, prin menţinerea umezelii locale, infecţie, etc.
Modul de folosire al plantelor medicinale.

Alge (Laminaria species) 1 linguriţă de alge mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, ajutând la refacerea celulelor nervoase.
Agriş (Ribes grosularia) se indică consumul fructelor pentru faptul că stimulează secreţiile organismului şi aduc o serie de vitamine şi minerale.
Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită cu flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se mai poate folosi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului.
Angelică (Angelica arhangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se mai poate folosi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului.
Ardei iute (Capsicum anuum) se taie mărunt ardeiul iute şi se aplică sub formă de cataplasmă local cu scopul de a activa circulaţia sângelui. Se poate şi pune ardei iute, tăiat mărunt 50 g la 250 ml alcool sanitar. Se ţine apoi timp de 15 zile agitând des, după care se strecoară. Se aplică punând pe o bucată de vată puţin din această soluţie. Produce o activare a circulaţiei locale.
Armurar (Silybum marianum) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, ajutând la dezintoxicarea organismului. Se poate lua şi praf sub limbă- 1 linguriţă măcinată se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi cu 15 minute înaintea meselor.
Asmăţui (Anthricus cerefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se poate folosi şi tinctura atât intern cât şi extern pentru comprese sau frecţii externe.
Bobornic (Veronica beccagunga) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Brad (Abies alba) 1-2 linguriţe de muguri sau vârfuri de ramuri se pun la 250 ml apă clocotită. Se fierbe pentru 15-20 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, câte 1 înainte de mesele principale cu 15 minute înainte. Se pot folosi şi extern comprese sau chiar cataplasme aplicate calde.
Brustur (Arctium lapa) Se mai poate folosi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului.
Castan sălbatec (Aesculus hippocastanus) există în comerţ o serie de produse (creme, tincturi, unguente, etc) care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului. Fiind cu efect toxic este mai bine să fie folosite acestea decât să faceţi dv. anumite preparate care vă pot produce intoxicaţii. Tinctura de castan este foarte utilă la refacerea organismului.
Căpşun (Fragaria viridis) se consumă fructele pentru efectul diuretic şi vitaminele care le oferă organismului. Frunzele- 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului.
Cătină (Tamarix ramosissima) se consumă fructele proaspete, sub formă de sirop, sau chiar uleiul (toate există la magazinele naturiste) ajutând la refacerea organismului. Este socotit o polivitamină naturală.
Cicoare (Cychorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Sau- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului şi eliminarea toxinelor.
Cimbru de grădină (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se poate face tinctură cu care se vor face frecţii zilnic de 2 ori.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) Din flori se poate face o tinctură din care se va lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se mai poate folosi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se consumă fructele proaspete, sub formă de sirop, sau chiar uleiul (toate există la magazinele naturiste) ajutând la refacerea organismului.
Coada calului (Equisetum adverse) se pune 50-100 g de plantă la 5 litri de apă şi se fierbe pentru 15-20 minute. Se strecoară în cada de baie unde se va sta timp de 30 minute la temperatura corpului. Se fac băi zilnice din acestea, apoi se introduce bolnavul în pat pentru a transpira.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Are efect antibiotic. Extern se poate folosi şi tinctura sau comprese şi cataplasme locale aplicate calde.
Cruşin (Rhamnus frangula) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară. Se consumă 1 cană pe zi, în special pentru efectul laxativ la cei cu constipaţie.
Curcubeţica (Aristolochia clementis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma maximum 250 ml pe zi, împărţit în porţii mici, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Este o plantă toxică şi se ia cu atenţie. Extern se fac comprese şi cataplasme aplicate calde.
Dovleac (Cucumis pepo) se consumă pulpa fiartă sau coaptă pentru efectul laxativ, la fel se poate consuma şi câte 1 lingură de ulei. Cu uleiul acesta se pot face frecţii foarte eficiente.
Dracila (Berberis vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Extern se pun comprese cu ceai cald sau cataplasme cu plantele fierte aplicate calde.
Drobiţa (Genista tinctorium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Are efect antibiotic. Extern se poate folosi şi tinctura sau comprese şi cataplasme locale aplicate calde.
Dud (Morus alba) 1 linguriţă de coajă de rădăcină se pune mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni în special pentru efectul diuretic foarte puternic, indicat la toţi cei care sufere de reţinerea apei în organism. (chiar ascită).
Fasole (Phasoleum vulgaris) 1 linguriţă de teci de fasole se pun la 250 ml apă seara la temperatura camerei şi dimineaţa se fierb timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul diuretic. Extern se poate face făină din boabe măcinate care se transformă în pastă cu apă caldă. Se pune pe o bucată de pânză şi se aplică cataplasmă locală pentru refacere.
Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, ajutând la dezintoxicarea organismului. Se poate lua şi praf sub limbă- 1 linguriţă măcinată se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi cu 15 minute înaintea meselor. Extern se aplică comprese calde.
Fragi (Fragaria vesca) se consumă fructele pentru efectul diuretic şi vitaminele care le oferă organismului. Frunzele- 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului.
Fumăriţă (Fumaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Grâu (triticum aestivum) Se va lua intern grâu încolţit câte 100 g pe zi.
Hrean (Armoracia rusticona) se rade rădăcină şi se pune pe o bucată de pânză, apoi se aplică local pentru intensificarea circulaţiei locale. Se ţine în funcţie de toleranţa individuală, apoi se clăteşte cu apă caldă. Se poate face acest lucru de 2 ori pe zi.
Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Extern se pot aplica comprese calde.
In (Linum usitassinum) seminţele de in se pot lua câte 1 linguriţă intern pentru efectul laxativ. Extern se poate pune făină de in transformată în pastă cu ajutorul apei calde şi aplicată local.
Lemnul Domnului (Artemisia abrotanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Extern comprese calde.
Lemn dulce (Glycyrhiza glabra) se macină şi se pune 1 linguriţă sub limbă şi se ţine pentru 5 minute, apoi se înghite, sau se îndulcesc diferite preparate sau ceaiuri cu acesta. Este de 10 ori mai dulce ca zahărul. Ajută la refacerea organismului şi ajută la eliminarea toxinelor fiind indicat şi la obezitate.
Leuştean (Levisticum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se poate folosi şi rădăcina şi de asemenea se poate folosi şi extern pentru comprese.
Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se poate folosi şi seminţele. Ajută la refacerea organismului şi curăţirea vaselor de sânge de depuneri, diminuând şi colesterolul.
Măcrişul (Rumex acetosa) se poate folosi atât intern cât şi extern la toate parezele. Este indicat în cazul parezelor nervilor periferice survenite în urma unor accidente cerebrale ori a altor probleme circulatorii. Se poate folosi 1-2 linguriţe de frunze sfărâmate opărite cu 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Extern se pot face băi cu 100 g frunze fierte timp de 10 minute în 2 litri de apă, apoi strecurat în cada de baie unde se va sta timp de 15-30 minute. Se mai poate face o tinctură externă din 50 g frunze macerate pentru 15 zile în 250 ml alcool sanitar, după care se strecoară. Cu acesta se va fricţiona zonele afectate de 2-3 ori pe zi sau se tamponează cu un tampon de vată îmbibat în această soluţie. Atenţie la cei care sufere de afecţiuni pulmonare, gastrice sau nefritice. Trebuie însă dozele respectate în toate cazurile fără să se depăşească acestea.
Măr (Mallus pumila) se consumă fructele crude sau sub diferite forme. Se mai poate aplica extern pastă de fructe pe locurile afectate pentru refacerea organismului.
Măslin (Olea europea) se consumă zilnic câte 1 lingură de ulei de măsline presat la rece pentru efectul care-l are asupra organismului curăţind vasele de sânge de depuneri. Extern se poate folosi cu diferite plante medicinale la frecţii şi masaje fiind foarte activ şi util. Se foloseşte de asemenea la foarte multe preparate care le veţi găsi în comerţ la magazinele naturiste şi care se folosesc conform indicaţiilor producătorului.
Micşunele ruginite (Cheiranthus cheri) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Extern se poate aplica comprese locale.
Molid (Picea albis) 1-2 linguriţe de muguri sau vârfuri de ramuri se pun la 250 ml apă clocotită. Se fierbe pentru 15-20 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, câte 1 înainte de mesele principale cu 15 minute înainte. Se pot folosi şi extern comprese sau chiar cataplasme aplicate calde.
Morcov (Daucus carota) se consumă sucul din rădăcină câte 200 ml de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale. Se mai poate folosi rădăcină rasă aplicată extern sub pansament.
Mur (Rubus fruticosum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi ramuri tinere) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Muştar (Sinapis nigra) făină de muştar se poate amesteca şi cu făină de in pentru cei care sunt mai sensibili. Se amestecă cu apă rece şi se pune pe o bucată de pânză care se aplică local pentru intensificarea circulaţiei locale. Se poate face de 2 ori pe zi. După aceasta se clăteşte cu apă călduţă.
Mutătoare (Bryonia alba) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se pun şi comprese sau cataplasme externe.
Nalbă (Althea officinalis) 1-2 linguriţe de muguri sau vârfuri de ramuri se pun la 250 ml apă clocotită. Se fierbe pentru 15-20 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, câte 1 înainte de mesele principale cu 15 minute înainte. Se pot folosi şi extern comprese sau chiar cataplasme aplicate calde. Se mai poate folosi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului. Are efect emolient.
Năsturel (Nasturtium officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Obligeană (Acorus calamus) se pune 1 linguriţă de praf de rădăcină la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă cu linguriţa în cursul zilei ajutând la reglarea glandulară, atunci când este cazul şi la eliminarea toxinelor. Ajută şi la obezitate.
Păpădie (Taraxacum officinalis) se pot folosi tijele în fiecare dimineaţă câte 10 tije se iau, se spală li se rup florile şi ele se consumă crude câte 10 bucăţi zilnic perioade de 15-30 zile. Sau 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se pun şi comprese sau cataplasme externe. Se mai poate folosi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului.
Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Ajută la refacerea muşchiului cardiac. Se pot folosi şi fructele în cantitate dublă. Există şi tincturi care se vor lua conform indicaţiilor producătorului.
Pătlăgeaua roşie (Lycopersicon esculentum) se consumă roşii crude sau sub formă de suc proaspăt extras, câte 200 ml de 3 ori pe zi. Se poate face acest lucru în cură de mai lungă durată pentru refacerea organismului.
Pătlăgeaua vânătă (Solanum melongena) se consumă în alimentaţie sub diferite forme ajutând la curăţirea organismului de toxine şi în plus aduce o serie de minerale. Extern se poate folosi la cataplasme locale pentru refacerea organismului.
Pedicuţă (Lycopodium clavatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se poate aplica şi extern compresă sau cataplasmă.
Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se indică în toate cazurile când există şi probleme digestive.
Pepene galben (Cucumis melo) se indică consumul acestuia în orice cantitate. Nu se indică însă la obezi şi la diabetici, în rest este foarte util.
Pepene roşu (Citrullus lanatus) se indică folosirea a cât mai mult în timpul sezonului contribuind la curăţirea pereţilor vaselor de sânge, rinichilor şi chiar ficatului. Se poate folosi orice cantitate în funcţie de toleranţa individuală.
Pin (Pinus sylvestris) 1-2 linguriţe de muguri sau vârfuri de ramuri se pun la 250 ml apă clocotită. Se fierbe pentru 15-20 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, câte 1 înainte de mesele principale cu 15 minute înainte. Se pot folosi şi extern comprese sau chiar cataplasme aplicate calde.
Porumb (Zea mais) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Praz (Allium porum) se indică în alimentaţie în special crudă zilnic în orice cantitate ajutând la refacerea circulaţiei sângelui prin curăţirea arterelor de depuneri, scăderea colesterolului, etc. Este foarte activ datorită uleiului volatil conţinut de planta aceasta.
Priboi (Geranium macrorrhizum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Prun (Prunus domestica) se indică folosirea fructelor proaspete pentru efectul revitalizant şi cele uscate pentru efectul laxativ.
Ricin (Ricinus comunis) se indică folosirea uleiului de ricin în cazul constipaţiei. Se găseşte la orice farmacie şi se ia câte 1 linguriţă la nevoie.
Roiniţă (Lelissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se indică pentru cei nervoşi, asigură şi buna dispoziţie.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Există în magazinele naturiste şi preparate extracte sau tincturi şi în acest caz se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Salată (Lactuca sativa) se consumă crudă sub formă de salată cu oţet de mere. Se mai poate lua sub formă de suc cu morcovi sau alte fructe. Ajută la curăţirea organismului şi se mai indică şi în cazul durerilor contribuind la calmarea acestora. Se poate aplica şi extern în special cataplasmă.
Salbă moale (Evonymus verrucosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se poate aplica şi extern comprese sau cataplasme calde.
Schinel (Cnicus benedictus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, ajutând la dezintoxicarea organismului.
Secară (Secale cereale) se indică să se folosească intern apa de pe seminţe după ce se fierb şi apoi se consumă şi seminţele. Zilnic se pot consuma 600 g de seminţe în acest fel. Sunt revitalizante.
Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se poate folosi sucul de sfeclă în special în combinaţii cu alte sucuri (morcov, pătrunjel, ţelină, etc) ajutând la refacerea sângelui.
Slăbănog (Impatiens noli-tangere) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Smochine (Ficus carica) se consumă fructele pentru efectul revitalizant.
Soc (Sambucus nigra) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Există în comerţ şi tincturi din fructe care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului şi fiind foarte utile în cazul obezităţii.
Soia (Soja hipoida) seminţele se pot folosi în orice cantitate ajutând la redresarea organismului. Există o serie de produse din soia care se pot folosi. De asemenea se poate lua câte 1 lingură de ulei de soia în fiecare seară. Se mai poate face şi lapte din soia şi foarte multe alte preparate.
Spanac (Spinaceae oleracea) se poate folosi în orice preparat şi de asemenea frunze se pot aplica extern. Ajută prin mineralele care le conţine.
Stânjenei (Iris germanica) 1 linguriţă de plantă mărunţită (rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Şofrănaş (Carthamnus tinctoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se pot folosi şi seminţele.
Ştevie (Rumex alpinus) 1 linguriţă de plantă mărunţită 8Preferabil rădăcina) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se foloseşte pentru efectul deosebit care-l are în calmarea nervoasă.
Toporaş (Viola odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Se indică pentru efectul depurativ.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Este foarte indicat la toţi cei care sufere şi de diferite alergii.
Untul pământului (Tamus communis) Se mai poate folosi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului. Există în comerţ şi diferite preparate (tincturi, extracte) care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Urzică moartă albă (Lamium album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Extern se poate aplica compresă sau cataplasmă.
Usturoi (Allium sativum) se poate consuma crud verde sau chiar bulb în alimentaţie în orice cantitate. Se poate de asemenea prepara o tinctură din bulb curăţit şi mărunţit 50 g pus cu 250 g alcool de 70 grade. Se ţine pentru 15 zile la macerat timp în care se agită des. Se strecoară şi apoi se poate lua câte 10 picături diluate cu 100 ml apă de 3 ori pe zi. Este unul dintre preparatele care ajută foarte mult la această afecţiune. Se face o cură de 30 zile apoi urmează o pauză de 7 zile şi se poate repeta în acest fel de mai multe ori. În alimentaţie se poate consuma în funcţie de toleranţa individuală.
Varză (Brasica oleracea) se striveşte foaie de varză proaspătă, pe o suprafaţă plană. Se poate face acest lucru cu un sucitor sau chiar cu o sticlă. Se taie nervura care este mai groasă apoi se aplică aşa cum se aplică un pansament. Se pune în mai multe straturi şi în funcţie de toleranţă se poate lăsa local pentru 24 ore, după care se schimbă cu alta proaspătă.
Vâsc (Vâscum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă la temperatura camerei de seara până dimineaţa. Se încălzeşte apoi la 40 grade şi se strecoară. Se pune într-un termos şi se consumă în cursul zilei cu înghiţituri mici. Se poate consuma 2 căni pe zi.
Vişin (Cerasus vulgaris) 1-2 linguriţe de cozi de vişine sau cireşe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi, pentru efectul diuretic. Se poate face şi cură de fructe pe perioada în care se găsesc (în sezon).
Viţa de vie (Vitis vinifera) se ia sucul de la viţă care se obţine primăvara la tăierea viţei. Se colectează şi se pune la rece în sticle închise ermetic. Ca să reziste mai mult timp se pune peste acesta puţin alcool alimentar. Se ia din acest suc câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Se spune de asemenea că un pahar de vin este foarte util organismului, în special din vin roşu fără chimicale. De asemenea se poate folosi şi strugurii sub diferite forme, în special în cure de mai lungă durată cu câte 500 g de struguri pe zi. Se poate de asemenea consuma mustul înainte de a fermenta.
Volbura (Convolvulus arvensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi, fiecare cu 15 minute înaintea meselor principale. Este util şi în cazul obezităţii sau al constipaţiei.
Zmeur (Rubus idaeus) se folosesc ramurile tinere cu frunze sau mugurii mărunţite 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 3 căni pe zi, ajutând la refacerea organismului. Ajută în special în cazul femeilor, având şi estrogen în compoziţia lor. Se pot de asemenea consuma şi fructele în orice cantitate în funcţie de toleranţă sau sub diferite forme (sirop, dulceaţă, etc). Există de asemenea în comerţ preparate care conţin această plantă şi care se vor lua conform indicaţiilor producătorului.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment