-->

Mireasma care vindeca: LAVANDA


„Spaima moliilor”, imbatatoarea floare de levantica este totodata un remediu de sanatate, prea putin cunoscut.

     Sfarsitul de vara si inceputul de toamna este o perioada privilegiata pentru plantele aromatice, care acum sunt in plina maturitate parfumand cu miresme intreg vazduhul.
Ce sunt plantele aromatice? Sunt specii care contin o categorie cu totul speciala de substante, asa-numitele uleiuri aromatice (numite si volatile sau eterice) care au, pe langa calitatea lor de odorizant extrem de puternic, virtuti terapeutice cu totul speciale. Multe din uleiurile volatile sunt mai puternice decat antibioticele in combaterea infectiilor de tot felul, mai eficiente decat remediile de sinteza in reglarea activitatii nervoase si hormonale, fiind pe buna dreptate considerate adevarate medicamente ale viitorului.
     Lavanda este prin excelenta o planta europeana, originara din zona Alpilor, unde creste spontan, pe pajisti intinse de la poalele muntilor si pana la altitudini de 1700 de metri, imbalsamand aerul cu un miros de neconfundat. Raspandirea acestei plante in intreaga Europa s-a facut cu sute de ani in urma, cand a patruns, prin Marea Britanie, pana in zonele indepartate ale Rusiei orientale. Mai mult, aceasta iarba aromata a intrat rapid in medicina populara a tuturor popoarelor europene, fiind adoptata si indragita imediat pentru virtutile sale terapeutice, despre care vom vorbi pe larg in continuare.

Cum arata si unde gasim lavanda

     Lavanda (Lavandula angustifolia) este un subarbust cu o inaltime de pana la cincizeci de centimetri, cu tulpini subtiri si lemnoase, frunze mici, de un verde-cenusiu, si flori liliachii-rosietice. Intreaga parte aeriana inflorita degaja o mireasma puternica datorita uleiurilor volatile secretate din abundenta. La noi, ea este o planta de cultura, cerintele ei fata de clima (in special fata de caldura) impiedicand-o sa creasca spontan. O gasim cultivata in zona de deal si de ses, in locuri unde temperaturile, mai ales pe timpul verii, sunt mai ridicate. Din pacate, la noi in tara, in ultimii zece ani, suprafetele pe care este cultivata lavanda s-au restrans tot mai mult, zeci si sute de hectare de soiuri ameliorate de lavanda fiind distruse sau lasate in parasire. Din acest motiv, o veti gasi destul de greu in magazinele naturiste, si la preturi ceva mai mari decat cele obisnuite. Insa, veti vedea, eforturile pentru a o achizitiona merita din plin, pentru ca subtilele sale efecte vindecatoare sunt unice printre plantele de la noi.



Retete pe baza de lavanda

Pulberea de lavanda

     Planta se macina fin cu rasnita electrica de cafea sau in piua, dupa care se pune intr-un borcan de sticla inchis ermetic, care se pastreaza la intuneric si racoare. Se ia o lingurita de pulbere de 3-4 ori pe zi. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In ciuda parfumului sau dulce, veti remarca faptul ca are un gust surprinzator de amar, motiv pentru care adesea este preferata tinctura.
Tinctura de lavanda

     Se obtine prin macinarea partilor aeriene uscate, cu rasnita electrica de cafea, dupa care pulberea obtinuta se pune intr-un borcan care va fi umplut pana la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. Dupa adaugarea alcoolului peste pulberea de planta, borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, agitand din cand in cand continutul pentru o mai buna solubilizare a principiilor active. Dupa trecerea intervalului de timp necesar macerarii, preparatul se filtreaza prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare. Se administreaza pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, cate o lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa.

Uleiul volatil de lavanda

     Este preparatul cel mai puternic din lavanda, ce nu poate fi insa obtinut casnic, ci numai prin procedee industriale (de obicei prin distilare cu aburi). Il gasim in magazinele si farmaciile naturiste de la noi. Intern: se iau amestecate cu miere sau pe o bucatica de zahar 2-3 picaturi de trei ori pe zi. Extern: uleiul se foloseste amestecat in unguente, adaugat la apa de baie, pentru aromatizarea aerului incaperilor.
     Atentie: inainte de a folosi un ulei volatil pentru uz intern, cititi cu atentie eticheta si prospectul. Exista si uleiuri volatile numai pentru uz extern, care sunt semisintetice si foarte daunatoare organismului, administrate intern. In cazul in care in timpul tratamentului apar simptome cum ar fi ameteala, durerea de cap, greata, usturimea la urinare, se intrerupe administrarea.



Otetul aromatic de lavanda

     Intr-o sticla cu gatul larg se pun 10 linguri de lavanda maruntita, peste care se adauga jumatate de litru de otet de mere. Se lasa sa se macereze vreme de 10 zile la temperatura camerei, dupa care se filtreaza. Se foloseste pentru frictionari si comprese.
Uleiul gras de lavanda

     La jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui rafinat se adauga 5 linguri de lavanda uscata si maruntita. Se pune intr-un borcan inchis ermetic si se lasa sa se macereze la soare sau in apropierea unei surse de caldura vreme de 5 zile, dupa care se filtreaza. Uleiul usor aromatizat obtinut se mai pune la macerat cu alte 5 linguri de lavanda vreme de inca 5 zile, dupa care se filtreaza s.a.m.d., pana cand capata un miros foarte puternic de lavanda. Se foloseste pentru masaje si frictionari.

Baia cu lavanda

     Doua maini de lavanda se lasa la macerat in 2 litri de apa, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana seara), dupa care se filtreaza. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca 2 litri de apa clocotita, dupa care se acopera, se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina cele doua extracte, preparatul obtinut fiind adaugat in apa din cada de baie.

UTILIZARI INTERNE ALE LAVANDEI

•  Dischinezie biliara, balonarea la bolnavii de bila, crizele biliare insotite de dureri de cap - Se ia lavanda sub forma de pulbere, administrata pe stomacul gol, cate o lingurita de patru ori pe zi. Datorita principiilor sale active amare, lavanda mareste secretia de bila si ajuta la evacuarea ei, calmand durerile abdominale si activand digestia.
•  Depresia, anxietatea - in cazurile usoare se ia lavanda sub forma de tinctura - 1 lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, in cure de lunga durata (3 luni minimum). Uleiul volatil de lavanda se administreaza in depresiile si crizele de anxietate severe: doua picaturi de ulei volatil amestecate cu putina miere se iau de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Studiile facute pana in prezent au aratat ca exista o anumita selectivitate a pacientilor tratati cu aceasta planta, unii neavand o reactie speciala la uleiul volatil, in timp ce la altii s-a observat o ameliorare clara a starii launtrice, ameliorare tradusa prin reducerea sensibilitatii psihice, estomparea fricilor si angoaselor, reaparitia dorintei de viata.
•  Aritmie cardiaca, adjuvant in ischemia cardiaca aparuta pe fond de stres - Lavanda este prin excelenta o planta antistres, motiv pentru care, administrata in cure de lunga durata, amelioreaza si, gradat, conduce la vindecarea bolilor produse de acesta. In problemele cardiace s-a observat o actiune deosebit de favorabila a tincturii de lavanda, care actioneaza direct la nivelul sistemului nervos central. Se administreaza de trei-patru ori pe zi cate o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa.
•  Viermi intestinali, infectii cu protozoarul Giardia lamblia - Se combina in proportii egale tinctura de lavanda, de pelin si de cimbru (toate tincturile se prepara la fel ca cea de lavanda). Se ia din aceasta combinatie de tincturi cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. O cura dureaza minimum doua saptamani. Acest tratament este eficient atat singur, cat si in combinatie cu remediile alopate, a caror eficienta o mareste.
•  Oboseala, iritabilitatea psihica, insomnia - Cele mai bune rezultate se obtin facand bai cu lavanda, cu jumatate de ora inainte de culcare. Suplimentar, este bine sa puneti sub perna un mic saculet (ceva mai plat) cu lavanda. Somnul va fi mai odihnitor si mai lin, iar peste zi veti remarca o mult mai buna rezistenta psihica si stapanire de sine. Intern, se ia tinctura de lavanda: o lingurita de trei ori pe zi.
•  Dureri de cap, migrena, ameteala - Ca remediu de urgenta se iau 1-2 picaturi de ulei volatil de lavanda cu putina miere. Ca tratament pe termen lung se recomanda pulberea de lavanda: o lingurita de patru ori pe zi, administrata pe stomacul gol.
•  Reumatism - Se face un ceai din o parte flori de soc si doua parti lavanda, o lingurita din acest amestec fiind oparita cu o cana de apa, dupa care se lasa sa se raceasca putin si se filtreaza. Se beau pe zi 2-3 cani din acest ceai, cat mai cald (pentru ca efectul sudorific si depurativ sa fie mai intens). Are un gust destul de greu de suportat, dar o cura de 10 zile cu acest ceai are efecte antireumatice exceptionale.
•  Tuse convulsiva, gripa, bronsita - 2 picaturi de ulei volatil se amesteca cu o lingura de miere si se administreaza cate putin din acest amestec, care nu va fi inghitit direct, ci va fi lasat sa alunece pe gat pentru a-si exercita din plin efectele antiinfectioase si calmante. Se iau maximum 6 picaturi de ulei de lavanda pe zi la adulti si doua picaturi pe zi la copii.



FOLOSIREA EXTERNA A LAVANDEI

•  Adjuvant in pneumonie si bronsita cronica - La 4 linguri de lavanda proaspat macinata se adauga apa, amestecand progresiv, pana cand se formeaza o pasta, care se inveleste in tifon si se aplica pe piele. Deasupra cataplasmei se pune o sticla cu apa fierbinte si se acopera cu o patura, ca sa pastreze caldura. Cataplasma se tine minimum o jumatate de ora.
•  Contra paduchilor si a altor insecte parazite - 3-4 picaturi de ulei volatil de lavanda se amesteca cu o lingurita de otet si se aplica pe par (sau pe zona afectata), dupa care capul se acopera vreme de cateva ore, pentru a se forma un mediu de vapori de ulei volatil care vor elimina insectele. Se aplica tratamentul 7-10 zile la rand.
•  Pentru cresterea parului - Se face un masaj la radacina parului cu otet de lavanda obtinut prin macerare dupa metoda de mai sus.
•  Intretinerea pielii uscate - Imediat dupa baie se aplica uleiul gras de lavanda (obtinut prin macerarea plantei in ulei de floarea-soarelui, dupa metoda de mai sus) pe toata pielea, facandu-se in acelasi timp un masaj usor.
•  Eczeme uscate, tumefactii produse de loviri - Se aplica uleiul gras de lavanda pe zona afectata de 3-4 ori pe zi.

ILIE TUDOR

________________________________________________________________
Cateva utilizari casnice ale lavandei

Condiment de lavanda - amestecati in cimbrul cu care condimentati mancarurile putina lavanda (intr-o proportie aproximativa de 1:5). Mancarurile vor capata o aroma deopotriva delicioasa si rafinata, fiind, in plus, si mai usor digerabile. In zona sudica a Alpilor, cimbrul amestecat cu lavanda se da mancaciosilor pentru a le regla apetitul si a-i ajuta astfel sa scada spontan in greutate.

Pentru a scapa de molii - se pun in dulap saculeti cu inflorescente de lavanda uscata. Zilnic, continutul saculetilor se freaca in palme pentru ca astfel sa se degaje cat mai mult ulei volatil, care alunga insectele.
Furnicile, puricii si gandacii fug de mirosul de lavanda. Pentru a scapa de musafirii nepoftiti, stropiti de doua ori pe zi locurile in care acestia se ascund sau traseele pe care vin, cu o solutie formata din 6 linguri de apa si 10 picaturi de ulei volatil de lavanda.
Pentru a scapa de mirosurile neplacute din casa - puneti intr-o cana de apa 10 picaturi de ulei volatil de lavanda si 10 picaturi de ulei volatil de menta. Stergeti cu aceasta solutie peretii, podelele toate zonele care degaja mirosuri neplacute. Evitati suprafetele lacuite, pentru ca uleiurile volatile sunt un dizolvant redutabil si strica lacul.
Share on Google Plus

About Admin

Sa ne indreptam atentia mai mult la sanatatea noastra, folosind arta traiului sanatos, care presupune disciplinarea mintii si a corpului nostru, neuitand ca de hrana si de bautura ce o inghitim, ca si de aerul pe care il respiram depinde sanatatea noastra.

0 comentários:

Post a Comment