Cum ne aparam impotriva insectelor, meduzelor si serpilor

Sfaturi pentru vacanta
Cum ne aparam impotriva insectelor, meduzelor si serpilor

De obicei vara riscam sa fim intepati de vreo insecta sau sa fim muscati de un sarpe. De cele mai multe ori, asemenea agresiuni sint de fapt reflexe de aparare ale animalelor.
Apicultorii spun tot timpul ca in majoritatea cazurilor albinele nu inteapa decit daca se simt amenintate.

Asadar, este de datoria noastra sa adoptam un comportament preventiv. Puneti-va in garda copiii, care sint primele victime ale muscaturilor de sarpe sau ale intepaturilor de viespe. Fiti atenti mai ales daca va petreceti vacanta la tara sau pe Litoral, iar daca ati programat un sejur in unele regiuni din Africa, Asia sau America fiti cu ochii in patru. Acolo, animalele veninoase sint mai numeroase, iar respectarea unor precautii este si mai necesara decit pe teritoriile noastre.

Intepaturile de albine, viespi sau tauni

Intepaturile viespilor, ale albinelor si ale taunilor sint cele mai frecvente. Aparatul veninos al acestor insecte este situat la extremitatea posterioara a abdomenului femelelor, care poseda un ac retractil inarmat cu cirlige laterale (precum virful unei sageti). Acest ac ramine frecvent in pielea victimei, iar sacul cu venin care ii este atasat se va goli daca incercati sa extrageti acul din piele. Cel mai des, intepaturile de viespe, albina sau taune nu provoaca decit o inflamatie locala si dureroasa, care se vindeca dupa citeva zile.

Consecintele pot fi mult mai grave in caz de intepaturi multiple sau de intepaturi in gura sau in faringe. De asemenea, grave sint si cazurile cind persoana este alergica la veninul acestor insecte sau sufera de insuficienta respiratorie sau cardiaca. In anumite cazuri, moartea poate surveni dupa citeva minute.

Recomandari pentru a preveni intepaturile insectelor

Nu va apropiati de stupi si pastrati distanta fata de cuiburile viespilor sau ale taunilor. Aveti grija mai ales pe timp de furtuna, fenomen ce are tendinta de a le incita. Este important sa stiti ca substantele repulsive (spray, lotiune) nu au efect asupra viespilor, albinelor s.a. Daca sunteti alergic puteti incerca sa urmati un tratament de desensibilizare prescris de un medic alergolog in mediul spitalicesc sau purtati la dumneavoastra medicamente eliberate pe baza retetei medicale, precum adrenalina, antihistaminicele, corticoizi.

Daca descoperiti in apropierea locuintei dumneavoastra un cuib de viespi sau de tauni anuntati pompierii, iar daca in gradina dumneavoastra a poposit un roi de albine, un apicultor va sti sa il recupereze.

Daca sunteti urmarit de un roi de albine, refugiati-va intr-o casa, o masina sau in orice alt loc inchis pentru a va proteja.

Si ciupiturile tintarilor pot fi prevenite

Ca o curiozitate, femela-tintar inteapa in special seara. Pentru a petrece serile de vara fara sa va deranjeze aceste insecte suparatoare este bine sa urmati citeva recomandari.

Anumite substante precum esenta de lamiita sau anumite plante precum muscatele alunga tintarii. Vara puteti aseza muscatele pe balcon sau in umbrarul din curtea dumneavoastra si astfel aveti sansa sa mai scapati de tintari. Daca totusi iesiti la o plimbare pe inserat in parc sau la padure este bine sa purtati haine deschise la culoare, cu mineci lungi si pantaloni lungi, pe care, eventual, puteti pulveriza diferite substante antitintari. In noptile toride de vara este aproape imposibil sa ne imbracam cu haine din cap si pina in picioare, asa ca avem la dispozitie diferite lotiuni sau spray-uri care se aplica direct pe piele pentru tinerea tintarilor la distanta.
In locuintele dumneavoastra este preferabila instalarea unui aparat de aer conditionat, dar, daca posibilitatile financiare sint reduse, si montarea unor plase la ferestre va va permite sa dormiti linistiti. In excursii cu cortul, evitati stabilirea taberei in preajma lacurilor sau iazurilor mlastinoase.

Atentie cind sinteti la mare

Meduzele apar in numar foarte mare atunci cind apa marii atinge temperaturi ridicate si putem spune ca nu sint rare pe Litoralul romanesc. Pericolul provine din tentaculele acestor moluste, contactul lor provocind dureri intense, urticarie si umflaturi peste citeva minute, dar in cazurile mai grave si varsaturi sau ameteli.

Pentru a indeparta meduza de pe piele incercati sa dati la o parte tentaculele cu lama unui cutit si dezinfectati pielea cu alcool, apoi aplicati nisip sau, daca aveti la indemina, talc. O solutie antiseptica sau pastile analgezice se pot dovedi necesare.

Nu atingeti ceea ce nu cunoasteti, nici in apa, nici pe uscat.
Cind faceti baie in apa marii este bine sa inotati mai mult decit sa mergeti prin apa.

Evitati scaldatul cind meduzele sint foarte numeroase, mai ales dupa o furtuna sau dupa zile caniculare.

Muscaturile de sarpe sint periculoase

Ele antreneaza o durere imediata cu o echimoza care apare dupa 15-30 de minute mai tirziu, urmata de un edem local sau extins pe membrul sau partea corpului ce se umple de pete.

La copil sau in cazurile cind veninul este injectat direct intr-un vas de singe, muscaturile pot avea consecinte mult mai grave. Exista si posibilitatea ca muscatura sa fie superficiala, iar reptila sa nu-si fi injectat veninul. De aceea, trebuie tratate cu medicamente numai intoxicatiile reale, confirmate de medic. El decide utilizarea unui ser-antidot.


La munte sau in alte excursii este bine sa tineti seama de urmatoarele indicatii:

- Purtati incaltaminte inalta si pantalon lung daca mergeti in afara cararilor batatorite.

- Inspectati cu atentie locurile inainte de a instala cortul sau tabara si nu dormiti niciodata pe solul neacoperit.

- Evitati sa adunati lemne uscate din locurile intunecoase.

- Nu va lasati pantofii si hainele pe pamint; pe timpul noptii agatati-le undeva si scuturati-le bine inainte de a le purta pentru evitarea oricaror surprize.

- Nu atingeti animalele veninoase aparent moarte.

Daca totusi ati fost muscat de un sarpe nu faceti o incizie in zona muscaturii si nu sugeti locul respectiv. Aceasta practica poate fi periculoasa daca aveti leziuni la nivelul mucoasei bucale. Este mai bine ca pe locul muscaturii de sarpe sa puneti un bandaj din pinza strins moderat decit un garou care poate, intr-adevar, intirzia difuzia veninului, dar risca agravarea leziunilor locale.

Sfaturi pentru acordarea primului ajutor

In primul rind, daca cineva din anturajul dumneavoastra este ranit sau descoperiti o persoana ce a suferit un accident, nu intrati in panica, evitati gesturile gratuite sau periculoase. Incurajati ranitul asigurindu-l ca totul va fi bine, dar nu va pierdeti cumpatul, deoarece s-ar putea sa nu aveti credibilitate. Daca este necesar, incalziti-l cu o patura sau o haina calduroasa, fara sa ii dati sa bea ceva alcoolic.

Spalati cu apa leziunea cutanata, dezinfectati si scoateti corpurile straine. Daca este vorba despre o fractura, imobilizati membrele afectate. Notati sau memorati cu atentie ora accidentarii si cea a aparitiei eventualelor simptome.

Organizati cu calm transportarea ranitului catre cel mai apropiat punct medical.

Alertati cit mai rapid persoanele autorizate: medici, pompieri, salvamontisti, salvamari etc.

Cum sa scapati de durerea provocata de intepaturi

Muscaturile de insecte sint cauza unui numar foarte mare de decese, mult mai multe fata de cele provocate de muscaturile de sarpe. Oamenilor sanatosi intepaturile de albine le provoaca o durere de scurta durata, urmata de o umflatura, care se micsoreaza dupa citeva ore. Cele mai grave simptome se observa atunci cind este provocata o alergie, care poate duce la soc anafilactic. De aceea trebuie sa fiti foarte atenti la asemenea simptome: o apasare in piept, urticarie, greturi, varsaturi, respiratie greoaie, raguseala, ameteli, limba sau fata umflata, lesin. Cu cit apar mai repede aceste simptome, cu atit ele va vor ingreuna situatia mai mult.

Intepaturile de meduze pot fi urmate de dureri de cap, crampe musculare, tuse, respiratie greoaie, greata si varsaturi. Daca simptomele nu dispar sau chiar cresc in intensitate, trebuie sa va adresati imediat medicului.

Albinele, viespile si rudele lor
Aceste insecte in timpul intepaturii elibereaza venin in tesuturile pielii, ceea ce provoaca durere, inrosire si o umflatura pe locuafectat. Indispozitia poate dura de la citeva ore pina la 24 de ore, in functie de ce insecta v-a muscat.

Trebuie sa vedeti mai intii ce fel de insecta v-a intepat. Acest lucru va poate da cheia pentru tratamentul pe care trebuie sa il urmati si va ajuta sa evitati alte intepaturi.

Albina care are corpul pufos de culoare auriu-maronie va poate intepa doar o singura data. Aceasta se intimpla pentru ca acul ei zimtat ramine in piele, ceea ce duce la moartea albinei.

Pe de alta parte, bondarii si viespile au acele netede, ceea ce le permite sa va intepe de mai multe ori, astfeincit trebuie sa fiti pregatiti sa va salvati cu fuga.

Bondarii mai ridica o problema suplimentara. Daca omoriti unul dintre ei, aceasta poate conduce la navalirea intregului roi asupra dumneavoastra. Atunci cind saculetul lui cu venin este distrus se elibereaza o substanta chimica (aceasta ii provoaca pe ceilalti bondari sa va atace).

Actionati rapid! Cheia unei tratari reusite este rapiditatea cu care actionati. Cu cit vi se acorda mai repede primul ajutor cu atit aveti mai multe sanse de a controla durerea si umflatura.

Indepartati acul! Daca v-a intepat o albina, indepartati cit puteti de repede acul, pentru ca altfel saculetul cu venin care se gaseste in el va continua sa pulseze inca doua-trei minute, contribuind la patrunderea acului si a veninului cit mai adinc in piele. Fiti atenti sa nu rupeti acul sau saculetul. Daca se intimpla acest lucru, in organismul dumneavoastra va patrunde mai multa otrava.

Curatati bine rana! Albinele si rudele lor sint niste gunoieri, de aceea in veninulor se gasesc cemai adesea bacterii daunatoare. Spalati locul intepaturii cu sapun, apa si antiseptic.

Cum scapati de durere

In acest stadiu rana dumneavoastra inca mai pulseaza, de aceea doriti sa scapati de durere cit mai repede. Iata citeva metode recomandate pentru acest lucru, singura conditie fiind sa actionati cit mai rapid dupa ce ati fost intepati:

punind peste locul intepaturii o punga cu gheata sau chiar un cub de gheata, puteti face sa scada umflatura si impiedicati raspindirea veninului.

probabil ca o sa vi se para o ironie, dar chiar si caldura va poate ajuta sa va simtiti mai bine, neutralizind substantele chimice care provoaca inflamarea. Luati uscatorul pentru par si tineti-indreptat catre locul intepaturii citeva minute.

unul dintre cele mai simple si mai eficace leacuri care se pot folosi in aceste cazuri este aspirina. Umeziti locul intepaturii si puneti o tableta de aspirina. Aceasta neutralizeaza diversii agenti inflamatori din venin.

adesea amoniacul pe care il aveti in casa poate face minuni. Daca presarati amoniac peste rana, durerea va trece foarte repede.
este recomandata de asemenea o pasta preparata din bicarbonat de sodiu si apa, cu care se unge rana.

foarte repede inlatura veninul o pasta pregatita din carbune de lemn, astfel incit rana nici nu se va umfla, nici nu va durea. Farimitati un carbune, amestecati-cu apa si ungeti cu aceasta pasta rana, pe care o bandajati dupa aceea. Carbunele actioneaza foarte bine daca este mentinut tot timpul umed.

luati un preparat antihistaminic. Preparatele antihistaminice pentru uz intern care se gasesc in farmacii va ajuta sa scapati de durere (unudintre aceste produse este siropul pentru tuse care contine substante antihistaminice). Acestea scad umflatura si inrosirea pielii provocate de veninul insectelor.

incercati sa evitati intepaturile. Este cunoscut ca unele masuri profilactice va pot proteja de foarte multe neplaceri. Purtati haine deschise la culoare. Insectele prefera culorile inchise. Iata de ce apicultorii se imbraca de obicei in haine kaki, albe sau in alte culori deschise. Scapati de intepaturi si daca aveti grija sa nu mirositi prea strident: evitati parfumurile, lotiunile dupa barbierit si alte arome, pentru ca albinele sa nu va confunde cu nectarul unei flori. Cresteti consumul de zinc: albinele sint atrase de persoanele care sufera din cauza deficientei de zinc (puteti creste consumul de zinc numai cu indrumarea medicului).

intrati la adapost. Daca va urmareste un roi intreg de insecte, intrati la adapost, in padure sau sariti in apa. Insectele vor intilni astfel o piedica in urmarirea jertfei.

cumparati-va un sevalet. Ca ultim mijloc de protectie puteti deveni pictor. Acestia sint intepati foarte rar, pentru ca terebentina pe care o folosesc alunga insectele nedorite.

Spalati ranile provocate de meduze cu apa sarata

Meduzele reprezinta cea mai raspindita specie marina ale carei intepaturi sint la fede periculoase ca si ale albinelor. In tentaculele lor lungi se gasesc celulele care provoaca intepatura. Cind va ating, celule strapung pielea umana si imprastie veninul. Chiar si tentaculele taiate sau ranite pot provoca rani deosebite.

Daca va raneste una dintre aceste creaturi marine, spalati imediat rana cu apa sarata. Nu folositi apa nesarata, pentru ca aceasta poate trezi celulele care inca nu fost distruse si care va pot intepa din nou. Din acelasi motiv nu masati locul intepaturii.

Neutralizati celulele care va pot intepa. Incercati sa scapati de durere spalind cit se poate de repede locul afectat cu una dintre urmatoarele solutii (chiar si asa insa durerea va reveni dupa citeva ore, astfel incit trebuie sa repetati procedura):

alcool: puneti alcool pe locul afectat. Nu trebuie neaparat alcool sanitar, puteti folosi si vin, lichior sau orice alta bautura alcoolica.

otet: puneti cit se poate de repede otet pe rana, durerile vor fi astfel calmate.

amoniacul este de asemenea eficient impotriva intepaturilor de meduze.

Dupa ce ati fost intepat trebuie sa inlaturati tentaculele, dar nu faceti acest lucru cu miinile goale.
ViralNews
ViralNews

Sa râzi mult si des; sa câstigi respectul oamenilor inteligenti si afectiunea copiilor; sa obtii aprecierea criticilor corecti si sa înduri tradarea prietenilor ipocriti; sa apreciezi ceea ce este frumos si sa descoperi ce este mai bun în fiecare; sa lasi în urma ta o lume un pic mai buna, fie printr-un copil sanatos, fie printr-o bucata de gradina, sau printr-o conditie sociala îmbunatatita; sa stii ca macar un suflet a respirat mai usor pentru ca ai trait tu. Asta înseamna ca ai reusit. — Ralph Waldo Emerson

No comments:

Post a Comment