Sanatate din farmacia Domnului

Gripa si raceala

Otetul de vin dar mai ales din mere un puternic remediu impotriva gripei.
Aţi mâncat fructe şi legume din belşug, aţi făcut sport acasă sau v-aţi mişcat mai mult în aer liber şi, cu toate aces­tea, organismul dvs. a fost afectat şi răul s-a produs deja. Răceala caracte­ristică sezonului rece vă sâcâie, cu tot cortegiul său de semne şi simptome. Pentru acest tip de răceală, nu foarte grav, remediile simple, cunoscute de mult timp, se dovedesc cel mai ade­sea utile.


O minune numită ulei de cătină
Cu rol preventiv este adminis­trarea de cătină. Aceasta se poate folosi sub formă de ulei de cătină, sirop de cătină, ceai-infuzie. Se poate prepara în casă următorul amestec: la 100 g miere se ada­ugă 30 g de fructe de cătină (se păstrează proporţia pentru can­tităţi mai mari), se lasă la macerat 3-7 zile, după care se adminis­trează copiilor câte 2 linguriţe pe zi din amestec, iar adulţilor, 2 lin­guri pe zi, până în ora 14, de­oarece este puternic energizant, iar administrat seara poate dă­una.

Mierea este un produs natu­ral care poate fi folosit cu rol pre­ventiv, fie simplă, administrată zil­nic, fie în amestec cu polen, măceşe, cătină, miez de nucă.
Tot cu rol preventiv pot fi folosite uleiurile volative (esenţiale), sub formă de inhalaţii (aromaterapie). Cele cu rol bactericid sunt ienupărul, eucaliptul, busuioc, cim­bru. Se pot pune picături (4-5 picături în lampa de aromate­rapie) sau se pot face băi calde, în care se pun 15-20 picături.

Băi calde cu coada calului
Se mai pot folosi aplicaţii externe, sub formă de băi calde, în care se adaugă frunze şi flori de coada calului, de soc, de tran­dafir, de busuioc şi de gălbenele, în părţi egale.
Alimentaţia natu­rală, odihna, aerul liber sunt fac­tori foarte importanţi în pre­venirea instalării afecţiunilor res­piratorii. Se recomandă să se consume usturoi, hrean, salată verde, ceapă, sâmburi de migdale, mor­cov, păstârnac, pătrunjel, ţelină. Cei care au predispoziţie către afecţiuni respiratorii să se fe­rească de alune, arahide, fructe de mare şi de pâinea preparată cu prea multă drojdie.

· Răceli:
Seara, câte trei căţei de usturoi (mestecaţi în gură) cu ceai pectoral; sucul de la o lămâie, diluat cu ceai călduţ, băut zilnic; ceai de pătlagină, pentru calmarea tusei şi expectoraţiei; băi de aburi; supă de pasăre şi zarzavat; repaos la pat într-o încăpere încălzită.

Cura cu miere, lămâie şi hrean
Mierea este bine cunoscută pentru proprietăţile sale fortifiante asupra or­ganismului, în vreme ce lămâile se recomandă pentru conţinutul crescut de vi­tamina C. Aşa că vă prezentăm o reţetă plină de vitamine şi de efecte benefice asupra organismului, atât la copii, cât şi la adulţi.
Compoziţie:
-1 kg miere de albine;
-2 lămâi;
-3 rădăcini de hrean.
Mod de preparare:
Se dau pe razatoare lămâile cu coajă cu tot, la fel şi hreanul spălat şi curăţat bine, se amestecă bine cu mierea de albine şi se lasă câteva zile. în fiecare dimineaţa, pe nemâncate, se dă micuţu­lui câte o linguriţă.
Măr ras, ceai de tei şi miere
Dacă ştrengarului îi curge deja nasul, atunci încercaţi să opriţi evoluţia răcelii cu siropul de măr, miere şi un calmant ceai de tei. Se dă pe răzătoare un măr curăţat de coajă, se adaugă peste el ceai de tei concentrat (făcut din 2 plicu­leţe la 100 ml apă) şi se pune la fiert. Se adaugă miere de albine (după gust, cam o linguriţă), sucul de la o portocală şi o linguriţă de zeamă de lămâie. Din acest amestec îi puteţi da copilului să bea toată ziua, până îl termină. Atenţie! Tratamentul nu durează mai mult de 3 zile şi se administrează numai în cazul în care febra este mai mică de 38 grade Celsius. În caz contrar, doctorul e cel care trebuie să intervină, în plus, pentru acest tratament, copilul trebuie să aibă peste 6 luni şi să fi început diversificarea alimentaţiei.


· Strănutul
în stadiul acut trebuie să ţineţi sub control inflamaţiile produse de diverşi agenţi patogeni.
Pentru această situa­ţie sunt recomandate spălaturile naza­le cu diverse ceaiuri şi soluţii eterice, în acest mod sunt îndepărtaţi agenţii pato­geni de la nivelul mucoasei nazale, în plus, aceasta va fi mai bine umezită şi mecanismul de secretare va fi „ajutat". Spălaturile nazale au un efect benefic asupra întregii cavităţi nazale, nu nu­mai la nivelul foselor.
Ceaiul de ghimbir are efect calmant: daţi pe râzătoare o rădăcină mică de ghimbir, apoi lăsaţi-o să fiarbă timp de 20 minute. Beţi acest ceai în mai multe porţii, de-a lungul zilei, pentru a benefi­cia de efectele sale deosebite.
Atunci cand raceala se afla in stadiu incipient, vă poate ajuta sucul obţinut prin presarea rujilor roşii (Echinacea purpurea). Substanţa activă conţinută de acestea, echinacin, ajută la forti­ficarea sistemului imunitar. Consumaţi, pentru început, o cantitate de 2,5 ml, o dată pe zi, apoi, la fiecare 1-2 ore, câte 1,25 ml, iar în final luaţi de 3 ori/pe zi, câte 2,5 ml.

· Tuse
- extract de iederă sau pastile cu eucalipt
Compresele cu substanţe eterice sunt un remediu eficace în caz de in­flamare a mucoasei căilor respiratorii. De exemplu, compresa cu lămâie, lată reţeta: amestecaţi sucul de la 1/2 lă­mâie într-o jumătate de litru apă. înmu­iaţi un prosop de bumbac în acest ames­tec, stoarceţi-l bine, aşezaţi-l pe piept, apoi acoperiţi-vă cu o pătură groasă de lână. Lăsaţi-l pe piept şi pe gât timp de 30-60 minute.
In caz de tuse puternică trebuie să faceţi regulat inhalaţii prin metoda clasică: puneţi 5 picături ulei de cimbru, eucalipt sau mentă într-o cantitate mai mare de apă fierbinte şi aplecaţi-vă cu faţa spre vasul respectiv, acoperindu-vă capul cu un prosop. Acest tratament are rolul de a reduce inflamarea mu­coasei căilor respiratorii, în cazul copii­lor şi al femeilor însărcinate cereţi sfa­tul medicului.
Pentru a potoli tusea, este bine să folosim expectorante.
Dintre acestea, menţionăm: ciuboţica-cucului - flori şi frunze (acestea din urmă conţin o cantitate foarte mare de vitamina C şi A); în can­tităţi mari, însă, această plantă poate provoca vărsături. De aceea, se bea numai pe perioade scurte de timp, în timpul afecţiu­nilor virale sau bacteriene.
Se prepară o infuzie de flori şi frunze din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă, se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
De asemenea, se poate prepara următoarea reţetă: decoct de rădăcină de ciuboţica-cucului - 6 g plantă, la 180 ml apă; decoct de rădăcină de lemn dulce - 5 g la 120 ml de apă; infuzie de fenicul - 5 g la 100 ml apă, la care se adaugă 200 g de miere. Siropul obţinut se poate păstra la frigider şi se admi­nistrează astfel: pentru copiii până la 6 ani - de 3 ori pe zi câte o linguriţă; peste 6 ani - de 3 ori/zi câte o lingură; la adulţi - câte o lingură din oră în oră.

· Dureri de gat
Faceţi gargară cu ceai de salvie sau cu apă cu oţet
Faceţi gargară cu ceai de muşeţel sau de salvie, îndulcit cu miere (1-2 lin­guriţe flori uscate la o cană, pe care le lăsaţi 5 minute să se infuzeze). Plantele medicinale şi mierea au un excelent efect antiinflamator.
Eficientă poate fi şi o compresă cu brânză de vaci: aplicaţi-o de 2 ori/zi, până nu mai aveţi senzaţii de durere în gât. Se pune brânză de vaci la tem­peratura camerei într-un prosop (într-un strat de brânză gros de 5 mm), se împătureşte spre interior, pentru a nu da conţinutul pe jos şi se aplică pe gât. Infăşuraţi apoi gâtul într-un fular de lână. Indepărtaţi compresa după ce ob­servaţi că se usucă brânza.
Gargară cu ulei: luaţi l lingură de ulei în gură, pe care să îl „mestecaţi" timp de 10 minute apoi scuipati si clatiti bine gura.
Pentru durerea de gât este bună o infuzie de fenicul îndulcită cu miere. Ajută la tratarea bronşitei, astmului bronşic, tusei convulsive şi spastice. Faceţi infuzia din: 5-6 fructe zdrobite la o cană de apă clocotită de 200 ml pentru sugari, din 10-15 fructe zdrobite pentru copiii mai mari şi din 1/2 de linguriţă fructe zdrobite pentru adulţi.

· Dureri de urechi
lată o compresă pentru urechi, care cal­mează durerea: tocaţi mărunt l ceapă mică şi încălziţi-o uşor în tigaie, fără adaos de grăsime. Puneţi-o într-un prosopel şi culcaţi urechea dureroasă pe acesta.

· Dureri articulare
Primele măsuri: frecţii cu tinctură de izmuşoară. Uleiul eteric şi cantitatea mare de alcool ajută la mărirea circu­laţiei sângelui din zona dureroasă. Se produce astfel o senzaţie de căldură, cu efect de calmare a durerii.
Eficace în caz de dureri articulare este aplicarea unei comprese calde cu flori de fân (ţinută minim 15 minute, la 37-39°C).

· Pierderea vocii
Gargara cu suc de lămâie neîndulcit ajută la calmarea mucoaselor respi­ratorii şi a corzilor vocale inflamate.
Bomboanele mentolate cu extract de rădăcină de ciuboţica-cucului sau de muşchi islandez au rolul de a menţine umiditatea mucoasei căilor respiratorii.
Tratamentul se va con­tinua cu un consum de ceaiuri şi de lapte cald, ce calmează inflamatia laringelui.
Întrun pahar cu lapte călduţ se adaugă un gălbenuş de ou crud şi o lingură cu miere, se amestecă şi se bea dimineaţa timp de şase zile.
Ceaiul de cimbru este şi el recunoscut pentru eficienţa cu care tratează răguşeala.
Trucul folosit de cântăreţi pentru recupe­rarea vocii este gargara cu o soluţie obţinută din apă cu sare, suc de lămâie şi o linguriţă cu oţet. De asemenea, pentru eliminarea senzaţiei de uscăciune a gâ­tului este recomandat consumul ceaiului de tei.
Pentru ca tratamentul să aibă efectul scontat; se vor evita fumatul şi consumul băuturilor alcoolice.

· Dureri de cap
Masaţi-vă fruntea şi tâmplele cu ulei de mentă
Dacă aveţi o durere de cap ce revine mereu, puneţi pe degete câteva pică­turi de frecţie preparată din drojdie de vin sau de ulei de mentă apoi masaţi-vă uşor tâmplele, fruntea şi ceafa.

· Nas infundat
faceţi o baie de abur cu cimbru sau inhalaţii cu apă cu sare.

· De efect.
Beţi cât mai multe ceaiuri diuretice, cum ar fi cele de urzică şi mesteacăn, care elimină viruşii şi agenţii infecţioşi din organism.
Luaţi-o mai uşor! în cazul în care aveţi febră, staţi „cuminţi" măcar 1-2 zile în pat.
Această perioadă vă va ajuta să vă odihniţi, să vă refaceţi forţele şi să nu aveţi parte de recidive neplăcute!
Băile fierbinţi la picioare se recoman­dă în caz de răceală incipientă sau pre­ventiv, dacă aţi stat mult în frig şi ume­zeală.
Iată cum se fac acestea: se intro­duc picioarele într-6 cantitate mare de apă cu sare (un pumn de sare/10 l apă călduţă), apoi se adaugă treptat apă fi­erbinte. Nu staţi cu picioarele în apă mai mult de 20 minute. Dacă pielea în­cepe să se înroşească, scoateţi picioa­rele, ştergeţi-le cu un prosop şi puneţi-vă apoi nişte şosete de bumbac.


· Cum se raspandesc virusii
Prea puţine lichide. Uscarea excesi­vă a mucoaselor are drept consecinţă o slăbire a rezistenţei acestora la agenţi infecţioşi.
Pentru a nu avea surpri­ze, este necesar să beţi zilnic 1,5-2 li­tri lichide/zi, cel mai bine sub formă de apă, suc natural de fructe şi ceai. Fructele şi legumele crude conţin şi ele multă apă şi menţin organismul hidratat.
Obiecte folosite în comun. Nu folosiţi obiecte personale ale altor persoane: tacâmuri, veselă, prosoape etc. Evitaţi zonele aglomerate, unde posibilităţile de contaminare sunt mult mai mari!
Alimentaţie săracă în vitamine. Ciocolata şi prăjiturile sunt foarte apre­ciate, mai ales în sezonul rece. Dar pentru a avea un sistem imunitar forti­ficat, este necesar să consumaţi fructe, legume, produse lactate şi produse de panificaţie din făină integrală.
Somn insuficient. Sistemul imuni­tar are nevoie de cel puţin 5 ore pen­tru a-şi „reveni" după o zi de muncă. Organismul persoanelor care nu dorm suficient are o rezistenţă scăzută la infecţii.
Stres. Expunerea prelungită la sur­se de stres duce la slăbirea sistemu­lui imunitar.
Aparate de aer condiţionat. Temperatura constantă din case nu este benefică pentru sănătate. Ieşiţi mai des la aer, în frig!
Reţineţi însă că acestea sunt doar câteva soluţii pentru combaterea simptomelor care însoţesc boala. Un tratament complet vă oferă doar medicul.


Angina

De la primele semne se face gargară cu oţet. Dacă nu cedează se pun la gât săculeţi fierbinţi cu flori de fân. Ca sa nu se irite pielea, se înfăşoară mai întâi gâtul cu o cârpă udă. Peste zi se sug căţei de usturoi şi salvie.

Acneea

Se pune argila într-un vas de sticlă sau de porţelan şi se adaugă, preferabil, apă de izvor sau de fântână în amestec cu suc de castravete, măr sau zeamă de lămâie. Obţineţi o pastă pe care o veţi întinde pe faţă, în strat subţire, pe care o veţi păstra pana se usucă, apoi o veţi îndepărta cu apă călduţă. Aceste aplicaţii - de 2-3 ori pe săptămână sau chiar zilnic.
Roşii contra acneei
Acneea este o afecţiune frecventă în rândul tinerilor. Boala se caracterizează printr-un flux sebaceu exagerat. Adolescenţii pot rezolva această problemă prin intermediul multor remedii naturale. Unul dintre principalele tratamente naturale adjuvante în menţinerea tenului cu acnee îl reprezintă tomatele. Ele sunt foarte active în curăţirea tenurilor grase, cu puncte negre. Mai întâi se curăţă bine pielea, apoi se aplică mască de ten cu roşii bine zdrobite care trebuie menţinute cel puţin 20 de minute. De mai multe ori pe zi, se pot face tamponări ale obrajilor cu felii de roşii. Aplicaţiile se realizează în cure de 2-3 săptămâni.

Boli ale inimii

Vin pentru afecţiuni ale inimii
10 tulpini proaspete de pătrunjel, cu frunze cu tot, se pun într-un litru de vin natural, la care se adaugă 1-2 linguri de oţet din vin. Se lasă totul să fiarbă 10 minute la foc mic. După aceea, se mai adaugă 300 g de miere pură de albine, şi se lasă încă 4 minute, ca să fiarbă uşor.
Vinul fierbinte se filtrează şi se trage în sticle - care au fost clătite anterior cu puţin alcool tare - după care se astupă bine. Depunerile care se formează pot fi băute fără probleme. Acest vin dă rezultate bune în toate insuficienţele cardiace, dar mai ales în angina pectorală.

Boli ale ochilor

În medicinile tradiţionale este cunoscut faptul că problemele oculare pot fi consecinţa unui exces de voinţă individuală (persoana ţine foarte mult la părerea ei, fără a accepta şi părerile celorlalţi).
E bine să vă analizaţi şi să vedeţi dacă nu cumva e şi situaţia dumneavoastră, în acest caz, va fi necesar să vă transformaţi, să deveniţi mai smerit, rugăciunea sinceră către Dumnezeu fiind una dintre metodele cele mai eficiente în acesta direcţie.
De regulă, problema fundamentală în ast­fel de cazuri se află la nivelul meridianelor ficat şi vezică biliară şi reflectă o serioasă impurificare a sângelui. Dacă e aşa, atunci rezolvarea va veni în timp, cu o dietă foarte curată şi cu tratament neîntrerupt.
Alimentaţia sănătoasă este cea lacto-ovo-vegetariană, adică total fără carne. Eliminaţi complet toate toxicele din viaţa dumneavoas­tră: tutunul, alcoolul, cafeaua, aditivii alimen­tari, zahărul alb şi produsele care conţin zahăr.
Dacă vitalitatea vă permite, ţineţi posturi negre cu apă timp de 3 zile consecutiv, unul pe lună; dacă nu vă simţiţi în stare, postiţi numai cu apă timp de 36 de ore pe săptămână, preferabil de sâmbătă seara până luni dimineaţa, şi ţineţi un regim Oshawa de 10 zile (numai grâu, orez, hrişcă, mei decorticat, sare şi apă). De asemenea, ţineţi postul creştinesc miercurea şi vinerea.
In rest, puteţi mânca lactate, soia, năut, linte, ciuperci, fasole, cereale (orez, grâu, hrişcă, mei, secară, orz, ovăz), fructe (cu măsură), miere de albine. Evitaţi pe cât posibil îndulcitorii artificiali şi toate produsele care îi conţin, pentru că ei sunt toxici pentru organism.
De asemenea, gus­tul acru va trebui să-l utilizaţi cu moderaţie. Sucul de dovleac comestibil şi cel de morcov sunt foarte bune pentru ochi.

Ca tratament local, vă recomand instilaţii (picături, câte una în fiecare ochi, de 3-5 ori pe zi) cu apă de trandafiri (se găseşte în comerţ) în care s-au macerat petale de crăiţe şi iarbă de silur (5-7 g din fiecare la 100 ml apă de trandafiri, se lasă 24 de ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se păstrează la frigider).
Atenţie! La realizarea maceratului trebuie să folosiţi vase de email sau de sticlă, flambate în prealabil (se pune spirt medicinal în ele şi i se dă foc) şi acoperite.

Intern, veţi lua macerat la rece (4 lin­guri de amestec de plante la l litru de apă plată), câte 200 ml la 2 ore, în 5 prize zilnice, cu înghiţituri mici. La fiecare doză de 200 ml de macerat veţi adăuga o lingură de apă de trandafiri.
Reţeta amestecului de plante din care vă veţi prepara maceratul este: flori de crăiţe 100 g, rădăcină de lemn dulce 75 g, iarbă de urzică 75 g, rădăcină de cicoare 50 g, seminţe de armurariu 100 g, fruze de păpădie 25 g, ţin-taură 25 g. Produsele gemoterapice din mlădiţe de afin (70 de picături în 50 ml mace­rat la rece, dimineaţa) şi din muguri de coacăz negru (70 de picături în 50 ml macerat la rece, seara).

Bronşita cronică

Este o afecţiune specifică bărbaţilor de peste 40 de ani şi constă într-o inflamaţie difuză a mucoasei bronşice şi diminuarea himenului bronşic.
Mediul favorabil apa­riţiei infecţiei este determinat de fumul de tabac şi cel industrial, praf, substanţe po­luante sau factori infecţioşi. Se manifestă prin tuse, expectoraţie mucoasă şi mucopurulentă, iar în final dispnee. Netratată, conduce la emfizem pulmonar sau afec­ţiuni cardio-pulmonare.
În cazul acestei afecţiuni, sunt recomandate câteva reţete complexe.
Se prepară o infuzie dintr-o lingură de amestec de flori de ciuboţică, flori de nalbă de cultură, trei fraţi pătaţi, isop şi cimbrişor la 200-250 ml apă clocotită. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Pentru tratamentul bronşitei asmatiforme se foloseşte o altă formulă dintr-un amestec de flori de ciuboţică, isop, frunze de salvie, frunze de pătlagină şi cimbru. Se prepară o infuzie folosind o lingură de plante la o cană şi se beau 2, 3 căni pe zi.

Colita

Colita reprezintă o inflamaţie a intestinului gros, datorată de cele mai multe ori unei dereglări a sitemului nervos vegetativ, suferinţelor unui organ din vecinătatea intestinului şi rareori unei afecţiuni generale. Această boala este foarte des întâlnită, însă, din fericire, se obţin ameliorări considerabile cu ajutorul tratamentelor cu plante.
Recomandări fitoterapeutice
• Preparaţi o infuzie din 1 lin­guriţă de frunze uscate şi mărunte de afin peste care turnaţi 200 ml apă clocotită. Beţi 2-3 căni de ceai zilnic.
• Peste 1 linguriţă de frunze uscate şi mărunţite de busuioc puneţi 200 mi de apă clocotită. Acoperiţi ermetic vasul cu un capac, iar după 10-15 minute strecuraţi printr-o sită deasă. Beţi întreaga cantitate de ceai dimi­neaţa, pe stomacul gol.
• Fierbeţi 100 g fructe de smo­chin în 1 l apă rece timp de 15-20 minute. Acoperiţi vasul şi lăsaţi ceaiul să se răcească. Beţi 2-3 căni de ceai pe zi.
• Luaţi înainte de fiecare masă 1 g pulbere de urzică uscată.

Colecistita

In acest tratament sunt indicate ceaiuri precum: anghinarea, gălbenele, cicoare.
Ceaiul de anghinare, se prepară din 25 g plantă la 300 ml apă clocotită. Se bea în trei reprize, înaintea meselor principale. Ceaiul se îndulceşte cu miere.
Ceaiul de gălbenele, se prepară din 25 g flori la 250 ml apă. Se bea treptat, în cursul unei zile.
In acelaşi timp se evită prăjelile, răntaşurile, ciocolata, grăsimile, ouăle, smântână, mezelurile şi alcoolul.

Colesterolul

Colesterol mărit

Dieta alimentară: se vor evita gră­simile animale şi vegetale, inclusiv mar­garina, mezelurile, afumăturile, carnea de porc, viscere, conserve, produse de patiserie, băuturile dulci din comerţ.
Se vor consuma legume, zarzava­turi, fructe (cât mai proaspete şi ne­tratate termic), cel puţin o perioadă (3-6 luni). Este bine ca, măcar o dată la 2 luni, să se facă o cură de sucuri, timp de 6-10 zile: suc de morcovi + sfeclă roşie, suc de morcovi + ţelină.
Se vor mai consuma: ulei presat la rece şi alimente bogate în vitaminele C, A ş iB6.
Se va mai face un preparat din tinctură de usturoi (sau leurdă) şi produse apicole: 175 g macerat (tinctură) de us­turoi sau leurdă + 25 g extract alcoolic de propolis (tinctură de propolis) + 50 g miere de salcâm. Se obţin, în total, 250 g de produs, care echivalează cu apro­ximativ 300 de picături necesare pentru o perioadă de 100 de zile.
Picăturile se administrează progresiv, astfel: dimi­neaţa, se ia o picătură într-o lingură cu apă plată; la prânz, două, iar seara, trei. La fiecare masă se adaugă o picătură, până se ajunge la 25 de picături, respectiv câte 25 de picături la fiecare din cele trei mese, pe parcursul unei zile. Apoi, numărul de picături scade, ajungându-se la una. Este un bun remediu pentru scăderea colesterolului şi veţi vedea efecte semnificative şi pentru cealaltă afecţiune de care sufe­riţi. După 100 de zile, se face o pauză de 60 de zile, apoi tratamentul se reia în acelaşi mod.
Alte cure care pot fi folosite, în para­lel cu tinctură de usturoi, sunt:
- cură de lămâie (se bea sucul a 2-3 lămâi, pe zi), timp de 3 luni;
- cură de suc de orz verde sau praf de orz verde;
- tinctură de mesteacăn;
- cătină, pulbere sau tinctură.
Se recomandă şi următoarele infuzii din amestecuri de plante:
- coada calului + trifoi roşu + ventrilică + mesteacăn + frasin + urzică;
- păpădie + pătlagină + anghinare + coacăz negru, ienupăr;
- coajă de salcie + gălbenele + ţintaură + măceş + traista ciobanului.
Mod de folosire: se ia o linguriţă cu vârf din amestecul de plante, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 5 minute, se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Se utilizează alter­nativ cele 3 formule de plante, în cure de 10 zile.


Constipaţia

Prunele: 8-10 prune înainte de micul dejun.
Constipaţia accen­tuează intoxicarea. Aşadar, va fi nevoie să beţi multă apă (peste 2 litri pe zi). Luaţi zilnic, pe stomacul gol, o lingură de tarate de grâu şi una de seminţe de in (e necesar să le mestecaţi). La nevoie, la câteva zile - o lingură de ulei de ricin. Faceţi, la două zile, clismă cu minimum 500 ml de macerat la rece obţinut din: frunze de mesteacăn, flori de gălbenele, rădăcină de obligeană; menţineţi lichidul 15 minute înainte de a-l evacua.
O dată pe săptămână, puteţi face clismă cu 1-1,5 litri apă sărată (l lingură de sare grunjoasă neiodată la litru). Beţi zilnic 1,5 litri de macerat la rece obţinut din: frunze de afin, rădăcină de brusture, frunze de dud alb, iarbă de talpa gâştei, frunze de urzică vie, teci de fasole (amestecîn părţi egale).
Produsul Insuveg, vă poate ajuta mult.
Tinctura de ceapă. 30-40 de picături de 3 ori pe zi, în macerat. Următoarele produse gemoterapice: păducel, dud negru, nuc, ienupăr. Oricum, este nevoie de o individualizare a tratamentului.

Colicile

Colicile pot fi întîlnite la diferite organe ale corpului cum ar fi: apendice, intestine, vezica biliară, rinichi. Ele se manifestă prin dureri acute, puternice, care apar intermitent, adică perioadele de accentuare a durerii alternează cu perioade de liniştire a durerii. Aceste dureri se datorează contracţiilor muşchilor organelor respective.
Tipuri de colici
Avînd în vedere organul la care se întîlneşte, există mai multe tipuri de colici:
1 Colica abdominală - se întîlneşte în infecţiile intestinului subţire şi gros, în indigestii, după mese copioase. De obicei după vărsături sau eliminarea de gaze, colicile încetează. Cel mai frecvent colicile abdominale se întîlnesc la sugari.

2 Colica apendiculară - afecţiune care constă în jena dureroasă în partea dreaptă a abdomenului care după cîteva ore sau zile se transforma în durere puternică, durere care se accentuează prin apăsarea abdomenului în regiunea respectivă. Concomitent apar şi simptome precum greţurile, vărsături, febra, stare generală precară.
Primele îngrijiri constau în: repaus la pat, comprese reci sau pungă cu gheaţă pe locul dureros, hrana constînd în supe, sucuri de fructe, ceaiuri. Se recomandă prezentarea la spital.

3 Colica biliară - apare ca urmare a contracţiei muşchilor vezicii biliare sau a căilor biliare (cauzele pot fi un calcul biliar sau/şi o infecţie biliară).
Acest tip de colică se întîlneşte la vîrstă adultă (mai ales la femei) şi este favorizată de alimentaţie (mîncâruri grase, ouă, smîntînă, sarmale) asociată cu oboseala fizică, stări nervoase, supărări, emoţii puternice etc. în general colica se instalează brusc, la cîteva ore după masă (în special după cea de seară), de cele mai multe ori noaptea şi constă în durere puternică situată la nivelul ficatului, sub coastele din partea dreaptă. Durerea este însoţită de agitaţie, frisoane şi adesea febră tranzitor, greţuri şi vărsături, la început bolnavul vărsînd alimente, apoi un lichid galben şi amar (bila). Uneori colica biliară este urmată de o coloraţie subictericâ conjuctivală şi urină hipercromâ pasageră.
Primele îngrijiri: în colică şi în primele zile după, dieta va fi compusă din lichide (ceai, compot, supă de zarzavat), fără alimente colecistochinetice de genul ouălor, maionezei, smîntînei, ciocolatei, a rîntaşurilor, fără ţigări şi cafea. S-a observat că sînt bine tolerate fructele, legumele, carnea slabă.
Tratamentul medicamentos constă în administrarea de anticolinergice (Scobutil, Lizadon), antispastice (No-Spa, Papaverină), şi analgezice (Algocalminul sau Piafenul). Pentru greţuri şi vărsături se vor administra Emetiral, Metoclopramid sau Torecan. De asemenea, se pot folosi ceaiuri sedative, ceai de mentă, muşeţel, cimbrişor care pot fi calmante. Şi în acest caz este necesară prezentarea la camera de gardă a unui spital de urgenţa, dacă fenomenele colicative nu dispar după 10 - 12 ore în care s-au administrat medicamentele mai sus menţionate.

4 Colica renală - se produce în majoritatea cazurilor din cauza unui calcul urinar care a pătruns pe unul din uretere. Drept urmare, muşchii ureterului se contractă pentru a împinge calculul, în vederea eliminării sale, ceea ce dă naştere la dureri. De cele mai multe ori durerea survine brusc, la ceva timp după un efort fizic, care provoacă mobilizarea calculului. Durerea este puternică, mai intensă pe partea cu calculul, dar poate iradia şi spre regiunile învecinate spre abdomen, spre organele genitale, coapsă. Durerea este însoţită de greţuri şi vărsături, transpiraţie şi senzaţia de a urina des. Urina poate fi închisă la culoare din cauza sîngelui pe care îl conţine, ca urmare a sîngerării căilor urinare după contactul cu calculul.
Primele îngrijiri constau într-o baie caldă, comprese fierbinţi pentru a combate spasmul nervos al ureterului, iar durerea se va combate cu antispastice, analgezice -Algocalmin, Piafen şi antiinflamatorii de tip nesteroidian.
Pentru "spălarea" căilor urinare şi fortârii eliminârii calculului sau nisipului se vor administra multe lichide, în special ceaiuri de: cozi de cireşe, coada calului, mătase de porumb, ceai diuretic etc.
Şi în acest caz prezentarea la spital nu poate fi evitată. Mai mult, după parcurgerea episodului colicativ, trebuie instituit un tratament specific care să se adreseze cauzei (calculului).

Coxatroză

Dieta alimentară: se vor evita gră­simile animale şi vegetale, inclusiv mar­garina, mezelurile, afumăturile, carnea de porc, viscere, conserve, produse de patiserie, băuturile dulci din comerţ.
Se vor consuma legume, zarzava­turi, fructe (cât mai proaspete şi ne­tratate termic), cel puţin o perioadă (3-6 luni). Este bine ca, măcar o dată la 2 luni, să se facă o cură de sucuri, timp de 6-10 zile: suc de morcovi + sfeclă roşie, suc de morcovi + ţelină.
Se vor mai consuma: ulei presat la rece şi alimente bogate în vitaminele C, A ş iB6.
Se va mai face un preparat din tinctură de usturoi (sau leurdă) şi produse apicole: 175 g macerat (tinctură) de us­turoi sau leurdă + 25 g extract alcoolic de propolis (tinctură de propolis) + 50 g miere de salcâm.
Se obţin, în total, 250 g de produs, care echivalează cu apro­ximativ 300 de picături necesare pentru o perioadă de 100 de zile. Picăturile se administrează progresiv, astfel: dimi­neaţa, se ia o picătură într-o lingură cu apă plată; la prânz, două, iar seara, trei. La fiecare masă se adaugă o picătură, până se ajunge la 25 de picături, respectiv câte 25 de picături la fiecare din cele trei mese, pe parcursul unei zile. Apoi, numărul de picături scade, ajungându-se la una. Este un bun remediu pentru scăderea colesterolului şi veţi vedea efecte semnificative şi pentru cealaltă afecţiune de care sufe­riţi. După 100 de zile, se face o pauză de 60 de zile, apoi tratamentul se reia în acelaşi mod.
Alte cure care pot fi folosite, în para­lel cu tinctură de usturoi, sunt:
- cură de lămâie (se bea sucul a 2-3 lămâi, pe zi), timp de 3 luni;
- cură de suc de orz verde sau praf de orz verde;
- tinctură de mesteacăn;
- cătină, pulbere sau tinctură.
Se recomandă şi următoarele infuzii din amestecuri de plante:
- coada calului + trifoi roşu + ventrilică + mesteacăn + frasin + urzică;
- păpădie + pătlagină + anghinare + coacăz negru, ienupăr;
- coajă de salcie + gălbenele + ţintaură + măceş + traista ciobanului.
Mod de folosire: se ia o linguriţă cu vârf din amestecul de plante, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se infuzează 5 minute, se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Se utilizează alter­nativ cele 3 formule de plante, în cure de 10 zile.

În tratamentul extern (pentru coxartroză), se recomandă următoarele remedii:
- baie cu flori de fân, coada calului, ferigă;
- pernă de pedicuţă, aplicată pe locurile dureroase, peste noapte;
- compresă locală cu hrean, varză strivită (caldă). Hrean ras sau făină de muştar (ultimele se amestecă cu apă fierbinte);
- comprese fierbinţi cu flori de pă­pădie şi/sau frunze de brusture în al­cool;
- frecţii cu tinctură de: tătăneasă, tuia, hrean, ardei iute, castane;
- masaje (după băi şi aplicaţii cu tinctură), cu alifie de gălbenele, tă­tăneasă, flori de drăgaică (sânziene);
- împachetări cu parafină.
De asemenea, în coxartroză, gim­nastica uşoară este foarte indicată pen­tru menţinerea capacităţii funcţionale a articulaţiei şi întârzierea deformărilor structurale. Se va efectua de câteva ori pe zi, timp de 5-10 minute, încet, cu răbdare şi se va evita efortul.
Reflexoterapie - masaj energic al mâinilor şi al picioarelor în zonele: su­prarenale, rinichi, vezică urinară, tiro­idă, paratiroidă, hipofiză.
Acupunctura este indicată în afecţi­uni reumatismale şi se obţin rezultate foarte bune şi în asocierea cu tratamentul fitoterapeutic.

Cuperoza

Este o consecinţă a spar­gerii vaselor capilare şi apare sub forma unei reţele de firi­şoare roşii, subţiri, cu piele palidă şi fragilă.
Cauzele aces­tei afecţiuni sunt: ereditatea, variaţiile bruşte de tempera­tură, regim alimentar neadec­vat, masaje faciale prea in­tense, utilizarea neadecavată a unor produse abrazive, folo­sirea periei electrice la viteze prea mari, utilizare incorectă a vacuumului sau a prosoa-pelor prea aspre pentru faţă.
Cuperoza nu poate fi corec­tată total prin tratament cos­metic, dar pot fi evitate ac­centuarea problemelor şi apariţia unor zone noi. Trebuie respectate contraindicaţiile specialistului cosmetician în ceea ce priveşte masajele faciale, aparatele şi produsele cosmetice utilizate.
Se im­pune un regim alimentar să­nătos, fără alimente indigeste şi excitante ca alcoolul, condi­mentele, mezelurile, cărnurile conservate, grăsimile, mură­turile. Alimentaţia trebuie să fie bogată în fructe şi legume proaspete. Se vor evita schim­bările bruşte de temperatură, expunerea prelungită la soa­re.
Pentru curăţirea feţei se vor folosi numai infuzii de tei, muşeţel sau nalbă, şi nu loţiuni alcoolizate. Măştile cosmetice trebuie să fie cal­mante şi decongestionante. Medicul specialist poate indica un tratament antialergic sau endocrin.
Tratament cu argilă: se pune argila într-un vas de sticlă sau de porţelan şi se adaugă, preferabil, apă de izvor sau de fântână în amestec cu suc de castravete, măr sau zeamă de lămâie. Obţineţi o pastă pe care o veţi întinde pe faţă, în strat subţire, pe care o veţi păstra pana se usucă, apoi o veţi îndepărta cu apă călduţă. Aceste aplicaţii - de 2-3 ori pe săptămână sau chiar zilnic.

Căderea părului

Căderea excesivă a părului poate fi stopată prin masaje ale scalpului cu infuzii de rozmarin sau cu ulei de porumb. Nu folosiţi însă plantele simultan, vă avertizează specialiştii americani citaţi în volumul „Farmacia naturii", publicat la Editura Reader's Digest.
Mentă. Diluaţi trei picături de ulei esenţial în zece mililitri de ulei excipient. Masaţi scal­pul o dată pe săptămână. Şamponaţi părul după ce aţi lăsat soluţia să acţioneze 10-15 minute.
Rozmarin. „Infuzaţi 50 de grame de plantă uscată într-un litru de apă clocotită timp de 30 de minute. Strecuraţi, răciţi, apoi masaţi scalpul. Şamponaţi după ce aţi lăsat infuzia să acţioneze 10 minute. Se repetă săptămânal",
Urzică. Fierbeţi 20 de grame de plante uscate în 750 de mililitri de apă până se reduce cantitatea la aproximativ 500 de mililitri. Strecuraţi, răciţi şi masaţi scalpul de două ori pe săptămână, clătind de fiecare dată după 15 minute. Dacă utilizaţi plante proaspete, fierbeti o cantitate dublă în acelaşi volum de apă.
Porumbul este recomandat pentru hrănirea scalpului. „Masaţi scalpul cu ulei de porumb si lăsaţi să acţioneze timp de 15 minute, apoi şamponaţi", mai spun specialiştii americani. Repetaţi în fiecare săptămână.
Ardeiul iute: Calviţia şi rărirea părului sunt frecvente afecţiuni dermatolo­gice, în special la bărbaţi. Specia­liştii fitoterapeuţi recomandă ca remediu ardeiul iute. Acesta are efecte stimulante şi regenerative asupra firelor de păr, activând cir­culaţia sângelui şi producând oxi­genarea şi hrănirea bulbului pilos.
In acest scop este indicată urmă­toarea formulă: 30 ml tinctură de ardei iute, 2 ml ulei de levănţică şi alcool rafinat de 70 de grade. Se fricţionează pielea capului o dată la două zile cu un tampon îmbibat în loţiune şi stors.
Un pumn de urzici proaspete, frunze de nuc, mesteacăn, soc, o tulpină de rostopască, se introduc în apă rece, se pun pe foc până la punctul de fierbere, se lasă în repaus 2-3 minute. Cu jumătate din cantitate se spală părul cu un săpun medicinal, iar cealaltă cantitate este lă­sată să acţioneze câteva minute, fără a clăti părul.
In caz de chelie, se recomandă următorul tratament împotriva căderii părului: o dietă crudivoră bogată în vita­mine (grâu încolţit, suc de orz verde), să se facă o baie vitală de 2 ori pe zi timp de 25 de minute, o baie de aburi la nivelul capului de 3 ori pe săptămână, timp de 15 minute.
Spălarea părului să se rea­lizeze cu: 20 g rădăcină de urzică, 20 g rădăcină de brusture.


Durerile musculare

Toci 30 g ardei iute (roşu că-i mai copt şi mai iute) uscat şi-l pui în 1/4 l de ulei de floarea-soarelui, apoi ungi muşchiul dureros. Testezi produsul pe o bucată mai mică a pielii, deoarece unele persoane fac băşici; pentru a preveni formarea lor te poţi unge înainte cu ali­fie de gălbenele.
Atenţie! Lucrează cu mănuşi şi nu atinge ochii.
- Aplică timp de 3 minute o compresă fierbinte, apoi una rece timp de l minut şi repetă de 2-3 ori. Procedează aşa de mai multe ori pe zi până trece durerea.
- Aplică pe muşchiul dureros o compresă fierbinte pe care pui 3 picături de ulei de ghimbir.
- Amestecă 10 picături de ulei de rozmarin sau 2 de muşeţel cu o lingură de ulei de migdale dulci sau de soia şi masează blând zonele dureroase.
- Toarnă câte 3 picături de ulei de levănţică şi de chiparos (de la Plafar) în apa de baie caldă.
- Aplică unguent de arnică pe muşchiul dureros.

Diabet

Este indicat să ţineţi o cură cu suc de orz de 3 ori pe zi, câte 50 ml cura de suc de orz verde, 3 x 50 ml/zi, să Diabetul pe care-l aveţi este rezultatul obiceiurilor pe care le-aţi dezvoltat în cursul vieţii. Dacă doriţi cu adevărat să vă vindecaţi, va trebui să adoptaţi un alt regim de viaţă, adică să începeţi să vă alimentaţi sănătos, să fiţi mai puţin rigidă, să reveniţi în armonie cu Dumnezeu.
Alimentaţia sănătoasă este cea lacto-ovo-vegetariană, adică total fără carne. Eliminaţi complet toate toxicele din viaţa dumneavoastră: tutunul, alcoolul, cafeaua, aditivii alimen­tari, zahărul alb şi produsele care conţin zahăr.
Dacă vitalitatea vă permite, ţineţi posturi negre cu apă timp de trei zile consecutiv, unul pe lună; dacă nu vă simţiţi în stare, postiţi numai cu apă timp de 36 de ore pe săp­tămână, preferabil de miercuri seara până vineri dimineaţa. De asemenea, ţineţi postul creştinesc, miercurea şi vinerea. In rest, puteţi mânca soia, năut, linte, ciuperci, fasole, cereale (orez, grâu, hrişcă, mei, secară, orz, ovăz), fructe (cu măsură), 1-3 lin­guriţe de miere pe zi (în funcţie de nivelul glicemiei).
Evitaţi pe cât posibil îndulcitorii artificiali şi toate produsele care îi conţin, pentru că ei sunt toxici pentru organism. Evitaţi sucurile din comerţ. Mâncaţi legume proaspete şi beţi sucuri proaspete de legume. Nu în ultimul rând, amintiţi-vă cât mai des de Dumnezeu, mulţumindu-I pentru tot şi rugându-L să vă vindece.
consumaţi zilnic fructe şi legume proaspete.

Diabet de dip II
Diabetul nu poate fi tratat decât de medic, însă recomandările pot fi înso­ţite de remedii naturale.
Se impune un regim alimentar din care vorfi excluse: glucide, zahăr şi pro­duse cu zahăr, tot ce este aluat, ciocolată, cafea, alcool, vin roşu sau dulce, smochine, stafide, prune, caise. Se consumă alimente cu proprietăţi hipoglicemiante: ţelină, suc de castra­veţi, varză crudă, praz, sparanghel, ceapă, usturoi, păpădie. Se vor consuma fasole verde, mere, vinete, spa­nac.
În plus, puteţi alege una din urmă­toarele cure, alternându-le:
- cură cu tijă de păpădie, timp de 2 săptămâni (se consumă 6 tije pe zi);
- cură cu lămâie - 2 lămâi pe zi, timp de 1 lună;
- tinctură de brusture, cicoare, ceapă.
Ceaiuri - infuzie - din: afin, salvie, urzică, coacăz negru (frunze), câte 2-3 căni pe zi.
Decoct (se fierbe planta timp de 5 minute, se mai lasă 5-10 minute, se strecoară):
- din teci de fasole, rădăcină de cicoare şi rădăcină de brusture, câte 2-3 căni pe zi.
Amestec de plante: teci de fasole + dud alb + păpădie + mesteacăn + ur­zică + frunze de afin + ţintaură + salvie (în cantităţi egale).
O linguriţă cu vârf se fierbe timp de 3 minute, în 250 ml apă. Se lasă acoperit, 5 minute. Se beau 2 căni pe zi: una, dimineaţa, cealaltă, în decursul unei zile.
Este, de asemenea, bine să se facă mişcare în aer liber şi să se evite efor­turile fizice şi intelectuale. Se va face o periere generală uscată a corpului, urmată de o spălătură generală cu apă călduţă. Este indicat şi masaj reflexogen în zonele: duoden, pancreas, rinichi, hipofiză, tiroidă, suprarenale, ficat.

Distrofie ovariană

Obiectivele acestui tratament sunt următoarele:
- Combaterea inflamaţiei şi amelio­rarea disfuncţiei ovariene, scopul final fiind aducerea dimensiunii ovarului stâng la normal (prin administrarea de Se-Spirulină, Complet antioxidant Hofigal, Hofimun, Omega-3 în ulei de peşte, Gemoderivat muguri de coacăz negru, Gemoderivat mlădiţe de zmeur, Redigest).
* Se-Spirulină – 6 comprimate/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.
* Complet antioxidant Hofigal - 3 comprimate/zi (1+1+1), administrate după mesele principale, 20 de zile pe lună timp de 3 luni.
* Hofimun - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.
* Omega-3 în ulei de peşte - 6 cap­sule/zi (2+2+2), administrate după mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat muguri de coacăz negru - o monodoză/zi, diluată în 50 de ml. de apă plată şi băută în câteva înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de dimineaţă, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat mlădiţe de zmeur - o monodoză/zi, diluată în 50 de ml. de apă plată şi băută în câteva înghiţituri mici, înainte de masa de seară, timp de 3 luni.
* Redigest - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.


Edemele

Edemele se caracterizează prin acumularea de lichid seros în ţesuturi, în tratamentul lor vă recomandăm astăzi două posibilităţi:
Ceai de coada calului. Se pune o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se lasă să se răcească şi întreaga cantitate se bea pe parcursul unei zile, în mod treptat. Tratamentul se continuă până ce edemele încep să dispară.
Ceai de teci de fasole. Se adaugă 30 gr teci de fasole uscate, la 200 ml apă clocotită. Se lasă să se raceasca şi apoi se bea câte trei căni pe zi.

Eczemele

Eczemele pot apărea când te aştepţi mai puţin. Nu se ştie niciodată de unde poţi contacta un microb ce se localizează pe piele. Printre tratamentele ce se aplică în astfel de afecţiuni se numără şi infuzia de muşeţel
Se tamponează locul afectat cu această infuzie de mai multe ori pe zi.
Decoctul de nuc dă şi el rezultate bune. El se prepară din 30 gr frunze de nuc la un litru de apă. Se fac de asemenea băi locale.
Infuzia de coada şoricelului are şi ea proprietatea de a trata eczemele.
Pentru eczemă vă recomand aso­cierea unui tub de Plantintim gel cu 2 tuburi de Nidoflor cremă (de la farma­cie), cu acest amestec veţi face apli­caţii locale de 2-3 ori/zi, zilnic, timp de 3 luni.
Conţinutul bogat în extract de salvie, sunătoare, gălbenele, hidrolizat de colagen, ulei de cătină, propolis şi uleiuri esenţiale de cimbru, lavandă şi pin conferă gelului Plantintim valen­ţe, calităţi puternice antimicrobiene, antimicotice, antiinflamatorii, amelio­rând evident simptomele caracteris­tice eczemelor. Vă recomand cu căldură folosirea acestui gel care, datorită compoziţiei şi acţiunilor sale fitoterapeutice, poate fi folosit cu succes în orice zonă de suprafaţă a corpului.

Eruptiile fetei

Se pune argila într-un vas de sticlă sau de porţelan şi se adaugă, preferabil, apă de izvor sau de fântână în amestec cu suc de castravete, măr sau zeamă de lămâie. Obţineţi o pastă pe care o veţi întinde pe faţă, în strat subţire, pe care o veţi păstra pana se usucă, apoi o veţi îndepărta cu apă călduţă. Aceste aplicaţii - de 2-3 ori pe săptămână sau chiar zilnic.


Fiere le­neşă

Pentru fiere le­neşă, vă recomand să nu consumaţi gră­simi, tocaturi, prăjeli sau maioneză. Beţi, în schimb, doi litri de lichide, ceai de anghinare şi sunătoare, iar ca medicament, luaţi Rowacol, o gelulă de trei ori pe zi.

Fracturi

Cum vă întăriţi oasele după o fractură
Alimentele bogate în vitamina D şi calciu pot grăbi vindecarea oaselor fracturate. Lactatele, nucile, alunele, leguminoasele şi sardelele cu oase sunt produsele cu un conţinut ridicat de calciu, în timp ce peştele gras este o sursă bună de vitamina D şi acizi graşi Omega 3, spun autorii volumului „Mâncarea şi sănătatea", publicat la editura Reader's Digest.
Un consum ridicat de alimente bogate în calciu, în copilărie şi adolescenţă, poate preveni slăbirea oaselor odată cu înaintarea în vârstă. Pentru a putea să fixeze calciul în oase, organismul are nevoie, pe lângă calciu propriu-zis, de o cantitate adecvată de vitamina D. Cea mai mare parte a vitaminei D din organism provine din acţiunea luminii solare asupra pielii.
Este totuşi important să consumăm peşte gras, pentru a sintetiza vitamina D, şi produse lactate, pentru calciu.
Refacerea oaselor poate fi îngreunată de alimente ce conţin acid fitic, precum târâtele şi orezul brun, care inhibă absorbţia calciului, avertizează specialiştii. Este bine, de asemenea, ca persoanele care au suferit fracturi să evite alimentele care conţin acid oxalic, cum ar fi rubarba şi spanacul, deoarece exalaţii inhibă la rândul lor absorbţia acestui mineral. Cele mai afectate de fracturi sunt persoanele în vârstă şi femeile aflate la menopauză, dar astfel de probleme pot avea chiar şi atleţii. Oasele casante mai pot fi totodată rezultatul unui tratament medicamentos de lungă durată.

Giardioza

După stabilirea diagnosticului de giardioză pe date clinice şi de laborator, tratamentul cu tinctură de propolis concentraţie 33% (100 grame alcool 96% + 50 grame propolis curat) în doze de: 5 picături de la 1 la 2 ani, 10 picături de la 2 la 7 ani, 15 picături de la 7 la 14 ani şi 30 picături pentru adulţi, dimineaţa, înainte de micul dejun, pe zahăr sau pâine, timp de 10 zile, pauză 7 zile şi încă o cură de 10 zile, au determinat dispariţia manifestărilor clinice, iar probele de laborator s-au normalizat la sfârşitul ultimei cure de propolis în proporţie de 90%.
Tratamentul se face în acelaşi timp de către toţi membrii familiei.
Curele de propolis trebuiesc repetate la intervalul de 1 - 2 luni, în perioadele calde şi la 3 -~4 luni în perioadele reci.
Acest tratament nu prezintă nici un pericol pentru pacienţi, fiind un tratament natural, cu rezultate benefice asupra pacientului.

Glanda tiroidă

* Se-Spirulină (spirulină plus sele­niu) - 6 comprimate/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.
* Complet antioxidant Hofigal - 3 comprimate/zi (1+1+1), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.
* Coenzima Q 10 în ulei de cătină - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de 20 de zile; apoi, după o pauză de 10 zile, continuaţi cu 4 cap­sule/zi (1+2+1), administrate tot cu 30 de minute înainte de mesele princi­pale, 20 de zile/lună, pentru următoarele 2 luni.
* Omega-3 în ulei de peşte - 6 cap­sule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele princi­pale, zilnic, timp de 3 luni.
* Păducel - 3 capsule/zi (1+1+1), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni. Pentru momentele de insomnie se poate administra suplimentar o capsulă, cu 30 de minute înainte de culcare, seara, favorizând astfel un somn uşor, liniştitor, odihnitor.


Hipertensiunea

Usturoiul, vascul, paducelul scad tensiunea.

Hipertensiunea arterială
Usturoiul curăţă cel mai bine vasele sanguine, dar numai în cantitate mare (1-2 căţei proaspeţi, zilnic). Trebuie să evitaţi abuzul de cafea, băuturi alcoolice, ţigări, mese copioase (cu multe grăsimi), dulciuri, condimente, multă sare, eforturi fizice şi sexuale exagerate, administrarea de afrodisiace, expunerile prelungite la soare, băile fierbinţi, frigul excesiv, abuzul de me­dicamente, curele de slăbit şi de post pre­lungit, fără supraveghere medicală. Redu­cerea aportului de sare în mâncare este o măsură importantă în tratarea tensiunii ri­dicate, în schimb, cantitatea de apă ce tre­buie consumată zilnic nu se va micşora.


* Coenzima Q10 în ulei de cătină - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de 20 de zile; apoi, după o pauză de 10 zile veţi continua cu 4 cap­sule/zi (1+2+1), administrate tot cu 30 de minute înainte de mesele principale, 20 de zile/lună, următoarele două luni sau chiar se poate continua â la long.
* Tinctură de păducel - 45 de pică­turi/zi în trei reprize (15+15+15 pică­turi), diluate fiecare în câte 50 de ml. apă plată şi băute după mesele princi­pale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni sau se poate administra â la long în cazuri mai severe.
* Gemoderivat muguri de castan sălbatic - o monodoză/zi, diluată în 50 de ml. apă plată şi băută în câteva înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de prânz, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat mlădiţe de mur - o monodoză/zi, diluată în 50 de ml. apă plată şi băută în câteva înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de seară, timp de 3 luni.
* Extract uleios (macerat) de levănţică - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.


Hipertiroidia

Ce este hipertiroidia ?
Se mai numeşte si tireotoxicoza, tocmai pentru a sublinia efectele "toxice" ale excesului de hormoni tiroidieni. Cauzele hipertiroidiei sînt multiple: boala Graves Basedow, adenoame toxice autonome, tiroidite subacute, administrarea de iod la o persoana cu guşă endemică, chiar administrarea exogenă de hormoni tiroidieni.
In esenţă, o hipertiroidie trădează un exces de hormoni tiroidieni, secretaţi de glanda tiroidă care suferă de o afecţiune.
Foarte multe persoane cred si pretind că suferă de "glandă". Fie că "boala" lor se manifestă prin slăbirea bruscă sau, din contră, prin luarea în greutate a unor kilograme în plus, sau pur şi simplu printr-o stare de sufocare ca un nod în gît, atunci cînd sînt copleşite de supărări, prima incriminată pentru toate aceste simptorne este "glanda",
Pentru a nu face greşeala de a judeca anumite afecţiuni în clişee, mai mult sau mai puţin corecte din punct de vedere medical, vom încerca să explicăm ce înseamnă cu adevărat o afecţiune a glandei liroide, manifestată prin secreţia în exces a hormonilor tiroidieni, numită hipertiroidie.
Cîteva noţiuni despre glanda tiroidă
Glanda tiroidă este situată în regiunea anterioară a gîtului, median, relieful ei nefiind, de obicei, vizibil.
Ea se observă însă cu uşurinţă la persoanele cu guşă endemică (glanda tiroidă rnai dezvoltată), ce apare în anumite zone geografice ca urmare a lipsei de iod din alimentaţie. Glanda tiroidă este o formaţiune din zona gîtului pe care o simţim mişdndu-se în sus şi în jos, în timpul deglutitiei (cînd înghiţim).
Patologia glandei tiroide include: excesul de hormoni tiroidieni, adică hipertiroidia, deficitul de hormoni tiroidieni, adică hipotiroidia, guşa endemică şi, destul de frecvent, nodulii tiroidieni. Cancerul tiroidian este o afecţiune relativ rară care, depistata din timp, are reale şanse de tratare.
Cum se manifestă hipertiroidia?
Persoanele care suferă de hipertiroidie sînt agitate, nu pot dormi noaptea, prezintă tremurături ale mîinilor, observate mai ales în cursul unor acţiuni care necesită concentrare maximă si multă migală. Cei care suferă de acesta boală, indiferent de cauza acesteia, transpiră abundent, nu pot suporta căldura şi au în permanenţă palme e şi zona toracică calde şi umede.
Persoanele sînt nervoase si au tendinţa de a se certa cu toată lumea, dar în ciuda aparentului exces de energie, acuză mereu o stare de oboseală, iar somnul le este puţin si insuficient.
Un sindrom major al hipertiroidiei este slăbirea în greutate, unele femei pot ajunge să piardă pînă la 20 de kilograme îrrtr-o lună. De asemenea, pot suferi de modificarea tranzitului intenstinal, cu accelerarea acestuia si apariţia de scaune dese şi nelegate, pseudo-diareice. Pot prezenta balonare si dureri abdominale.
Femeile acuză tulburări ale menstruaţiei, iar bărbaţii - scăderea libidoului şi tulburări de dinamică sexuala. Un examen electrocardiografie releva existenţa tahicardiei sau fibrilaţiei atriale.
Un aspect aparte îl reprezintă ochii, care au tendinţa de a ieşi din orbite (fenomenul se numeşte exoftalmie). Se însoţeşte de clipit rar, inflamarea conjunctivei oculare, lăcrimare, poate fi uni sau bilateral şi nu este obligatoriu simetric. Gravitatea afectării oculare nu se corelează cu gravitatea afecţiunii tiroidiene.
Există şi o hipertiroidie factitia, care apare în urma autoadministrării de hormoni tiroidieni pe baza ideii preconcepute că ar ajuta la slăbit! Atenţie ! Hormonii tiroidieni nu sînt preparate pentru slăbit şi, administraţi fără controlul medicului, pot duce la complicaţii medicale serioase, cum este cardiomiopatia tireotoxică.
Tratamentul hipertiroidiei
De regulă este un tratament medicamentos, care constă în administrarea de anti-tiroidiene de sinteză, un tratament care de obicei este destul de îndelungat, întinzîndu-se pe o perioadă de mai multe luni sau chiar ani. In funcţie de vîrsta pacientului precum şi de afecţiunea de bază care determină hipertiroidia, se poate încerca un tratament chirurgical, care constă în scoaterea totală sau parţială a glandei tiroide, urmat de un tratament de substituţie cu hormoni tiroidieni, care va fi urmat toată viaţa.
Tratamentul naturist al hipertiroidiei
Este un tratament adjuvant şi nu poate substitui tratamentul medicamentos sau chirurgical de baza! Fitoterapia şi homeopatia sînt opţiuni pentru formele uşoare, sesizate din timp sau pentru curele de întreţinere în pauzele dintre tratamentele alopate, plantele recomandate avînd fie acţiune directă de reglare a funcţiei tiroidiene, fie indirectă, pentru corelarea tulburărilor neurovegetative care însoţesc hipertiroidia.
Farmacia verde:
Păducelul
- nu acţionează direct asupra glandei, ci este eficient în tratamentul simptomelor cardiovasculare care însoţesc hipertiroidia. Se foloseşte tinctura sau maceratul glicerinat, din care se iau cîte 10 - 20 de picături pe zi, înainte de mese.
Valeriana - pentru tulburările neurovegetative care însoţesc hipertiroidia. Se recomandă tinctura de valeriană, administrată în doză zilnică de 30 de picături pe zi, repartizate în 3 doze.
Mătrăguna - mai ales pentru persoanele care prezintă nervozitate, tremurături în exces a extremităţilor, dilatarea pupilelor, congestia feţei, palpitaţii.
Angelica - se lasă la macerat timp de 6 - 8 ore o linguriţă de pulbere de rădăcini într-o cană de apă rece, se filtrează şi se bea în mai multe reprize.
Drăgaica sau sînzienele - au rolul de a acţiona direct pe glanda tiroidă reglîndu-i secreţia. Sînt utile atît pentru hipertiroidie, cît si în cazul hipotiroidiei.
Puteţi alege dintre 2 reţete. In ca­drul primei reţete folosiţi infuzie de creţişoară şi coada-calului. Beţi câte 2 ceşti pe zi, una dimineaţa şi una seara, cu l oră înainte de culcare.
A doua reţetă presu­pune infuzia de drăgaică, din care beti câte 2 ceşti pe zi. Se recomandă să se facă masaj la gât cu alifie de drăgaică, să se pună comprese cu varză, alternante cu aplicaţii de argilă diluată într-un decoct de scoarţă de stejar, să se ţină o cură cu suc de lămâie. Este indicat să beţi suc de orz de 3 ori pe zi, câte 50 ml.


Hipotiroida

Pentru hipotiroidism se recomandă cobaltul, zincul, seleniul şi magneziul.


Hemoroizii

Hemoroizii provoacă o serie de neplăceri şi situaţii dureroase. Pentru tratamentul lor se pot folosi:
Florile de coada şoricelului. Se face un ceai din 45 gr flori la un litru de apa fiartă. Cu acest ceai se fac băi locale în fiecare seară.
Rădăcina de tătăneasă este şi ea un bun remediu în cazul hemoroizilor. Se prepară un decoct din 25 gr rădăcină la 200 ml apă. Apoi, cu decoctul obţinut se fac băi locale în fiecare seară.

Hepatita

Hepatită cronică virală tip C
* Se-Spirulină - 6 comprimate/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minu­te înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.
* Coenzima Q-10 în ulei de cătină -6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, 20 de zile/lună, primele 2 luni; apoi, 4 capsule/zi (1+2+1), adminis­trate cu 30 de minute înainte de mese­le principale, a treia lună.
* Cătinofort 6 capsule pe zi (2+2+2), administrate după mesele principale, 20 de zile; apoi, după o pauză de 10 zile, continuaţi cu 4 capsule/zi (1+2+1), administrate tot i după mese, 20 de zile/lună, următoarele două luni.
* Redigest - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic timp de 3 luni.
* Echinacea - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate după mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.
* Omega-3 în ulei de peşte - 6 cap­sule/zi (2+2+2), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.
* Armuhep - 6 comprimate/zi (2+2+2), administrate cu 15 minute înainte de mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.
* Flavovit C a 500 mg - 3 compri­mate/zi (1+1+1), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.
Obiectivele acestui tratament sunt următoarele:
- Aportul optim de minerale şi vita­mine, acizi graşi şi aminoacizi esenţiali necesari susţinerii metabolismului celulei hepatice şi promovarea refacerii celulei hepatice (prin administrarea de Se-Spirulină, Coenzima Q10 în ulei de cătină, Cătinofort, Armuhep, Redigest, FlavovitC).
- Creşterea puterii de apărare a or­ganismului contra infecţiilor cu agenţi infecţioşi virali, bacterieni etc. (prin administrarea de Se-Spirulină, Echinacea, FlavovitC).
- Favorizarea procesului de refacere a celulei hepatice (prin administrarea de Armuhep, Redigest, Omega-3 în ulei de peşte, Echinacea, Cătinofort).
- Stimularea funcţiilor de detoxi-fiere a organismului, reducerea ritmu­lui de formare a radicalilor liberi (prin administrarea de Se-Spirulină, Coenzi­ma Q-10 în ulei de cătină, Armuhep, FlavovitC).


Insolaţie

Se ia aspirina.


Insomnii

Ceapa ca somnifer
încă de pe vremea egiptenilor se ştia că ceapa este un bun somnifer, fiind recomandată mai ales in cazul insomniilor. Ca urmare dacă doriţi să aveţi un somn odihnitor mâncaţi seara, înainte de culcare, cel puţin o jumătate de ceapă proaspătă. Dacă se întâmplă să nu suportaţi ceapa, nu uitaţi ca un ceai de tei are acelaşi efect.

Infecţii urinare

Pentru rezolvarea infecţiei urinare, vă recomand cura cu apă, care constă în a bea în fiecare dimineaţă, imediat după trezire şi după ce v-aţi curăţat bine dinţii şi limba, 1,3 litri de apă de izvor/plată în 10 minute.
O oră după aceea nu mâncaţi nimic, în plus, preparaţi-vă următoarea reţetă: frunze de merişor 50 g, mătase de porumb 50 g, rădăcină de osul iepurelui 50 g, cimbrişor de câmp 50 g, fructe de ienupăr 50 g. Beţi zilnic un litru de macerat la rece obţinut din 4 linguri de amestec.
Folosiţi şi preparatele gemote­rapice din iarbă neagră (70 de picături în 50 ml de macerat, dimineaţa), merişor (70 de pică­turi în 50 ml de macerat, la prânz) şi plop negru (70 de picături în 50 ml de macerat, seara). Folosiţi preparate naturiste pe bază de echinacea, spirulină şi cătină, pentru a vă spori vitalitatea şi capacitatea de apărare.


Litiaza biliara

In cazul acestei afecţiuni este foarte eficient ceaiul de rădăcină de brusture. Astfel se pun 35 g rădăcină la un litru de apă. Decoctul rezultat se bea pe parcursul unei zile. în acelaşi scop se poate folosi şi infuzia de turiţă mare. La 200 ml apă se adaugă 15 g plantă şi se beau două căni pe zi.
In acelaşi timp se evită alimentele precum ciocolata, cacao, ouăle, mezelurile, brânzeturile, conservele, condimentele, peşte gras, prăjituri, mazăre, morcovi, tutun şi alcool.

Lipomul

Se recomandă:
- igiena dinţilor şi a gurii;
- masajul cu lămâie sau aloe, cu rolul de a tonifica gingiile;
- se va mesteca propolis solid (4-5 g zilnic);
- se va ţine în gură (timp de 5 minute, după care se înghite) tinctură de propolis (20 de picături dizolvate într-un pahar cu apă);
- ceai din: salvie sau muşeţel, sau amestec de coada calului cu turiţă mare, troscot, creţişoară.
Ziua, se fac mai multe spălaturi ale gingiilor cu ceai călduţ. Se schimbă regimul alimentar (se introduc în alimentaţie mai multe crudităţi şi sucuri naturale).
Pentru combaterea lipomului se va ţine un regim alimentar: se vor evita, în principal, grăsimile şi produsele alimentare rafinate. Se va mânca, pe cât posibil, natural şi proaspăt.
Este indicată cura cu usturoi. Dacă organismul vă permite, consumaţi 2-3 bulbişori de usturoi înainte de masă, sau tinctură de usturoi sau leurdă (câte 20-30 picături, de trei ori pe zi).
De asemenea, sunt indicate cataplasmele cu decoct de coada calului şi masajele locale cu ulei de ricin (după cataplasme).


Migrenele

Stările acelea care devin extrem de nesuferite în unele momente, pot fi tratate cu infuzie de tei sau cataplasme reci pe frunte, cu infuzie de mentă. Tratamentul cu infuzie de tei constă în două căni pe zi, una dimineaţa şi una seara, iar caîaplasmele cu infuzie de mentă se aplică de câte ori este nevoie. Infuzia de levănţică dă şi ea rezultate foarte bune în acest tratament. Se beau zilnic două căni, una dimineaţa şi una seara.


Negi

Scăpaţi de negi cu tratamente pe bază de acid salicilic
Inesteticii si deranjanţii negi pot fi îndepărtaţi cu răbdare si acid sali­cilic.
Veruca (negul) este o infecţie virală a stratului de la suprafaţă al pielii, în condiţii de umezeală sau căldură, negii se pot răspândi dacă intră în contact cu pielea fisurată.
Farmaciştii HelpNel recomandă pentru o tratare în timp a verucilor soluţiile si gelurile pe bază de acid sa­licilic ţii acid lactic, care se pot aplica până la îndepărtarea totală a aces­tora.
Plasturii speciali nu sunt indi­caţi mai mult de 12 săptămâni deoarece acţionează prin uscarea pielii.
Pe piaţă se găsesc următoarele produse de îndepărtare a verucilor:
· Scholl gel, pe bază de acid salicilic si camfor, se aplică una-două picături direct pe neg - costă 17,47 de lei
· Duofimi, conţine acid lac­tic si acid salicilic - costă 16,9 lei noi;
· Scoli perniţe adezive, im­pregnate cu acid salicilic. Se ţin pe locul afectat 48 de ore - costă 15,86 de lei noi.

Osteoporoză

* Se-Spirulină (spirulină plus sele­niu) - 6 comprimate/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.
* Complet antioxidant Hofigal - 3 comprimate/zi (1+1+1), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.
* Coenzima Q 10 în ulei de cătină - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de 20 de zile; apoi, după o pauză de 10 zile, continuaţi cu 4 cap­sule/zi (1+2+1), administrate tot cu 30 de minute înainte de mesele princi­pale, 20 de zile/lună, pentru următoarele 2 luni.
* Omega-3 în ulei de peşte - 6 cap­sule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele princi­pale, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat muguri de coacăz negru - o monodoză/zi, diluată în 50 ml. de apă plată şi băută în 4-5 înghiţi­turi mici, cu 15 minute înainte de masa de dimineaţă, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat muguri de viţă de vie - o monodoză, diluată în 50 ml. de apă plată şi băută în 4-5 înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de seară, timp de 3 luni.

Parodontoză

Parodontoză este boala gingiilor şi ţesuturilor de susţinere a dintelui, ce se caracterizează prin: retracţia gingiilor, dinţii se dezgolesc de învelişul gingival şi devin sensibili la rece, cald, dulce.
Se recomandă:
- igiena dinţilor şi a gurii;
- masajul cu lămâie sau aloe, cu rolul de a tonifica gingiile;
- se va mesteca propolis solid (4-5 g zilnic);
- se va ţine în gură (timp de 5 minute, după care se înghite) tinctură de propolis (20 de picături dizolvate într-un pahar cu apă);
- ceai din: salvie sau muşeţel, sau amestec de coada calului cu turiţă mare, troscot, creţişoară.
Ziua, se fac mai multe spălaturi ale gingiilor cu ceai călduţ. Se schimbă regimul alimentar (se introduc în alimentaţie mai multe crudităţi şi sucuri naturale).


Pneumonia

Este o boală a parenchimului pulmonar declanşată de virusuri, bacterii sau sub­stanţe chimice toxice. Este însoţită de febră, dureri toracice sau abdominale, tuse uscată sau mucopurulentă. Copiii pot face convulsii, iar adultul delirează. Dacă nu se tratează în aproximativ 10 zile, poate con­duce la pleurezii, abcese pulmonare sau afecţiuni pulmonare.
Tratamentul pneu­moniei constă în administrarea de ceaiuri diuretice, hemostatice, sedative, antioto-xice şi antiinflamatoare. O alimentaţie na­turistă, vitaminizantă şi bogată în substan­ţe minerale, este bine venită.
Se recoman­dă următoarea reţetă fitoterapeutică: o in­fuzie din două linguri de amestec de fructe de măceş, rădăcină de lemn dulce şi flori de tei la 500 ml apă clocotită, din care se beau 1-2 căni pe zi.
Împachetări fierbinţi cu flori de fân şi bai fierbinţi; ceaiuri din flori de lumânărică, plămânărică, muguri de pin, pelin, pătlagină salvie, podbal. Aceste plante pot fi folosite şi în apa de îmbăiat. Bolnavii cu temperatură mare se înfăşoară în cearceafuri ude şi reci, apoi se învelesc bine în pături; repaos la pat.

Pleoape inflamate

Cauzele apariţiei inflamării pot să fie multiple însă în toate cazurile infuzia din frunze de salvie este binefăcătoare. Se procedează astfel: la 500 m! apă clocotită se adaugă o linguriţă de plantă. Se lasă să se răcorească 5 min. apoi se fac spălaturi în zona ochilor, urmate de comprese. Această operaţiune se repetă de câteva ori pe zi.

Răni purulente

în fiecare zi, una-două bai fierbinţi (pentru locul respectiv) cu ceai de muşeţel sau frunze de cârciumăreasă. Se pun şi comprese cu untură de peşte sau miere. Alimentaţia trebuie să fie uşoară, fără produse încărcate de toxine sau greu de digerat.

Ridurile

Se pune argila într-un vas de sticlă sau de porţelan şi se adaugă, preferabil, apă de izvor sau de fântână în amestec cu suc de castravete, măr sau zeamă de lămâie. Obţineţi o pastă pe care o veţi întinde pe faţă, în strat subţire, pe care o veţi păstra pana se usucă, apoi o veţi îndepărta cu apă călduţă. Aceste aplicaţii - de 2-3 ori pe săptămână sau chiar zilnic.

Rinita

Acută: se administrează vitamine şi calciu

Reumatismul

- Tinctura de tuia
Tuia este un arbust ornamental răşinos cu frunze plate care face în luna iulie nişte fructe verzi-brumate, colţuroase, de mări­mea unui vârf de deget.
Cum prepari tinctura
Striveşti un pumn de fructe cu un pisător şi le pui la macerat în spirt medicinal sau alcool de 60 de grade într-o sticlă cu dop. Laşi sticla 3 zile la întuneric. Soluţia pe care o obţii este negricioasă şi pe măsură ce stă la întuneric se închide şi mai mult. Cu ea fricţionezi locul dureros: spate, picior, mână, umăr etc. Aştepţi să se usuce soluţia înainte de a te îmbrăca. Când se termină alcoolul, torni altul peste ace­leaşi fructe pe care le foloseşti în con­tinuare până ce lichidul nu se mai co­lorează în negru.


Sinuzita

Săculeţi cu nisip sau sare fierbinte (aplicaţi pe sinusuri), care se schimbă pe măsură ce se răcesc, în perioadele de liniştire a bolii, medicina populară recomandă spălarea feţei, dimineaţa, cu apă rece, pentru a preveni reapariţia bolii.
Apă argiloasă pentru sinuzite Se dizolvă conţinutul într-un litru de apă. Se inspiră apă argiloasă, uşor încălzită, pe fiecare nară, de 2-3 ori pe zi.
De-a lungul pereţilor nasului şi pe frunte se pun cataplasme cu pastă de argilă şi se ţin 1-3 ore. Pentru aceasta, se amestecă argila cu puţină apă şi se obţine o compoziţie densă, puţin mai moale decât pasta de modelat.

Sciatica

Durerile de sciatică se calmează cu ajutorul extractului de castane. Se procedează astfel: se iau castanele sălbatice, se toacă cu un satâr pe un capac de lemn şi se pun într-o sticlă. Peste ele se toarnă alcool rafinat de 38-40 grade. Sticla se astupă bine cu dop şi se aşează timp de două săptămâni la loc luminos şi călduros. Cu extractul obţinut se fac frecţii pe zona dureroasă apărută în criza de sciatică.

Silicoza

Silicoza este inflamaţia cronică a ţesutului pulmonar datorită inhalării de praf şi particule de bioxid de siliciu. Tratamentul acestei afecţiuini este îndelungat. Unul dintre cele mai folositoare tratamente este infuzia de potbal. Ea se obţine astfel: 35 g frunze de plantă la 200 ml apă clocotită. Se beau câte două căni pe zi, infuzia fiind îndulcită cu miere. Tratamentul durează trei luni.

Spondiloză cervicală

* Se-Spirulină (spirulină plus sele­niu) - 6 comprimate/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, zilnic, timp de 3 luni.
* Complet antioxidant Hofigal - 3 comprimate/zi (1+1+1), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.
* Coenzima Q 10 în ulei de cătină - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de 20 de zile; apoi, după o pauză de 10 zile, continuaţi cu 4 cap­sule/zi (1+2+1), administrate tot cu 30 de minute înainte de mesele princi­pale, 20 de zile/lună, pentru următoarele 2 luni.
* Omega-3 în ulei de peşte - 6 cap­sule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele princi­pale, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat muguri de coacăz negru - o monodoză/zi, diluată în 50 ml. de apă plată şi băută în 4-5 înghiţi­turi mici, cu 15 minute înainte de masa de dimineaţă, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat muguri de viţă de vie - o monodoză, diluată în 50 ml. de apă plată şi băută în 4-5 înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de seară, timp de 3 luni.


Tuberculoza

Este o boală gravă a plămânilor produsă de bacilul Koch, care provoacă leziuni ale pulmonului şi uneori, chiar tratată, lasă sechele pentru toată viaţa. Este favorizată de condiţii de surmenaj, condiţii .necorespunzătoare de viaţă, subalimentaţie sau boli ca hepatita şi diabetul. Tuberculoza pulmonară este în prezent vindecabilă prin medicaţie clasică şi fitoterapeutică.
Sunt indicate un regim de viaţă protector şi tonifiant, odihnă şi alimentaţie bogată în vita­mine, proteine şi săruri minerale. Ală­turi de medicaţia clasică, fitoterapia re­comandă plante cu acţiune expectorantă, antiseptică, depurativă şi vitami­nizantă precum: plămânărică, pătla­gină, troscot, coada-calului, fructe de fenicul. Din aceste plante se prepară un decoct dintr-o lingură de amestec la 250 ml apă. Se beau 3 căni pe zi. Tra­tamentul este de lungă durată, dar cu rezultate deosebite.
Fitoterapia este tot mai utilizată în locul medicaţiei de sinteză, tratamentele cu extrase din plante fiind mult mai bine tolerate de organism, neavând restricţii de vârstă sau efecte secundare şi reacţii alergice. Acţiunea medicamentelor vege­tale este complexă şi se adresează mai multor organe şi sisteme funcţionale în acelaşi timp. Diversele formule fitoterapeutice utilizate conţin principii tonice şi regenerative pentru organism, sunt uşor de procurat şi accesibile tuturor cate­goriilor sociale.

Ulcerul stomacal

Cel mai indicat tratament este o cură de suc de varză dulce, în acest sens se bea câte 50 ml suc de varză dulce înaintea fiecărei mese.
Un alt tratament care dă bune rezultate este sucul de la 3-4 cartofi. Ei se dau pe râzătoare fină iar sucul obţinut se bea pe stomacul gol, dimineaţa şi înainte de masa de prânz.
Pentru calmarea crizelor provocate de ulcerul gastric sau duode­nal, un tratament foarte bun este ceaiul de rădăcină de tătăneasă.
Se procedează astfel: se ia o linguriţă de rădăcină de tătăneasă, se toacă mărunt şi se pune la macerat în 250 ml apă rece. După 8-1 0 ore se încălzeşte, se strecoară şi se bea câte o ceşcuţă de ceai, înainte de fiecare masă.

Urticaria

Identificarea agentului cauzal obli­gă persoana bolnavă să evite contactul cu alergenul responsabil. Dacă fenomenele alergice apar la utilizarea medicamen­telor, se recomandă stoparea tratamentu­lui cu ele şi înlocuirea cu alte medicamen­te tolerate. La fel se procedează şi în ca­zul urticariei provocate de alergenii din aer direct responsabili de simptome, care trebuie evitaţi şi îndepărtaţi complet. Până la diagnosticarea corectă, manifestările cutanate se pot ameliora cu ajutorul unor medicamente antihistaminice.

Varice

* Coenzima Q10 în ulei de cătină - 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de 20 de zile; apoi, după o pauză de 10 zile veţi continua cu 4 cap­sule/zi (1+2+1), administrate tot cu 30 de minute înainte de mesele principale, 20 de zile/lună, următoarele două luni sau chiar se poate continua â la long.
* Gemoderivat muguri de castan sălbatic - o monodoză/zi, diluată în 50 de ml. apă plată şi băută în câteva înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de prânz, zilnic, timp de 3 luni.
Neuromion - 6 comprimate/zi (2+2+2), administrate după mesele principale, zilnic, timp de 2 luni, apoi continuaţi cu 3 capsule/zi (1+1+1), după mesele principale, zilnic, în a treia lună.
* Omega-3 în ulei de peşte - 6 com­primate/zi (2+2+2), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de de 3 luni.
* Venhof gel pentru îngrijirea pici­oarelor - se poate aplica fără masaj, seara înainte de culcare, la nivelul gambelor şi pulpelor, timp de 3 luni.


Vitiligo

Boala poate fi cauzată de stres emoţional-afectiv.
Ca tratament local, se recomandă:
* badijonări ale zonelor afectate cu mace­rat la rece obţinut din 70 g amică şi 1 litru apă de izvor (se păstrează la frigider câteva zile sau se prepară o cantitate mai mică);
* ungerea cu ulei de bănuţei (părăluţe, Bellis perenis), obţinut prin macerarea a 20 g flori de bănuţei în 100 ml ulei de măsline;
* fricţionarea uşoară cu tinctură de ţelină (rădăcină şi frunze) a zonelor depigmentate.
Pentru administrare internă, va trebui să preparaţi următoarea reţetă: iarbă înflorită de asmăţui 100 g, frunze de brusture 100 g, fructe de ienupăr 50 g, fructe de armurariu 75 g, iarbă detrei-fraţi-pătaţi 50 g. Se macerează la temperatura camerei, timp de 6-8 ore (de seara până dimineaţa), 4 linguri de amestec de plante, într-un litru de apă de izvor/plată.
Preparatul gemoterapic de platan are efecte bune (70 de picături în 50 ml de mace­rat, seara), mai ales dacă e asociat cu gemoterapicul de păducel (70 de picături în 50 ml de macerat, dimineaţa), în lipsa gemoterapicului, se poate încerca şi cu frunze de platan, 50 g adăugate amestecului de mai sus. Urmăriţi să-i cereţi cât mai des ajutorul lui Dumnezeu pentru vindecare.
Nu în ultimul rând, ţineţi cont de faptul că e absolut necesar ca tratamentul să fie condus de un medic competent.

Sper ca autorul sa nu se supere ca am postat aceste retete pe acest blog.
Am considerat ca ele ar fi foarte utile pentru cei aflati in suferinta si cu mijloace financiare reduse.
Dumnezeu sa ne dea sanatate!

1 comment:

Anonymous said...

This surely makes perfect sense to anyone!

Google translate

Popular Posts

Subscribe Now

Contact Form

Name

Email *

Message *