-->

Balantidioza

Balantidioza este o parazitoza rara, reprezentata de cazuri izolate, sporadice. Din punct de vedere clinic se însoțește de un sindrom dizenteric destul de grav.


Agentul este un protozoar Balantidium coli din clasa ciliatelor. Deşi este cel mai mare protozoar întâlnit la om (măsoară până la 200 microni) nu poate fi văzut decât la microscop, atât ca formă vegetantă cât şi ca chist.
Sursa de infecţie porcul care este în mod natural infectat în procente destul de ridicate, constituie rezervorul de infecţie al bolii. Omul parazitat, care elimină prin dejecţii chistul parazitului, poate constitui o sursă de infecţie.

În mod normal se ia de la porcii parazitaţi şi indirect prin alimentele contaminate sau prin manipularea materialului intestinal provenit de la porcii infestaţi.
Parazitul se fixează de obicei în cec şi intestinul gros. Boala ia uneori de la început caracterul unei dezinterii cu 10-15 scaune pe zi, care pot conţine resturi de alimente nedigerate, mucus, puroi, sânge şi chiar fragmente de mucoasă. În asemenea cazuri, bolnavii pot prezenta febră, lipsa poftei de mâncare, vărsături şi dureri de-a lungul colonului. Diareile prelungite şi accentuate duc la deshidratarea organismului şi denutriţii severe. S-au citat şi cazuri de perforaţii intestinale provocate de paraziţi, urmate de hemoragii şi peritonite. Se mai poate să fie prezentă cefaleea, insomnia, prurit cutanat şi uneori anemii accentuate.
Nu există până astăzi nici un tratament eficient. S-a încercat chinina, calomel, bismut, etc, dar fără rezultate încurajatoare. Rezultate mai bune în unele cazuri cu antibiotice de tipul (auromicinei, teraciclinei). De asemenea Metronidazol în doze mari.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment